За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 151
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 811
Оризът трябва да е много добре измит, да се отмие нишестето. После го запържвам в достатъчно мазнина. Само това правя и не се слепва. Предполагам, че има значение и какъв ориз е, за нещо си на фурна аз ползвам бисерен.

# 136
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 247
И аз това правя, и майка ми това прави, но нейния става така, че мога да му "преброя" зрънцата, а моя като каша Sad

# 137
  • Мнения: 811
Хмм... пропорция ориз : течност?
Правя 1:2.5 или мъъничко повече. Така съм си нацелила за моята фурна.

# 138
  • Мнения: 22 867
Май наистина трябва да се нацелва пропорцията според фурната, за моята 1:4 става чудесно, при майкината 1:3 е много. Иначе, хубаво мия ориза до бистра вода, леко го запържвам и ми стават неслепнати зрънцата. Покрай майка, която не го мие чак толкова, като мен, си мисля, че и това има значение, на мама става слепнат и кашав. А може и от ориза да зависи, въпреки че май ползвам различни марки, нямам някаква предпочитана.

# 139
  • Мнения: 10 694
Аз от едни корейкси магазини вземам басмати в голям чувал и към него има закрепена рецепта някаква. Първо пише да се измие ориза със студена вода да се отмие нишестето (точно до бистра вода) и после да го правим кой как реши. И аз следвам инструкциите, никога не ми се е слепвал. Проблема ми е че на мен ми харесва слепнат, като торта. Домашните ми пък харесват не слепнат. Та мия го.

# 140
  • Пазарджик
  • Мнения: 336
Освен тези стъпки пробвай 1:2 вряла вода. Покрий тавата с фолио и не разбърквай ориза.

# 141
  • софия
  • Мнения: 564
аз готвя с бланширан ориз - запържвам го да се"оцъкли" и слагам вода/бульон/ 1:3.

# 142
  • Мнения: 4 300
Мини щолените на labrex са страхотни, но не знам как да кача рецептата ( като напишеш в търсачката излизат )

# 143
  • Мнения: 264
Да, тях ги знам, но искам да направя голям щолен. В интернет има рецепт с и без мая, чудя се коя е по-добре. Ще се радвам някой да сподели опит.

Мини щолените на labrex са страхотни, но не знам как да кача рецептата ( като напишеш в търсачката излизат )

# 144
  • Мнения: 4 859
Как се готви ориз на фурна, така че да се отделят звънцата? Да изглеждат като ризото едва ли не. Майка ми прави такъв, но според нея нищо не прави, а на мен не ми се получава. Ако имате някакви тайно, споделете, моля ви!

Запържен с повече мазнина ,да се 'оцъкли ,остъкли' .Аз и лук слагам преди ориза .Понякога и други зеленчуци .Вода /бульон ,според указанията ,понякога малко повече .Като почти изври течността ,го изключвам и завивам с кърпа /фолио ,или похлупвам .Така си поема течността и не е сух ,нито скашкан .
Ако бързам просто изключвам фурната и отварям вратичката .
С няколко думи -мазнина,да се запържи и преди да се изключи фурната да е останала малко течност .

За варен ,по друг начин го правя.

# 145
  • Мнения: 8 422
Щолен правя по рецептата на Джемма " Дрезденски щолен", има го на първа страница в коледната тема. Дозата, обаче, е голяма, правя 1/3.
Ориз да не ми е слепен се научих да правя от Пепчо. Първо: много добре да се измие ориза, второ: при готвене се добавя гореща вода. Някъде из блога ѝ ги имаше тези неща. При мен съотношението е 1:4, но преди да сложа във фурната слагам още една чаша гореща вода, така ми остава сочен ориза.
Ситен булгур - правих "Кадън буду кюфте" - рецептата гледах в "24 kitchen" .

# 146
  • София
  • Мнения: 12 219
Благодаря на всички за отговора!
Да ви попитам понеже Коледа наближава, дали имате изпитана рецепта за щолен? Някоя, която сте правили и е сполучлива. Също, от къде вземате кандирани пловоде?
Кандирани плодове се продават в Лид в малки кутийки са, има лимон, портокал, кандирани череши и са добри.
А за щолен рецепта пускам -  стъпка по стъпка, рецептата е дълга, но и правенето му е дълго
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_880.html
Ето и ориз Басмати как го правя, стъпка по стъпка и на снимката е зърно по зърно
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_226.html
Скрит текст:
Ето и как се прави ризото -  рецептата е с манатарки и прошуто, но това не бива да те бърка, начините са все едни и същи
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_39.html
Скрит текст:

# 147
  • София
  • Мнения: 3 358
Вчера правих кюфтета по тази рецепта https://www.bonapeti.bg/recepti/kyufteta-ot-chervena-leshta-i-bulgur/
остана доста от сместта.Каво друго мога да направя с нея,но да е без месо.

# 148
  • here and now
  • Мнения: 5 525

Ситен булгур - правих "Кадън буду кюфте" - рецептата гледах в "24 kitchen" .
Булгура, вместо ориз ли го сложи, че гледах, гледах, но булгур в рецептата не видях?

# 149
  • Мнения: 1 732
Може ли да се приготви тирамису без яйца?И ако да,ще се доближава ли на вкус като оригиналната рецепта?

Общи условия

Активация на акаунт