(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

• 36 226
  • 820
  •   1
Отговори
# 630
  • sofia
Айла, само кажи кога и ще ти дам перуники. Бая коренища са и то като бурен расте. До ограда или пътека е най-добре.
Свекърва ми е като теб Smiley като й стане разсада и изкара много и се чуди къде да го сади, но не може да го хвърли. Не обича и да реже и маха растения, ама при някои се налага. Имаме една питомна къпина, която има вид, ражда, но е безвкусна и освен на компот за друго не става. Откопахме я да я махаме, тя я засади на друго място. Сега мъжът ми пак я откопа, като се надявам да е за последно вече.
Див чесън завъдихме от няколко коренчета от гората. Сам се разпространява. Нашият е на усойно място зад една барака и вече сигурно 7-8 години си расте чудесно. Сега тамън е подкарал листенца и мисля, че ще стане да се откопае.
Мъжът ми прави някакви изкопи и беше затрупал киселеца, та го карах онзи ден да го разрива.

Вчера попаднах на този метод за отглеждане на разсада и ще го тестваме. - https://www.youtube.com/watch?v=b0h9i9BiZV4
Днес сложих нашите си доматени семки и едни дълги тикви, които много обичаме. Стават и зелени, и зрели и ни харесват много повече от "класическите" тиквички.

ПП: Може да се сложи филтър на сондажа преди помпата. По принцип, с ползването би трябвало постепенно да се изчисти.

# 631
Освен ако не се изолираш херметично, все някоя буболечка ще те намери, особено ако я има и у съседите наоколо Open Mouth Инсектицидни димки също могат да са полезни преди да се зазими всичко, иначе някои буби се крият в почвата и по ъглите и догодина пак.

Ние засега сме "био", но ако трябва спрей някакъв бих взела, иначе всеки ден се гледат растенията и мислим че ще забележим от рано. Саунена вода ми е първата защита при необходимост, иначе си влизат калинки и оси и се надяваме те да кльопат ако има разни въшки и гадинки. Гъсеници махаме с ръка Stuck Out Tongue Closed Eyes Animal Bug

За поливане - полива се в оранжерия,  за целта сме се заредили с бидони, събират дъждовна вода от покриви и доста помага, освен че няма и хлор там. ММ иска да върже поливна система, обаче на мен не ми харесват маркучи навсякъде Neutral Face

Този руски клип с бутилките и фитила добре изглежда, мързеливо Hands Ok Hand само не си представям в толкова малко пръст как ще порастне голямо растение, това на видеото може да е наливано с торове.

Аila, различни причини може да са за пясъка, като се почне от неточно инсталирана помпа или самия сондаж, това само на място може да се провери как и защо и тогава да се търси правилното решение.

# 632
  • София
Аrmeria, скобите са от кумова срама, че много ни хокат, щото не можело без химия. Агрономите са ненаситни на химия,  но не познават света. Познават болестите. Няма как да получа от тях адекватен съвет.

Рускинята с бутилките е лемава в ръцете, а финалът, с грамадно растение в шепа пръст, е нереалистичен.

# 633
  • Варна
Аз пък съм с току що сглобена оранжерия с поликарбон (3х6×2м). За пръв път ще садя в нея тази пролет. Приемам всякакви съвети. Исках оранжерия, защото също правя доста разсад и ми е трудно да го държа вкъщи, а когато го засявам в градината, слагам от онези найлонови "чорапи", които се вдигат и свалят всеки ден и исках да си облекча работата. Освен това между сезоните за домати си представям, че ще сея салатки и лук. Та, има ли чалъми, за които трябва да знам, сеейки в оранжерия? Една от промените ще бъде замяната на колчетата за домати с въжета. Вчера гледах клипове как се закрепят. За да ме се усукват растенията се използвст щипки, а с мет скоби се прикрепят в земята. Искаше ми се да не харча още пари за консумативи, затова ако дадете акъл и затова, също ще съм благодарна.

# 634
В нашия парник домати и краставици сеем, а зимата малко лук и марули. Пет години не е местен, сега преместихме и махнахме найлона. Все още не е покрит, но вторият вече е фрезован и разсада е готов за зеленчуците.
С нищо не пръскам и не мисля че боледуват повече зеленчуците. Причината за купуване на втори е именно това, че съседа пръска и се опитваме да се предпазим. Утре смятам да сея и картофите. Тази година заложих на Пикасо.
Aila няма ли да е по изгодно да се почисти сондата? Не съм се интересувала.Бих разпитала в района съседите някой бил ли е сонда и питай за координати.
Мъжът ми днес е ходил за капково, очаквали стока след празника. Миналата година нямахме в една четвърт от двора тази смятам да покрием място.  Лапада не се повлиява добре на опитите за местене. Всички бяха неуспешни. Сега пазя двата останали на неподходящи места корена, защото много го обичам.
Manzhelka нашите домати ги връзваме с канап с усукване за тел прекаран по горния край на парника.

# 635
Manzhelka, полезно е да имаш пътека/и от която да ти е удобен достъпът до растенията и поливането. Много практично е също да ползваш календар-бележник, в който предварително да си набележиш кога какъв разсад да се започне, с оранжерия може малко по-рано да се сади, може да окачиш вътре един стенен термометър да следиш докъде се затопля в края на зимата. Ако ти се занимава с такива подробности естествено.

