Хормонални изследвания - 10

• 55 110
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Denis, здравей!

Може ли коментар по резултатите на щитовидна жлеза?
Целя бременност и съм с Хашимото. Няколко месеца след аборт съм.
Не съм на терапия и не съм била, към момента приемам селен, фолиева киселина, Б12 и вит. Д. Не съм спирала Б12 преди изследването.

Благодаря предварително!

# 436
  • София
Denis, здравей!

Може ли коментар по резултатите на щитовидна жлеза?
Скрит текст:
Целя бременност и съм с Хашимото. Няколко месеца след аборт съм.
Не съм на терапия и не съм била, към момента приемам селен, фолиева киселина, Б12 и вит. Д. Не съм спирала Б12 преди изследването.

Благодаря предварително!
Здравей!
T3 и Т4 са добре, но ТСХ е висок и това показва ранна и лека Хипофункция на ЩЖ (т.н. субклиничен хипотиреоидизъм), още повече, че имаш вече и Хашимото. Трябва да се консултираш с Ендокринолог , защото ако не се лекуваш, след време тази Хипофункция на ЩЖ ще се прояви с много сериозни симптоми, които влошават и качеството на живот.

Проблемът на нелекуваната, по-точно неконтролираната Хипофункция на ЩЖ е, че уврежда сърцето  - не искам да те плаша ( че нали само за това ме критикуват Simple Smile ) - но, когато станеш на 40-45г. и започнеш да вдигаш високо кръвно налягане, тахикардия, високи нива на холестрол, отключиш ИР, имаш сериозно наддаване на тегло, косопад и т.н. ... причина за това е точно  този субклиничен ( без изявени/проявени симптоми)  хипотиреоидизъм, който не е бил лекуван навреме.

Хомоцистеинът е малко висок - включи и В6 и увеличи малко ФК ( докато се нормализира Хомоцистина)
Вит. Д може да е малко по-висок, 50-60
Следи нивата  на Желязо, Хемоглобин, ЖСК, Трансферин и Феритин ( той е важен за нормалната функция на ЩЖ)
Другите са добре

# 437
Здравейте, само ще допълня да се изследвате за MTHFR мутация, ако имате аборт. Генетични изследвания се правят.

Аз влизам да попитам дали някой е пускал пакет изследвания за акне, който включва: пролактин, Андростендион, 17ОХпрогестерон, Естрадиол, HOMA index ? И в коя лаборатория

# 438
Здравейте, само ще допълня да се изследвате за MTHFR мутация, ако имате аборт. Генетични изследвания се правят.

Аз влизам да попитам дали някой е пускал пакет изследвания за акне, който включва: пролактин, Андростендион, 17ОХпрогестерон, Естрадиол, HOMA index ? И в коя лаборатория

Да, изследвала съм пълен пакет тромбофилии преди бременност.

# 439
Преди няколко месеца пуснах полови хормони (цитирани по долу), днес реших да проверя има ли някаква промяна, но в друга лаборатория и сега не мога да се ориентирам. От септември съм на терапия с CycleBalance 1x1, Kystop 3x1 и Glucophage XR 1000 1x1. Има ли резултат от лечението?

Здравейте,
аз съм с поликистоза и пуснах изследвания на 3 ден от МЦ. За резултата на LH и FSH ми е ясно, но защо Естрадиола и DHEA  са понижени?
П.С. Току що излезе резултата за Инхибина (63,1). Лекарят ми каза, че в моето състояние АМХ няма да е достатъчно показателен за ЯР. Притеснявам се, защото ме уплашиха, че може положението да е зле (на 33 г. съм), а скоро няма да мога да се консултирам с лекар и сега не знам как да тълкувам резултати. Според вас колко е отчайващо положението?

# 440
Здравейте, може ли коментар по тези резултати?
Скрит текст:

Правени са на 3-ти ден от цикъла, с цел да се потвърди или отхвърли диагноза ПКЯ след интервал между 2 цикъла с продължителност 50 дена. TSH е с такива високи стойности от 2 години, ендокринолозите, при които съм ходила, не виждат проблем или необходимост към момента да ми предпишат някакви медикаменти с цел понижаването му.

