Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 500
  • 757
  •   1
Отговори
# 390
  • густо майна Филибето
Шантал, честито! Без проблеми да върви от тук нататък!
На пръв поглед ми прави впечатление, че баните са малко разхвърляни, и на втория етаж не съвпадат с долните. Това е проблем за канализацията. Кухнята също се прави близко до мокрите помещения по същата причина. Не че не е възможно да се прекарат тръби къде ли не, но това оскъпява.
 На мен слабост ми е озеленяването, затова ми се струва, че декоративната част на двора, който виждате откъм хола, е прекалено малка. Може би е хубаво да има и една остъклена част, гледаща към големия двор?
 Съгласувай си представата и на място, защото на хартия не са ти пред очите съседните постройки и това, което има зад оградата.
Не зная и с какви възможности разполагате, момичета, и дай Боже да са добри винаги, но високите тавани предполагат и по-високи сметки за отопление и охлаждане.
Имам една висока скосена част в хол, в който стените са 2,50. Като се кача под гредите - не се диша от топло Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 31 дек 2020, 22:34 от Ljuboznatelna

# 391
Ние точно заради разходите, се отказахме от отворените стълби. Все пак сме в полупланински район и си е по-хладно. Но сега много ме е заглождила идеята да е по-висок първият етаж Grinning

# 392
При нас таванът над дневната е доста висок /на второ ниво там е въздух/. За да не се събира топлото горе, ще "сваляме" принудително топлия въздух. Системата е елементарна, но предполагам, че трябва да се предвиди още на ниво проект...

# 393
  • Велико Търново
Как ще сваляте въздуха?

# 394
  • Пловдив
Какво имате впредвид "отворени стълби"? От хола ли?Съгласна съм,че топлото бяга нагоре и също мислех,че след като стълбите са от хола топлината ще бяга,но засега съм отчитала макс 1°разлика.Като започнем да отопляваме ще стане ясно и ще споделя какви са негативните.
chortiz,ние нямаме термопомпа.200литра ги смятам само за къпане.
Първоначалната идея бе за мощен проточен бойлер 21-24 kw,пуснахме и такава инсталация ,но не открих приемливо решение с рециркулационна помпа.Тоест за да имам топла вода на която и да е точка ,трябва да подвържем и обемен бойлер към проточния.Мислих,мислих  и се отказах от варианта.
Имаме пуснати медни тръби до покрива за колектори.Също са на чисто южен скат,без засенчване ,но пак си мисля ,че ефективността зимата ще е под въпрос.Кой може да предвиди колко слънчеви дни ще има?

Свалянето на въздуха,не е ли като в американските къщи с вентилатор?

# 395
Да, реални му бяха анализите на този човек, беше следил 5 години някъде и ми показа и фактури и таблици...но мека зима и меко лято. Категоризира като реална помощ на термопомпата. Всъщност ме запали и ще сложим като поспестим и намерим читав изпълнител, дано дават помощи още.

Нелина, на ток ли сте?
По сметки 300литра сме решили ние, чист обем, не ми излизат сметките с по-малко.

# 396
  • Враца
https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2019/08/02/3945966_s … _pari_ot_pokriva/

Ето една статия, която е от скоро.
Интересно е, може да помогне на някого.
Аз лично бих добавила, че ако панелите с слагат на покрива на къщата, това трябва да се планира още на етап "проект", защото панелите изискват друга конструкция, която трябва да се сметне от конструктора. И още, ако трябва да сме съвсем пунктуални, по-здравата конструкция ще оскъпи строежа, така че и този разход  следва да се има предвид.

# 397
Нелина, аз имам предвид стълби, които не са затворени в стълбищна клетка, както е обикновено. Всякакви такива разновидности - в хол, коридор, няма значение. Много голям идваше обемът при нас, просто ми се видя ужасяващо за отопление. Отделно, че когато са големи помещенията се получава едно неприятно движение на топлината, все е едно подухва или става течение. Оф, сетих се защо ме отрязаха за по-висок втори етаж - заради повечето стълби, а това е наистина нещо, което ми се иска да избегна.

И аз не искам да чувам за гипсокартон и окачени тавани, ама сигурно и за това няма да се преборя Simple Smile Също харесвам индустриален дизайн.

