Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 461
  • 757
  •   1
Отговори
# 480
Нашият договор го прави мъжа ми, юрист е, беше ок и за двете страни. Но пък строихме с много читава фирма, че нямам никакви оплаквания - всичко се съгласуваше с нас, плащахме на свършена работа и приемане (не сме имали нито една забележка, изкл/чвам една самоинициатива на един от работниците да позатвори емпорето, щото няма как да се топлим Smile, но човекът беше истински загрижен, смяхме се тогава де, а освен нас гледаха и технически лица). Пу-пу.
Може ли на лични да ми споделиш коя е фирмата, от която сте доволни?
Ние сме в процес на търсене на фирма. От малък град сме и при нас няма никакви строителни фирми.
Много ще съм ти благодарна.

Някой от вас правеше плосък покрив. На нас ни подхвърли идеята един приятел, но нашия архитект беше скептичен. Каза, че гаранцията на хидроизолацията е 5 години и винаги протичали такива покриви. Отделно от това къщата ще е на 1 етаж и с плосък покрив ще е изглежда много схлупена. А ММ много се ентусиазира с плоския покрив и сега сме в голяма чуденка.

Последна редакция: сб, 09 яну 2021, 07:41 от 1605

# 481
  • Бургас
Чета ви и с глас се смея. При нас дойде един "разбирач" от съседна улица да ни каже, че не е хубаво да се слага топлоизолация. Отдолу оставали някакви буболечки и после кълвачите ще накълват. Цялата къща ще стане на дупки. Гледам и му викам, къде са тия кълвачи, около нас само гларуси. Ама да гледаме от веселата страна.
Искам да ви питам за стъкло пакетите. Нормално ли е да има различно отражение в различните квадрати или да викам фирмата да ги сменя. Слагам снимка.

# 482
  • Sofia
1605, ние живеем от 2010 в къща с равен покрив, не исках скосени тавани в спалните и визуално ми харесва повече. Имахме теч вднъж малко след нанасянето, който си беше комбинация от (за мен) неправилно проектиране и може би човешкия фактор при изпълнението. Одводняването беше изпълнено под хидроизолацията, което отчетохме като грешка, неприятно е като се случи, но го отстранихме без сериозни драми и от тогава проблеми няма. Тази зима при съседите ни - къща с керемиден покрив, завършена преди по-малко от 3 години имаше теч от керемиден покрив, така че обобщения не са ок. Да, ММ периодично, може би веднъж в годината, си го проверява покрива, за свое успокоение, но въпреки че имаме този опит сега строим отново с равен покрив. Ако решите избирайте изпълнител с опит и гаранция - сериозните фирми дават гаранция на труда/изпълнението поне 5 години, а материалите вече са с по 30/50 години гаранция.

За едноетажна къща на мен лично ми харесва и едноскатен покрив - стои красиво като външен вид, дава обем на помещенията и изглежда красиво и вътре.

Скрит текст:

Bar B Q, за стъклопакетите не знам, но фасадата ви е с красив цвят!

# 483
Присъединявам се, много красив цвят, може ли повече снимки?
Мисля, че отраженията са нормални, аз поне не им виждам нещо странно...

Нашият дом е с плосък покрив на 40 години, едва сега потече на едно местенце, защото толкова разбивахме и разбутвахме до гола тухла, че смятаме, че от вибрациите нещо се скъса. Терасите ни бяха с хидроизолация, 3 ката от преди 40г. и течаха само на конкретни места, но проблемът не беше в самата хидроизолация, а че имаше едни живи цветарници, огромни, с почва, те просто бяха прояли всичко, не само хидроизолацията, а дори самия бетон.
Нищо им няма на плоските покриви, само намерете добър изпълнител, не пестете от материали и да има наклон, да се оттича и да изсъхва.  По закон са 7 години гаранция, 5 години са при голямо натоварване, читав изпълнител би трябвало да ви даде поне 10 години гаранция. То вечни неща няма...

# 484
Според вас, тези които са правили вече водопровод, водопроводчик ли трябва задължително да полага тръбите или може някой който просто си разбира, след това изискват ли се някакви сертификати както е при електричеството или не?

# 485
Може ли на лични да ми споделиш коя е фирмата, от която сте доволни?
Ние сме в процес на търсене на фирма. От малък град сме и при нас няма никакви строителни фирми.
Много ще съм ти благодарна.

Да, пиша ти на лични Wink

# 486
  • Бургас
Di.Gi  Благодаря ти за оценката за цвета. Малко смело решение предприехме, но накрая сме доволни. В момента трябва още да поизсъхне, да понамалее този дъжд. Една идея ще стане по-светло. Майсторите и те смятах, че е доста тъмно, но на живо и когато грееше слънцето е друго.

chortiz Повече снимки ще ви покажа, но да придобие по-завършен вид. Улуците трябва да се сложат, че в момента сме с временни. Трябва да се сложи парапета на верандата и терасата. Да се налепят външните стъпала и верандата. Шапката на английския двор да се монтира. Имаме още. Иначе вътре баните и стълбите вървят добре.

Отраженията ми се струват, в единия прозорец да са равни, а в другия се изкривени като в зала с криви огледала. Гледам едно  дърво нормално, а в другия е като дъга. Ето това ми е притеснението. Дали има нещо в стъклопакета. Като ги монтираха не изглеждаха отраженията така. Ще идват от фирмата да си довършват нещата, защото се разбрахме, че  като приключим фасадата тогава ще дойдат да монтират комарниците и пак ще ги гледаме с тях.

H/I не знам дали ти трябва за ВиК да имат сертификат, но  си търсете хора, които разбират от строеж на къща. Има особености от апартамент до къща. Аз съм много доволна от нашия. Много съвети ни даде. Той ни прави и тръбите от улицата към къщата, отводняването. Всичко го свърза в едно. От него е идеята да направим на 2 кръга инсталацията, да сложим и машината за вода и т.н. да не изброявам, че може моето възхищение да си е нещо нормално.

# 487
Bar B Q , я разкажи повече за вашия водопровод. И на нас ни предстои. Ще ми е полезно да споделиш какви идеи сте реализирали при вас.
При нас една от фирмите, която дойде да види къщата(но така и не ни прати оферта) сподели човека, че е добре да се направи рециркулация на топлата вода. За да може веднага да идва топлата вода, а не да чакаш.
При нас архитекта в началото говореше да правим 2 отделни кръга, но това означава, че трябва да имаме 2 бойлера. А ние искаме да сме с 1(заради солара и термопомпата).

H/I , ние още не сме стигнали до водопровода, но мисля че някой ми спомена, че е подобно на електрото. Пак си трябва подпис от ВиК специалист. Може обаче да не съм разбрала правилно.

# 488
За много години на всички! Не съм писала отдавна, но админите ме бяха блокирали заради два последователни поста!!! Да се похваля, че от Коледа насам сме в новите къщи и не сме се прибирали в София. СН преди празниците внесе документите за издаване на удостоверение за ползване. От общината ще идват на проверка и  след това се надявам да издадат удостоверението.
Имаше въпроси за термопомпи. При нас вече е пусната термопомпата въздух-вода+пропилен гликол, за да не замръзва водата в тръбите, въпреки че са дълбото под земята. Още не е настроена напълно, т.к. не са поставени термостатите в стаите. Също така още не са вързани и соларните панели. Буквално на 23.12 до 22 часа работиха по пускането й. На строителен ток сме и очаквам високи сметки. Едва когато влезем в експлоатация ще може да сключим окончателният договор с ЧЕЗ и да ни включат потребителски ток. Като поработи тогава с всички екстри ще дам инфо за разходът на електроенергия. Иначе е много топло и топла вода имам нон-стоп. Бойлерът е 300 л. Такъв трябва да бъде, за да е енергийно ефективен. Млаките не са подходящи за такива инсталации. С подово сме. Няма такъв кеф. Топло е навсякъде. Дрехите като ги простна на сушилка в банята на другата сутрин са сухи. Относно къщата сглобяема е. За сега се държи перфектно с изключние на малко конденз по прозорчето в основната баня. Навън обаче стана много студено и ММ предполага, че е от голямата разлика в температурата на външната стена. Има още за довършване на екстериора по къщата, оградите, площадките и пътеките с камъни и мазилка, но това ще продължи като се затопли времето. За сега майсторът сме го пуснали в отпуск.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 20:38 от fatalina

# 489
  • София
Честито fatalina!!! Ще продължи да ви радва къщичката (тъй де, и двете), ще видите - видът строителство си е доста енергийно ефективен, поне според мен. Ние март месец ще направим една година удома, до момента нямаме оплаквания Simple Smile Малка къща е (2 спални, хол, баня и мокро), изцяло на ток (промишлен все още) и днес тъкмо видях най-високата ни фактура досега - 190 лв. А не сме пестили никак, даже напротив - експериментираме си с потребление на макс.
Интересно ми стана това с конденза, ние не сме имали досега, а уж и при нас стана доста студено на моменти. Но пък отваряме всеки ден там, просто не можем да се нарадваме на това, че най-накрая имаме баня с прозорец Grinning Ако искате, пробвайте да отваряте за по 10-15 минутки преди лягане.

# 490
Здравейте! Нова съм по темата, както и в Бг Мамма като цяло. С приятеля ми се чудим какъв избор да направим - да си купим парцел, където да строим, или да вземем готова къща (става въпрос около София, понеже до месец си очакваме първото детенце, и ни се иска до 2-3г да живеем в къща), като сме наясно с плюсовете и минусите и на двете. Може ли да споделите опит - със строителни фирми, с вземане на готова къща и ремонт? Благодаря!

# 491
  • София
Ние избрахме парцел, за да "не купуваме чуждите проблеми". Но зависи и какъв бюджет сте заделили, какво целите точно. При парцелите има неуредици с документите, но със старите къщи обикновено е просто ужас от тази гледна точка - поне това установихме ние, като не сме обикаляли къщи твърде много. Край нас в Косанин дол се продават две - една стара за 90К евро и една нова, сглобяема конструкция, за 164К евро. В самият Косанин дол има доста нови в продажба.

# 492
Ние избрахме парцел, за да "не купуваме чуждите проблеми". Но зависи и какъв бюджет сте заделили, какво целите точно. При парцелите има неуредици с документите, но със старите къщи обикновено е просто ужас от тази гледна точка - поне това установихме ние, като не сме обикаляли къщи твърде много. Край нас в Косанин дол се продават две - една стара за 90К евро и една нова, сглобяема конструкция, за 164К евро. В самият Косанин дол има доста нови в продажба.

Да, разбирам. Това със старите къщи също го проучвахме, че не е добър вариант, както и такива, които са за бутане и евентуално да се строи върху тях. В момента точно разглеждаме и т.нар. "сглобаяеми", но аз лично не съм "За". При парцелите освен за документите, притесненията са ни и за намиране на добра компания, която няма да ни мотае и накрая да си остави ръцете и да се чудим с години какво да правим.

# 493
При нас е страшен конденз понеже приключихме със шпаловките и замазките по стени, тавани и подове миналия петък. Държим постоянно отворен прозореца на банята, но пак има много вода. Дали е заради външната изолация, понеже къщата вече не може да диша през стените.

# 494
Честито fatalina!!! Ще продължи да ви радва къщичката (тъй де, и двете), ще видите - видът строителство си е доста енергийно ефективен, поне според мен. Ние март месец ще направим една година удома, до момента нямаме оплаквания Simple Smile Малка къща е (2 спални, хол, баня и мокро), изцяло на ток (промишлен все още) и днес тъкмо видях най-високата ни фактура досега - 190 лв. А не сме пестили никак, даже напротив - експериментираме си с потребление на макс.
Интересно ми стана това с конденза, ние не сме имали досега, а уж и при нас стана доста студено на моменти. Но пък отваряме всеки ден там, просто не можем да се нарадваме на това, че най-накрая имаме баня с прозорец Grinning Ако искате, пробвайте да отваряте за по 10-15 минутки преди лягане.
Благодаря! През деня го няма този конденз. Само през ноща и по-скоро сутрин рано. Иначе отваряме непрекъснато. И аз като Силви, почвам да си мисля, че някакси точно тази стена е запечатана и не може да диша. Не знам, като дойдат от фирмата ще говоря с тях. Не ми харесва този проблем. ММ смята, че било нормално и да не се тревожа. А ти с какво се отопляваш и колко голям бойлер ползваш? 190 лв. за къща е ок. Колко квадрата отопляваш? Вчера обзаведохме и спалните и вече сме напълно готови.

mariaa__, ако не разполагате с достатъчно средства, е по-добре да купите готова по-стара къща и да я реновирате. Така е по-бързо, имате ток и вода и лесно се изкарва разрешение за реконструкция.
Писала съм доста. За нова къща минимум 1000 евро на кв. м. и това  без цената за парцела.

Общи условия

Активация на акаунт