Образователен Говорилник - тема 9. Дзънннн!

• 18 748
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Не е изчерпан капацитета на ПСР, а масово хората правят бързи антигенни тестове, които са 30 лв (на фона на 120 за ПСР), със същата чувствителност (98% точни), но не отиват към РЗИ за карантина и не влизат в статистиките.
Общо взето, настоящата статистика показва ... нищо.
Гледай смъртните случаи - те са показателни и са много. Оляхме се - трябваше още преди месец да затворят ресторантите и магазините, които не са от първа необходимост, но се посещават от частни лица. Но нали не искат да плащат обезщетения, завалиите ... Да видят потоците в градския транспорт, да подтикнат офисите да минат онлайн, когато е възможно ... но не - ние нямаме пари и ще си караме като в третия свят Simple Smile

# 586
  • София
Трябваше да спрат и разни присъствени конференции, семинари, фестивали, изложения и т.н. събития (най-вече на закрито), някои от които организирани с любезното съдействие на общините. Rolling Eyes Нямаше да струва кой знае колко, ама на... Но каквото и да си говорим тук, едва ли има значение.

# 587
  • София
От седем засегнати семейства в нашия клас от общо 19 само при едно има съмнение, че е от баткото от по-горен клас и при друго не е ясно откъде е заразено. Всички останали са от заразен родител извън училището. От днес и класната е под каранатина - заради положителен член от семейството, т.е. отново причина извън училището. Абсолютно несъстоятелно е да се сочат училищата като най-големия развъдник. Написах го и преди три седмици, когато случаите ни бяха 3 от 3, все от родител - неизтребимият български простак и тъп егоист, на средна възраст 30г. и размятащ "многознанието си" и по офиси, и по кръчми, и по цехове е основният вирус у нас.

да се допълня: самият факт, че гимназистите са от седмици онлайн, в доста училища и по-малките или са изцяло на ДО, и това няма никакъв ефект на числата е достатъчно показателен

Последна редакция: вт, 24 ное 2020, 09:32 от Milenita

# 588
  • София
Точно като в третия свят го караме, в Танзания ли президента беше обявил, че там Ковид няма. И ние сме горе-долу така, не отричаме съществуването му, но се държим, все едно го няма. Само че умрелите трудно ще ги скриеш, а те за съжаление ще нарастват. Не забравяйте, че бройката починали днес е резултата на заразените отпреди 3 седмици, не ми се мисли каква ще е бройката след 3 седмици. ПСР не се правят заради антигенните, които уж са същите. Имам обаче познат с 2 отрицателни антигенни, а състоянието му е като при Ковид. Sad

# 589
Аш, по-добре не бих могла да го кажа. Подкрепям всяка твоя дума. За мен е ясно, че голям процент от хората ще го изкарат този вирус. Не мисля, че това с училищата ще го промени. Ако се опитват да намалят броя на хората в интензивно отделение, пак не виждам ясна логика зад действията им.

Може би ще разбереш логиката, ако ти се наложи да чакаш за легло в интензивното заедно с десетки други хора.

Много градивен коментар наистина! А да ти кажа ли какво ми каза топ хирург? Дойде коронавирусът да ни реформира така или иначе умрялата здравна система. В България няма достатъчно реаниматори. Няма реанимации. Хората и преди са умирали, чакайки за интензивни грижи, където изобщо ги е имало.

# 590
https://www.24chasa.bg/novini/article/9252235

Много моля да ми помогне някой да разбера, защо в Германия от сами началото на втората карантина са затворени само заведения и барове, но училища и други магазини са отворени?!? Защо там няма истерия относно ходенето на децата на училище? Защо в Италия децата до 6-ти клас са в училище? Защо във Франция са на училище?
Както винаги при нас е пълна каша и идиотия!

да се допълня, че всичко разбирам - и наличието на вирус, и сериозността на положението... Не разбирам защо си търпим управниците

# 591
  • София
https://www.24chasa.bg/novini/article/9252235

Много моля да ми помогне някой да разбера, защо в Германия от сами началото на втората карантина са затворени само заведения и барове, но училища и други магазини са отворени?!?
Знаеш много добре - въпросът ти е риторичен Blush

# 592
Защото само българските ученици разнасят заразата.

# 593
Мярката с гимназистите няма достатъчен ефект, защото нямаше други мерки. Мисля обаче, че се намали доста заболеваемостта при учителите, които искат да се пазят. Това е все едно да носиш медицинска маска и около теб да има 5 заболели в затворено помещение.

