Майчинството счетоводно - 87

• 33 896
  • 760
  •   1
Отговори
# 630
Моля , дайте линк където точно да проверя с ПИК дали СЧЕТОВОДИТЕЛКАТА е подала 45 дневния болничен към НОИ .

# 631
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Моля , дайте линк където точно да проверя с ПИК дали СЧЕТОВОДИТЕЛКАТА е подала 45 дневния болничен към НОИ .

https://apps2.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

# 632
Ако към момента на изписване на майката и бебето от болницата на бащата са му прекъснати здравните осигуровки заради стари задължения, то има ли право на Платен отпуск по бащинство (15дни) или трябва да не са му прекъснати осигуровките?

# 633
  • Асеновград
Какви са условията за получаване на социално майчинство?

# 634
  • София-Младост
Ако към момента на изписване на майката и бебето от болницата на бащата са му прекъснати здравните осигуровки заради стари задължения, то има ли право на Платен отпуск по бащинство (15дни) или трябва да не са му прекъснати осигуровките?
Няма връзка на здравните с този отпуск. Важното е бащата да е осигурен за Общо заболяване и майчинство. Така че да има право на този отпуск, а дали ще бъде платен, зависи дали има необходимия осигурителен стаж - 12 месеца.
Какви са условията за получаване на социално майчинство?
Няма такъв термин.
Вижте Глава втора от ЗСПД:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135441920

# 635
здревейте,
казуса ми е следния:
в отпуск за отглеждане на дете до 2год съм.той приключва юни.
в същото време съм бременнна и 45 дневния болничен ми започва септември месец.имам 2 въпроса
1.след като ми приключи отпуска в който съм сега ,дали е по-добре да си взема неплатен отпуск или да поискам от гиниколога ми болничен до септември(когато ми започва 45дневния)?какво да направя с тази дупка?
2.следователно, как ще ми се изчислява майчинството за второто ми дете?тази година в която съм получавала тези 380лв влизат ли в изчисленията?
благодаря ви
Най-добре си вземи болничен до 45- дневния.
Да, влизат месеците с 380 лв.

Разбирам,благодая за отговора.
само ако децата бяха породени,тогава нямаше да и ма преизчисляване ,нали?щях да взимам майчинството както с първото дете?

# 636
  • Варна
Има ли изискване бременната да има 1 година осигурителен стаж, за да бъде изплатен 45 дневния болничен?

# 637
  • София-Младост
Има ли изискване бременната да има 1 година осигурителен стаж, за да бъде изплатен 45 дневния болничен?
КСО
Право на обезщетение за бременност и раждане
Чл. 48а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

# 638
  • Sofia
здревейте,
казуса ми е следния:
в отпуск за отглеждане на дете до 2год съм.той приключва юни.
в същото време съм бременнна и 45 дневния болничен ми започва септември месец.имам 2 въпроса
1.след като ми приключи отпуска в който съм сега ,дали е по-добре да си взема неплатен отпуск или да поискам от гиниколога ми болничен до септември(когато ми започва 45дневния)?какво да направя с тази дупка?
2.следователно, как ще ми се изчислява майчинството за второто ми дете?тази година в която съм получавала тези 380лв влизат ли в изчисленията?
благодаря ви
Най-добре си вземи болничен до 45- дневния.
Да, влизат месеците с 380 лв.

само ако децата бяха породени,тогава нямаше да и ма преизчисляване ,нали?щях да взимам майчинството както с първото дете?
За Вас този вариант също е добър ( болничен до 45 дневния болничен), защото вместо да се изчислява върху 380 лв база, ще се взима стойността на болничния.

# 639
Кой плаща този Платен отпуск по бащинство, държавата  или работодателя?

# 640
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Кой плаща този Платен отпуск по бащинство, държавата  или работодателя?
държавата

За Вас този вариант също е добър ( болничен до 45 дневния болничен), защото вместо да се изчислява върху 380 лв база, ще се взима стойността на болничния.
Ей тук изобщо не позна...

# 641
  • Sofia
Кажете тогава как е. Тя се "връща" на работа и излиза болничен, който е 18 месеца назад - част от тях ще са на 380 лв, другите на месеците с майчинство през първата година. За следващото майчинство как ще се изчисляват според Вас?

# 642
Това ли са нужните документи, които трябва да се подадат в НОИ от бащата, за 15-дневното му обещетение:
1.Заявление декларация за изплащане на парично обезщетении при раждане на дете до 15 календарни дни
2.Документ за банкова сметка, ако нямате обявена до момента такава
3.Документ от лечебното заведение за датата на изписване на детето.
Изисква ли се нещо повече, ако е самоосигуряващо се лице и също така не е в брак с майката, а само припознава детето?

# 643
Здравейте,

Моята ситуация е следната: Последните три години бях студентка във Великобритания, като през този период и работех. Имам 2+ години трудов и осигурителен стаж там. В България в момента имам общо 7 месеца стаж. Прибрах се в България септември месец, вече бременна във втория месец, като трябваше да напусна работата ми там. С таткото възнамеряваме, живот и здраве, да останем за постоянно в България.

Предвид обаче ситуацията с вируса и най-вече това, че се прибрах бременна, намирането на истинска работа не е никак лесно. От НОИ ми казаха, че с документ U1 може да ми се прехвърли осигурителния стаж от чужбина и по този начин да се изпълни условието за 12 месеца. Единствено казаха, че сроковете са в порядъка на 2-3 месеца за обработването на документите. Въпросът ми е някой запознат ли е дали по този начин ще се прехвърли осигурителен стаж и в какви срокове се случва? (Терминът ми, ако всичко е наред, е за 18 април)

Вторият ми въпрос е следствие на първия. Предвид, че трудно някой би ме наел 2 месеца преди излизане по майчинство, знам, а и от НОИ леко ми намекнаха, че е хубаво да си намеря фирма, която да ме назначи, като аз си покрия осигуровките.

Въпросът ми е - чисто законово как стоят нещата? Второ, някой знае ли от страна на работодателя какво му коства цялото това упражнение (или най-вече на счетоводителя), освен финансовия фактор, който аз покривам? И на последно място, как виждате казуса, от чисто морална гледна точка? По принцип бих предпочела да започна реална работа, но предвид ситуацията този вариант ми се вижда като единствения възможен.

Благодаря ви предварително и искрено ще ми бъде полезен вашия съвет! Поздрави!

# 644
ElenaAT,ако нямаш трудов договор не можеш да получаваш и майчинство.Така,че варианта ти е да намериш някой познат да те назначи.
Още септември е трябвало да го направиш.До сега щеше да имаш необходимия стаж и щеше да ползваш и платен болничен.
С тези документи от чужбина може да минат и много повече от 2-3 месеца предвид ситуацията в момента.

Общи условия

Активация на акаунт