(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

• 36 200
  • 820
  •   1
Отговори
# 675
Първите ни опити за разсад на домати, чушки и краставички се провалиха. Взехме универсална торфена смеска с идеята да е по-хубава, но всичко умря. Струва ми се, че тази смеска е много твърда. Достатъчно мокра е, държахме ги на топло място. Изнасях ги на слънце, тъй като в къщи е тъмно.  Поникнаха и след седмица измряха. Бихте ли ми препоръчали пръст или смеска за разсад на домати и чушки?
През седмицата трябва да довършиме висока леха и мисля да засяда семена направо в нея, като я покрием с найлон. Но и за там не знам каква пръст да сложим.
Аз до сега винаги съм ползвала "къртича пръст". Винаги се е получавал чудесен разсад . Ще видим и тази година какво ще стане .

# 676
  • София
    Пропарваш ли я/печеш тази къртича пръст?
    И аз се засилих с къртича пръст,  та спешно я пекох, имаше телен червей, ако въобще му е сега периода.

rorik, не можах да намеря къде съм си копирана твоето обеззаразяване на почва, импровизирах

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 09:26 от ЗаСлон

# 677
    • София
    Миналата година ползвах различна торф за разсад, но купувах от много различни места и си завъдих мухички. Някакъв кошмар беше, а и с едната торф не умряха, но не растяха изобщо. Чак след пресаждането малко живнаха, но не беше добре разсада.
    Тази година ползвам от двора пръст. Има място, което е стар компост или по-скоро животинска тор, но отдавна разградена, отделно взимам от къртичини. Накрая съвсем малко количество добавям от лидл торф за разсад и малко перлит. Засега съм страшно доволна от това как се държи почвата и как се развиват растенията. Слава богу нямам и мухички. Затова препоръката ми е ако имаш хубава почва на двора просто си вземи от нея, както и kremenu6a е писала пръст от къртичини също е отличен избор. Аз ако не бях мъкнала насам кофи с пръст от двора, не знам колко пари бих дала само за торф. Дори и така, като го добавям само в малко количество ми отидоха няколко пакета.
    Днес занесох няколко касетки на студено в спалнята, там е към 14 градуса. Занесох най-порасналите да се каляват и да стане по-дебело стъблото, а и да освободя място за новите пикирани растения на рафта. МИсля да ги редувам в хола и в спалнята, едно за да се каляват, друго заради мястото. Почти привърших с пикирането на доматите, останаха ми още две тарелки мервено Биволско и Ръгби. Вчера приключих с пикирането на Сан Марцано, Албенга и идеал. След като свърша с доматите, мисля да подхващам патладжаните и много лютите чушлета.
    Трябва да видя за още нещо не трябва ли вече да залагам разсад, но с това зимно време вчера направо не знам
    Ходихме до къщата да ми оправят интернета, чакахме ги 2 часа и умрях от студ, а мислех да боядисвам пак оранжерията. Валеше сняг, духаше вятър, а ние още нямаме изобщо възможност да отопляваме нищо в къщата и се крихме накрая в колата. Имах желание да пробвам да запаля една стара печка на дърва, но половинката не ми разреши.

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 14:23 от Aila

# 678
    Aila не може ли някаква духалка да ползвате? За печка на дърва най малко комина трябва да проверите, защото е възможно да не е в изправност. Ние допреди година единствено от пещта и камината отопляхме затворена беседка и можеше да се остава там за един два часа. В къщата в дните, в които мъжът ми почива се пали печка и температурата достига и се поддържа около 20 градуса. Там е и разсада. На източния и южния прозорци. Сутринта навън беше 6 градуса, а в стаята преди запалване на печката 12 градуса. Все пак същата все още е в етап на строеж- без покрив и неизмазана.
    И аз ползвам пръст от градината.

# 679
    • Бургас
    Аз винаги ползвам пръст от къртичини, просто защото е готова рохкава, но тази година доматеният разсад замина. Двамата с ММ имаме различни "обяснения". Аз мисля, че ги претопляме, защото сме предимно на село и ги държим вътре в стаята. Тия дни ще заложа нови семена. Дано ми оцелеят от настоящите 30 растения, че да има за оранжерията.
    Една година насях нисък боб покрай лехите на доматите, отвън. Много хубав стана. Напояването и наторяването вървеше "икономично". Вярвах, че двете растения живеят в симбиоза. И  понеже трябваше да се съхрани готовия боб, го слагах в буркани, заедно с малко домат, за да подпомогне консервацията, че бобът често бомбира. Така правех и с тиквичките- малко домат в буркана, че те като решат да се надуват, нямат и измирисване.
    По повод на комините на село: Съседът ни е пожарникар в близкия град и казва, че повикванията им са предимно да гасят запалени комини. И ние с ММ , мине-не мине месец и чистим кюнците на печката, която гори почти денонощно, а има и метър поне хоризонтална част.

