ОСМИ клас 2020/2021 - Бейлис, вино, ром, текила – и в осми клас ни дават сила!

• 26 248
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
Благодаря за предоставената  възможност да се запозная с позицията на този балансиран и разумен човек.
И да, това е темата, щем или не щем.
При нас пуснаха днес в Школо и анкета - добра, според мен, както и ни помолиха да предоставяме информация за деца под карантина или с грипоподбни симптоми.
Дано се завърти машината и децата си поемат по места, където няма над 15 % боли в клас или 20% в училище, присъствено. Другото масово е отбий-номер. Изключвам изцяло ученици с престояващ вкъщи родител - това са изключения, тях въобще не ги смятам в картинката, масата не е това.
Знам, че моят с ДО най-вероятно ще е пълен отличник - аз не съм у нас, често и онлайн не мога да помогна, но той може да си прави справки, знае как става и къде да търси. По немски изобщо никой не помага, защото няма кой. Там и онлайн оценките ще са си изцяло негови, но все пак - едно е вкъщи, друго - в класната стая. Обаче не ми е цел да гоним успех. Знания търся аз. Защото после, ако не е в нашенски университет и другите това ще му търсят. Пука им какъв отличник бил в някаква бг- гимназия.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 16:03 от Judy

# 61
  • София
Абе мацки, вие майки на осмокласници ли сте или само чашката ви е в главата? Я бързо към линкове за учене на немски, френски, упражняване на есета, решаване на задачи с вектори и т.н. Ще ни излезе име във форума, че сме най-големите пияндурки ако някой влезне и прочете темата ни Simple Smile

# 62
Че то задачи и есета на пияна глава най-добре вървят.
Само че моят син не пие. Т.е. вие, но само водка.

# 63
Аз продължавам да се ровя в тия заповеди. Говорих с трима юристи, и тримата казаха едно и също относно заповедта на МЗ и решението на щаба: По-висок по степен подзаконов нормативен акт, с което заповедта на МЗ отменя решението на щаба.
В смг утре викат 5-7 клас. Което пък е супер странно. Защото като нямаш 15% отсъстващи в училище и не зачиташ решението на щаба, защото това на МЗ го отменя и нямаш заявление до мон за гимназията, то значи за 8-12 клас важи същото като за 6 и 7.
Ужасно много се обърках. Просто е много тъпо всички да сме и лекари, и фармацевти, и юристи, и учители... и в крайна сметка всеки да си прави каквото си иска или както сам си тълкува нещата.

# 64
  • Между гори и планини
Мама Мони, ние сме ценители!
Аз му казах на пубера, че осми клас съм го минала и нямам нужда да повтарям. Помагам, но не уча с него.

# 65
Мария, малко пиеш:joy:
Има класен и директор. Те казват учите или не. Точка. Защо се ядосваш повече?

# 66
Аз продължавам да се ровя в тия заповеди.
Аз се отказах да разбирам. Най-малкото нямам изходната информация колко са болните и отсъстващи като бройка и процент. Това го знаят училищата.
Затова и чакам какво съобщение ще ни пуснат от двете училища и го изпълнявам.

Мойта тийнка има шестица по онлайн физическо, каквото и да означава това...Joy
Попълвали тест.Open Mouth

# 67
  • София
Мария, не ти ли стана ясно, че всичко вече е м....... си трака. Я си сипи едно винце и спри да се тормозиш с тези заповеди. Всичко е толкова омазано, че знае ли се!

# 68
Аз продължавам да се ровя в тия заповеди. Говорих с трима юристи, и тримата казаха едно и също относно заповедта на МЗ и решението на щаба: По-висок по степен подзаконов нормативен акт, с което заповедта на МЗ отменя решението на щаба.
В смг утре викат 5-7 клас. Което пък е супер странно. Защото като нямаш 15% отсъстващи в училище и не зачиташ решението на щаба, защото това на МЗ го отменя и нямаш заявление до мон за гимназията, то значи за 8-12 клас важи същото като за 6 и 7.
Ужасно много се обърках. Просто е много тъпо всички да сме и лекари, и фармацевти, и юристи, и учители... и в крайна сметка всеки да си прави каквото си иска или както сам си тълкува нещата.

Заповедите не са нормативни актове, вкл. и подзаконови, и не се степенуват така. Най-често тези, по ЗЗ, за налагане на мерки на МЗ и на директорите РЗИ, са общи административни актове, касаещи голям кръг субекти.
Както и решения на някакъв си щаб с все още съмнителен статут - те също не са нормативни актове.
Вече имам опит с областен управител да наложи мерки също със заповед по ЗЗ, позовавайки се на щабски решения - сети се, като получи жалба, разбира се, че не всичко има право да решава и си оттегли сам заповедта.
Такава бе издадена в последствие от директора на РЗИ - компетентен орган. Тя също бе обжалвана, обаче снощи излезе и заповедта на МЗ с почти същото съдържание. Сега ми е интересно дали жалбоподателят ще поддържа жалбата си против заповедта на директора на РЗИ при това положение. Не е плащал още такси.

Аз се отказах да разбирам. Най-малкото нямам изходната информация колко са болните и отсъстващи като бройка и процент. Това го знаят училищата.