Защо е необходимо да се заменят колците с конци в оранжерия? Thinking Ние сме на конци, де, ама беше заради липсата на колци не за друго Smile

Да си покажа системата за дъждовна вода, ММ стъкми 10 бидона по 200л, навсякъде ги накачи, улуци правихме, трябва да си кръстим къщата "Бидон Сарай" Satisfied

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 19:12 от Eфибуш

# 636
  • Стара Загора
Аila, ние тази година поставяхме помпа и съсед ни посъветва за помпи най-добрите на пазара /според него и над 1 000лв./, защото другите се развалят много бързо. Извикахме професионалисти да я монтират и трябваше в началото да работи 1,2 дни на дълбочина 2,3 метра  над сондажа спускаме 50 см. пак работи 1,2 дни и тогава на окончателните метри.

# 637
Първата година с оранжерия направих грешка от мерак да сложа твърде много растения. Яд ме е, че не взех по-голяма. 6м е и реално малко неща събира, по-скоро за разсад.

# 638
  • София
сложихме вентилатор на едната страна, към тавана, и като се достигне определена температура, той се включва и изхвърля топлия въздух навън.
Армерия, ако имаш възможност би ли качила снимка на парника с вентилатора и устройството, което го включва? На моя парник след месец май махам и двете тесни страни, но редовно температурата минава 30 градуса и доматите спират да връзват. Засенчването донякъде помага, но ми се иска доматите да зреят на слънце. Благодаря ти!

# 639
  • sofia
Планираме това лято да остъклим едно бая голямо пространство под терасата (9 м дълго и 2,50 широко). ММ ще си правел работилница, да прибираме саксиите и за разсада. Ще видим до къде ще го докараме.
На майка ми купения разсад, който е по-голям от нейния почва да ражда по-рано. Засажда ги заедно.

Как хиляда лева за помпа за поливане! И то за 10 м. сондаж!! Освен това предполагам, че помпата, която ползва Айла не е потопяема (защото говори за тънка тръба).
Питах мъжа ми и каза, че  такъв филтър  за едри частици ще ви свърши работа (трябва да се съобрази цолажа с вашата тръба). Може да се сложи и филтър от този тип , който е за фини частици.
Просто ще трябва в началото да се чисти по-често.
Та, Айла, купувате си пак някаква не скъпа помпа и с монтиран някой от филтрите преди нея няма да имате проблем, просто ще трябва да ги чистите в началото. С ползването сондажа ще се изчисти от пясъка. Ако имаш въпроси, ММ каза, че е на линия.
Нашата тръба на сондажа е в бунара и няма как да ти я снимам, за да онагледя какво трябва да направите. С нея и помпа за 400 лв (която се води скъпа) захранваме термопомпата (т.е. работи много повече от помпа за поливане).

# 640
  • София
Докато сте на тема сондажи, да споделя моя скорошен опит за деклариране на сондажа. Като съвестен гражданин подадох искане и получих отказ. Защо? Защото парцелът бил извън границите на населено място. За такива кладенци вписването в регистъра можело да се прави само за 1)регистрираните земеделски производители, или 2) за юридически лица (където пък искат документи по ЗУТ). Та така - излиза, че ако градинката ви е извън населеното място и не сте фирма или земеделски производител, ще трябва да поддържате градината с... дъжд ImpImp

# 641
  • sofia
Хич не си и правете труда за деклариране на стар (съществуващ) сондаж. И аз прочела, че трябвало да се регистрират съществуващи собствени водоизточници, споделям с мъжа ми и той ми каза,че това е четвъртата подобна инициатива, на която е свидетел през годините. Изобщо нямало да се занимава с глупости. Като искат да регистрират сондажите, да обикалят по дворовете, да проверяват и да си описват...
Нашият водоизточник е изкопан преди 60 години, колкото са го регистрирали до сега, толкова ще го направят и в бъдеще.

# 642
Привет! Едва ви изчетох! Blush
Миналата седмица си направих ягодова леха - 40 корена ягоди (гол корен). Всичките се развиват добре, вече имат първо свежо листо. Щастлива съм Grinning

Разсад направихме с девойките вчера, 1.03 че лесно се помни Grinning
Само ме е яд и то много, че не съм си ходила в Бг. миналата година и нямам нашенски сорт хубави домати!!

Направихме и зеленчукова леха в двора. Обърнах, насипах с компост, размесих.
Температурите са добри 8-15 градуса, но следващата седмица ще бъде дъждовна и нощните ще са -1 до -3,, после се вдигат. И си мисля утре да засадя чесън директно в лехата, докато все още е сухо. Надявам се, че не е рано?

# 643
  • София
Не би трябвало да е проблем за чесъна и лука. Аз имам есенни садени и лук и чесън и сега са си зелени и нищо им няма, а наскоро имаше доста ниски температури.
Към тези с оранжерия, колко градуса евентуално вдига температурата? Тоест ако навън е -2 градуса в оранжерията дали ще е над нулата? Чудя се при какви температури бих могла да занеса част от разсада в оранжерията. В къщата в едната стая със сигурност е над нулата през ноща при не много ниски температури, но и през деня не е особено топло, защото стените са 55 см дабели и явно запазват една по-постоянна температура, но и в двете посоки.

# 644
  • Бургас
Армерия, ако имаш възможност би ли качила снимка на парника с вентилатора и устройството, което го включва? На моя парник след месец май махам и двете тесни страни, но редовно температурата минава 30 градуса и доматите спират да връзват. Засенчването донякъде помага, но ми се иска доматите да зреят на слънце. Благодаря ти!

Над прозореца-врата е най-простичък ел. вентилатор. Той се включва в една макара-удължител, защото няма ток в самата оранжерия. А при каква температура  да се включи е заложено предварително. На самото табло-горе вляво има едно дисплейче. Кръглият термометър на другата снимка е сложен, за да виждаме още от вратата каква е температурата. В момента колкото е навън, толкова е и вътре, но цяла нощ е било под О.

Общи условия

Активация на акаунт