ОСМИ клас 2020/2021 - Бейлис, вино, ром, текила – и в осми клас ни дават сила!

• 26 069
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Доня, всичките тия вина, които цитираш, са сладки, нали?

Хера, Врачанска теменуга откъде намираш?

# 46
  • София
Mimi, дай го чичото. Как пък 5 л. вино ще ни се опрат. Сега като ни затворят ще се почнем от сутринта. От радост, не от мъка.
Започваме да пием от радост, че има толкова много вино за пиене, нали? 😁

# 47
  • Отвъд алеята зад шкафа
Определено темата стана по-приятна Wine Glass
 Тези сладки вина ми напомнят за шеритата в Южна Испания, в град Херес. Там посетих една много стара изба, Тио Пепе, беше невероятно преживяване, препоръчвам я на всеки, който прави тур из Андалусия. Та там имаше дегустация на вина, бяха подредени чашките от най-светъл цвят, тоест най-сухо, към по-тъмни. Колкото по-тъмно, толкова по-сладко и престояло в дъбови бъчви. Така се надегустирах, че едвам се прибрах и откарах половин ден в сън. Ама моята дегустация беше чинно да си изпия всичко, няма да го плюя да иде зян Sob

По темата - уча.се ми се поднови автоматично, без да ме пита, бях ви се оплакала и сега искам не искам, ползваме го. Но при мен и двете госпожици влизат с акаунта на каката. И малката като прави тестове за 3 клас с отличие, изписва "Браво" на каката! Тази година повече се занимавам с малката и инвестирам в помагала. Голямата сама се оправя.

# 48
Как се прави шипковото шампанско?

# 49
  • о`майна лунна нощ е
Започваме да пием от радост, че има толкова много вино за пиене, нали? 😁

Единствено и само от радост! ...
И за всеки случай да не вземе да вкисне и да стане като с моята издънка.

# 50
  • Стара Загора

Хера, Врачанска теменуга откъде намираш?
В Стара Загора има един бутиков магазин за алкохол - много хубав и поддържан. Та от там
А за първи път баща ми нещо пътува и беше купил едно кашонче...еми добре ми се отрази но свърши бързо:)))

# 51
  • Между гори и планини
Доня, всичките тия вина, които цитираш, са сладки, нали?

Повечето да, но мисля, че в избата имаше и сухи и полусухи. Които аз обаче подминавам. В Узбекистан пиех най-вкусното бяло вино. Сладко и ароматно и въпреки това не беше десертно. На вечеря с мъжа ми пийвахме по бутилка, това вино е виновно за създаването на пубера 🤣
Как се прави шипковото шампанско?
Събираш шипки, в стъклени шишета или буркани слагаш 1/3 шипки, чаена чаша захар и допълваш с вода. Започва ферментация на тъмно и хладно (не хладилник) след около 2 седмици трябва да е приключила. Става леко газирана, сладка и ароматна напитка, леко резлива. Но няма голяма трайност. Ако не се изпие на време, става оцет. За по точни пропорции ще пиша, след консултация с маман.

# 52
Благодаря
Събрахме шипки за мармалад, стана супер. Ще пробвам и това ако има останали шипки
Не сме много търпеливи, но... какво губя

# 53
Винена тема.
Имам тази тройка за декември:
http://kralskata-izba.com/%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D … 5375_ml_-983.html

и мавруд
http://kralskata-izba.com/%D0%BC_%D0%B0_%D0%B2_%D1%80_%D1%83_%D0 … B4_2017-1503.html
на фирмата.
Не съм ги опитвала. Ще си чакам, за когато са предназначени. 
Сега пием от любимата ни вкъщи изба Старосел. За мен техният мавруд и съчетанието на бялото шардоне и мускат реколта 2019 г. са ненадминати, като вкусови качества.
Искам да похваля и наложения пелин на с. Ялово, пак миналогодишния, таз-годишния още не сме го опитвали бутилиран, само в процес на ферментация го опитвахме преди няколко седмици, но то не е същото - за първи път не ми горчи пелин и ми е ароматен. Не съм любител на тази напитка, но специално този много ни хареса - на нас и на едни наши гости. Реколта 2019 пелин на избата обаче вече е изпита.
...
Добре, че днес е имало ток за немския. Цяла шестица е изкарал човекът на преразказ, думи и граматика.
И по математика има трети плюс на задачи. Тях ги решавали онлайн, обяснява устно в час кое следва на момента и се обсъжда. Този материал с триъгълниците и медицентъра му е добре. Другата седмица щели да имат контролна на него плюс вектори май. Не са правили по предмета досега контролно вгимназията, ще видим как е организирано там. До сега госпожата даваше индивидуални задачи на всеки в клас. Вероятно и сега ще са различни завсички. На мен това много ми допада. Понеже мразя преписванията и мошенгиите, ама много ги мразя.
Тъкмо ме информира по телефона, като излязох от заседанията. Дано по контролните са с ток и нет вкъщи, че не знам кого ще убивам, ако не са.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 15:36 от Judy

