ОСМИ клас 2020/2021 - Бейлис, вино, ром, текила – и в осми клас ни дават сила!

• 25 992
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Зазу, скоро, ама много скоро да оздравееш!

Ако ще са с маски в клас- предпочитам ДО.

# 646
За връщането в училище съм ЗА, маска по толкова много време, както са и в блок,  незнам.... Аз лично трудно издържам повече от час, постоянно с маска на лицето. То сигурно се свиква и организма се приспособява, но дали трябва и на това да ги подлагаме?! Сега всеки излиза и говори как в името на здравето и т.н. всичко е оправдано, но реално чак след време ще видим плода на решенията.

# 647
  • Между гори и планини
През два часа тези маски трябва да се сменят. Иначе повече вредят, отколкото помагат. Значи за половин ден си трябват поне 3 маски, които като изпера, ако не изсъхнат, трябва да има още 3. Поне 6 маски седмично по 9 лв всяка са си 50лв. За месец 200лв само за маски за ученика. И гаранция пак няма. Предпочитам да си остане у дома.
Пубера пожела бюро. Ще се правят промени, като е съгласен някои кутии с Лего да са прибрани под леглото му, или в мазата. Ще му взема и удобен стол, вероятно и нов килим. Това плюс новият лаптоп е основният ранен подарък за Коледа. На деня ще е нещо дребно, че вече съм пред фалит. Миналия месец дадохме 800лв за ремонт на колата, плащам хоспис на баща ми, декември плащаме застраховка на колата и къщата. Тая година скромно от към подаръци.

# 648
Целият ми фб е в споделени петиции: против ПО, против ДО, против маските... Лудост някаква. В същото време вчера от около 11600 теста има близо 5000 положителни, като 1300 са в София. И това при положение, че повечето хора са си по домовете. Кой знае още колко са нетестваните. За вредите от нон стоп с маска не ми се мисли. Ама те пък и учителите ги карат да са нон стоп с маски от 15.09 пък никой не каза за вредите за тях. Защо така това съсловие само във фб са активни? Янка Такева не я броя за никакъв синдикат.

Аз вече не зная какво искам. Хем много ме е страх, хем виждам как Ния изнемогва. Тя се съсипва от учене. Такова нещо нямаше при ПО. Отделно много страда от липсата на социален живот. Няма никакъв тонус. Събужда се и започва да учи и така до нула часа, когато ляга като пребита и на другия ден е същото.
Днес по философия им преподаде урок, след което им пусна тест за 20 минути, който бил първа част от изпитването и понеже няма време за втора част сега им пуснала още въпроси за развиване със срок днес в 7 или 17, не разбрах. Да, ама днес след последния час една част от класа ходят на допълнителен френски (пак в училището), който принципно е до 3, но досега никога не е бил до 3, държи си ги до 4. След това кога да научи по фе, кога да довърши контролното? За обяд хич не става въпрос, хапва докато пише. Аз съзнавам, че Ния ходи допълнително на рисуване, френски, английски и сама готви математиката, но наистина тя от никое не може и не иска да се откаже. Отделно, че си е бавна и изпипва нещата. Тя никога няма да предаде нещо, само за да има домашно. Много ми е мъчно вече!

Днес в ЧК не получи отговор на въпроса си от миналата седмица дали може да се яви на олимпиада по АЕ. Класната каза, че е питала зам.директорката (същото и Ния беше правила 3 пъти) и тя не е получила отговор. Предложи ѝ да влезе в сайта на фег, да си избере един учител от списъка, който преподава по АЕ, и да му напише мейл... Другата седмица е и Creative Writing, и на него иска да се яви, но отново няма яснота ще се провежда ли във фег.

Бели са ми кахърите, знам, но като споделям ми олеква. Зазу, Миласара и всички други болни, оздравявайте бързо! Да минава вече!

# 649
Цитат
Ама те пък и учителите ги карат да са нон стоп с маски от 15.09 пък никой не каза за вредите за тях.
Беше по избор на училището. При нас, например, не беше така и самите учителки на род. среща заявиха, че не са съгласни, защото е вредно за здравето и защото децата не могат да учат така новия език. Не влизаха с маска в час. Не са искали и от децата това.
Не всички учители са следовници на Такева, ФБ и компания - на хора, които са активни много в писането из нета и много гръмогласни. Толкова, че друго, освен техния глас и мнение не се чува.

