ОСМИ клас 2020/2021 - Бейлис, вино, ром, текила – и в осми клас ни дават сила!

• 25 988
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Носенето на маска или шлем е задължително:
-   в общите закрити части на учебната сграда - преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет и столова (освен при хранене) – за всички ученици, учители, в т.ч. от външните за институцията лица;
-   в класните стаи и другите учебни помещения (бази за учебно-практическо обучение, кабинети, физкултурен салон) – от учителите, които преподават на ученици от повече от една паралелка/клас/етап, в зависимост от прилагания в училището модел на дистанциране (между паралелки/класове/етапи). При учители, които преподават само в една паралелка носенето на защитна маска/шлем е по тяхно желание;
-   в училищните автобуси.
Носенето на маска или шлем в класната стая от учениците е по желание.
Горните правила за носене на маски и шлемове са съгласно действащи здравни правила общо за страната и избрания модел за ограничаване на взаимодействието между паралелките. Същите могат да се променят при промяна на общите правила от министъра на здравеопазването.

Това е от преди 15. септември.

От преди 15.09 е. Мисля, че в края на август някъде се реши. Имахме една род. среща тогава, на випуска и на класа, след това не сме имали.
Затова обсъждах дали учителите преподаваха на други класове. И пак е "в зависимост от прилагания в училището модел ...", без конкретика. Затова и при нас, например, бе направен опит за максимално ограничаване контактите на деца от различни паралелки и випуски. Защото училището е с преобладаващо езикови профили.
Цитат
Преподават ли на други класове нашите учителки, особено по език - мисля, че влизат и в други класове, но е една такава паралелка от випуск само.
Не съм питала дали нашите преподават, но не вярвам да не влизат поне по няколко часа в друг клас. Затова по-горе предположих, че влизат и другаде.
Така или иначе до ДО това беше положението при нас. И не смятам, че хората са били в нарушение. За класа на моето дете, конкретно съм сигурна.
За децата в училището - както пише горе - в общите части с маски, в клас - без. Още тогава четох за училища, които въведоха задължение и за децата. Но тогава, връщам се на горния линк, решението по въпроса бе на ниво училище.
Сега най-вероятно, доколкото чета, няма да е така, но докато не излезе конкретен акт, никой нищо не може да каже. Когато мога - проверявам в сайтовете на МЗ и МОН. До момента не намирам още, а до петък трябва да се реши. То ще има отношение към връщането на децата в присъствена форма, смятам.
Ако се въведе общо задължение за носене постоянно на маски в училище навсякъде за учители и деца, дори и над 5-ти клас, както се предлага, тогава се съмнявам, че ще има много местен фолклор. Но пак не виждам как ще се преподават чуждите езици. Доколкото разбираме, не само учителките на моето дете не споделят, че това е ефективно, а и всеки друг учител по чужд език, с когото съм говорила. Моят има една такава, която посещава през седмицата, аз познавам още две за същия език само. По английски имаммного познати учителки също. Точно те са на мнение, че устата трябва да се вижда добре и да се чува идеално.
Сетих се и за това, че при някои заболявания е противопоказно носенето на маска. Например за астматици /може и да не е само за тях/. По дела за глоби за неносене на маски вече се носят такива документи. И се питам -тези хора какво ще правят. Те не са малко.
https://www.segabg.com/node/150822
Сред учителите също има. Предполагам, че ще бъдат освободени от задължението.

