Имало едно време в Чукурова | Великолепният Век, Кьосем и други исторически сериали №19

• 22 124
  • 768
  •   1
Отговори
# 195
Ужасно е. Като толкова се обичат Зюлейха и Йълмаз да избягат сами. И да си направят други деца. Всичко друго води до трагедия. Живота ги доведе до точка да избират или децата си или любовта. Няма как да градят щастие, взимайки със себе си децата от други половинки, дори и нежелани. От самото начало бях сигурна, че историята няма как да завърши щастливо за всички А то стана и по лошо, ще свърши с нещастие за всички. Това ясно, яд ме е за Йълмаз, но от тук нататък би ме интересувало живота на децата им след скок във времето.

# 196
Песента, когато Фекели и Хюнкяр бяха толкова щастливи в хижата,
Демир и Зюлейха с Аднан в хотела, Йълмаз и Мюжгян си приготвяха вечеря...
Сега Мюжгян плаче за детето си,
радва му се Йълмаз,
Зюлейха с децата,
Демир сам.
Никой не е щастлив.

Много ми хареса конака на художника.
Сега Хюнкяр - на фотография и на картина - присъства и в двата конака.
Това е някакъв знак за мир.

Назире показва Керем Али на Мюжгян - същата картина като Демир с Аднан.
Обаче има голяма разлика.
Демир взимаше детето, което Зюлейха иска да отведе при Йълмаз. Но Аднан е син на Демир. И отделянето е временно. Йълмаз взима детето на Мюжгян, защото той не можа да реши една проста задача и я превърна в сложна с пистолет. Йълмаз иска да и вземе детето завинаги.
Йълмаз я наказва за "изневяра", а в същото време той изневерява по същия начин, само дето бебе няма. Той изневерява по по-съществения начин: с чувства, които преди криеше и затова Мюжгян е на такъв хал.

Азизе свикна със Севда, дори сутляшът тръгна редовно.
Интересно какво ще стане с тази история с пръстена.
Фадик и Рашид са ми много симпатични.

Най-интересното е това, което се случва със Зюлейха.
Тя сега е между двамата и усещам, че това оказва някакво влияние върху нея, тя обмисля нещо.
Но затова трябва и превод.

Епизодът ми хареса. Аз сега ще чета вашите коментари и превода на рускините.

# 197
На кръпки е още от ненормалната идея на Мюжган да се прави на бременна. Фекели като ги прибра в някакъв друг конак, какво си мислеше - че ще стоят мирно двете там. Даже Бехидже отчете бременността като идиотска. Мюжган също като Зюлейха - уж иска да е с детето си, а прави всичко възможно да го изгуби.

# 198
Ваня, Йълмаз наказва Мюжгян не заради физическа изневяра - такава той разбра, че няма, а заради лъжата. Защото с лъжата тя иска да го задържи, без да го обича и без да го понася. Иска да го задържи в брак, който и тя мрази, само и само никой от тях да не е щастлив. Тя грешно смята, че няма да бъде щастлива само с Керем Али, че ще останат сами и без пари. Това й го наби в главата леля й. Ако Мюжгян обичаше Йълмаз щеше да е друго, но Мюжгян не обича Йълмаз и иска този брак само, заради това да не победи Зюлейха. Не заради детето си, не заради любов, а от омраза. И това Йълмаз много добре го знае. Това е голямата разлика между Мюжгян и Демир в този момент,. Ако Демир прави всичко, защото обича Зюлейха, Мюжгян прави всичко, защото мрази Йълмаз и не иска той и Зюлейха да спечелят. Мотивите им са различни и това има огромно значение.
Откога Йълмаз иска развод мирно и спокойно. Каза, че съжалява за всичко, пое вината си, каза, че ще спази решението на съда, няма да й отнема детето, ще й дава издръжка, ще се грижи за тях, ще им помага. Но, Мюжгян не беше съгласна. Сега, изведнъж, само детето я интересувало. Ами, няма как да е така, как стана така за секунди. Сети се късно, къде й беше ума преди?! Имаше и друга възможност: нали Йълмаз се отказа от Керем Али заради Зюлейха. Тогава защо от това не се възползва Мюжгян, като си искала само детето?! Даже и развод нямаше да е нужен, а тя щеше да остане в конака на Фекели с Фикрет, който й харесва. Но, тя не си искаше само детето, искаше Йълмаз и Зюлейха да не са заедно, за да ги победи в тази нейна война, защото ги мрази. Чак сега си прииска детето, когато сгафи и видя "дебелия край".
Демир отнемаше Аднан със седмици и то по няколко пъти. А, в един момент реши да го носи в чужбина и да го гледат там. Така каза на Зюлейха и тя си преряза вените. Това, което сега се случва на Мюжгян се случваше периодично със Зюлейха. Но, с разликата между Мюжгян и Зюлейха е, че Мюжгян имаше много пъти право на избор и беше свободна да прави каквото си реши. Йълмаз й предлагаше решение чрез съда, спокойно и честно. Нейна беше грешката, че не се съгласи и остави омразата да я води.

