Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 465
  • 757
  •   1
Отговори
# 435
  • Велико Търново
Един добър адвокат би ви бил от по-голяма полза в случай на спор.

# 436
  • Sofia
Благодаря! На този етап ми е важно да знам, че ако нещо у*ерат, ще си понесат последиците. Т.е.   да е юридически издържан договора И в моя полза.
По- нататък може би ще ползваме и инвеститорски надзор. Нищо не разбираме и сме се примирили, че ще ни лъжат, но поне да е в разумни граници.

# 437
То не всичко опира до парите, а до качеството. Такива безумни неадекватни строителни решения съм виждала, че надписаните пари са най-малкия ви проблем...
При всички положения от самото начало бих хванала и юрист и човек с добра техническа грамотност, точно поради причините споменати малко по-нагоре.

# 438
Ние като потърпевши от строител, който строи некачествено и бавно мога да дам съвет да включите клаузи, че за тяхна сметка ще е отстраняването на проблемите в какъв срок ще го направят.
За неща, които не са добре направени, но няма как да се поправят да дължат неустойка.
Също тъка да има в договора клаузи при какви условия вие може да развалите този договор.
Ако закъсняват какви неустойки ще има и т.н.
За тези неща наистина някой адвокат може да ви посъветва как да ги опишете.
За детайлите по СМР-то може би някой технически ръководител може да ви консултира дали са включили всичко или не. Може и вие да си погледнете във всички проекти какво е заложено и да видите дали го има в офертата.
Аз лично не бих подписала договор за строеж на цялата къща от до. Бих започнала с груб строеж и ако ми хареса как работят бих продължила и с другите дейности.
Като недостатък мога да кажа, че сме задължени да строим с фирма, която е регистрирана в карамарата на строителите и трябва да сменяте строителите ако не ви харесат тези. Не виждам полза от тази камара. Тях въобще не ги интересува дали фирмата може да си изпълни ангажиментите или не. Просто ги интересува членския внос, което за мен лично не е нормално!

Дописвам. Опитайте се и вие да се ограмотите малко, за да може и вие да упражнявате някакъв контрол.
Аз съм много доволна от нашия конструктор. Много точен човек и много държеше нещата да са направени добре (не перфектно). Винаги преди бетониране идва да проверява. Ако не му хареса нещо ги кара да оправят и отново идва. Накрая даже ги накара да къртят колони, защото бяха ги омазали ама много!  Та стискам ви палци да имате и добър конструктор.

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 19:48 от nellytan1

# 439
  • Враца
Не е лошо да вкарате в договора изискването съответните етапи от свършената работа да ви се предават с приемо- предавателен прокол без забележки /ако го няма сега/. Така ще си гарантирате, че ако нещо е некачествено изпълнено, вие имате възможност за писмени възражения. Ако пък не ви дадат възможност да се подпише протокола- те ще са в закъснение на срока /дори при извършена работа/.
Ако помисля и още ще се сетя, но все пак тр. и договора да се прочете, че кой знае какво чудо е.
Адвокат съм, точно това съм работила преди доста време за една от най-големите строителни фирми в БГ, но съм позагубила тренинг Wink

# 440
  • Велико Търново
Ох, стигне ли се до неустойки и вина вече положението е оср@но. Знаете добре, че го казвам от опит. Най-важното е, поне според мен, след като говорите с адвокат и изготви д-р, изпълнителя да е наясно още преди да подпише, че всяко не качествено изпълнение ще бъде поправяне за негова сметка. С други думи, съвсем човешки че разчитат както вие да му плащате с истински пари, така и той да изпълни наистина възложено то. И също така, че този договор не го правите с цел да изкарате облаги, а да имате спокойствие както вие, така и той!

# 441
  • Враца
Ох, стигне ли се до неустойки и вина вече положението е оср@но. Знаете добре, че го казвам от опит. Най-важното е, поне според мен, след като говорите с адвокат и изготви д-р, изпълнителя да е наясно още преди да подпише, че всяко не качествено изпълнение ще бъде поправяне за негова сметка. С други думи, съвсем човешки че разчитат както вие да му плащате с истински пари, така и той да изпълни наистина възложено то. И също така, че този договор не го правите с цел да изкарате облаги, а да имате спокойствие както вие, така и той!
Да, да. Договорът да има преди всичко превантивна функция, и след това- санкционна. Да не забравяме все пак, че масово фирмите в БГ са регистрирани с капитал 2 лева, 10 лева и такива разни, та при евентуално дело може и да не успееш да си вземеш парите за неустойка.
Но все пак когато строителят види, че възложителят се е погрижил за интересите си, като ги и описал в договора, ще го подпише с ясното съзнание, че ще му се търси отговорност при лошо, забавено изпълнение или липса на изпълнение. Тоест самото подписване на един договор, в който са заложени санкции за изпълнителя, е първата атестация за неговата коректност.

# 442
  • Сред мелниците
В една фeйсбук група попаднах на това -
Евродиректива улеснява производството на електричество за собствени нужди
https://bnr.bg/horizont/post/101398582/evrodirektiva-ulesnava-pr … LDFhDmLZyeecF7Epo

Въпросът е, че България не е ратифицирала документа и като знам колко са им приоритет тези неща не се знае кога ще се ратифицира.
Искренно се надявам да улеснят процедурите, за да имаме право на избор.

