(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

• 36 225
  • 820
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Страхотно, ще го покажа на мъжът ми това с вентилатора.
Аз имам книжка за умната оранжерия и отделно във форум хоби-кафе четох от тази тема и ми допадна идеята с бутилките. - https://hobbykafe.com/forum/viewtopic.php?f=57&t=6206
https://youtu.be/t9vd3K44W1k   - видеото.

# 646
Ще садя малини, през колко см се слагат корените?

# 647
  • sofia
40-50 см. или грубо две педи. Те ще се размножат след година-две.

# 648
  • Бургас
Ще садя малини, през колко см се слагат корените?
Посадете ги на редове и сложете тук-там по някой кол, за да ги привързвате в бъдеще.

# 649
Здравейте на всички . Много се радвам , че открих тази хубава тема . Градина със собствени зеленчуци е моя слабост . Обичам да се ровя в земята и да наблюдавам резултата от грижите , които полагам . Дълги години живях в чужбина , но и там си сеех зеленчуци 😀.
Тази сутрин засадих разсад за домати- тарелка с Биволско сърце и тарелка с Агата . Прилагам и снимки . Началото на Февруари месец сяхме грах в градината . По нататък ще сея тиквички , краставици , патладжан .

# 650
Здравейте! Чета темата от известно време, за да не влизам съвсем "боса" в нея, но явно няма да стане без да задавам тъпи въпроси.
 От скоро сме новодомци, с двор и оранжерия, ето такава : https://www.emag.bg/oranzherija-primaterra-plus-3-h-6-h-2-10-met … 122/pd/DLKDS7BBM/
Пръстта в оранжерията  е в по- голямата си част изкопна. Какво трябва да направя, за да я обогатя и да бъде читава?

# 651
  • София
Първите ми погинали частично коренчета  - рибки . Покрай многото тарелки съм пропуснала да ги полея.
Поне останалите спасих..

Пикираните растат, другите си чакат реда за пикиране. Планирам този уикенд да ги отметна повечето.
Имам пипер насаден в много плитки тарелки и се чудя дали да го местя и как. Някой дали е имал подобен проблем.

И последен въпрос, някой знае ли дали това растение може да се насади и да вирее навън директно?

# 652
Aila,  Рододендрона е красиво и богато цъфтящ декоративен храст подходящ за градина, тъй като може да достигне височина 100 - 200см (справка от холандски сайт от който си пазарувам ). Цъфти пролет от май до юни и вирее на полусянка и слънце, редовно поливане и подрязване всяка година (лятото).

Пипер оставен дълго време в плитки тарелки може би ще изостане в растежа, но аз не разбирам толкова много. Предполагам че миналата година това забави моят разсад пипер.

Ну Заяц, Честит нов дом, а за такава оранжерия само си мечтая, ех!! Много хубави зеленчуци да си отгледате в нея! Не мога да дам отговор на въпроса ти по липса на опит, но момичетата са много отзивчиви и ще се включат! Hug

# 653
А рододендрона и аз да се изкажа. Гледам две чужди. Едното е засято на вън, за три години не съм забелязала да е пораснало нещо и е значително по-малко, не толкова буйно от показаното. Цъфти веднъж лятото за няма и седмица, ако не греша.
Другото е по-ситно, с по-нежни и малки листа. В саксия. Миналата зима цъфна ноември за няколко месеца...може и 6 да бяха, лятото го изкарах на вън под една ябълка и на късмет преживя, ноември го прибрах и може би декември цъфна с много цветове и все още цъфти, дори съм завяила, че колкото и да ми говорят, аз вече от вън няма да го изкарам.
А собствениците на тези две красоти имат снимка с един огромен, розов храст, буквално, отглеждан в саксия, около два метра и цветове буквално като божури. И предполагам, заради височината на този от публикацията, че е точно от този вид, огромния, само се разпитай дали в саксия няма да му е по-добре....
И със сигурност много бавно расте.
А за подрязването не го знаех, ще взема да попрочета, да подрежа това от вън и ако иска да порасне малко...

# 654
  • София
Аз не си го купих и след като ви чета май няма и да го направя. Сигурно няма да се справя.

# 655
Ти на мен мн. мн. не ми вярвай. За гледане не е някаква виша математика.
Дори мисля, че е по-трудно да го умориш, отколкото да го отгледаш. Аз цяло лято го гледах под ябълката че не му е ок, обаче ми бяха казали там да го държа и аз упорито слушах, докато не го прибрах и самото то не се оправи, иначе го бяхме отписали. Аз не съм от най-наблюдателните и ако аз съм забелязала, че там не му е ОК, за теб гарантирам, че ще забележиш много по- навреме и ще се погрижиш както трябва. Трудноумираемо е!
А и няма начин, да си произвела такъв добър разсад на домати и един родо-ала-бала-донтон да ти се опре.
Много е хубаво като цъфне, а това ще е високооооо и страхотно, взимай смело!

# 656
  • sofia
Ну Заяц, това че пръстта е изкопна не е фатално. Зависи каква е - глинеста, песъклива, може и да е хубава. Мисля, че ако я омешате с оборска тор, тор от компост (или нещо подобно) ще станат нещата.
Сутринта успяхме да направим две оформени лехи ягоди, сега пратих децата да помогнат на ММ да направят още една. Останалата част от ягодовата поляна ще бъде за пипер.
Вчера местихме разни дървета тръгнали не където трябва, малини, някакви колци оправяхме...голямото копане на дупки беше Satisfied Онзи ден беше голямото рязане на дървета - една голяма ябълка, която сума ти години не успяваше да задържи плод я разкарахме, окастри и двете круши. Децата успешно се справиха с всичките клони и са прибрани. Добре им се отразява дворната работа след училището пред компа.
ММ е две седмици отпуска и супер много работа отметнахме, а и времето беше с нас.

# 657
Ну Заяц, добре дошла и честит нов дом!
Мога да споделя само от личен опит, без да претендирам за професионално мнение.
Ние преправихме една беседка в парник. Като вдигнахме плочките, изкопахте около 60см, за да махнем пръстта, стояла 20-30години под тях. Сложихме друга пръст, пак изкопна.
Към нея добавихме няколко чувала пръст от магазина, пелети конски тор, био растителен тор - суха смеска от растителен произход. Отделно винаги добавях пепел от дървесина, когато имахме. Поливах и доматите няколко пъти със сметката с мая и захар - рецептата се шири из нета. Тогава нямахме компост, иначе бих сложила. Имах и вълна, бяха ми подарили от стригани овце. Тук научих, че била тор, затова я взех. Сложих около растенията, както в пръстта вътре, така и мулчирах с нея на места.

Отгледахме много хубави домати, станаха големи и здрави растения. Старият съсед руснак много ме похвали 😅
Пак казвам, не твърдя, че е някакъв супер метод. При нас проработи добре 🙂

# 658
Много благодаря, че се включихте. Моят мъж смята, че това  https://www.aquagartencenter.com/bg/peat-substrates/peat-substra … e-brill-250l.html ще свърши работа , но предполагам трябва да се вземат големи количества. Мислим да садим само домати и краставици, малко подправки-магданоз, копър, малко лук.
По време на строежа на къщата си засадихме няколко дръвчета-вишнап, череша, джанка. Обмисляме една ябълка и може би круша.
Сложила съм  разсад чери домати кампари- дъщеря ми само от тях яде.  Бях много изненадана, когато видях, че в пликчето има  само пет семки, а аз бях подготвила вече една тавичка с 30-тина гнезда:flushed:
Аз през живота си,  освен кактус, който успях да уморя, друго растение не съм гледала- това го казвам, за да добиете представа колко трудно ще ми бъде:) Но пък имаме желание, накупихме всякакви сечива: в реален размер и в по-умален вариант, за да експлоатираме и детското тяло:)

# 659
Заяц, я пробвай да сложиш и семчици от по-зряло купено доматче кампари. Току-виж станало и с тях.

Общи условия

Активация на акаунт