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 13:51 от Judy

# 650
Учителите, които влизаха в повече от един клас трябваше да са с маски, имаше си го в заповедта. Началните и тези по език на 8 клас ИИЧЕ влизат в един клас и можеха да са без маски. Наистина не ми се води спор за такива неща, нямам за цел да пиша нещо, за да споря после. Нито ми се търси заповедта, защото бяха толкова много, с толкова изменения, че дори не помня от коя дата беше.

# 651
Вероятно във вашето училище. Това не го оспорвам. Аз говоря, че не приеха такова задължение за всички. В края на август спрягаха, че ще е така за учители, които преподават в повече паралелки.
На 15.09. нашата директорка изрично каза, че носенето на маски е препоръчително. Задължително беше в коридорите и другите общи части.
При нас изрично бе казано, че забранено и задължително в нашето училище ще е това, което е забранено и задължително според нормативните и административните актове. Срещата беше на випуска само. Как е било за останалите класове вече не помня - то едно ли бе, че да го запомни човек. Препоръчителното, казаха тогава, няма да е задължително. Което ние много адмирирахме, като родители.
При нас учителите бяха без маски. По език - със сигурност, обявиха го предварително. Преподават ли на други класове нашите учителки, особено по език - мисля, че влизат и в други класове, но е една такава паралелка от випуск само. Ако влизат - не е в много други, най-мното в още 2-3 да влизат. Спазваше се несмесване на големи и малки ученици, като 8-10 клас бяха в едното крило, 11-12 - в другото. И как е било при другите класове реално - не знам, децата не са имали възможност да видят много как се случват нещата.
Сега как е в другите училища било - това си бе решение на местно ниво. Знам, че имаше разлики от началото на учебната година и за самите ученици.
Специално за чуждия език още не се ги представям как ще е с маска. И двете учителки се чудеха още на 15.09 какво ще правят, ако ги задължат. Важно е да се вижда ясно устата при изговор и да се чува. Едната от преподавателките искала от децата да стоят на 2 м от нея - стояха децата, не е имало проблеми.

Не знам това дали е поствано тук:
https://bpost.bg/zadaljitelni-maski-v-klas-vseki-direktor-i-dori … oje-da-gi-poiska/
От 12.11 е.
Министърът казва: "Това, което направихме, е всеки един директор и всеки един учител да реши дали да се носят маски в час или не. Нашата препоръка е това да е до четвърти клас. Следващата седмица ще обсъдим дали да се носят маски задължително в час."
Очакваме конкретните решения да излязат.Сега сме тази следваща седмица.

https://fakti.bg/bulgaria/527251-uchilishtata-reshavat-za-zadalj … elni-maski-v-klas
А това е от вчера:
https://www.segabg.com/hot/category-education/maskite-stavat-zad … -peti-klas-nagore

Тук:
https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravi … itsi-instruktsii/
следя регулярно какво ще се публикува.
И тук:
https://www.mon.bg/bg/61

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 14:28 от Judy

# 652
  • Пловдив
Зизу, оправяй се 💓. Хора, днес какво преживях, не знам как не получих инфаркт. Мама е с температура от 2 дни, и минавам сутринта да я видя, днес ме прати да й купя кисело мляко. Като влезнах.... 1 огромна локва кръв на земята, тя цялата в кръв, цялата къща в кръв, все едно някой е клан. И я питам какво става, не знае. Обадих се на БП, мислех, че е повръщала кръв, ужасно се стреснах. Дойдоха за 25 минути, така че ги хваля. Оказа се, че била припаднала (може би е събрала границите) и се е ударила някъде, и понеже пие противосъсирващи... Абе кланица. Спря й кръвта, прегледа я доктора, каза, че и гърдите са чисти, изписа й АБ за всеки случай и така. Та съм много доволна от БП, но просто това е едно от трите най-страшни неща, които съм преживявала в живота. Та, пазете се. А за вируса явно е много индивидуални, близък дето е млад, и здрав и какво ли не го вкараха в болницата. Вчера пък 96 годишна жена я изписаха, преодоляла инфекцията. Абее...
Лек ден!

# 653
  • София
Носенето на маски от учителите е в Насоките като е от задължителните, а не от препоръчителните мерки. Явно като всичко в тази държава не всеки го е спазвал от страна на учителите. Аз нямам проблем с маските и ако ги върнат на училище Митко ще носи. За да пази себе си, а и да предпазва другите. 

# 654
Е, то ако ги върнат в училище и това е задължително за всички, всички трябва да носят. Вкл. децата.  За сега остава предложението за от 5-ти клас нагоре за учениците. Но да видим какво ще публикуват е по-важното.
Септември беше така, например:
https://www.dnes.bg/obrazovanie/2020/11/09/uchilishtata-s-pravo- … ski-v-klas.469091
и затова различните училища решиха различни неща.

