(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

• 36 212
  • 820
  •   2
Отговори
# 660
Заяц, я пробвай да сложиш и семчици от по-зряло купено доматче кампари. Току-виж станало и с тях.
Още утре ще пробвам....., въобще не ми беше дошло на акъла. Вкъщи не оставаме без тях, за мен  е най-сладкото чери.
Много искам и домати кумато, изобщо много искам всякакви домати.

# 661
Сега погледнах набързо. Кампари е хибрид. Няма да излезе съвсем същия сорт от семе, най-вероятно. Затова и са били 5 семенца в пакетчето.
Купете си някой устойчив сорт за новаци и слагайте смело разсад.

Относно торфа, аз не съм фен. 🙂

# 662
В наше село рододендроните не се режат редовно. Само ако е нужно леко оформяне, или ако започне да се оголва отдолу. Рязането е специфично.
Иначе се гледа супер лесно, не иска никакви грижи, стига да има подходящите условия -полусянка, влажна почва, не твърде горещо. Почвата трябва да е кисела, не обича варовик.

Виге, твоето по-дребното сигурно е азалия, стайна или градинска. Щом си и хванала цаката, нищо не променяй Grinning Само една идея от мен, може би разликата в дневни и нощни температури (докато е била навън) ще се окаже важна за развитието и за последвалия цъфтеж. Някои цветя изобщо не цъфтят, ако няма температурна разлика, или ако не постудуват малко. Моите градински азалии са насадени в двора и цъфтят всяка пролет. Наесен цъфтят стайните азалии, но аз с тях така и не можах да се разбера, не искат при мен да живеят...

# 663

Това е о от вън което е....сякаш не расте.

Малко по-свежо

Това е саксийното, когато не цъфтеше

Малко цъфнало

Много цъфнало

# 664
Ще ги диагностицирам ако нямаш нищо против Blush
Азалията с напредването на цъфтежа е развила хлороза. Това показват жълтите листенца със зелени жилки. Хлороза се получава се при недостиг на микроелементи. Ако я наториш с тор за азалии или други киселолюбиви, ще ти е много благодарна.
Рододендронът е много нещастен поради някаква причина. Особено на първата снимка нещо ама никак не е наред.
Суха ли е почвата? На втората снимка изглежда доста суха и напукана, поливай го по-често ако е суха. Корените му са повърхностни и бързо изсъхват на слънце. Препоръчвам ти да покриеш пръстта около него с мулч от борови кори, те ще вкиселят почвата, ще задържат влагата и ще пазят корените от слънцето. Под мулча можеш да насипеш малко костно брашно или компост, за да го подхраниш малко.
Ако вземеш тор за азалията, можеш да полееш и него.
Ако е на директно слънце целодневно, помисли да го засенчиш малко поне през лятото. Може да се засадят високи летни цветя откъм слънчевата страна - космоси, слънчогледи, рудбекия, нещо което да се разпери над него.

# 665
Цитат на:  link=topic=1271783.msg42426552#msg42426552 date=1614727108
Към тези с оранжерия, колко градуса евентуално вдига температурата? Тоест ако навън е -2 градуса в оранжерията дали ще е над нулата?
В оранжерията не винаги е топло, но пази от слана, студен вятър и измръзване. Ако нагрее слънце вътре много бързо се вдига температурата, примерно навън 4С вътре 10С, или навън 6С вътре 24С. Разсад може да изнесеш там и като е 5С, стига да е покрит с капак, но покълването ще се удължи с няколко седмици.

