Какво ви е мнението за тарикатите от HelpKarma

• 23 549
  • 358
  •   1
Отговори
# 255
И аз се вбесявам като чуя или прочета,че някой го прегледали или лекували само с направление,и особено ако е някой осигуряващ се на минимална или въобще неосигурен.Аз плащам осигуровки на 2000 и като отида на лекар пак плащам или доплащам нещо.Опитвала съм да се правя на улава и да мина само с направлението,ми не става.

Нали не работеше от години и май взимаше инвалидна пенсия? Какви осигуровки плащаш? Пенсионерите се осигуряват за сметка на бюджета.

# 256
Преди да се пенсионирам работех,сега пак работя и пак се осигурявам.И ако си намеря работа без осигуровки ще предпочета нея,за да не внасям никакви осигуровки.Осигуровките са пари на вятъра-и здравните и пенсионните.А можеш  да се осигуряваш и без да работиш-плащаш на фирма  да те води на работа,ако ти предстои майчинство,болничен или колкото да направиш 15 години стаж.

# 257
И аз се вбесявам като чуя или прочета,че някой го прегледали или лекували само с направление,и особено ако е някой осигуряващ се на минимална или въобще неосигурен.Аз плащам осигуровки на 2000 и като отида на лекар пак плащам или доплащам нещо.Опитвала съм да се правя на улава и да мина само с направлението,ми не става.
Неосигурените нямат личен лекар и не могат да вземат направления. А иначе - да, аз съм точно от тези, дето се осигуряват на 20 лева месечно. Като отида при личния си лекар (а това става веднъж на година-две, защото съм вегетарианец и не боледувам, отивам само за зелена рецепта за приспивателни, които пия много рядко) - оставям на доктора 20 лева и не искам нито ресто, нито касов бон. Защото го уважавам за професията му. А в замяна той ме приема без да се записвам предварително и без да чакам ред.

Но в предния си пост говоря за двама лекари, отлични професионалисти, които категорично отказаха да ми вземат пари! По своя собствена инициатива!

# 258
Дано и други да вземат пример от тях.Човек като е доволен пак ще им даде някой лев за почерпка,но това е друго.

# 259
Преди да се пенсионирам работех,сега пак работя и пак се осигурявам.И ако си намеря работа без осигуровки ще предпочета нея,за да не внасям никакви осигуровки.Осигуровките са пари на вятъра-и здравните и пенсионните.А можеш  да се осигуряваш и без да работиш-плащаш на фирма  да те води на работа,ако ти предстои майчинство,болничен или колкото да направиш 15 години стаж.

Много пъти си споменавала, че имаш много малко стаж за възрастта, така че това за плащането на фирми, за да достигнеш някакъв стаж за пенсия го вярвам, но е имало големи дупки в работенето, докато се пенсионираш, а като пенсионер можеш да се осигуряваш по свое желание, ако работиш, стига са не си СОЛ или собственик на фирма, поради което не е нужно да търсиш работа в сивия сектор, както казваш, че си склонна, за да не плащаш осигуровки. Абе, като цяло се съмнявам да работиш, особено пък за суми, нахвърлящи доста средното за региона.

# 260
Проблема е, че наистина системата не коригира проблемите ситуации.

# 261
Осигуряват ме по задължение на цялата заплата.Не съм собственник,че да имам избор на колко и как да се осигурявам.Поне част от осигуровките ги избивам под формата на болнични.

# 262
  • Пловдив
Иначе ви е яд на хората, които ползват направление (с какво право?), а в същото време хем нямате достатъчно стаж, хем вземате ПЕНСИЯ ПО телк, която се плаща от осигуровките на работещите, и хем вие не искате да плащате такива. Тоест баламите да плащат, че да има за вас, но вие като тарикат не. Ей за това парите на стигат нито за пенсии, нито за здраве, нито за нищо. Докато всеки си решава, че не му се ще да плаща осигуровки, а и желае да "избива" с болнични. Ужас!

# 263
Че за какво да искам да плащам?Като плащах и трябваше да се оперирам освен направлението си платих една тлъста сума,след оперативните манипулации и поправките на светилата също си ги плащах.Пенсия 250 лева.И ако трябваше да си плащам с тази пенсия,сигурно и погребение нямаше да мога да си платя.А като съм работила не съм ползвала нито болничен,нито направление.

# 264
  • инфантилно и разглезено хлапе
Българското мед. образование е уважавано навсякъде. Зависи най-вече от конкретния лекар, фалове стават навсякъде.

Голямата разлика е здравната система. Здравните осигуровки са ниски плюс масово се осигуряват работниците на минимални заплати. Няма как болниците да са обурудвани, да има добри условия и да се покриват разходи и лекарства, ако няма приходи. И да, със сигурност НЗОК не е най-добре работеща организация и носят вина. Но и ние не може да очакваме, че ще получим прекрасно здравно обслужване, ако се съгласяваме да плащаме по 25лв. на месец на фиктивна минимална заплата.

Пълни глупости. Как така уж нямало пари, а директорите на болници - милионери?!
В българия отдавна няма никакво здравеопазване, т.нар. болници по закон са търговски предприятия, които съвсем малко ги вълнува лечението на пациентите, основната им дейност е усвояване на пари от здравната каса по клинични пътеки.

За последното десетилетие бюджетът за здравеопазване се увеличил с над 40%, а българите първи в света по смъртност... Тоест все повече пари се наливат в здравната система, а всъщност здравеопазването в България става все по-мизерно...
Докато австрало-питеци като борисов са на власт, тъжната статистика няма да се промени.

Общо с над 40% растат средствата, които данъкоплатецът в България отделя за здравеопазване от 2011г. насам, изчисли специализираната икономическа медия Bloomberg.
В същото време, България заема последното 56-о място по ефективност на здравеопазването в световната класация по темата.
Един от последните доклади на ЕК, който описва състоянието на здравните системи на страните – членки сочи, че България е държавата с най-ниска средна продължителност на живота сред 28-те. Почти всички тревожни констатации  на Брюксел са иначе добре известни на българските власти, причините за тях са установени, а мерките за преодоляването им – набелязани, но резултат няма.

# 265
  • Пловдив
Защо си мислиш, че ние се осигуряваме на минимална, или не се осигуряваме???? И да, ТОВА е солидарната система. Да лекуват еднакво и тези с осигуряване на 2к, тези с осигуряване на максималния осигурителен праг, заедно с минималните, че даже и неосигурените. Аз лично предпочитам така. Да имат всички достъп до здравеопазване.

# 266
Защо си мислиш, че ние се осигуряваме на минимална, или не се осигуряваме???? И да, ТОВА е солидарната система. Да лекуват еднакво и тези с осигуряване на 2к, тези с осигуряване на максималния осигурителен праг, заедно с минималните, че даже и неосигурените. Аз лично предпочитам така. Да имат всички достъп до здравеопазване.
Напълно съм съгласен! Всеки от нас плаща на държавата 20% ДДС за всичко, което купува. За сравнение - по времето на страшното турско робство данъкът е бил десятък, т.е. 10%. И какво получаваме от тая държава, която ни прибира парите, които заработваме през всеки два месеца и половина от годината? Ако не сме мангали, които се радват на безплатен ток, вода и социални помощи, нито министри, които "усвояват" бюджетни средства с кръга си от фирми и фирмички - абсолютно нищо! Най-малкото, което може да осигури тая държава с милиардите левове ДДС, които лапа всеки месец, е безплатно здравеопазване за всички свои граждани.

# 267
  • Пловдив
mi6o_i_pe6o - не съм съгласна с вас. Би трябвало да съм, но на практика не съм. Аз се осигурявам на реалната си заплата. И получавам например образование - децата ми учат. Да, наясно съм, че има хора, които крадат. Това е дефект на системата. Трябва да се затегне контрола.

# 268
mi6o_i_pe6o - не знам къде бъркате ДДС и здравно осигуряване, това са две отделни структури, които нямат нищо общо една с друга. А тарикатските номера с оставяне под масата на пари и мисленето, че няма нужда от осигуровки, защото съм вегетарианец е нагледен пример откъде произлиза грешката в системата.

Това е и причината да съществува ХелпКарма . Ако всеки човек си плаща реалните осигуровки, а не очаква танто за танто услуги, нямаше да има такива огромни проблеми в системата.

Смешно е и да се оплакваме от системата и лекарите, като сами не жалаем да допринесем.

Съгласна съм с Янтра, контролът е изковничето на всичко.

# 269
mi6o_i_pe6o - не знам къде бъркате ДДС и здравно осигуряване, това са две отделни структури, които нямат нищо общо една с друга.
Няма такова нещо. Всичко това са пари, които държавата прибира от джобовете ни. Как ги разпределя вътрешно - това е съвсем отделен въпрос, който не ме засяга! Като не им стигат - да си уволнят 90% от чиновниците и полЮцаите, да спрат помощите на мангалите, които се водят "безработни" и ще има достатъчно пари за безплатно здравеопазване. Защо в Израел няма безработни? Защото ако отидеш в бюро по труда, те ти казват: "Не можете да си намерите работа? Заповядайте - от утре започвате в службата по чистота. Не желаете да изхвърляте боклуци и да копаете градинки? Тогава не сте безработен, а мързеливец и нямате право на помощи!".

Общи условия

Активация на акаунт