Готварска печка

• 37 071
  • 420
  •   2
Отговори
# 240
  • Melmak
Здравейте, в книжката упътване за работа с уреда пише, че било най-добре да се ползват стъклени тави. Металните провеждали топлината.

До сега съм ползвала само метални тави в предишната ми допотопна печка с два котлона и малка фурна.

Сега искам да си купя нови, защото старите имат нужда от подмяна така или иначе. Обаче защо стъкло? Или керамични?

Проблем ли е да се готви с обикновени метални тави?

Ако ползвате стъкло или керамика в студена фурна ли ги поставяте?

# 241
Това за стъклените тави е "изгубени в превода". Стъклото също провежда топлина-нали се нагрява....
Използвайте си наличните тави.
Да, по принцип стъклените тави се слагат в студена или слабо загрята фурна. Също така не се слагат мокри в гореща фурна, защото стъклото ще се пръсне/спука. И обратното-гореща стъклена тава, не се слага върху мокро.

Едит: ако ме питате мен, най-добрите тави са емайлираните като тези, които са си комплект с фурната.

# 242
Здравейте! Някой има ли мнение/впечатления за този модел?
Aeg ccb56481bm
https://zora.bg/product/ccb56481bm-inox-keramichni

# 243
  • София
Горния нагревател не е грил. Грил имат печките които имат два горни нагревателя, като единия от тях е по-мощен от другия. Гриловият е по цялата площ на тавана а този, който е за нормално печене е по периферията му.

Грил в буквалния смисъл на думата нямат нито фурните с един горен нагревател, нито тези с два. Нагревателите са си нагреватели, независимо колко броя са, а с думички като „грил“, „пица“ и др. производителите си наричат разните функции на фурните. „Грил“ те наричат функцията, наподобяваща печене на скара, която се осигурява от горния нагревател, без значение дали е единичен или двоен.

Хората често ползват понятията за предметите и за функциите им като взаимозаменяеми (например „футбол“ = „футболна топка“, „шах“ = „шахматна дъска + фигури за игра на шах“ и др.), защото това улеснява изразяването. Строго погледнато, тези изрази може да са неправилни, но аз предпочитам да се разбера по-лесно с някого, отколкото да го заливам с езиково акуратни, но дълги и непотребни нему обяснения.

Ето тази фурна (има много такива примери) е с единичен горен нагревател, но това по никакъв начин не е попречило на производителя да напише, че тя има „грил“, та дори и „турбо грил“ (аз не съм виждала фурна да има турбина, ама карай Laughing)

https://www.whirlpool.bg/r/produkti/furni/elektricheska-furna-za … hu1x/859991659970

А на инструкциите ясно се виждат функциите грил с малка и грил с голяма площ

Това горе са инструкциите на фурната на Г.Писарев, която е от серия 8. Функциите, описани в ръковдството на HKR39C250 са тези:

# 244
  • Велики Преслав
Няма как фурна с единичен горен нагревател който е по периферията да осъществи функцията грил. За да може тя да бъде осъществена, трябва да има нагревател който е по целия таван.
Печка която няма нагревател по цялата площ на тавана няма грил.

Колкото и да го изкарвате, че с нагревател по периферията е грил, няма да се изменят нещата. Тя и Раховеца има горен нагревател но няма грил. Но Раховец 03 има грил и изобщо нямат нещо общо нагревателите им.

Та както казваш, защо тогава ги правят двойни. То значи всяка печка, която има горен нагревател и функция само горно печене има грил. Не няма. Едно от Горенията ми изрично има функция само горно печене и СЪВСЕМ отделна функция грил. Но мощността изобщо не е същата.

Можем безкрайно да спорим, разбира се като запазим добрия тон, но нещата няма да се изменят.
Заключението в крайна сметка изобщо не може да е, че всяка фурна има грил както казвате.

# 245
  • София
Няма как фурна с единичен горен нагревател който е по периферията да осъществи функцията грил. За да може тя да бъде осъществена, трябва да има нагревател който е по целия таван.
Печка която няма нагревател по цялата площ на тавана няма грил.

Колкото и да го изкарвате, че с нагревател по периферията е грил, няма да се изменят нещата. Тя и Раховеца има горен нагревател но няма грил. Но Раховец 03 има грил и изобщо нямат нещо общо нагревателите им.

Та както казваш, защо тогава ги правят двойни. То значи всяка печка, която има горен нагревател и функция само горно печене има грил. Не няма. Едно от Горенията ми изрично има функция само горно печене и СЪВСЕМ отделна функция грил. Но мощността изобщо не е същата.

Можем безкрайно да спорим, разбира се като запазим добрия тон, но нещата няма да се изменят.
Заключението в крайна сметка изобщо не може да е, че всяка фурна има грил както казвате.

Василе, това го кажи на онези от Уърлпул и останалите производители. Объркването идва от тях, не аз им пиша упътванията. Аз само отговорих на конкретния въпрос как да се включи горния реотан на конкретната печка. И не аз споря с теб, а ти оспорваш това, което отговорих на другите по-горе. Отвръщам ти с цялото си уважение и ако нещо в тона ми те е засегнало, то не е било умишлено.