Нищо не знаят училищата, защото от въвеждането на ДО вече не им се носят болнични. Болните и симптоматичните просто са си по къщите.
РЗИ имат статистика на болни и канарантинирани. Те следва да я обработват и да я предоставят официално в училищата. Не е ясно обаче дали това се случва и доколко е в пълнота и своевременно.
Затова и днес при нас от училище ни помолиха да им пращаме също тази информация за децата, защото към момента нямат такава. И няма как да отчитат процентите, за да решават от кога могат да въведат присъствено обучение.
Освен това следва да отчитат и 14-дни със съответната заболеваемост, а не само днес и утре каква е.
Без статистиките на РЗИ нищо не може да се направи.
Апропо - директорът на РЗИ обикновено съгласува заповедта си за налагане на мерки с главен държавен здравен инсректор.
https://www.mh.government.bg/bg/ministerstvo/vatreshna-struktura … draven-inspektor/

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 16:22 от Judy

# 69
  • София
Абе мацки, вие майки на осмокласници ли сте или само чашката ви е в главата? Я бързо към линкове за учене на немски, френски, упражняване на есета, решаване на задачи с вектори и т.н. Ще ни излезе име във форума, че сме най-големите пияндурки ако някой влезне и прочете темата ни Simple Smile
Така се започва. В десетокласната вече започнахме да обсъждаме петолистни билки, алкохола ни е слаб. Wink

# 70
Докато нашите учиха дистанционно, класната изискваше да ѝ изпращаме информация, ако има болни деца или такива със симптоми, за да могат да си водят училищната статистика. Днес в клас са били в почти пълен състав. 6-7 деца са останали онлайн. В класа му има две деца, чиито майки преподават в училището. Те са били в клас. В паралелката на малкия също има такова дете. За мен това е и все пак някакъв показател за нагласата на учителите, които имат деца в училищна възраст, за важността на присъственото обучение.
В същото време има спуснат график за редуване на присъствено и онлайн обучение за цялото училище, 5-12 клас, до края на календарната година. Това е възможен вариант, ако се увеличат малко болните. Ако се увеличат много, минават всички онлайн.
Поне не мога да се оплача от липса на информация. В сайта на училището се появява със закъснения, но в Школо са доста бързи. Отделно класната държи да сме максимално добре информирани.

# 71
  • София

Нищо не знаят училищата, защото от въвеждането на ДО вече не им се носят болнични. Болните и симптоматичните просто са си по къщите.

Не е точно така. Ние получихме съобщение от директорката колко са болните учители с Ковид, колко са с грипоподобни симптоми, брой на учениците с Ковид, брой на карантинираните. Нищо, че децата са ДО ако някое е болно или карантинирано изпращаме (снимаме бележката) информация на класната. Така че, да болните са си по къщите, но училището има информация, която подава към МОН.

# 72
Говорим за болните деца, не за учителите - те са упоменати в заповедта на МЗ. Няма как да се знаят в училищата, след като те не представят там бележки от ЛЛ, освен ако РЗИ не информира училищата за карантинирани и болни деца. До момента от две седмици насам бележки децата от класа и от училището не представят в училище. Ако има някой занесъл такава - това са частни случаи. В момента реално, ако не са карантинирани като контактни или следпреглед, децата, дори и да имат симптоми, просто са си вкъщи, без бележки от ЛЛ.
Затова и изрично получихме съобщения в Школо да информираме, ако може веднага, при карантина или заболяване с такива симптоми.
Ако това се правеше през тези две седмици, нямаше да има нужда да ни пишат.
Много е важно да се координира информация и точно със здравните органи. Защото кой занесъл бележка в училище, кой - не - става страхотно мазало.
А РЗИ трябва да получават информация от ЛЛ нахората, вкл. на децата. Брой отчетени случаи на 100 000 души се води и изчислява също от там.  Училищата нямат нищо общо с това. А това е също параметър по т. 1 от вчерашната заповед на министъра. И тази информация следва да е точна и налична, напомням, за 14 поредни дни, а не за днес или за утре.
Напомням и текста на т. 1 в частта: "Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование."
Пускам я пак за удобство:
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/11/11/zapov … ovka_11_11_20.pdf

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 16:36 от Judy

# 73
Ако Кралят Слънце не нареждаше на кой какво да прави, а оставеше експертите да си вършат работата, нещата щяха да стоят по коренно различен начин. И обществената нагласа щеше да е различна.
Но Кралят Слънце държи да огрее и там дето нищо не разбира и да ни умори и физически, и психически....

Днес седя и гледам снимка в ежедневник, разтърквам очи, пак поглеждам, пак същото виждам... Фанал министъра на здравеопазването и шефа на "Пирогов" и в обедната им почивка ги завел да видят каква прекрасна отсечка на магистралата строят, докато те лекували болните....

Аз бех до тука.... Вече нямам надежда. Тва беше!

И на тия хора им е отнел от времето за да си начеше краставото его.

От никого не очаквам вече експертно мнение, организация на какъвто и да било процес, оптимизация, стратегия и каквото и да било там, защото Кралят Слънце винаги има последната дума. А неговата последна дума е.... не ви е работа!

# 74
А, остави го него, той, четох наскоро, каза, че "не иска да чува за липса на легла и лекарства...".
Бе то и аз много неща не искам, ама...

Обаче има правила, които администрацията трябва да спазва, защото наистина стават страхотни мазала и реални проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт