НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 137

  • 36 876
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 802
Не мисля, че Таня отговаря саркастично! Според мен постовете ѝ са много полезни. Първоначално не е добре да се яде малко - добре е да се яде до насита, но с позволена храна. Тя сама се регулира, като количество. И аз съм яла по две вратни пържоли, за да се наям...
Естествено, че трябва рестрикция, ако се гонят някакви цели за чистене на мазнини и примерно спортна визия, с изчистен корем, плочки и прочие.
Аз съм по-умерена: достатъчно ми е да изглеждам прилично и да се чувствам добре. Може и още, но не съм по рестрикциите, а и понякога (от 5% от храненето) ям непозволен въглехидрат - примерно в неделя. Simple Smile
Сега съм се мобилизирала и не го правя, съответно започнах да спортувам леко и умерено и веднага виждам резултат в "болната" ми област - корем!

# 436
  • Мнения: 2 936
Дайте някаква идея за ядене, което да сготвя от агнешки комплект. Понеже никой вкъщи няма да го яде, ще дам половината на кучето, след като го сваря, а другото да сготвя за мен - нещо вкусничко. Много обичам такава карантия, обаче у нас не близват. Отдавна му се каня на тоя комплект, защото е множко, а не го продават на части....

# 437
  • Мнения: 169
Здравейте! На режима съм от близо 1 година, не съм се включвала в темата, но ви следя редовно. Принципно съм с СПКЯ и затова съм на този режим, чудих се обаче дали е възможно да почна и аз фастове да правя. Проблемът е там, че пия метформин по 3 пъти на ден и трябва да го пия задължително с храна, иначе ми става адски зле, и нещо като цяло не съм сигурна как точно да го измисля. 😁 Може би май само яйчен фаст ще е удачно да правя?

# 438
  • Мнения: 15 069
Здравейте, дами! За пореден път се завръщам в темата, но този път трябва да доведа нещата докрай. Ножът опря в кокала, както се казва. За десет дни ми се случи два пъти да съм с кръвно 180/105 и световъртеж, като вторият път беше вчера. ЛЛ ме изпрати на изкследвания, потвърдиха се опасенията ми. Кръвна захар - 8.7, холестерол - 8 и нещо, завишени триглицериди. Ще посетя ЛЛ след два часа, но още вчера реших, че е крайно време да захвана режима. Чела съм в темата, че с този режим се подобряват и триглицеридите. Дано се получи и при мен.
Снощи вечерях две вратни пържоли на тиган (добре си ми дойдоха, защо ви се струват много? Joy ), малко сурова туршия (без захар, само вода и сол) и парченце сирене. Днес обядвах заквасена сметана и една лионска наденица. Снощи не се чувствах добре и не си приготвих храна за работата, та това е по-малкото зло. Само да овладея кръвното и да се чувствам добре, за следващата седмица смятам да идвам с кутия с обяд на работа.
На 44 съм, 173 см., по кантара на доктора съм надвишила 100. Ужас направо.

# 439
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 802
Дара, ще се случат нещата - само да се напаснеш на режима.
Аз 2014 година започнах на 88 кг. при 160 см. височина. Бавно и славно от април до септември свалих до 80 кг. и то при доста свободна интерпретация на режима. Сега съм 63-65 кг. Зависи доколко съм стриктна. Успех пожелавам!
А и кръвното ще се нормализира. Също и другите изследвания, но трябва време.

# 440
  • Мнения: 5 681
Здравейте! На режима съм от близо 1 година, не съм се включвала в темата, но ви следя редовно. Принципно съм с СПКЯ и затова съм на този режим, чудих се обаче дали е възможно да почна и аз фастове да правя. Проблемът е там, че пия метформин по 3 пъти на ден и трябва да го пия задължително с храна, иначе ми става адски зле, и нещо като цяло не съм сигурна как точно да го измисля. 😁 Може би май само яйчен фаст ще е удачно да правя?

И аз съм със СПКЯ. Ендокриноложката ми е казала, ако не закусвам, просто да не го пия. "Неизпитото" лекарство не го пия с обяда и вечерята, продължавам си по план. Няма защо да се пие метформин без храна, работата му е свързана с храната. Друг е въпросът, че когато сме на този режим, е нужно по някое време да се коригира дозата с по-ниска, защото не приемаме толкова много въглехидрати и съответно инсулинът няма такива пикове.

Аз правя фаст и вярвам в написаното от д-р Фънг - когато имаме проблем с високия инсулин, най-доброто лекарство е да не го вдигаме изобщо (макар и за 16-18-20 часа), защото както някой написа преди няколко публикации, всичко го вдига малко или много.

# 441
  • Мнения: 2 936
Дара, ти не беше ли болезнено слаба по едно време? Или те бъркам с друга потребителка.
Аз съм с кутия за обяд вече от близо година, много ми е добре. Днес си носих от снощната супа (пилешко филе, карфиол, целина, праз, мащерка - всичко това сварено и блендирано, добавих доста масло и заквасена сметана, стана божествено вкусна крем супа!) и тази бърза пица от яйца, сушени домати, кашкавал и бадемово брашно, която някой беше сложил тук. Доста хубав обяд след 17 часа фаст.

# 442
  • Пловдив
  • Мнения: 44 597
Я кажете за бързата пица...всичко ли омесвате заедно и печете?

# 443
  • Мнения: 6 622
Дайте някаква идея за ядене, което да сготвя от агнешки комплект. Понеже никой вкъщи няма да го яде, ще дам половината на кучето, след като го сваря, а другото да сготвя за мен - нещо вкусничко. Много обичам такава карантия, обаче у нас не близват. Отдавна му се каня на тоя комплект, защото е множко, а не го продават на части....
По нашият край му казваме "подробина". Много обичам. Режеш доста зелен лук и го смесваш с сварените нарязани дреболии. Подправяш със сол, мащерка, малко червен пипер. Добавяш мазнина. Слагаш в тавичка с малко вода и печеш. С това си пълним агънцата в северозапада, но се приготвя и самостоятелно.
Другият вариант е супа. Режеш на дребно и слагаш да се вари с малко лук и отново мащерка. Застройва се с яйце и оцет.

# 444
  • Мнения: 2 936
Да, сутринта в един капак от йенска тенджера насипах объркани 2 яйца, настърган кашкавал, шепа сушени домати и няколко лъжици бадемово брашно. Даже и разтопено масло прибавих, макар че май нямаше нужда. Всичко запекох на грил във фурната. За 10 минути имах готов обяд.
Лимонче, златна си! Ще си го запека, само че не със зелен лук (нямам), а с праз! И мащерка даже имам. Открих я аз тази подправка, в пресен вариант е феноменална.

# 445
  • На острова
  • Мнения: 1 297
Аrwen, блендираш или пасираш супата? Аз също снощи правих пилешка крем супа, пасирана с пасатора, но останаха парченца/конци. Може би във процесора ще е по-добре?

Снощи допълнението беше разтопено масло с мащерка, днес си сложих синьо сирене.

Аз също никога не съм намирала постовете на Таня за саркастични. Смятам се за новак, и нейните мнения изключително са ми били само и единствено полезни и са ми помогнали да разбера някои неща и да избера истините за себе си. Ясно е, че не всички гледаме с еднакви очи.

# 446
  • Мнения: 15 069
Дара, ти не беше ли болезнено слаба по едно време? Или те бъркам с друга потребителка.

Бъркаш ме с друга, макар и аз да имах болезнено слаб период, но когато бях студентка - 47 кг. на 173 см. Всички ребра ми се брояха. След раждането на второто дете започнах диета, по-скоро гладуване, за да сваля едни излишни 10 кг. В резултат на това увеличих килограмите за сваляне с още 20. И се озовах на това положение.
Преди час колежка събра колектива да почерпи - еклери и кока кола. Не си взех нищо, сега само мисълта, че кръвната ми захар ще се повиши още, ме ужасява. Дано това чувство ме държи много, много време.

# 447
  • Мнения: 2 936
Миа, имах предвид пасатор. Ами не останаха конци, може би съвсем тънички, но си е гладка супата. Може би трябва по-дълго време да въртиш.

# 448
  • Мнения: 24 747
Има доста идеи и рецепти в блога Здравословно с Дени, предполагам че не би се изтълкувало като реклама тук. Авторката му издаде и книга с НВ рецепти преди година някъде. Интересни предложения са и не са нещата от американските сайтове дето често са с разни измислени и/или странни за нас продукти. За лесно хапване с ръце съм си правила НВ тутманика по рецептата от там, идеален е за целта. Варени яйца също ме спасяват в такива случаи, предварително обелени. Заслужава си да се отдели време на блога.
При мен е носене на кутии с каквото бих яла и всъщи, единствено избягвам неща със силна миризма че нямаме отделно помещение в което да се храним. От супа или яхния до сандвич, тутманик, яйца/омлет/мръвка/кюфтета плюс салата. Преди години не бих повярвала че ще си нося обяда в кутия всеки ден, ама се оказа че не било кой знае какво и това, вече не ми прави впечатление. Най-често готвя малко повече за вечеря и имам и за обяд, ако ястието го позволява.

# 449
  • Мнения: 6 622
Успях да направя 24 фаст днес. Доволна съм. Не бях особено гладна. Сега ми се пекат пилешки бутчета и като станат готови ще ям. Та ще ми се съберат поне 25 часа.

Общи условия

Активация на акаунт