Последна редакция: нд, 13 мар 2022, 00:44 от ultraviolet blue

# 441
Здравейте, пуснах си отново хормонални изследвания на трети ден. Предишните изследвания са ми от Декември месец, като там TSH беше 2.01 и FT4 14.70, започнах да пия Еутирокс 25 в края на Януари, който ми бе изписан от ендокринолог. Ето и днешните изследвания, струва ми се, че бавно пада TSH и може би трябва по- висока доза. Денис какво мислиш? Другите хормони как са? Дали ще имам овулация този месец? С поликистозни яйчници съм. Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 13 мар 2022, 15:00 от britishcat

# 442
Здравейте, бихте ли коментирали и моите изследвания? Благодаря предварително. С поликистозни яйчници съм, но дали има и ИР?

# 443
# 444
  • София
Преди няколко месеца пуснах полови хормони (цитирани по долу), днес реших да проверя има ли някаква
Скрит текст:
промяна, но в друга лаборатория и сега не мога да се ориентирам. От септември съм на терапия с CycleBalance 1x1, Kystop 3x1 и Glucophage XR 1000 1x1. Има ли резултат от лечението?

Здравейте,
аз съм с поликистоза и пуснах изследвания на 3 ден от МЦ. За резултата на LH и FSH ми е ясно, но защо Естрадиола и DHEA  са понижени?
П.С. Току що излезе резултата за Инхибина (63,1). Лекарят ми каза, че в моето състояние АМХ няма да е достатъчно показателен за ЯР. Притеснявам се, защото ме уплашиха, че може положението да е зле (на 33 г. съм), а скоро няма да мога да се консултирам с лекар и сега не знам как да тълкувам резултати. Според вас колко е отчайващо положението?
Здравей!
Според мен има резултат, макар че има и какво още да се желае Simple Smile На правилния път си .
Пролактинът се е понижил доста, което е много добре - когато е висок, потиска О. и пречи на синтеза на Прогестерон, а при теб той е важен за да държи в нормални граници андрогените.... те пък са причина за ПКЯ/СПКЯ.
ЛХ и ФСХ пак си показват, че си с ПКЯ... но Е2 не е много висок, което предполага че може и да има О. - респ. Прогестерон...за което вече писах - като връзка и зависимост.
Тестостеронът може да падне още малко - той зависи от Инсулина - който пък зависи от храненето ти, т.е. само с медикамент, няма да си помогнеш много.
Инозитол - добавка, подпомага правилния метаболизъм на андрогените. Цинк, селен и мед - също, но не е редно да ги приемаш, ако имаш по-високи нива на андрогените, преди да са проверени техните нива... ако имаш обаче дефицити при тях - трудно коригираш андрогените.
Провери функцията на ЩЖ - ТСХ, Т3 и Т4 ... защото, ако там има проблем, трудно се коригират другите отклонения.

# 445
Благодаря за изчерпателния отговор! Точно това ще е следващата ми стъпка - да изследвам щитовидните хормони. В предишно изследване никой лекар не обърна внимание на нивото на TSH, защото е в референтни стойности, а навсякъде в този форум посочват желано ниво под 2. В приложените изследвания по долу Пролактина отново е нисък - при второто ми изследване бях притеснена заради важна презентация, на която се явявах след час, а доколкото ми е известно той се влияе от стреса.
От повече от година съм на диета (Зоната), с няколко леки залитания встрани, но се стремя максимално да изключвам бяло брашно, захар, бял ориз и картофи. Прочетох и книгата, която някъде в този форум препоръчаха ("Всичко започва с яйцето" на Ребека Фет) и смятам да включа още няколко добавки, които препоръчват за СПКЯ - убедена съм, че това няма да навреди, а дори ще помогне. Но не разчитам единствено на това - само да излязат резултатите за щитовидните хормони (предполагам ще са все така високи за TSH-то) и ще се обърна към репродуктивен специалист или ендокринолог.