Не знам кой кога е умирал други години, но аз нямам познати, които ей така да са били болни 4 дена (човек под 60г) и изведнъж да се споминат от грип. Нито съм имала такива, които да са по 30-40 дена в болница.

Малките наистина е добре да ги оставят присъствено или да дадат възможност на родителите да избират, но без да ги притискат от училищата да присъстват.

Пулиташ, Франция и Германия с многото бежанци не могат да си позволят да оставят децата вкъщи. Все пак се опитват да ги интегрират. Там изобщо няма възможност за синхронно преподаване.
Затова и отсъстването е толкова строго следено и преди не се толерираше много много спиране от училище за малко кашлица и ниска т, нито отсъстване заради удължаване на почивката с 2-3 дена.

# 594
Аш, по-добре не бих могла да го кажа. Подкрепям всяка твоя дума. За мен е ясно, че голям процент от хората ще го изкарат този вирус. Не мисля, че това с училищата ще го промени. Ако се опитват да намалят броя на хората в интензивно отделение, пак не виждам ясна логика зад действията им.

Може би ще разбереш логиката, ако ти се наложи да чакаш за легло в интензивното заедно с десетки други хора.

Много градивен коментар наистина! А да ти кажа ли какво ми каза топ хирург? Дойде коронавирусът да ни реформира така или иначе умрялата здравна система. В България няма достатъчно реаниматори. Няма реанимации. Хората и преди са умирали, чакайки за интензивни грижи, където изобщо ги е имало.

Като престояла на два пъти в интензивно отделение, заради животозастрашаващи състояния ... системата е така от десетилетия. Разликата е, че сега е натоварена в пъти повече. Нямам желание да я изпровам в такъв момент.
Хирурзите и реаниматорите са едни от най-циничните представители на лекарското съсловие, но сред тях съм срещала и най-човечните. Ама не са факири. Хора са.

По училищата не останаха учители. Излизат в болничен не само заради Ковид. Излизат и заради симптоми, които преди са карали накрак. И гледайки нашата таблица, имаше един ярък пример на половин заразен клас. Не ми казвайте, че всички са от родителите. Напълно подкрепям затварянето на учебните заведения и дори смятам, че страшно закъсняха. Резултатът от това закъснение го чакам след седмица-две. И смятам, че от поне два месеца планираха, че затварянето ще е точно от декември. Причините само мога да гадая.

# 595
  • София
Обезщетенията да влезнат в бюджета за следващата година?

Германия, която не затваря училищата, няма и намаление на случаите, реално са във високо "плато" като нас:

# 596
Аз напълно разбирам реакциите на затварянето. У нас управляващите са импотентни и реално това им действие ще доведе до блокиране на всички процеси, но най-вече икономиката.
Скоро си говорихме с наши приятели живеещи трайно в UK. Там имат правителствена програма за обезщетения на неработещите. До март ще изплащат по 1000 паунда на месец.

# 597
  • В офиса
В Германия лекуват малко по-добре от нас. И в Германия учениците са с маски непрекъснато, а прозорците на класните стаи са отворени. Готови ли сме за това, искаме ли го. Щото аз съм убедена, че ако кажат всички да са в класните стаи с маски, якета и на отворени прозорци, воят ще е по-голям.
Аз си мисля че ще се кротнат хората. Вече всеки има починали познати, както и не 1-2 случая на познати с двустранни пневмонии. Та и за най-невяравщите е въпрос на дни да се стреснат, че да бе, май има нещо и се мре от него.
Титина, позволи ми грам да не ти вярвам. Такъв скандал ще е да се види в статистиката 6-годишно починало от ковид, че никой лекар няма да го напише нарочно без да е истина.

# 598
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
...
...
...да се допълня: самият факт, че гимназистите са от седмици онлайн, в доста училища и по-малките или са изцяло на ДО, и това няма никакъв ефект на числата е достатъчно показателен
Да, ама гимназисти не си стоят в къщи! Колко си карат часовете в ГТ с телефона ... Вчера, в 4 превозни средства си поставих за цел да броя ... 24 ... А колко се шматкаха на тумби по улиците ... въобще се отказах да броя.

# 599
Айде стига с това - всеки има познат, починал от ковид. Аз познавам много хора, положителни и преболедували. И никой не е починал за щастие. Броя на познанствата ли ще си мерим? Или и тук ще говорим само в духа на всеобщата паника. Писна ми от това лицемерие. На някой пука ли му колко хора умират в Африка от глад и Ебола.

Съжалявам, ако съм груба. Спирам по темата.

Мисля, че Шарки е напълно права. Чакали са декември, заради бюджетите.

Общи условия

Активация на акаунт