Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 501
  • 757
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
Мъ℘♥Мяɣ Satisfied Satisfied Satisfied Сети ли се да снимаш? Тази случка е просто разкош.

Синята лагуна, дали са ти съвети, но да добавя за всеки случай и варианта да провериш в общината, дали не пазят копие на проектната документация. Ако имат архив, могат да ти предоставят заверени копия.

Куин, преди повече от 12тина години по време на строителството ако мислиш че изолацията е била тема за размисъл при мен, не е... 8см сме сложили тогава, без грам да го мислим. И около 50кв.м. френски прозорци за разкош имаме само в тази дневна. Simple Smile Водно подово на ет 1 и радиатори на останалите 2 етажа, първите години на пелети, после на газ, най-високите ни месечни сметки са около 800лв. Със сигурност имаме повече топлозагуби сравнено с къща, строена по сегашните стандарти.

# 466
  • Отвъд алеята зад шкафа
Някой от темата ползвал ли е геолог?Вече 2 месеца не мога да намеря.

# 467
Много весело ми стана със затварянето на емпорето и се сетих при нас какви случки имаше. Мъжът ми всяка сутрин беше на място за да присъства на инструктажа какво ще се прави за деня и да разяснява, ако някой не е доразбрал. И пак имаше изненади...

# 468
  • Враца

Звънях на баща ми, който е архитект /но в провинцията/ и каза, че строителите или архитектите в Сф със сигурност познават геолози и могат да препоръчат. Ти как не можеш да намериш? Звъняла си и ти отказват, или търсиш някой с препоръки от познати, та затова...?
Може би има значение и какво ще правиш-- дали само доклад по геоложки данни, или ще взимат проби- вероятно за второто повече има смисъл да вземеш "точния" човек, за да ти каже каквото те интересува, ако например трябва да правиш попивно поле.

# 469
Ние към нашия проект имахме и геоложки доклад, но не сме взимали проби от мястото. Беше направен на база карти на местността.
Ще ти пиша на личо съобщение координати на нашия геолог.

# 470
  • Враца
Нели, прати го и на мен, моля Wink

# 471
Мъ℘♥Мяɣ Satisfied Satisfied Satisfied Сети ли се да снимаш? Тази случка е просто разкош.
Не, иозбщо не ни хрумна, много сме зле!

# 472
  • Sofia
На нас ОВ проектанта ни препоръча геолог, реални проби взе, но с някакви "ръчни инструменти" Ще прощавате това лаишко обяснение, но знам, че понякога идват с доста по-сериозни машини, терминологията ми бяга. Та, цената беше разумна, а преди него даже за такъв, на база карти ни искаха доста повече. Трябва някъде да имам координати, ако някой иска, да даде знак.
Сега, ако теренът изисква сериозно проучване със съмнения за свлачище или насип или знам ли, нещо друго специфично, тогава е добре да се ангажира изпълнител със съответната техника. При нас беше ясно, че чак такива подводни камъни не се очакват.

# 473
  • Отвъд алеята зад шкафа
Моят архитект няма познатг геолог, питах геодезиста, и той не познава...Питах една местна строителна фирма, те също. Направо ми е странно, че не мога да намеря.

Иначе искам с реална проба, защото никой от съседите не е правил такова проучване, има денивелация в имота, ще трябват и подпорни стени откъм улицата...искам да имам геоложко проучване, да ми е спокойно.

Това със емпорето е много смешно, наистина. Аз не знам дали щях да реагирам с чувство за хумор, ако дойда на строежа и някой е поел такава самоинициатива.

# 474
Здравейте! Купих ме си парцел, който е тесен и дълъг (25м. на 180м.) Мислим половината да остане за нас,а другата част да продадем, защото не ни е нужна. Още не сме се срещали с архитект, защото искам да си изясня точно каква къща искам! В момента живеем в къща на два етажа и стълбите меко казано не са ми любими! Искам на един етаж, но след като си начертах нужните стаи ми заприлича на училище:anguished: С двойния гараж, фитнеса и склада става около 500кв.Искам да ви помоля ако можете да дадете някаква идея как може да стане по раздвижена къщата или на някакви снимки на къщи подобни на тази:bouquetf:

# 475
  • София
Моят архитект няма познатг геолог, питах геодезиста, и той не познава...Питах една местна строителна фирма, те също. Направо ми е странно, че не мога да намеря.

Иначе искам с реална проба, защото никой от съседите не е правил такова проучване, има денивелация в имота, ще трябват и подпорни стени откъм улицата...искам да имам геоложко проучване, да ми е спокойно.

Това със емпорето е много смешно, наистина. Аз не знам дали щях да реагирам с чувство за хумор, ако дойда на строежа и някой е поел такава самоинициатива.

При търсене по ключови думи "геолог софия" на първата страница излизат 4 лица/фирми. Отделно в сайта на Камара на инженерите има списък с правоспособните лица.
За големите обекти работим със "СТИВ 88", за малките в Пиринско - с една дама от Благоевград.

# 476
  • густо майна Филибето
Здравейте! Купихме си парцел, който е тесен и дълъг (25м. на 180м.) ................

Сериозно местенце! Simple Smile
Когато мислих моята къща, разглеждах шведски проекти. Това, което е характерно за тях и различно от нашето са малките спални. В този проект няма 500кв, но има двоен гараж и три спални. Хареса ми вътрешното дворче, което се образува.
https://sverige.willanordic.se/husskisser/si1442/

https://sverige.willanordic.se/wp-content/uploads/2019/08/SI1442-4.jpg

Тук има две идеи с голяма квадратура https://www.trivselhus.se/husmodeller/

Нашият парцел е приблизително 25/50м, и отнема известно време да стигнеш от единия край до другия. Никак не ми се иска да извървявам двойно разстояние Grinning

500кв на един етаж е сериозна сума за основи и покрив.  Не може ли на първия етаж да останат родителската спалня и евентуално за гости, а горе да са останалите, вкл. и фитнеса? Все пак изкачването на стълби си е своеобразен фитнес! Wink

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 17:30 от Ljuboznatelna

# 477
  • Sofia
Ние планирахме да правим открит покрив наполовина, а другата поливина фитнес, но ни посъветваха да свалим фитнеса на първия етаж,  основно защото ще се чува надолу, както и да се изолира. Освен това трябвало да се предвиди допълнителната тежест на уредите.... и ми се стори безмислено, така и така гледката ми не е към някой плаж с палми Simple Smile

# 478
  • Sofia
tanq8, пускам няколко линка, такива, които са ми грабнали вниманието, но ако се разровиш в самите сайтове има доста варианти. Повечето все непрактично разточителни, но пък не може да сме все практични Simple Smile

Скрит текст:

# 479
Охх, благодаря ви много! Започвам да разглеждам и дано ми се избистрят нещата.. И аз се притеснявам дали няма да излезе много скъпо. Имате ли представа една подобна къща колко може да излезе до груб строеж:thinking: Парцела е до Бургас.

Общи условия

Активация на акаунт