# 680
    • на пъпа на Златията
      Пропарваш ли я/печеш тази къртича пръст?
      И аз се засилих с къртича пръст,  та спешно я пекох, имаше телен червей, ако въобще му е сега периода.

rorik, не можах да намеря къде съм си копирана твоето обеззаразяване на почва, импровизирах
      Пропарва се , не се  пече.
      Сипваш вода отдолу.Имам една голяма  тава , че ми е удобно да бъркам , наливам 4 литра вода отдолу.
      А за  тунелчето отвън имам една голяма тенджера на саджака , .Като в пръстта предварително на око обърквам   някоя  щипка хидратна вар./може и счукана стара вар /  и син камък .Пробръкваш няколко пъти и готово .
      Остарях и направих една голяма  глупост . Накиснах граха и се заплеснах и забравих буркана навън  през нощта ,  а температурите през нощта  паднали и семената бяха  промръзнали. Зарових ги , ама май ще трябва да пресейвам . Ама на граха пише че никне на 17 градуса . А то още няма толкова.
      Не е късно за  чесъна и лука.Моят чесън никна  НА 2,3 СМ и няколко дни дневните температури не надвишиха 5 градуса и пожълтяха .
      Естествено  червения и розовия идеал покълнаха .Старото си е изпитано.  Другите  нещо се назландисват .
      Гащатите ми щръклести кокошки започнаха да носят  и трябва да оправя люпилнята че  нещо се скапа термостата и двигателчето на люлката да заложа някое пиленце. Китайски боклуци , не  изкара и  две люпила и се скапа.
      Най малко 3 пъти ме въртяха купените  почви и  в мозъка ми е забранено  да купувам вече . 1/2  прегоряла тор и 1/2 къртичини .След сеене веднага  поливам с разтворена  течна тор лактофол . Половин капачка на 2 литра вода.
      Разсада не се е  повредил от претопляне . Моя е на печката . Пръстта не може да се затопли  на повръхността на  тенджерката  и като е влажно хептем .Аз съм и  "морж" де . Паля  печката един път  вечер , като навън е  0 градуса. Сега като са покълнали , преди да  се покажат ги изнасям на терасата . При 10 градуса навън , на остъклената тераса е  20.През нощта естествено пада .  Нещо семената  не са таферни .
      Комините се палят защото  палят запалителни   течности в розетките да чистят комините.Щото трудно се намират коминочистачи . Пали се натрупания кокс  и се пукат тухлите на комините .
      14 градуса   са им малко на разсадите  щом са тръгнали .  Слагай на осветен прозорец на слънце.

# 681
      • София
      Добра идея за духалката. Имам една и ще я занеса на къщата.
      За разсада, които занесох в спалнята, той е вече пораснал, да се калява, няма да му е толкова ниска температурата, а и няма избор, предвидените рафтове в хола са заети също. Засега съм занесла четири касетки общо към 50 кофички от кисело мляко с по два корена. В хола има още поне толкова. Остават ми да пикирам патладжаните и някои от супер лютите чушки. Пипера ще си го оставя нагъсто.

В кауфланд са пуснали дехидратор на 50 процента за 35 лв. Аз вече си купих от лидл за 55 лв, но ако някой търси може да пробва. Не знам доколко са читави, но съм много доволна от сушените домати от миналата година, тази мисля да направя повече. Ще се пробвам и без дехидратор дали няма да успея да изсуша нещо.

# 682
      Дехидрататора е една от най-хубавите ми покупки. Суших предимно плодове, тиквички и домати. Всичко е много вкусно  децата много ги ядяха. Сушени праскови, кайсий, сливи, банани.

# 683
      Как ползвате после сушените тиквички?

Днес пикирахме лютите чушлета. Малко сме прекалили тази година с тях. Голям мерак.

# 684
      • София
      Айла, каляването се прави след като разсадите са готови за засаждане на постоянното им място. Не преди това, защото само забавяш растежа.
      Нека и другите да кажат, но моята логика е такава.

# 685
      Винаги ми в интересно да ви чета и все научавам нещо ново в темата Hug
      Тъкмо се чудех къде да сея един жълт боб и май ще му намеря място при доматите (ако излезе читав разсад домати).

При нас го дават дъждовно за две седмици. Чесън сложих само 3 реда за салатите, но все не намирах арпаджик и вчера за моя радост попаднах на един турски магазин, където го продаваха на килограм. Днес сложих и него до чесъна - осем реда.
      Намерих си и хубави подправки там - розмарин, салвия, мащерка. Лавандула има също, но вече поръчах онлайн за лехата.
      Моят разсад се подаде. Първи са марулите, доста сложих от тях (различни видове). Някои домати и краставиците също са тръгнали, за пипера изобщо не бързам. Знам, че ще поникне след всичко останало.
      Пръст за разсад ползвам от магазина и при това специализиран, но аз и не правя много затова предпочитам този готов микс почва за зеленчукова градина.

# 686
      • на пъпа на Златията
      Как се казваше оная билка за  диабетици??

# 687
      Момичета, някой ползва ли биопрепарати от агроаптеките? Опитвам се да се информирам и да открия един-два препарата, които да са с универсално действие и да пръскам доматите само с тях, но нещо се обърках в морето от информация, а и не съм много запозната с елементите, от които се нуждаят растенията. До сега съм ползвала основно фунгицид и един-два пъти инсектицид, но ми се иска да ги заменя с биопрепарати. Дайте съвети може ли да си взема 1-2 такива и да карам цяло лято само с тях.

# 688
      • София
      Момичета, някой ползва ли биопрепарати от агроаптеките? Опитвам се да се информирам и да открия един-два препарата, които да са с универсално действие и да пръскам доматите само с тях, но нещо се обърках в морето от информация, а и не съм много запозната с елементите, от които се нуждаят растенията. До сега съм ползвала основно фунгицид и един-два пъти инсектицид, но ми се иска да ги заменя с биопрепарати. Дайте съвети може ли да си взема 1-2 такива и да карам цяло лято само с тях.
      Аз засега съм ползвала 1-2 пъти миналата година само масло от нийм, но за розите. Доматите не съм ги пръскала с нищо. За друг биопрепарат не знам. Имам и Байкал, но то е за подпомагане, не че и него ползвах, но си го купих.

# 689
      Как се казваше оная билка за  диабетици??
      Стевия?

Общи условия

Активация на акаунт