# 54
Ц,ц,ц, ами ето успеха зад форумските деца
Едни щастливи майки....

# 55
  • Между гори и планини
Я опишете тази Врачанска теменуга, вкус, аромат, с какво се консумира...
Като ми пишете за вина, сложете и едно линкче. То се е видяло, че ще си стоим по домовете, поне да открия нови хоризонти 😊

# 56
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз много харесвам бялото Совиньон на Шато Копса. Мястото е много приятно за уикенд или само на път за някъде, ресторантът е добър.

Някой може ли да препоръча учителка по АЕ за частни уроци, за малката питам? На курсовете се случват трудно нещата, защото в крайна сметка трябва някой от нас да седи и да учи с нея, а нямаме време.

# 57
За винен уикенд, освен Старосел, който има и страхотно СПА, лично на нас ни харесва и Мидалидаре.
https://midalidare.bg/
Тази година имат нов цех за шампанизирани вина.
Ние с мъжа ми дори обсъждаме един спа за тази седмица. Младежът няма да идва със сигурност, защото е зарит с домашни, има и да... рисува.
Моят ходи на немски два пъти седмично също на часове, за да има лично внимание и да може да пита за допълнителни неща. Часовете му са си присъствени там. Тренира основно граматика допълнително. Иначе думи и текстове за училищния немски си учи у нас.

# 58
  • София
Някой може ли да препоръча учителка по АЕ за частни уроци, за малката питам?

https://diana-milkova.blogspot.com/p/blog-page.html

# 59
Привет в новата тема.
Открадвам си идеята за смокиновото вино и ида с ново изявление на Вълчев. Въобще не искам да предизвиквам дебати, но е ясно, че това е темата, която вълнува всички ни и съответно е най-важна.
Много добра позиция на Вълчев за ДО. Радвам се, че МОН има читав и разумен министър. И съм силно обнадеждена.

От frognews

Просветният министър: Може ли неграмотни родители да ограмотяват деца?
Красимир Вълчев
Категорична и остра позиция срещу затварянето на училищата и преминаването към онлайн обучение в цялата страна изрази министърът на образованието Красимир Вълчев. Думите му идват след множество призиви на родители и преподаватели процесът да премине дистанционно.
Учители вече подават масово молби за отпуски и за напускане заради епидемията. Много от тях се страхуват за здравето си, а освен всичко попадат и в рискови групи - по-голямата част от преподавателите в България са в пенсионна и предпенсионна възраст. Вече има редица случаи на починали учители, заразени са стотици.
Образователният министър обаче е категоричен - това не е решение. По думите му по този начин ще се намали натискът върху здравната система, но не и върху системата на образованието. Изолиране на децата според него ще бъде пагубно.
“Категорично не сме съгласни със затваряне на всички училища. Това ще бъде проблем за образователното развитие на голяма група ученици до края на годината, не обсъждаме такъв вариант. Ще направим всичко възможно децата да учат присъствено", посочи днес Вълчев.
По думите му МОН продължава да търси разумните, балансирани и локални решения. Той категорично заяви, че не става въпрос за прехвърляне на отговорност от централната към местната власт.
"Това прави работата ни много по-трудна, но е по-ефективна, не сме всевиждащи в София, не режем най-добре, когато режем с една и съща ножица", каза министърът.
"Когато преобладават страхът, молбите за отпуски, нормално е да се премине временно към обучение в електронна среда. Въпросът е колко временно. След 3-5 седмици ситуацията ще бъде ли по-нормална? След три седмици какво ще се промени? Ще кажем - още три седмици, защото пак има епидемична ситуация, а след това - още три”, смята Вълчев и допълни:
“Най-тежките седмици за нея тепърва предстоят. Те ще дойдат с традиционните грипни вируси - предупреди министърът и попита: Може ли неграмотни родители да ограмотяват деца - говоря за първи клас. В такива семейства загубите клонят към 100%. За тези деца училището е единствената българска образователна среда. Ако искате, в него получават и по-добра храна”, категоричен бе просветният министър.
Редуването на присъствено с електронно обучение ще започне до една, две седмици и ще продължат до Коледа.

Общи условия

Активация на акаунт