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 15:43 от Judy

# 661
  • София
Постовете ви ме присетиха, че има неща, които са забранени у нас- миш-маш( от малки децата не ядат), пилешко(решили сме да не купуваме) 1-2 годишно ако много ни се прияде само. Фрикасе- също не( То е и с пиле нали?)
При мен Николета не ядаше почти нищо до началото на пубертета. От тогава като я подгони глада, вече почти всичко яде. Зелена салата с рибат тон си умира за нея, спанак с киноа ала Хепи също. От половин година, след като веднъж опита миш-маш, който преди категорично отказваше, сега го яде редовно и много го харесва. Имам си заготовка бурканчета и само за пет минути добавям яйца и сирене и хапването е готово. Така че може да опиташ да предложиш някои от нещата, които не ядат и може да те изненадат приятно.
Пилешко ние си имаме домашно от свекърите от Добрич и редовно го хапваме.
Моите обожават пилешки хапки с корнфлейкс. Толкова съм се специализирала да ги правя, че сигурно се справям по-добре от доста ресторансти. Ваня ги обича само пържени, но отскоро Николета предпочита да са печени, защото били по-здравословни.
Да се оплача, ще сменям ортодонта на Ваня. Получих оферта, която гласи най-общо казано. Плащаш начално 1100 лв за алайнерите, опитваме с един комплект, но може и да не стане, парите не се връщат. Дотук вече от две години се лекуваме при него, стигнахме до етап алайнери или брекети. Заяви, че ще стане с алайнери, дадох 500 лв за свалане на отпечатъци за изработката им и сега това. Не знам кой би се съгласил да даде някаква не малка начална сума, без изобщо да има каквато и да е гаранция, че ще стане. Ритейнърите, които носи сега, след като по същото време като за алайнерите взе мерки за тях, не и станаха, наложи се да ходи да ги поправя, не успя и взима нов отпечатък. Това определено не ми вдъхва доверие и не ме успокоява, че и алайнерите  ще станат. Сега събирам сили да му се обадя и да откажа офертата, като вече предпочитам да прежаля 500-те лева за снемане на отпечатъци и изчисляване на алайнерите, които дадох, но да не рискувам и още 1100 лв. Ако беше казал от самото начало, че не е сигурен дали можие с тях изобщо нямаше да ги давам тези пари  и щях да се насоча направо към брекети.

Зазу , стискам палци за бързо оздравяване!

# 662
  • София
Благодаря ви момичета Flowers Hibiscus .

# 663
  • софия
Зазу, хайде най-накрая да оздравяваш Heart Exl
Люба, Hug

При нас нали имат нов подход - при два часа, единият е с учител, а другият е са самостоятелна работа. Уж, за да не стоят пред екраните, да не са толкова натоварени, уж били взели предвид предложенията на родители и учители, бла-бла. Реално за 3 дни единственото облекчение е, че учат по-малко, т.е. губят материал. В часовете за самостоятелна работа пак са пред екраните. Самостоятелните работи, които им се дават, предполагам, че са били предвидени да бъдат дадени като домашно. Изобщо не ми харесва, че английският така е намален, клетата математика и тя стана 2 часа седмично. Ще изчакам до петък и смятам да пиша. Не може така. Никаква полза не виждам от нововъведението. Силно се съмнявам и някой родител да е искал нещо подобно. В анкетата, която попълвахме, нямаше въпроси, които да предлагат подобна насока. Това да не искаме ДО, не означава да съкратят часовете при ДО, което реално се случва.

# 664
  • Между гори и планини
При нас промяна в програмата няма. Единственото е, че вече ми се 🤢 като чуя заместничката по английски, хайде акцента преглътнах, но това че срича задачите които им задава, вече ми идва в повече. Че то, децата четат по- гладко и с по-добър акцент... Това ли ни чака, ако добрите учители се разболяват, напускат...

# 665
Люба, силна ппегръдка!❤Да нямаш повече такива кошмарни преживявания!

Звънче, ти поне имаш надежда, че нещата рано или късно ще си дойдат на мястото и имате читави учители.
Аз съм мното разочарована от преподаването на някои учители. Та те не знаят основни неща...
Спирам, че се нервирах.
Отивам да си търся Роборок на добра цена🙂

# 666
Aila, може да пробвам, но те изобщо не са злояди, хапват си доста, просто са си наумили, че това не го ядат Simple Smile И понеже гладни не стоим, не съм се опитвала да пробутвам точно тези яденета. За пилешкото май си ме разбрала правилно защо не ядем Simple Smile Нямаме от къде да вземем домашно, а от хора които не познавам не искам.

Пожелавам здраве на всички! Да свършва тази година и дано следващата е много, много по добра! ( на мен още от 2019 ми тръгна назад...взе да ми писва да съм силна и позитивна и накрая аз ще сдам багажа, ако продължава така)

# 667
Люба, Hug

При нас нали имат нов подход - при два часа, единият е с учител, а другият е са самостоятелна работа. Уж, за да не стоят пред екраните, да не са толкова натоварени, уж били взели предвид предложенията на родители и учители, бла-бла. Реално за 3 дни единственото облекчение е, че учат по-малко, т.е. губят материал. В часовете за самостоятелна работа пак са пред екраните. Самостоятелните работи, които им се дават, предполагам, че са били предвидени да бъдат дадени като домашно. Изобщо не ми харесва, че английският така е намален, клетата математика и тя стана 2 часа седмично. Ще изчакам до петък и смятам да пиша. Не може така. Никаква полза не виждам от нововъведението. Силно се съмнявам и някой родител да е искал нещо подобно. В анкетата, която попълвахме, нямаше въпроси, които да предлагат подобна насока. Това да не искаме ДО, не означава да съкратят часовете при ДО, което реално се случва.

