НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 137

• 36 942
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
От секта може би си ти-Сектата на заместителите!Аз се храня с истинска храна и не ми е необходимо нищо да сменям,замествам и т.н.Но е безмислено да влизам в какъвто и да е спор с теб-проповядвай си религията,но не я налагай!
В този бургер има телешко Блек Ангъс, лук, домат, айсберг, домашна майонеза (жълтъци, шафран, лимон), бекон (рядко го слагам) и кашкавал (също не всекидневно). В питката има хуск, сладка лупина, бадеми (бадемово брашно), белтък и вода. Какво не и е истинското на тази храна? Даже е доста полезна. Ето малко инфо за лупината: “Сладката лупина съдържа около 60 процента протеини. В лупината няма пурини, и по тази причина тя е алкална. Включва много известни ценни вещества, по-специално всички незаменими аминокиселини, много минерали, има високо съдържание на желязо и много ниско съдържание на нишесте.”

# 601
Аз предпочитам да не ям изобщо сладко пред това да ям подсладители. Имат някакъв гаден блудкав вкус.
Когато ми се яде сладко си ям нормално или разни лесни неща. Примерно сметана с ядки или блокче разтопен шоколад. Днес ми се ядеше сладко и ядох печена тиква. Имам една огромна домашна. Ще я ям сигурно до пролетта ако домашните не ми помогнат.

# 602
Няма как да се сложат подсладителите под един общ знаменател. Някои са вкусни, други гадни, а повечето са вредни. Също така много зависи от това как и с какво се комбинират и не на последно място как се приготвят. Ако човек знае какво да прави се получават доста вкусни десерти. С питките е същото. Повечето са или не особено вкусни, или много калорични. Малко рецепти са добре балансирани, но тези, които са са хем вкусни, хем здравословни.

# 603
За мен всички са гадни и вредни.

# 604
Аз правя питки от 3 с.л. трошено ленено семе с 1 яйце и малко хлебна сода, угасена в 1 с.л. кисело мляко.
Стават идеална основа за всякакви сандвичи или просто да си намажа лютеница Simple Smile  Вкусни!!!

Редактирам: ако някой ползва рецептата - вкусни са само ако има и малко сол!

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 22:20 от poor_old_aristocrat

# 605
За мен всички са гадни и вредни.
Аз съм намерил вкусна комбинация.

# 606
Спорим с едни приятели.Не бил нисковъглехидратен режима ми заради зареждащия ден веднъж седмично (не говоря за чийт). Веднъж седмично хранене с плод за закуска, след това за обяд и вечеря, кафяв ориз и овесени ядки.Така ми го беше направил инструктора.През 6-те дни си е само мръвка и салати и така свалих вече 15 кг, но според някои хора това си било обикновена нискокалорична диета ,с която успешно отслабнах, защото зареждащия ден веднъж седмично дето е губил смисъла на идеята да е нисковъглехидратен заради факта,че се повишава инсулина и се зарежда гликоген и подобни.

Добре, вие какво мислите, истина ли е?Все пак с бързо темпо ги свалих - 1 кило на седмица.

Питах и влогърът от Нутризнание с този човек си контактувам и той ми каза, че ако идеята на този режим е бил да приемам под 40- 50 въглехидрати на ден  и да е нисковъглехидратен тези зареждащи дни нарушавали адаптацията.

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 23:21 от annabelle_the_doll

# 607
Свиркай си, Анабел, хората важничат и спорят. Защо им се обясняваш?
И потърси в Гугъл точната дефиниция на "ниско-въглехидратен". Но те пак няма да вярват, защото не им пука. Целта е заяждането, не обмен на информация.
Не си губи времето с глупости.

# 608
Права си, Дез.Четох и спора за подсладителите сега и не знам защо изобщо беше нужно да се стига до заяждане, че и обиди на секти, религии, дъра бъра, не може ли просто всеки културно да си изрази мнението и всеки да си прави за себе си това, което счита за най - добре? Grinning Който си е преценил, че отслабва успешно с такива подсладители и рецепти с тях, без да му пречи на резултатите на отслабването - нека си ги приема.Аз също мисля, че няма нищо специфично в такива "диетични" десерти.

# 609
Нико, може ли да кажеш колко кг си и какви са ти целите
извинявам се, ако ви казвал и съм пропуснала

# 610
Нико, може ли да кажеш колко кг си и какви са ти целите
извинявам се, ако ви казвал и съм пропуснала
Основната цел беше сваляне на кръвна захар и десетина кила. Килата са свалени. Кръвната захар също. Все още обаче сутрин е 5 - 5.2. Искам да я сваля твърдо около 4 и тогава ще започна захранване с въглехидрати за бавно излизане от кето режим.
Спорим с едни приятели.Не бил нисковъглехидратен режима ми заради зареждащия ден веднъж седмично (не говоря за чийт). Веднъж седмично хранене с плод за закуска, след това за обяд и вечеря, кафяв ориз и овесени ядки.Така ми го беше направил инструктора.През 6-те дни си е само мръвка и салати и така свалих вече 15 кг, но според някои хора това си било обикновена нискокалорична диета ,с която успешно отслабнах, защото зареждащия ден веднъж седмично дето е губил смисъла на идеята да е нисковъглехидратен заради факта,че се повишава инсулина и се зарежда гликоген и подобни.

Добре, вие какво мислите, истина ли е?Все пак с бързо темпо ги свалих - 1 кило на седмица.

Питах и влогърът от Нутризнание с този човек си контактувам и той ми каза, че ако идеята на този режим е бил да приемам под 40- 50 въглехидрати на ден  и да е нисковъглехидратен тези зареждащи дни нарушавали адаптацията.
Този ден с нормално количество бавни въглехидрати е важен. Той предпазва от бърза загуба на въглехидратния метаболизъм. При НВ режим е важно да се въртят въглехидратите. Два дни се ядат средно количество въглехидрати. След това два ниски въглехидрати, после два дни почти нула въглехидрати и следва един ден с нормално количество въглехидрати. Така се въртят циклите. През цялото време се консумират бавни въглехидрати. Напълно се изключват всички плодове освен малки количества берита.

Последна редакция: пт, 22 яну 2021, 02:45 от Анонимен

# 611
  • София
..... А захарните продукти, особено когато човек е дълго на НВ режим са много вредни. Пак повтарям, че въглехидратния метаболизъм се скапва тотално при НВ и кето хранене и трябва дълго захранване за да се излезе от тях.  ....
Да обясниш по-подробно, моля! Защо да е много вредно "чийтването" да речем с парче торта веднъж месечно, или седмично? И какво е това захранване? Какво значи скапан въглехидратен метаболизъм?
Не се заяждам - питам сериозно, защото аз смятах за безобидно от време на време да включа забранени неща, а в 80% от останалото време - режимно.
Повече ме интересува по отношение на здравето(кръвна захар и инсулин), отколкото за отслабване, защото аз си следя калориите, дори и когато прегрешавам.

# 612
..... А захарните продукти, особено когато човек е дълго на НВ режим са много вредни. Пак повтарям, че въглехидратния метаболизъм се скапва тотално при НВ и кето хранене и трябва дълго захранване за да се излезе от тях.  ....
Да обясниш по-подробно, моля! Защо да е много вредно "чийтването" да речем с парче торта веднъж месечно, или седмично? И какво е това захранване? Какво значи скапан въглехидратен метаболизъм?
Не се заяждам - питам сериозно, защото аз смятах за безобидно от време на време да включа забранени неща, а в 80% от останалото време - режимно.
Повече ме интересува по отношение на здравето(кръвна захар и инсулин), отколкото за отслабване, защото аз си следя калориите, дори и когато прегрешавам.
Тук е сравнително добре обяснено: http://lubomirivanov.com/1481/

# 613
Тоест идеята е, че при продължително време без въглехидрати човек страда от липса на енергия, апетитът му се увеличава и тренировките страдат? На мен това ми звучи като т.нар. кето грип или липса на електролити. От това, което виждам като графика, се цели един вид да изчерпаш гликоген от мускули и черен дроб за няколко дни и после пак да приемеш въглехидрати, за да възстановиш този гликоген? Моето мнение, ако съм разбрала правилно, е, че може би има някаква спортна логика в тази ротация, но при отслабване или подобряване на здравословно състояние няма особен смисъл, тъй като тези процеси започват, когато се изчисти гликогенът, инсулинът падне и тялото започне да използва складираната енергия. С тази ротация, струва ми се, тялото се прилъгва за няколко дни, то а-ха да започне да сваля - килограми, инсулин, глюкоза, и хоп - пак въглехидрати за енергия.

Последна редакция: пт, 22 яну 2021, 13:43 от stonefaced

# 614
Това, че метаболизмът се скапвал при дълъг период нисковъглехидратно хранене, не е вярно. Напротив, организмът става толкова стабилен, откъм производство на инсулин, че ДОРИ след един ден консумация на захари и ВХ, би могъл лесно и без сътресения да се върне към предишния режим на горене на мазнини. Защото вече го знае и го може. Но не важи обратното - че ТРЯБВА да "зареждаме" въглехидрати, за да се поддържа адаптацията. Това е просто нон-сенс.

Общи условия

Активация на акаунт