Дистанционно обучение за учениците-Teмa 11

• 22 161
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
Подписвала съм неколкократно подобни петиции, участвала съм в анкетни проучвания, които се провеждаха от университета ми, но резултат - глас в пустиня. Може би на Запад този формат за изразяване на мнение работи достатъчно добре, но при нас не работи или поне не работи еднакво добре при всички.

Факт е, че ако чакаме на локални мерки, на областни кризисни щабове и тем подобни дребосъчни фактори, част от цялата огромна матрица на системата, не можем да се надяваме на чудеса. Точно поради това съм бясна - хората, които могат само с едно решение да направят ДО за всички - и за ученици, и за студенти си мълчат, трайкат си в ъгъла, за да изглеждат добри и милички, говорят сладки приказчици в интервюта по телевизията - видиш ли, ние сме добри, позволили сме всеки да премине на ДО. Да, ама не. На практика не е така. Защото когато решението не е централизирано и глобално, всеки на местно ниво може да си търси доводи и да изсмуква от девет кладенеца вода в десети, за да увърта и съответно да го кара така, както на него лично му е по-добре, нищо, че става въпрос за здраве в случая, а не за прищявка.

Ще ви споделя каква беше ситуацията с университета ми (Софийския), понеже се разигра преди текущите решения на МОН, а намирам доста сходство с тях. Преди да започне академичната година Ректорът на университета издаде заповед всеки факултет и всеки Декан да реши как да се провежда обучението във факултета му. Познайте - от всички факултети само ЕДИН избра дистанционната форма на обучение от началото на академичната година. След започването ѝ постепенно и другите разбраха, че не е удачно да се виси присъствено по 10-12 часа в университета и преминаха също на ДО, с изключение на факултета, към който спада моята специалност, който до последно стоя присъствено, до дванадесетия час - минахме на ДО включително и след медицински специалности и медицински университети в страната, а моята специалност е хуманитарна, с нулева практическа насоченост на упражненията и с липса на стажове и практики през първите две години. За това неравенство ви говоря - когато решението е оставено на местно ниво, много по-голям е шансът никой да не помисли за децата и за здравето на учителите / преподавателите. Всеки търси келепира - още от Бай Ганьо ни е известно и продължава до ден днешен да важи с пълна сила.

Затова и аз апелирам властите да издадат заповеди, в които да се съдържа моментът за колективно минаване на ДО - не Иванчо да си седи на топло вкъщи, да си пийва чайче спокойно, а Марийка да виси по студените спирки в 6 часа сутринта и да се меси в тълпите от болни и кашлящи.

# 301
  • Варна
Извинявам се, ама защо сега пак петиции! Нали учителите кипяха от ентусиазъм и настояваха да е присъствено, защото иначе не можело! Сега каква петиция искат, изведнъж ги достраша или изведнъж осъзнаха, че вирусът не заобикаля учителите и зимата не е лято? Аман вече, да бяха мислили преди началото на учебната година!
Абсолютно вярно, учителите и синдикатите бяха една от причините годината да започне твърдо присъствено. Сега започнаха да обръщат плочата. Вярно, по-добре късно, отколкото никога, но петицията докато събере подписи ще мине време. А време няма и не е моментът за петиции вече! Да действат чрез синдикатите си и да натискат, а не да организират петиции.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 11:01 от Месечинка виторога

# 302
  • София
Е това е, че се измислят мерки ден за ден и всички подскачаме като нервни катерици!

# 303
  • Варна
Притесненията ми са, че има родители, членове на разни "инициативни тройки", които дебнат и пишат безпредметни доноси до институциите (криворазбрана гражданска съвест, а всъщност в дъното е някакъв спор между родителите), че видите ли майката Х си оставя детето само.
Виж, за това си абсолютно права, ей на такива вече ще им сърбаме попарите като едното нищо.

# 304
Хайде да си дадем гласа за децата ни, защото те са ни приоритет! Синдиката на учителите не са учителите!

# 305
  • София
Са или не са, но учителите се съгласиха и прибраха увеличението на заплатите или поне обещанието за увеличение - не помня как беше точно. Защо не протестираха? Дори точно обратното - от телевизора и извън телевизора се лееха оди на радостта от присъственото започване, фанфари и поздравления. Същото стана и с лекарите и техния съюз - всичко е точно, всички са щастливи.

