Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 410
  • 757
  •   1
Отговори
# 555
При нас също ще има стъпало/праг и ММ мисли за врачански камък (варовик).

# 556
  • Отвъд алеята зад шкафа
Какви са вариантите за френските прозорци, така че да няма ръб за прескачане, а да не влиза вътре вода?

# 557
  • София
При нас просто направихме къщата да е най-високата точка на терена, наклонът е към двора. Но ние имахме денивелация и не беше особено трудно Simple Smile

# 558
  • Пловдив
Gadamer,не разбрах да няма праг от стената или самата дограма да е с плосък праг?
Нашата дограма си стига до ламината.Къщата ни е повдигната на около 50см,но понеже не искахме стълби и отвън ,архитектът ни предложи да насипем пръст ,за да направим наклон към двора.Получи се много добре.И за паветата се получи по-лесно.
Ако пък,визираш да не влиза вода ,защото има такава вероятност при силен дъжд (при хубави уплътнения не се случва,но има теоретична вероятност) ,тогава дограмата трябва да е със средно уплътнение МД .

Виждат се и отводнителни канали.Така всяка вода,  преминала през външното уплътнение, може да достигне само до средната гума, и да се изтече през дренажните отвори.Извини ме за мизерията,но нямам сили да чистя след всяко рязане със шлайф и всичката пепел отвън и отвътре.

# 559
  • Сред мелниците
При нас също ще има стъпало/праг и ММ мисли за врачански камък (варовик).

Отвътре от към стаята ли? 

Но,всякакъв друг вид покритие ще го различава от стените.Лично според мен ще е най-незабелижимо с цвета на дограмата и ще се слее с рамката на прозореца-например алуминиев перваз в същия цвят.Просто избраното покритието трябва да обхване и самото ръбче.Доколкото разбрах и вратите ще се прекратяват.
Ние сме с ламинат и има фуга за разширение до френските прозорци.Пробвахме всякакви варианти ,но с лайсна в цвета на дограмата изглежда най-добре.

И ние имаме някаква фуга , даже нещо се вижда от подложката. Перваза, за който говориш е между пода и вертикалната стеничка на зъбчето, нали? Там със сигурност ще има перваз и при нас.
Но след това има една хоризонтална част, на която понякога се слага една дъска или друго, това също май се казваше перваз. На чупката между стената и дограмата - т.е. успоредната на пода.
Дано се разбра, защото го оплетох.
Всъщност чуденката е за втората чупка - която води към дограмата директно.  Какво е покритието, за което предлагаш? Втора лайсна ли? И за вратите нещо не разбрах също.

# 560
  • Пловдив
Ех,така мразя редактора на телефона -вместо прекрачваш е станало прекратяваш.
Точно за успоредното прагче предлагам  нещо в цвета на дограмата.за да се слее с нея.И рървосигнално се сетих за алуминиев перваз в същия цвят.
Иначе вариантите се броят на пръсти-дърво(може да е боядисано в цвят,но изисква поддръжка във времето),плочки и камък(естествен или изкуствен)
Негативните при плочките са фугите,ако са залепени наравно с ръба ще се вижда страничната им част(може да се боядиса или фугира), но класическия вариант е с лайсна.
Много я мразя и ето как завършихме плочките в банята-с фугин и отгоре боя като стените .

# 561
Според мен ако е прахово боядисана ламарина ще се надрасква от камъчета и т.н. Бих заложила на някакъв естествен или изкуствен камък (кварц/технически) в цвета на дограмата или сливащ се с мазилката, за да не стават много цветовете на фасадата, или някакъв гранитогрес.

# 562
  • Пловдив
Драго,аз разбрах,че питането е за вътре.А,на толкова тесен перваз няма и как да се стъпи.

# 563
Особено ако има хлапета винаги намират начин и става ужасно.

П.П. А, може и за вътре да пита, не обърнах внимание, ако е за вътре, то тогава най-добре с вътрешната подова настилка...

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 16:32 от drago_2008

# 564
  • Сред мелниците
Особено ако има хлапета винаги намират начин и става ужасно.

И куче Simple Smile
Да ти кажа, с опита си на жена на възраст, че  с малките деца има прогрес в развитието. Т.е. има надежда да излязат от тази възраст, в която  мацат навсякъде.  Докато при мъжете тенденцията е обратна . Хахаха
Драго,аз разбрах,че питането е за вътре.А,на толкова тесен перваз няма и как да се стъпи.

Да, така е. Вътре  е и перваза е около 5 см. Точно на този перваз се стъпва понякога , колкото и да внимаваш. Аз лично го правя непрекъснато.
Но ще стане отвратително с плочки. Както казваш,  ръба ще се вижда. Ще  се слее със пода , ще се различава от стените от двете страни на прозореца.  В депресия съм.

# 565
В (като Вятър) има разни прозрачни полиуретанови лакове. Обикновено се нанасят върху бетон или камък, но не пречи да си направите експеримент как ще се държи върху боядисана с вашият цвят мостра. Може на парче боядисан гипскартон примерно да проверите дали лака ще промени цвета и структурата на боядисаната повърхност или ако има някаква по - скрита реална повърхност направо на нея да се тества. Нямам личен опит, но самите лакове са доста здрави и ако не се отлюспи от повърхността на която е нанесен сигурно ще върши работа за по - лесна поддъжка.

# 566
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз за дограмата имам предвид нещо като на тази снимка - при отворена врата е равно, но има някаква лента. Нелина, това ли е за което говориш?

# 567
Ние качихме само 3см прагчето отвътре (можеше и да не го правим), на него е положена дограмата, но при хидроизолацията и преди бетона на терасите имаме направени 3 прагчета едно след друго, като стълбичка (13см). Наклоните са много изпипани, и сме сложили два типа хидроизолация. Срах лозе пази. Simple Smile Нагледах се на скрити течове.
Прозорците са на височина перваз и директно се стъпва една стъпка нагоре към терасата.

Вятър, аз това го виждам облицовано с камък, или технически камък, нещо, което да ви пасне цветово със стените.

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 18:14 от chortiz

# 568
  • Пловдив
gadamer,ако забелязваш ,тук верандата е по-ниско и прозореца се явява защитен.
Къщата ни в Англия бе с 3 стъпала към верандата и още 3 -от верандата към двора.С малки деца не бе никак комфортно.Отделно цялото носене на храна навън,отново по-стълбите също досадяваше.Затова решихме,че предпочитаме да прескачаме профила на дограмата,но да няма стъпала.
Говоря за равен терен,а не за такъв с денивелация,където изборът е ограничен.
Това от снимката е много готино,но е за страни , в които няма мухи и комари.При нас всичко се опорочава с комарник и визията се осъкатява.При всяко излизане трябва да се отваря и затваря мрежата и се губи удоволствието на свободното безпрагово  преминаване навън.

# 569
Само да споделя, че техническият камък хич не е пшдходящ за такова стъпало или за перваз, особено ако е светъл цвят. Ние слажихме на камината и сега му бера гайлето. Лесно си цапа от всичко. Предупредена съм от майстора да внимавам да не разлея нещо върху  него, че попива и така си остават петната.

Общи условия

Активация на акаунт