# 398
  • Велико Търново
Не бих направила компромис с височина на помещение, ако ще спестя едно стъпало.
Всъщност, още от архитекта направих компромис именно със стълбата, за да запазим височината на първия етаж. Исках еднораменна стълба, без площадка, но ни трябваше дължина като за писта. Затова стана с две рамена и площадка, но тавана си е на 3.05 от замазката. Т. Е. 3.02м от гранитогрес.
Гипс картон нямаме, единствено куфари за тръби и структури. А, също и в баните има на таваните, за да се монтират ленти и лампи. Иначе "нямало как да стане"...

# 399
Как ще сваляте въздуха?
Правим въздуховод. Взимаме по-топлия въздух непосредствевно под тавана и го сваляме на ниво под. Трябва да се постигне равномерна температура във височина.

# 400
  • Пловдив
И аз не бих спестила 30 см за още едно стъпало и да вдигна нивото с 20 см.Усещането за простор на втория ни етаж е несравнимо,трябваше и първия да пуснем по-висок,ето, отчитам го като грешка,но и аз все се опасявах,че ще е студено,няма да се стопли, а действителността е различна.
Трънче,като видя такива популистки статии с премълчани неща,се ядосвам,защото и аз в началото приемах всичко за чиста монета.
Първо посочената инсталация не включва акумулаторна част,която е по-скъпото перо от инвестицията Когато няма батерия ,в която да складираш енергията,как ще я оползотвориш?
Затова са подчертали,че това е само при условие,че производството е равно на потреблението . Продавайки на енергото,може и да се получи сметката,там не съм задълбавала.Щом твърдят,че вече бюрокрацията е малка(четох за случай,в който човек чака 3 години ,за да му одобрят инсталацията от енергото,която е за лични нужди),това е стъпка напред,стига да е вярно на практика.
Какво се получава зимата например.Фотоволтаиците произвеждат ток от сутрин до 5 вечерта,когато не сте вкъщи.Без акумулатор енергията не се складира.Всичкото готвене,отопление,телевизия и каквото и да е вечер ще идва пак от енергото и ще се плаща.Затова подобен вид инсталации имат много условности.
А тези мерни единици от 5 kw и 30 кw какви са?За час,за ден? Не стана ясно.Ще я прочета по-подробно.По принцип съм оптимист,но така като укрият подробности,ме дръпват в обратна посока.
Queen L,този въздуховод без вентилатор ли е?

Допълвам се.
30квт са записали,което произвежда годишно 40 хил кw/h,което по цена на тока 20ст е внушителна сума -8 хил лв за година.Така ,ако инвестицията наистина е 40 хил,за 5 години ще се възвърне,хайде 6,защото са записали едни такси от по 200 лв на месец.Това е при условие, че енергото ви изкупува тока,а после ви разреши вие да си купувате от него,вечер когато не произвеждат.В противен случай купувате акумулатор за 50 хил лв и инвестицията се изплаща за 10 години,когато трябва да купите нова батерия.

Последна редакция: чт, 31 дек 2020, 14:37 от nelina_london

# 401
Queen L,този въздуховод без вентилатор ли е?
Трябва да има подходящ за целта вентилатор - безшумен и с регулиране на скоростта.

# 402
  • Sofia
Шантал, честито и успех! Къде е юг? Остават ви 12 метра като ширина, ок е и на дължина сте на практика неограничени. Ще разровя и аз в архивите за подходящи идеи. Какво рзп планирате?
Иначе на 2ри етаж са ти доста коридорите, но пък отделената спалня над фитнеса си е добра идея, за един от парцелите и аз бях на тази вълна. Сделката пропадна, та си останах до там  Smile Помисли си и за въздуха на дневната, много е готино(сегашната ни дневна е така), но аз дали защото остарявам, реших че е загуба на пространство. С времето реших, че просто по-голяма височина на 1 ет е (за мен) доста по-удачен вариант. Просто като тема за размисъл го споменавам, ако някой ми го беше казал на мен преди 13 години, нямаше да го послушам, признавам си. Друг е въпросът тези квадрати искаш ли ги за нещо конкретно, ако размерът на всички помещения те устройва си е ок естествено.

Юг е отдолу, откъм входа.
РЗП според архитектите ще излезе около 450+ кв.м., а отвореното пространство над  дневната ме ограничава единствено от гледна точка на това, че там може да има още някакво помещение с гледка, но тепърва ще го мислим. Иначе  мястото ще ни е предостатъчно, трима сме.
Височината на първия етаж по принцип я планираме малко по- висока, около 320 см. Кота корнизът е 10 м., а се отказахме от трети етаж, така че има място.