Бош май нямат единични нагреватели и всичките им са двойни, но при някои модели има т.нар. Vario Grill и могат да се включват голям и малък поотделно, а при други - не. Но така или иначе, нито едното не отговаря на горното от конвенционалния режим, защото при функцията „малък грил“ работи вътрешния, а не външния контур.

Този „малък грил“ е, за да можеш да изпечеш 2 сандвича в средата, без да загряваш цялата ширина. Който го има, може да го използва за запичане на ястие, но ако е в някаква по-малка тавичка, примерно. Иначе, за финално запичане на ястия се препоръчва функцията грил+вентилатор.

В интерес на истината, единичните нагреватели имат някакъв профил, който що-годе покрива площта.

Раховец няма грил, защото при соц-а нямаше нужда от маркетинг.

А това, че всички фурни „имат грил“ не беше заключение, а иронизиране на маркетинговите трикове на производителите. Вече обясних, че фурните имат нагреватели, а не грилове.

# 246
  • Велики Преслав
Раховеца си беше доста известен с функцията. ” грил” защото беше нещо луксозно. Нагревателите на модела без и модела с грил нямаха нищо общо. Другата печка с грил беше Румяна.

А иначе това кой производител как си кръщава функциите си е чисто за тях си.
Аз имам Хоптоинт Аристон с един горен нагревател, който е разположен обаче по целия таван и има функция грил, но не е като грила на Боша с двойния нагревател.

# 247
  • Козлодуй
Aeg ccb56481bm
Според моето лаишко мнение печката е много хубава, но е малка - 50 см аз бих взела 60 Simple Smile

# 248
Aeg ccb56481bm
Според моето лаишко мнение печката е много хубава, но е малка - 50 см аз бих взела 60 Simple Smile
Aeg ccb56481bm
За съжаление нямам място за 60 см.  Търся качествена печка 50 см. Днес гледах моделите на Горенйе, но моделът който ми хареса е с някакъв панел на задната страна на фурната, който се сменя на определен период от време, а това извиване на ръцете не ми харесва, а  и в годините дали ще се поддържа в наличност тази част и колко ще струва...

# 249
Не купувайте печка на Горенье. Към момента са доста зле-с много тънки ламаринки, гният и им  нагаря клеморедът без да има хлабави връзки-нелогично, но факт!
Имам едно старо Горенье, което не си знае годините и от няколко години го спуквам в лятната кухня на вилата. Е не ще и не ще да изгние. Само един ключ съм му сменяла и иглежда като ново, но сегашните не могат да се похвалят с надеждност.

# 250
Не купувайте печка на Горенье. Към момента са доста зле-с много тънки ламаринки, гният и им  нагаря клеморедът без да има хлабави връзки-нелогично, но факт!
Имам едно старо Горенье, което не си знае годините и от няколко години го спуквам в лятната кухня на вилата. Е не ще и не ще да изгние. Само един ключ съм му сменяла и иглежда като ново, но сегашните не могат да се похвалят с надеждност.
А Аег как са? По-надеждни ли са от Горенйе?

# 251
  • София
Aeg ccb56481bm

Обсъждахме го малко по-горе, нищо особено не е:

...50-сантиметровите модели АЕГ са с фурна, която е остарял и доказано некачествен модел на Зануси. Тези печки се правят в малка фабрика в Румъния, продаваща предимно в страни извън ЕС.

Съвсем друго нещо са 60-сантиметровите печки АЕГ, които са с модерна фурна, същата като в сегашните им модели за вграждане, и които се произвеждат в големия завод на Електролукс в Полша.
...
Ако все пак трябва да избирам 50-сантиметрова печка, бих се спряла по-скоро на Горенье, отколкото на АЕГ, защото те поне са с по-модерна фурна и на доста по-добра цена. Имат и голям избор на модели:
https://www.technopolis.bg/bg/Domakinski-elektrouredi/Gotvarski- … 5BC:brand:GORENJE¤tPage=0

Изборът не е голям и всички 50-сантиметрови имат недостатъци. Съгласна съм, че и Горенье не са цвете, но аз не бих дала 1200 лв за АЕГ, което не е много по-добро от Горенье или Беко за 700 лв. Другото, което не препоръчвам е печка Amica или Hansa, защото мои роднини изхвърлиха такава след само няколко години употреба.

# 252
Не съм имал за цел въпроса ми да разбуди такъв спор Simple Smile Но определено разбрах доста неща от него, за което съм благодарен Simple Smile

# 253
  • Варна
Моля за мнение - търся свободностояща печка с котлони индукция, 60 см. Няма почти никакъв избор на пазара - 3 модела /АЕГ, Горение и Амика/.
Плюсове и минуси, ако имате наблюдения? Давам линкове,  цените не са актуални, в момента се намират и трите в диапазона 1100-1200 лв.
https://www.emag.bg/aeg-keramichna-pechka-airfry-hob2hood-energi … tm_medium=android
https://technohome.bg/product/9530/gotvarska-pechka-tok-amica-61 … x-keramichni.html
https://www.emag.bg/indukcionna-gotvarska-pechka-gorenje-geit5c6 … tm_medium=android

# 254
  • Melmak
По-нагоре обсъждахме, вижте и Бош.

Общи условия

Активация на акаунт