# 306
Фастък, адмирации, че си възпитала такива отговорни деца!
И все пак, ако не се справят с учебния материал и трябва да им висиш на главата,  не вярвам да ти остане много време за готвене и други домакински ангажименти. И въпреки всичко, това не го прави по законно, дори и с такива деца.

Сега ще ви шокирам може би но-
децата ми се справят различно. Едното е на ръба на гениалността, с прилична амбиция, надарено с логична мисъл, изключително адекватно и без нужда от висене над главата от деня на раждането му , в 1 клас, в 7 клас, в 10 клас, та до ден днешен. Другото е "нормално средностатистическо дете" с всички "отклонения на възрастта си, от бебе до сега в пубертета. Ами не може всички да са директори. Не може всички да са учени. Не може всеки да е бог по математика и езиците да му се леят като сякаш са му родни. Но тук гоним една уравниловка, че всеки трябва, трябва, трябва. Няма да вися и не съм висяла над ничия глава. Над справящото се-ясно. Над не справящото се обаче-също. Колко му е капацитета-толкова. В противен случай, виждаме това, което се случва в момента-едни некадърни управници. Защото всеки е "завършил" нещо. У нас всеки е завършил...….а половината са неграмотни така, както са завършили.
Нищо незаконно няма в това да оставя 9-годишно дете само. Прочетете си пак закона. Ако може обаче, с разбиране.

# 307
Са или не са, но учителите се съгласиха и прибраха увеличението на заплатите или поне обещанието за увеличение - не помня как беше точно. Защо не протестираха? Дори точно обратното - от телевизора и извън телевизора се лееха оди на радостта от присъственото започване, фанфари и поздравления. Същото стана и с лекарите и техния съюз - всичко е точно, всички са щастливи.

Изумена съм каква злоба срещу лекари и учители. Рискуваме да останем без тях и държавата няма да може да се възстанови от пандемията години наред.

# 308
  • София
Няма злоба. Прегледай архива как се развиха събитията в политически план. Синдикатите се споразумяха и всички бяха доволни. Колко бяха учителите или лекарите, които възроптаха? Единици. Е, какво очакваш сега?

# 309
  • Варна
Няма злоба. Естествено, че подкрепяме исканията им. Обаче защо трябваше да се стигне до тук? Толкова ли трудно беше да се предвидят събитията?

# 310
  • Ямбол

Изумена съм каква злоба срещу лекари и учители. Рискуваме да останем без тях и държавата няма да може да се възстанови от пандемията години наред.
Изглежда хората като Андариел най-много ги боли, че повишават заплащането на учители и лекари.

Виждам, че много лекари предпочитат да преустановят да работят сега, защото първо не всички са добре заплатени и втори рискуват много. Същото започва да се очертава и при учителите - заплащането за този труд е крайно недостатъчно, а рисковете са много повече. И някои вече спряха. Аз в момента обмислям да откажа допълнителни часове. Не ме интересува кой ще ги води, за без пари и за нечовешка натовареност - мерси съм.

# 311
  • София
Не, Лиляна, не ме боли - да са живи и здрави да си харчат увеличението. Обаче да не се измятат като фурнаджийски лопати. Става като в онзи стар виц - га яде кифтетата ни рива, а сига ривеш. Защо всички или почти всички си мълчаха преди петнайсти, нима вярваха, че ще е по-различно, отколкото сега? Обаче беше ясно, че ако възроптаят, няма да видят и един лев. Играта винаги е една и съща. Всеки има право да подаде заявление за напускане. Ама никой и не посмя да подаде есента. Дори се оплюваха чужбинските синдикати, които се вдигнаха да искат ДО.

# 312
А сега ли се сетиха учителите, че е толкова опасно? Само преди месец ни убеждавахте, как няма учител, който да не държи на присъственото и никой не се притеснява от пандемията.

Ако учителите бяха подготвили друг начин на организация в училищата, сега нямаше да сме на тоя хал.

Ще ги подкрепим, разбира се, но остава въпросът, щом на учителите им е толкова акъла и не могат да предвидят с месец напред, какво се очаква от по-семпли и необразовани хора.

# 313
  • София
Значи, ако човек си промени мнението, поради промяна на обективната обстановка, е фурнаджийска лопата?

# 314
  • София
Стига де. През септември никой не преполагаше какво ще стане сега. Е, освен разни мрачни доктори.

Общи условия

Активация на акаунт