Шантал, честито! Без проблеми да върви от тук нататък!
На пръв поглед ми прави впечатление, че баните са малко разхвърляни, и на втория етаж не съвпадат с долните. Това е проблем за канализацията. Кухнята също се прави близко до мокрите помещения по същата причина. Не че не е възможно да се прекарат тръби къде ли не, но това оскъпява.
 На мен слабост ми е озеленяването, затова ми се струва, че декоративната част на двора, който виждате откъм хола, е прекалено малка. Може би е хубаво да има и една остъклена част, гледаща към големия двор?
 Съгласувай си представата и на място, защото на хартия не са ти пред очите съседните постройки и това, което има зад оградата.

Благодаря за съветите!
Точно, защото става много сбита озеленената площ, се чудя дали басейнът не е по- удачно да бъде отдругата страна, успоредно на фитнеса.
Оградата планираме да бъде висока максимално разрешеното от закона и да поскрие съседните къщи, които са ниски за наш късмет Simple Smile

Шантал,честито и от мен!Архитектите точно като видят такива коридори и се хващат за главата Simple Smile.Казвам го с най-добри чувства защото и моите чертежи бяха неоптимизирани.Също не мога да преценя къде е юг..предполагам е в ляво или в дясно?
Подкрепям напълно предложенията за високи тавани.

Надявам се, че ще го измислят по- добре от мен, но се опитвам да преценя какво точно искам. Иска ми се максимално много помещения да гледат към двора, но ширината на парцела ми объква сметките Simple Smile

Dreamingfly, не виждам начин да се обърнат етажите. Фитнесът не е ок да е горе, кабинетът пък аз не искам да е горе, защото вероятно мъжът ми ще го ползва и за работни срещи, а не искам разни хора да ми обикалят къщата. Затова целта ми е да е възможно най- близко до входната врата Simple Smile

Соларни панели искаме и ние, но сме много далече от този момент.

# 403
  • София
Да, реални му бяха анализите на този човек, беше следил 5 години някъде и ми показа и фактури и таблици...но мека зима и меко лято. Категоризира като реална помощ на термопомпата. Всъщност ме запали и ще сложим като поспестим и намерим читав изпълнител, дано дават помощи още.
Какви са тези помощи, за които иде реч? Четох тази година, че в България в момента няма онези отстъпки по кредити за енергийна екфетивност на еднофамилни къщи. Да не съм чела грешно или пък да са подновени?

# 404
Shantal, честито. Нашият парцел е 16м на 40м, но къщата сме я разположили по друг начин. Къщата е в дъното на парцела. Правоъгълна форма  - 10 на 11 метра. Повечето стаи гледат към градината. Мечтая си някой днен да успеем да направим и басейн и той ще е в градината.

Ние сложихме в къщи при майка ми баща ми солари за топла вода. Лятото наистина става много гореща водата. По едно време не беше настроена системата както трябва и доста често "изхвърляше" гореща вода. Не беше хич приятно. Зимата също затопля водата, когато е слънчево, а има и начин да се включи и на ток. Задвавш му температура и до тази температура продгрява на ток, а от там нагоре ако е слънчево загрява от панелите.
Ние също си сложихме панели на покрива и сега съм в голяма дилема какви тръби да ползваме за водопровода, защото лятото водата от солара наситна е много гореща. Замислям се за метални тръби.

Относно височината на етажите. При нас е 3.10, но е малко, особенно на пръвия етаж Sad. Там смятаме да сложим 10см излолация на пода и след това още около 10 за подовото (аз се замислям за таванно, но в БГ все още не е много познато). Ще имаме и въздуховоди на тавана и не остана височина Simple Smile.
Моят съвет на тези, които проектират сега или изолацията на пода да е под първата плоча или поне първия етаж да е висок над 3 метра.

Помощи за енергийна ефективност не е имало за нови къщи. Соларите на майками и баща ми преди сигурно 6-7 години ги взехме с някакви програми за енергийна ефективност, но трябваше да се мине през банка и в крайна сметка не беше нещо кой знае какво като помощ. Малко като сегашните програми да си смениш печката за котел на пелети.

Общи условия

Активация на акаунт