Скрит текст:
Скрит текст:
Преди няколко месеца пуснах полови хормони (цитирани по долу), днес реших да проверя има ли някаква
Скрит текст:
промяна, но в друга лаборатория и сега не мога да се ориентирам. От септември съм на терапия с CycleBalance 1x1, Kystop 3x1 и Glucophage XR 1000 1x1. Има ли резултат от лечението?

Здравейте,
Здравей!
Според мен има резултат, макар че има и какво още да се желае Simple Smile На правилния път си .
Пролактинът се е понижил доста, което е много добре - когато е висок, потиска О. и пречи на синтеза на Прогестерон, а при теб той е важен за да държи в нормални граници андрогените.... те пък са причина за ПКЯ/СПКЯ.
ЛХ и ФСХ пак си показват, че си с ПКЯ... но Е2 не е много висок, което предполага че може и да има О. - респ. Прогестерон...за което вече писах - като връзка и зависимост.
Тестостеронът може да падне още малко - той зависи от Инсулина - който пък зависи от храненето ти, т.е. само с медикамент, няма да си помогнеш много.
Инозитол - добавка, подпомага правилния метаболизъм на андрогените. Цинк, селен и мед - също, но не е редно да ги приемаш, ако имаш по-високи нива на андрогените, преди да са проверени техните нива... ако имаш обаче дефицити при тях - трудно коригираш андрогените.
Провери функцията на ЩЖ - ТСХ, Т3 и Т4 ... защото, ако там има проблем, трудно се коригират другите отклонения.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 12:00 от K_asi

# 446
Скрит текст:

Правени са на 3-ти ден от цикъла, с цел да се потвърди или отхвърли диагноза ПКЯ след интервал между 2 цикъла с продължителност 50 дена. TSH е с такива високи стойности от 2 години, ендокринолозите, при които съм ходила, не виждат проблем или необходимост към момента да ми предпишат някакви медикаменти с цел понижаването му.

Ще се самоцитирам, посетих АГ, по думите ѝ изследванията не потвърждават наличието на ПКЯ. За редовен цикъл ми предписа 3 месеца прием на противозачатъчни Ясмин, след това контролен преглед. За TSH каза, че е нормално, пролактинът бил близо до горната граница, но най-вероятно се дължало на стрес. Има ли нещо притеснително, или не е необходимо да търся друг АГ специалист за второ мнение?

# 447
Според мен няма да е лошо още едно мнение. ЛХ:ФСХ трябва да са в съотношение 1:1, а ТСХ малко е височко, въпреки че е в референтните. Също така да пуснете разширения пакет за щитовидната. Дотук са ми познанията 😊
Денис по-добре ще Ви обясни.
Скрит текст:

Ще се самоцитирам, посетих АГ, по думите ѝ изследванията не потвърждават наличието на ПКЯ. За редовен цикъл ми предписа 3 месеца прием на противозачатъчни Ясмин, след това контролен преглед. За TSH каза, че е нормално, пролактинът бил близо до горната граница, но най-вероятно се дължало на стрес. Има ли нещо притеснително, или не е необходимо да търся друг АГ специалист за второ мнение?

# 448
Според мен няма да е лошо още едно мнение. ЛХ:ФСХ трябва да са в съотношение 1:1, а ТСХ малко е височко, въпреки че е в референтните. Също така да пуснете разширения пакет за щитовидната. Дотук са ми познанията 😊
Денис по-добре ще Ви обясни.
Скрит текст:
Скрит текст:

Благодаря!

# 449
Бих казала, че съм в шок! Есента, когато пуснках изследвания TSHто ми беше високо, но в референтни граници. Сега 6 месеца по-късно вече е над нормата и никой не счете за необходимо да обърне внимание на това. И АГ-то и ендокринолога се фокусираха върху СПКЯ и ИР и до там.
До колкото съм слушала доста препоръчван специалист в тази област е д-р Яначкова. Ако някой има други предложения ще се радвам да ги сподели.

Общи условия

Активация на акаунт