Директивата на ЕС е задължителна за всички страни членки. Няма как България да не се съобрази с нея и не е нужно да я ратифицира.
Директивата обаче е твърде общ документ, който се конкретизира чрез транспониране в националното законодателство, съществуващо или ново.
За разлика от Регламента.

За договора със строител мисля, че освен непрекъснат надзор по изпълнението, най-важното е да вървите назад с парите .
Това единствено ви поставя в по-силна позиция.
Ние не направихме нито едното, нито другото.
Клаузите за неустойки и др. не ни помогнаха изобщо.

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 00:09 от В (като Вятър)

# 443
В (като Вятър), до колкото разбирам законово нищо не са предприели в посока изпълняването на директиеата. Т.е. закона не е променен в България, така че да облекчи ползването на такъв вид съоражения. Не е ясно кога и как  ще бъде променен законът в България, за да може да се възползваме от тази директива.

То има действаща директива, че всички населени места над 2000 жителя трябва да имат водопровод и канализация, но както виждаш постоянно в темата се появяват въпроси за сондажи и се коментира обратната вода.  И няма изгледи това да се промени този век за съжаление.

Относно съвета да вървят назад с парите - да това е най-доброто, но е трудно изпълнимо. Всички работят с капаро и то за целия строеж. И докато стигнете до момента капарото да е по-малко от това, което строителя е изработил минава доста време и много неща могат да се оплескат през това време.

Пожелавам най-искренно да сполучите на строител, който строи добре. От това по-хубвао няма.

# 444
  • Sofia
Shantal, а вие имате и вече одобрен проект с разрешение за строеж? Питам понеже скоро пусна някакво примерно разпределение.
Иначе най-полезния съвет и за мен е този
...
За договора със строител мисля, че освен непрекъснат надзор по изпълнението, най-важното е да вървите назад с парите .
Това единствено ви поставя в по-силна позиция.
Ние не направихме нито едното, нито другото.
Клаузите за неустойки и др. не ни помогнаха изобщо.

Наистина не е лесно изпълнимо, но ако добре уточните етапите на плащане и авансите са в размер стойността на влаганите материали, а труда плащате след приключване на съответния етап, пак е нещо. Така или иначе според мен най-прозрачна за възложителя е оферта, където тези две пера са описани отделно. Колкото е по-подробна офертата, толкова по-малка е вероятността после да има недоразумения между двете страни. И никакви устни допълнителни уговорки, всичко в писмен вид. Успех!

# 445
  • София/Варна
Ние на нашия строител плащахме само за свършена работа.

Във връзка с директивата има промени в ЗУТ
чл.147 ал.14
14. (нова - ДВ, бр. 35 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2019 г., в сила от 21.05.2019 г.) монтаж на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и/или енергия за охлаждане от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 МW включително към съществуващите сгради в урбанизираните територии, в т.ч. върху покривните и фасадните им конструкции и в прилежащите им поземлени имоти;

Правили сме в София на една сграда която цялата я окичиха с панели. Трябва констуктивно становище и електро с указания за монтаж, което си е като малко проектче.

# 446
Ние заложихме на фирма, която има и Интернет и фейсбук страница и държи на реномето си. Човекът ни каза, че държи клиентите му да останат доволни за да го препоръчват. Иначе можехме да напишем доста неща за него. Вече се бяхме сблъскали с един преди това, за който намерихме в интернет много лоша информация. Плащахме на траншове, но преди нещо въобще да беше свършил по договор му платихме 12 000 лв. Така се бяхме разбрали с договора. Бяха ни го препоръчали и се доверихме на препоръките и многото построени обекти.

# 447
Нашият договор го прави мъжа ми, юрист е, беше ок и за двете страни. Но пък строихме с много читава фирма, че нямам никакви оплаквания - всичко се съгласуваше с нас, плащахме на свършена работа и приемане (не сме имали нито една забележка, изкл/чвам една самоинициатива на един от работниците да позатвори емпорето, щото няма как да се топлим Smile, но човекът беше истински загрижен, смяхме се тогава де, а освен нас гледаха и технически лица). Пу-пу.

# 448
  • Sofia
По принцип не знам, дали изначално не тръгваме грешно, но много разчитаме на късмета си.
Търсехме фирма, която да направи всичко, от документите до разрешението за ползване и ни препоръчаха момчетата, с които ще работим. Не сме търсили други оферти, не сме говорили с други хора, защото опита ни показва, че само се забатачваме още повече и обикновено накрая се връщаме на първоначалното решение. Та сега решихме да не губим излишно време и нерви.

Di.Gi , нямаме одобрен проект още. Имаме примерен (по- различен от този, който пуснах), заедно с оферта, върху които ще бъде направен договора. Дано скоро мога да похваля и с разрешително за строеж Simple Smile

За съжаление няма как да вървим назад с парите. Договорихме се да плащаме на траншове за отделните етапи. След подписване на договора ще платим проекта, после при откриване на строителната площадка, кота 0, първа плоча и т.н. , не помня точно как бяха разделени, но ще бъде описано в договора.

Много ми е полезно всичко, което пишете, благодаря!

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 14:07 от Shantal

# 449
Ние също се "хванахме" за първия строител, който ни беше препоръчан. Имахме добри отзиви за него и се разбрахме да започне почти веднага. Не ни се оставаше строежа за следващата година, което най-вероятно щеше да стане, ако бяхме тръгнали да проучваме и търсим други фирми...   

Общи условия

Активация на акаунт