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 23:31 от dana78

# 199
Радвам се за наградата на сериала!
Същата награда за най-добра женска роля за ролята и в "Имало едно време в Чукурова" е получила и
Вахиде Перчин. Поздравления и за нея! Flowers RoseFlowers RoseFlowers Rose
И много прегръдки през голямо разстояние.
Тази роля и тази актриса ми напълниха душата!

https://vk.com/birzamanlarcukur?w=wall-82230597_204326

Когато ни показват героинята с дете в ръцете, на което говори, че иска да има баща, вярвам само на това.
Мюжгян дълбоко в себе си не може да не обича още Йълмаз.
Но толкова неща се натрупаха отгоре, че няма възможност без взаимно желание от страна на двамата да извадят нещо оттам. И понеже от страна на Йълмаз няма нищо към нея, нейните усилия са напразни, а те не са и правилни. Разбирам страдание и от това, че детето и ще има същия живот като нея. Тя не искаше точно това. Мъчно ми е, когато се говори за Мюжгян лошо и със злоба. Така я чувствам.

# 200
Последната сцена - не можела да остави детето си, затова през реката...къде ще иде и тя не знае.

https://www.instagram.com/p/CIWbIZ3AhPh/

Наградата за най - добър актьор - Танер Йолмез.

Честито на Вахиде, Танер и на целия екип на Чукурова! Hands Clap

Ваня, на мен ми е мъчно, че превърнаха умно, интелигентно и добро момиче като Мюжган в глупачка и истеричка. За опита да обеси Зюлейха премълчавам.

# 201
Браво на Вахиде! Радвам се и аз! Flowers Hibiscus
Ваня, дадоха много разговори между Мюжгян и Бехидже. Мюжгян ясно каза, че вече не обича Йълмаз. Че любовта й към Йълмаз е заменена с омраза и към двамата. Като даде лентата на Демир, тя искаше кръв и очакваше физическа саморазправа. После искаше Зюлейха да се беси, стреля в нея. Искаше Йълмаз да плаче на гроба на Зюлейха и да го гледа как страда. Дадоха разговори между Мюжгян и Йълмаз, в които Мюжгян казва, че мрази този брак и т.н. Знаем. Омразата на Мюжгян си личи от начина, по който гледа Йълмаз, по начина, по който му говори. Това, че говори на бебето, че иска то да има баща, не значи, че обича този баща и там е трагичното. Мюжгян не обича Йълмаз и оттам нататък всичко ще е драма и трагедии. За каква обич говорим изобщо. Детето няма да има същия живот като нея, ако тя не е като майка си, а Йълмаз като Бехзад. А те с Йълмаз определено не са такива хора. Така че, смятам, че страховете й са напразни. Но, нали Мюжгян искаше да бяга в Щатите и каза, че такъв баща не е нужен на Керем Али? За какъв брак тогава може да става дума, за какъв баща до детето й, за каква обич? В онзи момент нали нито брак, нито Йълмаз й бяха нужни.И беше права!
Ако не беше Бехидже, Мюжгян щеше да замине. Ето това е показателното. Мюжгян се върна заради грешните мотиви и поради грешните причини. Оттам нещата тръгнаха назад.
Мюжгян е на такъв хал сега, защото избра да се върне и да води война, за която няма сили психически.
Това мисля за нея. Лично аз не изпитвам злоба към нея, но не я и съжалявам. Защото тя не можа да преодолее желанието си за отмъщение, а имаше толкова възможности и толкова "знаци" й бяха дадени...както за нейното поведение, така и за целите на леля й Бехидже, а тя продължаваше да я слуша.
Това мисля за Мюжгян.
Ще видя и с превод, но мисля, че разбрах основното по случая. Simple Smile
Решението на Мюжгян за сегашното й положение беше полиция и прокуратура. Тя е главният лекар на Адана, има позиции, има пари, никой не я заплашва с нищо и тя можеше спокойно да иде и да каже, че Йълмаз не й дава да види детето си. Да подаде жалба. На Йълмаз щеше да му се стъжни. Това не е безгласната Зюлейха, която нямаше никаква подкрепа, нито познати с власт и влияние, нито пари, нито статут и никой полицай нямаше да я вземе на сериозно пред думите на Яман. Положението на Мюжгян е съвсем друго - тя има професия, има и приятели на позиции, както в Анкара, така и в Истанбул. Можеше и на Жулиде да се обади. Бехидже също имаше връзки в прокуратурата в Истанбул. Опитът да се покаже положението на Мюжган като това на Зюлейха за мен е "съшит с бели конци" и пълна фантасмагория. Не ми е убедително, ама никак.
Мюжгян можеше да "разкости" Йълмаз и не само да си вземе детето, но и да вземе пълни права над него. Но, Мюжгян бързо изпадна в истерия и реши да бяга през реката и то, използвайки Зюлейха. Rolling Eyes
Нейно решение си е това и то е показателно.
Лека нощ от мен Nature Moon

Последна редакция: пт, 04 дек 2020, 00:29 от dana78

# 202
Добро утро Simple Smile
Браво за наградите на Вахиде и чукуровци! Hands Clap
За Танер Йолмез знам само, че изпълнява ролята на доктор - аутист, не съм го гледала, но самата роля трябва да е изключителна и сигурно изпълнението е впечатляващо. Hands Plus1
За снощната серия без превод не мога да правя коментар. Видях, че имаше много речи и трябва да се чуят и разберат.
Цитат
Който се смята за информиран по въпросите за културата на честта, сигурно знае, че тя почива на телесното, кръвното, материалното разбиране в отношенията.
В друг пост се казва, че тази култура на честта е присъща на средиземноморските народи.
По това имам коментар. Защото културата на честта и срама възникват в Антична Гърция и не е свързана с кръвно и материално разбиране на отношенията, макар се отнасят за мъжете. А и ако беше така, нямат обяснение трайно навлезли в езика изрази, като: "за честта на пагона", "на гостите от чуждестранната делегация беше отдадена чест от представителна рота войници", "излезе с чест от заплетената ситуация", "професионална чест" и т.н. Честта не може да бъде сведена само до произхода, семейството и рода, макар че има и такава през Средновековието, когато се свързва с аристокрацията по произход. (има и аристократизъм по заслуги, а самата дума е гръцка и означава "най-добър", "отличаващ се" с ум, добродетели и действия; Аристотел, например). Независимо на кого е приписвана, честта обаче винаги се свързва с проявени в постъпки добродетели и признание от определена общност.
За мъжката чест според Шериата или Стария Завет (Соломоновите притчи) би следвало да се има предвид историческия контекст, в който са създадени съответните правила (табута). Няма да се впускам в подробности, но определено те са свързани с мястото на жената в обществото, а то не е в публичното, а в частното пространство. И с неравенството в правата на жени и мъже, което продължава до 60-те години на миналия век. (В Турция например, пълни права жените получават през 30-те години на ХХ век - при това юридически, защото за фактически права се борят почти до края на века, че и сега.)
Аз съм срещала в публикации и термина "култура на тормоза".  Може ли обаче насилието (физическо и психическо) да бъде означено с думата "култура"? Ако културата е процесът и резултатите от този процес по създаване на човешки ценности, които правят от природните индивиди човешки общности, това не е култура, защото руши човешките отношения. "Кодът на мъжката чест" като културен феномен изисква един мъж да може прави трудни избори, да страни от злобата и да цени достойнството на всеки друг човек, да бъде благороден. При мъжете в Чукурова (а и не само) през 70-те години това си е проблем, имайки предвид за какво се вади пистолет, например. Но при кого това е "болно място" и определя цялостното му поведение е друг въпрос.
Хубав ден и здраве! Flowers Four Leaf Clover

# 203
Привет!
Еп. 75 с платеното озвучаване от снощи, в закрития достъп. Преводачката не е с най - добрата дикция Sad, но мисля да гледам, съвсем малко пари са събрани за превода със суб.

https://turkru.tv/odnazhdy-v-chukurova-75-seriya.html

# 204
Привет Simple Smile
Фрагман!

1-ый АНОНС 76 серии
ДАТА ВЫХОДА 76 СЕРИИ 10 декабря

https://vk.com/cukurova_mavi?z=video-135783830_456243326%2F01dae … l_wall_-135783830

П.П. СЦ нямат ли повече въображение?! Честно казано, на мен ми писна от поредното бягство, което всички знаем, че ще е неуспешно и няма да се случи. СЦ знаят, че ние знаем Simple Smile. Ами, щеше ми се да измислят нещо по-оригинално, нещо, което вече не са давали по N на брой пъти. Като грамофонна плоча ми е това вече.
Зюлейха ще спаси и Керем Али и Мюжгян.

Последна редакция: пт, 04 дек 2020, 22:05 от dana78

# 205
Здравейте! Animal Bee
Лучия, благодаря за превода!
Наистина озвучаването не е добро, за съжаление и качеството на видеото също, но все пак е някаква възможност. Събрали са още пари, но превод със суб. едва ли ще има преди понеделник.
Дана, благодаря за фрагмана. Още не съм го гледала.

На мен една такава идея ми дойде и ще я споделя.
Дали убийството на Аднан няма някаква връзка с Фикрет?
Знаем, че то не е убийство, а инцидент при самозащита. Аднан е искал да стреля пръв във Фекели. Преди това двамата водят разговор, в който Аднан настоява Фекели да си продаде земята и заедно с цялото си семейство да напусне Чукурова. Той отказва и тогава Аднан се готви да стреля, но го изпреварва Фекели. Досега разглеждахме историята само във връзка с това, че Аднан е изкупувал земята на хората в Чукурова с идеята да стане едър - единствен собственик на Чукурова. Но ми се струва, че може да има и друга причина.  
Както изглежда за момента, Фикрет е извънбрачен син на Сафие и Аднан. Физически прилича на рода на майката – така ни обясниха. След смъртта на бащата, брат на Фекели, майката и синът заминават за Германия при вуйчото. Това заминаване има основателна причина – смъртта на съпруга и търсена подкрепа при брата на майката, но някои обстоятелства правят впечатление. Заминали са внезапно. Не знаем какви са били отношенията с Али Рахмет, но щом ги е търсил, значи са били добри. Внезапното заминаване по-скоро прилича на заличаване на следи. Фекели ги е търсил безрезултатно много дълго след това. Те не само са заминали по този начин, но не са потърсили и никакъв контакт след това. Фекели е прекарал доста дълго време в Чукурова преди затвора, но майката повече не се е обадила. Това е странно. Струва ми се, че някой се е намесил за заминаването. Причина може да е било това, че след смъртта на брата на Фекели това дете остава без баща. При положение, че и Аднан е живеел в същия град, майката би могла при някакви обстоятелства да потърси отново биологичния баща, а това определено не е било желателно.
Не знаем дали братът на Фекели е знаел истината или само майката. Но дори и в чужбина, тайната е могла да бъде разкрита и вече възрастен човек, това извънбрачно дете би могло да се върне в Чукурова. Именно затова Аднан може да е искал да изгони Фекели от Чукурова. Така неговият племенник е нямало да има причина да се върне в родното си място и човек, който тук да му помага да търси наследство, ако разбере случайно истината за произхода си.  
Вместо да му изкупи земята и да го изгони от Чукурова обаче, Аднан се е пренесъл на оня свят, а след 20 години престой в затвора, Фекели се е върнал в Чукурова. Най-вероятно във връзка със смъртта на майката Фикрет е открил нещо, от което е разбрал своята история. Какво иска, не знаем. Но показа, че е сърдит на Аднан, а и на „единствения“ му син Демир. И чухме още нещо интересно: когато Мюжгян му разказа, че Йълмаз ще се откаже от Керем Али, защото е нейн син, докато Аднан е син на Зюлейха, Фикрет каза: „Не вярвам Йълмаз да дели децата си.“ Точно тази реплика ме върна към фрагментите, които имаме с опит да се долови някакъв смисъл от тях. Най-вероятно Фикрет е племенник на Фекели и кръвен син на Аднан Яман. С неговото идване в Чукурова фактически ще продължи отмъщението към Яман след смъртта на Йълмаз. Ако във времето на Йълмаз се промени макросредата, сега отмъщението – в стопански смисъл отново, би трябвало да продължи в самото стопанство на Яман, в икономиката на местното. Възможно е такава да е ролята на Фикрет. И двамата агенти на новото, единият от Истанбул, а другият от Германия, са от страната на Фекели: единият е син, другият – племенник, но и двамата нямат кръвна връзка с него. Какъв е смисълът на това да нямат кръвна връзка и дали изобщо има смисъл, ще видим нататък. Но единият "отмъщава" на Демир, а другият - на Аднан. Тук има и такъв момент: Фикрет не познава Демир и го мисли като същия като баща му. Той разказа и една притча, която знае от майка си, че тревата расте такава, какъвто е коренът. Затова ще видим как той ще определи Демир, когато го опознае и дали ще му бъде враг или може би ще могат да работят заедно. Севда вероятно ще играе роля в тази история като свидетел и била най-близо до Аднан. За разлика от Хюнкяр тя ще бъде майка с двама сина. 

# 206
Дана, благодаря за фрагмана! Flowers Bouquet Причината за провала на всяко от бягството е различна. Нещо като постоянно отлаганата сватба на Четин и Гюлтен. 40 дни след смъртта на Хюнкар ще има нов траур.
Йълмаз не се е ядосал на Зюлейха за отвличането на Керем Али, тя пак е взела и двете деца и вероятно Демир веднага ще започне да ги търси.

Ваня, когато Фикрет е заминал с майка си за Германия, баща му е бил жив. Фикрет го казва, еп. 66 - 37:21 - "Как родители расстались, мы уехали к дяде в Гамбург." После 42:01 Фекели казва "Они разошлись, когда Фикрет был еще маленьким. А я в те времена пытался ухватиться за жизнь и в поисках работы ходил туда-сюда.... в один день прихожу домой, а Фикрета нет. Сафие тоже. Спрашиваю где они, Муса говорит, что ушли. Я думал это он с катушек съехал, раз говорит что они ушли." После пристигна адвокатката за осиновяването на Йълмаз и прекъсна разговора. Дали Муса е знаел къде са и кога е починал той - остана тайна.

# 207
Привет Flowers Hibiscus
Ваня, да. Много е логично това, което имаш като идея. Аз също съм на мнение, че Аднан е искал да "заличава" следи и дори и Муса да е бил жив, може той да се е досещал или да е знаел за биологичния баща на Фикрет. Дали самият Муса или Аднан чрез Муса са били в основата на бързото заминаване на Сафие и Фикрет?
Според мен, след смъртта на Йълмаз, позицията срещу Демир ще заеме Фикрет. Иначе, няма да има интрига, ако всички живеят в разбирателство и работят заедно. Да видим и каква роля ще има Юмут, която също по слухове, ще е от рода Яман. Със смъртта на Йълмаз ще започне нова фаза на противодействия, борби и разчистване на стари сметки. Ще видим и каква роля ще играе във всичко това самият Фекели, който вече ще е тотално съсипан след смъртта на Йълмаз. Къде ще бъде позиционирана Мюжгян? Ще стане интересно, ако Мюжгян се омъжи за Фикрет, който е Яман. Малкият Аднан е Аккая по кръв, но Яман по закон; Керем Али е Аккая по кръв и по закон, но ако Мюжгян се омъжи за Фикрет, той може да го осинови и да му променят фамилията. Така, младите наследници от мъжки пол на Яман, ще са кръвни Аккая.
Лучия съгласна съм. Различни причини, но резултат един и същ. Просто няма "тръпка", като предварително се знае, какво ще стане. На всички е ясно основното - че няма да избягат далече и ще бъдат върнати и скоро Йълмаз ще умре. За това, лично аз, просто гледам. Даже сцените с Йълмаз и Зюлейха ми действат много подтискащо, защото знам, какво ще стане накрая и от техния ентусиазъм ми става тъжно. Интересът ми към линията Зюлейха-Йълмаз-Демир вече го няма никакъв. Даже не се и интересувам от линията Демир-Зюлейха впоследствие. Просто чакам да дойде времето, когато Йълмаз умре и да се насоча към новите завръзки с новите герои и на първо време как ще разкрият Бехидже.
Според мен, може и Демир да не разбере, че са бягали. Нещо ще ги върне. Или, ако се разбере за бягството и има издирване, то ще е тежка ситуация, която няма да се разреши бързо, а наближава времето за смъртта на Йълмаз. Може би, ако избягат, смъртта му ще има нещо общо с това. Ще видим.
Simple Smile

# 208
Лучия, благодаря за припомнянето. Много е странно това дълго търсене от страна на Фекели, търсил ги е къде ли не... След като има брат, не е ли това първото място, където може да се мисли, че са отишли?
От фрагмана ми е интересно къде се намира Фикрет с чантата в ръка? И колата накрая не е ли неговата? Той е тръгнал нанякъде и може той да ги върне: първия път ги върна Мюжгян, втория – Демир, сега за разнообразие нека е Фикрет. Yum
Дана, сега ще те прочета.
Всъщност, сега се сещам, че то няма значение дали Муса е умрял или са се развели. Важното е, че майката остава сама. И така лесно може да потърси отново връзка с Аднан. Докато е имала мъж, той е възпрепятствал това. А може и разводът да е бил във връзка с детето. И тогава Аднан да е решил да ги изпрати в Германия.

Последна редакция: сб, 05 дек 2020, 00:23 от vanja@

# 209
Привет!
Ваня, да, странно е - търсил ги, търсил ги, а те били в Германия. Ако знаел, щял да обърне всичко... нещо такова казва Фекели. Според мен са недоглеждания на сценаристите. Тази сцена съм я гледала няколко пъти и даже веднъж вече писах, но не за Фикрет, макар че тогава все още се чудихме дали не е измамник. Гледах я заради думите на Фекели "А я в те времена пытался ухватиться за жизнь и в поисках работы ходил туда-сюда". По това време, когато Фикрет е 3.5-4-годишен, Хюнкар вече е омъжена за Аднан, роден е Демир, Фекели е сам. Не знаем какво наследство са получили двамата с Муса от предците си. Заради пиенето и хазарта Муса явно е пропилял каквото е имал. Но Фекели търсел работа и не е бил богат, за да се конкурира с Аднан за ръката на Хюнкар. Аднан е убит през 1954 г., около шест години след заминаването на Фикрет. Как за това време Фекели е успял да натрупа богатство, земи, да построи конак в който се завърна след амнистията. Защото Аднан е искал да купува от него. Каква работа е намерил и върху какво е стъпил, за да забогатее толкова бързо - мъгла.
Много ми хареса портрета на Хюнкар.

"Вахиде Перчин поблагодарила жюри следующими словами: “В эти дни, когда весь мир находится в большом напряжении, вы, наши друзья , наша аудитория, подарили нам очень хорошие новости. Я очень благодарна от имени своей команды и себя за награды, которые мы получили. Большое спасибо за то, что вы смотрите нас, мы посылаем вам нашу любовь и уважение. Пожалуйста, не забудьте надеть маски, всегда поддерживайте свою социальную дистанцию. Осталось совсем недолго!”

https://www.instagram.com/p/CIakyXXp3btuTv-SdOPcMmy_lUw2XYvjz7I4AA0/

Изгледах 30-тина минута от превода с озв., но се измъчих и се отказах. Няма нищо общо с преводите на Сама и Сюзанна.

Общи условия

Активация на акаунт