Рододендронът е прекрасно растение, не изисква грижи, нито кой знае какво поливане, но все пак не е кактус Wink Трябва само да се сложи в киселинна почва и на лека сянка. Естествено ако го подстригваш и поливаш ще бъде по-красив, но и да не му правиш нищо пак ще те радва с едни огромни цветове за около 2 седмици, не е много когато е малко растението, но ако броим откакто почнат да се пукат пъпките става по-дълго. Подстригването значи просто да го оформиш на топка, иначе простира дълги ластари настрани като октопод Smiley
Този е мой, една малко растенийце се беше появило на 2м от голямото и аз много му се зарадвах, поливам си го отгоре, като дъжд. Миналото лято обаче беше невероятна суша и Ефибушов реши че харчим твърде много вода, съответно аз реших да поливам пестеливо, само на коренчето. Потърсих къде е коренчето на малкия рододендрон и що да видя, то се оказа че там дето го поливам няма нищо, то било един дълъг протегнал се клон от големия родо Satisfied Що вода се изля буквално на празно Sweat Smile

А този е от един парк, като се оформя става много кичест и гъст, това разбира се изисква десетилетия

# 666
  • София
Май все пак ще пробвам с родендрона.
Разсада е вече пикиран, тоест няма да пониква тепърва, притеснява ме само да не изръзне в оранжерията. Ако изчакам до април, когато вече не дават минусови температури пък се притеснявам да не прегрее през деня. Ако оставя полуотворени двете врати и някои прозорци. Може би ще рискувам с половината разсад и ще видя какво ще се получи.

# 667
Alia това е добра идея, да не слагаш всимко на едно място, така ще намалиш риска.
Дя се похваля манголда излиза. Балконските домати вървят добре. Краставици, тиквички и те....обаче пипера още не покълва и ме дразни.

Имам три лехи, които са между къщата и допълнителна постройка, реално за два три часа е слънчево. Иначе пък е защитено от вятъра. Какво мога да отгледам на това място, ядливо?

# 668
Този сняг ми развали плановете за уикенда,щях да засея малко лук и чесън.Другата седмица дали все още може да се засеят?

# 669
  • София
Този сняг ми развали плановете за уикенда,щях да засея малко лук и чесън.Другата седмица дали все още може да се засеят?
Според мен няма да е късно. Миналата година по-късно саденият ми лук стана по-добре. За чесънът не знам.
Може ли да се насади зеле на мястото на граха след като се обере? Кога се прави разсад за зеле за есента? Какво друго може да се сложи на мястото на граха?

# 670
  • София
Грахът е представител на бобовите, а те фиксират азот в почвата. Затова след грах садя домати или краставици, те харесват азота. Може също тиквички, пъпеш, диня. НЕ садя кореноплодни (моркови, пащърнак, ряпа), защото азотът прави кореноплода "по-дървен"

# 671
Точно нещо подобно исках да попитам, свързано с азота от бобовите:
Мога ли да сложа в доматения парник нисък боб (става 30-35см) в основата на растенията? За да ползват доматите азота му.

# 672
  • София
Да, миналия сезон експериментирах с нисък боб (пешак), подреден шахматно пред доматите. Получи се много добра комбинация - както визуално, така и като резултат. Доматите не съм подхранвала с допълнителен азот, а бяха с дебели стъбла, добре облистени и раждаха обилно до първа слана.
Споменавайки подхранване, при засаждането на доматите в изкопаната дупка разбърквам в пръстта шепа смляни яйчни черупки, изсушени и смляни бананови кори и пепел от камината.

# 673
Супер, ще опитам непременно!
Преди две години точно така си правех и аз “тор”. Сухеах обелките от банани на остатъчна топлина във фурната и после ги мелех в кафечелачката с яйчени черупки, накрая добавях пепел и слагах наред на зеленчуците. Миналата година обаче ме домързя да го правя.
Може да опитам да събера малко пак тази, благодаря за подсещането 🙂

# 674
Първите ни опити за разсад на домати, чушки и краставички се провалиха. Взехме универсална торфена смеска с идеята да е по-хубава, но всичко умря. Струва ми се, че тази смеска е много твърда. Достатъчно мокра е, държахме ги на топло място. Изнасях ги на слънце, тъй като в къщи е тъмно.  Поникнаха и след седмица измряха. Бихте ли ми препоръчали пръст или смеска за разсад на домати и чушки?
През седмицата трябва да довършиме висока леха и мисля да засяда семена направо в нея, като я покрием с найлон. Но и за там не знам каква пръст да сложим.

Общи условия

Активация на акаунт