# 655
Носенето на маска или шлем е задължително:
-   в общите закрити части на учебната сграда - преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет и столова (освен при хранене) – за всички ученици, учители, в т.ч. от външните за институцията лица;
-   в класните стаи и другите учебни помещения (бази за учебно-практическо обучение, кабинети, физкултурен салон) – от учителите, които преподават на ученици от повече от една паралелка/клас/етап, в зависимост от прилагания в училището модел на дистанциране (между паралелки/класове/етапи). При учители, които преподават само в една паралелка носенето на защитна маска/шлем е по тяхно желание;
-   в училищните автобуси.
Носенето на маска или шлем в класната стая от учениците е по желание.
Горните правила за носене на маски и шлемове са съгласно действащи здравни правила общо за страната и избрания модел за ограничаване на взаимодействието между паралелките. Същите могат да се променят при промяна на общите правила от министъра на здравеопазването.

Това е от преди 15. септември.

Допълвам се. А това е извадка от приложение към правилника на училището, за което пише Judy.

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 14:41 от Анонимен

# 656
  • София
Минавам да се оплача. Току що отмениха държавните първенства по плуване . В последния момент( трябваше да започнат другата седмица) Девойката ми се обажда и реве. Това са 6дни в седмицата по 4ч. на басейна труд на децата, който отива на вятъра. Майките на спортисти ще ме разберат . Много ми е мъчно Sad

# 657
Люба, изтръпнах като те прочетох! Важното е, че всичко вече е наред. Прегръдки!

# 658
  • Някъде в Европа...
Люба, прегръдки..представям си какъв ужас си преживяла
Инна, ужасно е "да се плюе" така на труда на децата. Ужасно е това за един сппортист, особено дете...Моят не е изразен такъв, но преминахме през това с племенника. Първи мач (футбол) в националния отбор, юноши, контузи се много лошо, не можа да изкара целия мач, операция на коляно и още не е започнал да тренира, а мина почти година.Освен физическата, и психическата травма беше голяма - докосваш се до мечтата си и хоп.....Така че е по-малкото зло, поне не е заради контузия...

Аз съм леко бясна - отново ме оставят отпуска и другата седмица 😠...Вече 11 дни отпуска ей така ще станат да си стоя вкъщи безпричинно, а като искам пролетта да изляза няма да има от старата..Много ме е яд...Остатъкът пък трябвало до края на януари, айде и януари да си седя вкъщи...Обикновено старата си я ползвам май месец, ама на..За няма нищо да "гори" отпуск.
Пролетта, когато хората работеха дистанционно, ние, за да сме по един в канцелария, трябваше да сме отпуск..и там по време на извънредно положение, ми изгоряха едни 15 дни стара...Абе да свършва тази 2020 г, че много гадна се оказа...Дано другата да е по-различна....

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 15:27 от AIR

# 659
  • о`майна лунна нощ е
Ох, Люба, какво става покрай теб, бе, момиче!
Изтръпнах като прочетох за локвите кръв.
Скрит текст:
Пролетта бяхме излезнали с Туигълов и кучето. Беше във времето, в което маските бяха задължителни навън. Пред съседен блок срещу нас на тротоара бавно вървяха възрастни мъж и жена. Тя едва пристъпяше, а той а поддържаше, доколкото можеше. Единият й крак беше с увито в найлонова торба стъпало. Като наближихме видяхче, че всъщност тая найлонова торба, която се суркаше по тротоара, беше пълна с кръв. Мъжът ми я пое и седнаха на пейка пред единия от входовете, аз се раззвънях на 112. Тази жена дишаше трудно и почна да се отпуска в ръцете му . Почти крещях по телефона, но диспечерката ме увери, че сигналът е предаден и екипът пътува. Слава Богу дойдоха сравнително бързо. Качиха я в съзнание в линейката.

Зазу, на теб не ти позволявам да си вкарваш лоши мисли в главата. Ако трябва ще запишем по едно видео с изпълнения на възрожденски песни /ако имаш друго предпочитание, сподели/ и ще ти повдигаме духа. Ако не се изложим, поне ще те разсмеем.

Наборът от вчера възобнови тренировките. Беше като разглобен като се прибра. Тази сутрин го събудих 2 минути преди началото на първия час. Е, може ли да е такъв сънливец. Вчера легнаха рано със сестра му. Сигурна съм.

Общи условия

Активация на акаунт