Дистанционно обучение за учениците-Teмa 11

• 22 173
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
  • София
А маската как предпазва? Никак не е на 100%!
Когато няма дистанция, която не може да се спазва в училище, дори само поради простата причина, че много от стаите са малки, за какво предпазване говорим!
Освен за ЧУДО! И КЪСМЕТ!
Със сигурност предпазва повече от шлем, както и от нищо. Говорим за добра маска, а не за парцал пред лицето.
И не знам в настоящата ситуация вече как ще предпазва, но казвам какво стана с училища, които постъпиха по различен начин и изкараха повече от 2 месеца без болни ученици и учители. Сега не знам как ще бъде, синът ми е на ДО, защото е в гимназиална степен, но другите още са на училище и ще докладвам в края на седмицата как върви.
Та затова казвам можеше. Дали сега може, съмнявам се. За жалост стигнахме до ДО, което никой не искаше. Яд ме е, че не се направи всичко, за да не стане така, но пък приемаме реалностите и продължаваме.

# 121
  • Варна
да, ама не се е стигнало до ДО, не и за всички. Малките кучета ги яли.... Сега тепърва регионални мерки щели да предлагат.... Всеки ден е ден изгубено време, накрая ще затворят всичко, ама след дъжд качулка, когато са се изпозаразили масово и учители, и деца, и родители. Маса специалисти бият тревога, само в министерствата са супер лежерни!

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 10:53 от Месечинка виторога

# 122
Аз съм с две ръце за ДО! Синът ми е втора смяна и като се върна от работа той още е на училище, часовете са си нормални като време. Час като час, без лошата дисциплина от страна на някой ученици. Правят упражнения, дискусии...Аз съм доволна още от предишната година и резултата се видя още на входните нива. Това са големи ученици, за които се предполага, че имат достатъчна дисциплина да си вършат работата!
Доброто ДО вече някой го е измислил, няма нужда да откриваме топлата вода. Не само аз, а и други колеги имат образование или курс в някой от чуждите университети - учи се, ама се учи невероятно, никой от нас не е с подарена тапия!
Такъв е момента, да си заравяме главата в пясъка е абсурд! Или ще чакаме и децата да почнат да умират?

# 123
Току що попълних анкета от училището. Присъствено или ДО- избрах До
Така или иначе Варна е червена.....ама тя и цялата страна е така. Нали уж бяха решили, че всички червени зони ще минат на ДО.

# 124
  • Варна
Да, това беше, когато всичко им се виждаше жълто или максимум оранжево и по не знам какви луди оптимистични очаквания си мислеха, че нещата няма да се променят. Е, промениха се, и то бързо! И вместо да си направят съответните изводи и да ДЕЙСТВАТ те още мислят и тепърва ще решавали на местно ниво! Ейййй, алооо, има ли пилот в тоя самолет???

# 125
  • Бургас
А къде гледате кой град в какъв код е?

# 126
Има пилот, ама без книжка!

# 127
Копирам мнение на преподавател от Фейсбук:

"Процентът на смъртност при учителите вече надмина този при лекарите, но министър-председателят и двама министри нехаят за това – според тях 2-3 седмици дистанционно обучение ще опропастят образованието.
Г-н Вълчев, нали многократно подчертавахте колко добре ние, българските учители, сме се справили с това през пролетта? Нищо че в повече от половината училища останаха неразплатени плащания към нас, чиито сметки за отопление бяха двойни... И нищо че училищата спестиха толкова разходи... От 22ри септември чакам отговора Ви за тези плащания. Вероятно, целта е да печелите време и да изтече финансовата година... Както и да е.
По въпроса за смъртността – за сведение на всички, които не се замислят и които недолюбват учителите. Доколкото ми е известно, САМО в училищата при вас могат законно да влязат и дори да влетят 25 човека БЕЗ МАСКИ ИЛИ ШЛЕМОВЕ и да останат с вас 45 минути. Дори да пеят. И така – шест пъти на ден... Дори да не се проветрява, защото в немалка част от българските училища в момента е и студено и децата с право не искат да се отварят прозорците. Къде го има това!? Голяма част от тези дечица са безсимптомни преносители на вируса, а огромният процент учители са в предпенсионна възраст и с множество хронични заболявания, както и хипертонии и диабет. Те и без да измират масово, след няколко години ще напуснат системата и липсата на квалифицирани кадри ще бъде дори по-голяма от тази на медици в момента. А с хроничните заболявания са се сдобили след десетки години кучешки студ и ходене на работа с недолекувани пневмонии, защото кой ще работи, нали...
Замислете се, господа, защото ако трябва да ни замествате вие един ден и колегите ви от инспекторатите, просто не ви виждам... Тогава ще разберете кои точно родители са против дистанционното обучение. Не онези, които са си възпитали добре децата и са ги мотивирали да учат, които са им чели приказки и редовно им отделят време и внимание – не, те нямат проблеми с ДО. Техните деца учат еднакво добре и при присъствено, и при дистанционно обучение. И при сривове във връзката, и със стари компютри... То пречи на другите – онези, които втора година не са направили необходимото, за да имат достъп до резултатите или проблемите на децата си, отразени в електронните дневници; онези, които дори в края на учебната година не са ги попитали за ученическата им книжка, а когато имаха хартиен бележник, не го подписваха. Онези, които не са стъпили на нито една родителска среща. Онези, които не осигуряват на децата си дори копирани учебници. И т.н. Именно те, господин министър, сега станаха радетели за присъствено обучение, макар че децата им редовно отсъстват от часовете в училище. Някои от тях още в 8ми клас имат срещи с полицията, а в 10ти вече са ответници по наказателни дела в съдилищата. На тях не им трябва качествено образование – то не е толкова по-различно и он-лайн, още повече, за кратък период от време. Десетилетия преди да го имаме, в Австралия хиляди ученици се обучаваха чрез... радиовръзка. Не виждам да са изостанали сякаш... Какъв е смисълът от тези постижения на човечеството, ако не ги ползваме!? Нали ДО е създадено точно за кризисни ситуации!?
Истината, господа министри, е, че на някои безотговорни и неангажирани родители им трябват... бавачки. С цената на живота на последните. Както и с опасност от пренасяне на заразата в домовете на самите родители, между впрочем. Много от тях вече СА заразени, но останалите предпочитат да забравят. Заради заплатите. Заплати на едната везна, на другата – живот... Помогнете им финансово да останат вкъщи, ако им се налага – по-евтино ще е. И по-хубаво. От стари хора знам, че когато идва силна буря, трябва да се снишим, докато отмине. За да няма повалени. Пари... Пари се намират. Държави са се сривали до основи през войните и хората пак са се изправяли на крака. Но само... ОЦЕЛЕЛИТЕ!

Кина Маринова,
потомствен учител"

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 12:41 от Alyssa

# 128
100% права е! Дайте линк за споделяне!

# 129
  • Варна
А къде гледате кой град в какъв код е?
По медиите, не знам има ли някъде картата в реално време. Ето това е от преди 4 дни, явно вече и малкото оранжеви са минали в червената зона:
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/11/05/bylgariia-v-cherveno-z … v-oranjevo.468566
За много по-малко от 388 на 100 000 заболели предишни години имаше грипни ваканции! Какво е това безумие в момента???

# 130
Alyssa, благодаря ти за споделеното писмо! Жената е изключително права в мнението и в преценката си, за разлика от някои учителки, работещи в същата тази образователна система - има доста трезво мислене и не е на принципа - щом до мен не е стигнало, не ме е еня за другите. Наистина държавата ни и образователната ни система има повече нужда от такива учители като нея, а не като другия тип! Simple Smile

Наистина и аз не знам какво чакат да се случи - всички в образователната сфера са оставени на произвола на съдбата - градини, училища, университети. На никого не му пука за нас и това е истината, която толкова време отказвах да приема. Срокът, в който големите ученици и студентите са в ДО, изтича съвсем скоро, а министрите са се покрили като мишки. А образователният министър напълно си заслужава подигравателното отношение, с което някои се обръщат към него - този човек няма никакъв правоговор, никакъв изказ, присъщ на министър на ОБРАЗОВАНИЕТО и НАУКАТА, забележете. Личи си как чака нареждане отгоре, няма мнение по въпросите, чака всяко решение да бъде взето от някого и той само да го разпише, за да му е чиста съвестта. С такива "специалисти" доникъде няма да я докараме.

Бясна съм, защото все повече учители си отиват от този свят заради щраусите, заравящи си главата в пясъка и очевидно отказващи да приемат истината, че в момента ДО не е по-хубавият вариант, а по-наложителният такъв. Няма какво да навлизаме в полемики коя форма на обучение е по-добра и по-продуктивна - това е ясно и споровете в тази насока са абсолютна загуба на време. Тук говорим за другото - кое ще ни осигури по-ниска смъртност, кое ще ни осигури повече здрави и работещи учители, дори във виртуална среда. Не се ли замисляте какъв стрес е загубата на учител и за децата? Колко време им трябва да приемат, че любимата им госпожа вече няма да им преподава, защото не е измежду живите? Това е такава психологическа травма, особено при по-малките ученици, че няма накъде повече.

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 12:31 от ღ Андреа ღ

# 131
Госпожа като г-жа Кина Маринова искам да е учителка на моето дете!

# 132
  • Варна
Някой дали има информация кога ще се проведе прословутата среща между министрите?

# 133
  • пустинята Гоби
Да дам инфо какво се случва в нашия клас.

Болен учител с направен бърз тест, деца със симптоми, едното е с доказан ковид с тест. Чакаме PCR-а на учителя и решението на РЗИ. Междувременно днес класът се саморазпусна сам, никой не си заведе детето и о чудо, имахме първия си онлайн учебен ден.

# 134
Да дам инфо какво се случва в нашия клас.

Болен учител с направен бърз тест, деца със симптоми, едното е с доказан ковид с тест. Чакаме PCR-а на учителя и решението на РЗИ. Междувременно днес класът се саморазпусна сам, никой не си заведе детето и о чудо, имахме първия си онлайн учебен ден.

Явно така трябва да се действа, не да се чака решение от по-високо.

Общи условия

Активация на акаунт