Два часа мат. седмично? Че то 4 са за никъде с тоя план, 2....
Много неприятно решение, и за езика, включително.
Пиши!

Аз не чувам как се водят уроците при моя, защото не съм у нас. Каквото ми разкажат. И поддържам връзка с учители чрез Школо - питам понякога, за сверка на часовника.

# 668
  • София
Aila, освен и теб да те пратя при ортодонтката, която ползвахме и от която останахме супер доволни.Звънче сега я ползват и също споделя добри отзиви.
Аз...честно казано не зная вече какво искам по  въпроса с обучението.Да решават и да  идва някаква нормалност в процесите.Това очакване и постоянни промени ме побърква.В лутане ей го ще дойде коледа, после още малко и ще се води че са  свършили първия срок.Несериозно ми е  всичко вече

# 669
  • София
Зазу, бързо подобряване!
Люба, прегръдки!

# 670
  • София
Aila, освен и теб да те пратя при ортодонтката, която ползвахме и от която останахме супер доволни.Звънче сега я ползват и също споделя добри отзиви.
Благодаря за предложението. Вече записах час при друг ортодонт, ще изчакам да мине прегледа при него и да имам някакво впечатление.

# 671
  • о`майна лунна нощ е
Момичета, педагогическият съветник в Хуманитарната гимназия гр. Пловдив изпрати до родителите зов за помощ.
Позволявам си с нейно съгласие да разпространя апела й към хора, преболедували от Ковид.

"Здравейте! Позволявам си да се обърна към Вас с лична молба! Моля Ви да ми помогнете ! Моята майка е диагностицирана с коронавирусна инфекция.

В тежко състояние е ,има спешна нужда от кръвна плазма ,кръвна група А /+/ пол. В случай,че имате информация за някой преболедувал със същата кръвна група,изминали 40 дни от преболедуването му , моля ,свържете с мен! Благодаря за отделенето време и Бог да Ви пази!

С уважение и надежда: Гергана Кендерлиева  тел. 0889910790 "

# 672
  • Sofia
и ние си търсим нов ортодонт... досега вече 6 години ги мъчим с едни шини... все милиметри... още малко... искам консултация с друг...

ще се радвам да ми пратите контакти на препоръчани специалисти!

# 673
Любче, това е пълен кошмар. Силни прегръдки и бързо да се оправя всичко.
Зазу, Пилето, при вас да минава вече! Дано и при МилаСара всичко да е наред.

Маските за нас не са проблем, проблем е, че ще сменя претъпкан автобус с претъпкано метро и ще пътува по два часа на ден в ГТ. Но вече ми е все тая..., така или иначе положението  е  зле.
Моите са гладници, обичат да хапват по много

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 17:35 от Amanda.D

# 674
  • софия
Люба, Hug

Два часа мат. седмично? Че то 4 са за никъде с тоя план, 2....
Много неприятно решение, и за езика, включително.
Пиши!
Да. Нали по програма имат "цели" 3 часа седмично. Днес имаха 2 часа. Първия са обсъждали домашното, а втория са гледали презентация, подготвена от госпожата, в която обяснява задачи.
Със сигурност ще пиша, чета в темата, че няма родител, който да е доволен. Докато ни обърнат внимание ще е станало 27.11. Аман значи!

Ние сме при ортодонтката, препоръчана от сани. Дори в събота ще маха брекетите. Случи се по-бързо, отколкото беше предвидено, но мрън, когато ѝ е казано, наистина е много изпълнителна и стриктна. Прави всичко, както ѝ е казано след всеки преглед. Сложи брекети миналия септември, очакваше се лечението да продължи година-година и половина. Правим нещо по тия зъби от втори клас, сменихме де що има апаратчета. Надявам се резултатът да е траен и окончателен.

Миласара, пилето, как сте?
Скрит текст:
Извинявайте, че съм малко разсеяна, но вчера правиха сериозна операция на майка и съм малко извън пространството и дневните теми Hug Надявам се да сте в леката фаза вече и да се приключва Hug

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 17:28 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт