НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 137

• 36 863
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
искам да го видя тоя, дето е увеличил физическата активност и е намалил калориите.... щото аз не мога
започна ли редовен спорт, качвам количествата

Дара, не смесвай млечни с месо и не яж туршия ( така ли се пише? ) на вечеря
за свалянее на кръвното на мен ми помогна най- много тичането на пътеката, безполезен съвет със затворени фитнеси, ама да си кажа Simple Smile
възпитано ще си замълча за сметанта с лионска наденица, ама да знаеш, че така няма да отслабнеш
месо, риба, яйца и зелени зеленчуци - започни с чисто хранене поне няколко седмици

# 451
Аз издържах до към 3 следобед, но наистина не ми понася гладът, буквално щях да пропадна. Дано да свикна с времето, най-важното е да настроя чакрите в главата си, че това е дългосрочен режим и по този начин всъщност не лишавам тялото си, а му давам.
Опитах да постя преди Коледа, но не се получи.. разбрах защо има толкова много потребители на групата за НВ ВМХ и да , не е случайно:) с  въглехидратите се.чувствах  ужасно- дискомфорт в стомаха, газове, подуване и непрекъснат глад. Но не можех да спра, буквално   като наркотична зависимост( не че имам база за сравнение). Затова ви завиждам искрено, че успявате да се контролирате в дългосрочен план. До момента имам няколко на включвания на режима по 2-3 месеца , но отклоня ли се веднъж...край,  започвам да наваксвам с невероятни количества сладко и други въглехидрати. Осъзнавам колко е вредно, но не мога да се справя. Чак си мислех да се обърна и към психолог...
Сега от седмица се върнах на на ВМ НВ и  се чувствам супер - пак съм гладна, но се трае:)
Благодаря искрено  на всички за полезните съвети и споделянето на опит, понякога човек не си дава сметка с колко малко може да помогнеш на друг човек Simple Smile

# 452
Herzen, нямах избор. Сега всичко е затворено, няма откъде да си купя подходящо готвено. Предпочетох сметана и лионска наденица пред баничка или друг тестеняк. За понеделник ще съм подготвена с нещо домашно, приготвено от мен.
Туршията може и да е неподходяща за кръвното ми, но така ми се ядеше точно това... ЛЛ ми изписа лекарство за кръвно, днес ми беше 140/100, дано се нормализира почивните дни. Във вторник чакам резултатите за щитовидната и се моля това да е от плюскането ми, а не от нея.
Утре ще правя пача и ще си пържа месо. И някаква салата планирам. Имам и варени яйца, това вечерях.
За холестерола докторът ми препоръча да ям риба, но без кожата. Премълчах си какъв режим започвам. Дано не правя грешка с него.

# 453
Така и не успях да разбера как се отговаря на конкретен човек. Ще разучавам.

Рецептата за фалшивата пица е 2 яйца, 3 супени лъжици бад.брашно, 2 супени лъжици заквасена сметана, 1 суп. лъжица пармазан (ония пармиджано по-евтините в пликчета от Лидл, Била, Кауфланд), половин бакпулувер, 6-8 големи маслини нафъскани с ножа и малко сушени домати (аз имам мои в зехтин). Сместа е доста гъста. По принцип в намаслен тиган. Понеже нямах масло, а ме мързеше да включвам фурна - в тигана сложих хартия за печене, малко преди готовност завих с втори лист хартия за печене и пак обърнах.

Още едно наблюдение от мен. Всички гъзотни със сладки заместители и десерти - само след много обилно ядене на месо и мазно. Не като на някои 25-те грама вечеря, а наистина 2 пържоли или 2 бутчета и чак след това мечтаното лигавене. Тогава е за освинване, а не за наяждане.

Абсурдно е да се спазват калории в началото при дебели хора. Търбухът иска манджа и вода. Слабите около 45-55 кила може би имат друго мислене. Аз на 90 имам нужда от поне двойна храна, за да успея да мина през режима. Може би около 10-тия ден е добре да се направи някаква сметка колко гълташ и колко харчиш. Но преди това - не. Дори подозирам, че е възможно напълняване малко в началото, ако килата са само от ядене, а не хормонални.

# 454
Така и не успях да разбера как се отговаря на конкретен човек. Ще разучавам.

..................................................................................

Абсурдно е да се спазват калории в началото при дебели хора. Търбухът иска манджа и вода. Слабите около 45-55 кила може би имат друго мислене. Аз на 90 имам нужда от поне двойна храна, за да успея да мина през режима. Може би около 10-тия ден е добре да се направи някаква сметка колко гълташ и колко харчиш. Но преди това - не. Дори подозирам, че е възможно напълняване малко в началото, ако килата са само от ядене, а не хормонални.

За да отговориш, кликни бутона "цитирай" долу в дясно.

Няма нужда да се спазват калориите, съгласна съм. Когато съм наистина гладна,  записвам пост фактум, след като съм премерила и изяла храната. Това в последствие се оказа полезно,  за да не се подвеждам по други хора. Много сме различни. Все ми е тая ако съфорумката може на 3000кал. При ръст 156.5см, няма как да се храня като 180см жена. Аз знам какво се случва на толкова при мен- нищо хубаво. Но и не тръгвам от 5000 калории и свръх тегло, това е вярно.

Изразходените калории нямат голямо значение към приетата храна, защото не се измерват точно. Но пак може да е индикатор за обездвижване, и да мотивира към повече движение особено сега, в тази ситуация.

За мен лично има полза от информираността относно калорийния прием, и най-вече макросите : колко грама протеин, мазнини и въглехидрат приемам, поне в общ план. Разбира се, че няма как да е идеално точно.
Все пак е интересно и полезно да види човек черно на бяло какви ги върши. Не само при евентуално плато, и в дългосрочен план е интересно да се види промяната. Също, ако има нарушение на съня, при колко грама вгх се случва. Не на всеки му понасят 50гр. (примерно)
Не е задължително, разбира се, и не на всеки му е приятно и любопитно.
Моите 200 грама ядки лъснаха много бързо, както и злоупотребите ми с тахан.

Но тук е модно да е срамно да броиш калории, вярно е. Ще те накълват веднага. Модно е да се правиш на ударен, и че нещата се случват ей така, случайно. По-скоро е неспособност да погледнеш грозната истина в очите, и да я понесеш: "Количествата имат значение". Scream Satisfied

# 455
  • here, there, everywhere
Дара, провери си щитовидната. Често ИР и високо кръвно са при хипофункция. Висок холестерол също(ако имаш).

# 456
Съботно
Мускулна треска от вътрешната страна на бедрата (от упражнения, които ми се видяха твърде леки/незначителни), успешен 20 часов фаст и гофрета (бадемов тахан и яйце,по хубава от истинските, според ММ)

За МЕН има значение количеството: един леген салата няма да ми държи сито и ще имам огромен корем, но 3 яйца , бъркани или на омлет , с масло ще ме държат сита много дълго време и коремчето ще е прибрано.

Последна редакция: сб, 09 яну 2021, 10:48 от tania6

# 457
Кажете си мнението за хумуса?
Аз нсподледък само с него прекалявам..

# 458
За много години!
След 15-16 свалени кг от миналият Март, спрях да свалям.После се появи неистов глад за сладко, а по принцип хич не го обичам.Четох, че ставало така при много намалени въглехидрати.По едно време бях почнала да ям само месо и сирене, кашкавал.Покрай празниците си дадох 2 седмици своеволия..Сега, страх ме е да се изтегля, но продължавам с режима. Мисля да намаля количествата, не чувствам глад, както преди, та...искам пак да си лягам леко гладна😁.Ще опитам да включва и упр. И, ще включа салати на всяко хранене и ...ако чувствам глад между храненията(моите са 2 на ден) някакъв плод. Дано така гладът за сладко не се появява😁.
Ами, успешна година ви желая.

# 459
Хумус от нахут? Изобщо не се вписва в режима.

# 460
Не е режимен, защото нахутът е бобов. Аз го обожавам, но ми е trigger food- почна ли, с малко не мога. Ужасно ме повлича, толкова е вкусен. За миналата година ядох веднъж, в израелски ресторант. Вече не правя, нито купувам. Моите хора и без това не го докосват.
Тахан, хумус, ядки ще ми изядат главата.

# 461
Никога не съм опитвала хумус.

# 462
Осъзнавам колко е вредно, но не мога да се справя. Чак си мислех да се обърна и към психолог...

Аз принципно съм много "за", тъй като хранителните разстройства не се оганичават до анорексия и булимия както е масовота разпространена представа. Посещавах такъв психолог няколко месеца и мога да препоръчам екип от двама чудесни млади хора, с които можеш да си кажеш всичко и които специализират в тази сфера. Храненето има доста голям психологически аспект, особено за човек, който години наред се е лутал от една диета в друга, а между тях се е чудел с какво да се натъпче. Именно благодарение на тези срещи успях да сваля първите си трайни 10-12 кг. Искам обаче да вмъкна, че не са фенове на никакви диети и режими, а по-скоро клонят към осъзнато и интуитивно хранене без изключване на групи храни.

# 463
Не е режимен, защото нахутът е бобов. Аз го обожавам, но ми е trigger food- почна ли, с малко не мога. Ужасно ме повлича, толкова е вкусен. За миналата година ядох веднъж, в израелски ресторант. Вече не правя, нито купувам. Моите хора и без това не го докосват.
Тахан, хумус, ядки ще ми изядат главата.
Същата работа.
Аз го и кисна в много зехтин, лимон и пипер, слагам и маслини също.
С една такава купичка (300 гр) пряждам тежко и ми стига за цял ден.
А уж го дават нискокалоричен и за диети го препоръчват.

# 464
  • София
А уж го дават нискокалоричен и за диети го препоръчват.
Големият пробмлем е, че от нискокалоричен до ниско въглехидратен има огромна разлика.

Общи условия

Активация на акаунт