(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

• 36 240
  • 820
  •   1
Отговори
# 615
  • София/Варна
Aila земната ябълка е много красиво цвете. Но е много инвазивно. Ние не харесахме вкуса,а и ги бях насяла на лошо място до една стена от юг на градината, за да ги оставя като цветя. При мен растенията ставаха по 2-2,5м. високи. Беше седяла 2 години там и сме вадили много грудки, но като решихме да го махаме, мъжа ми копа два метра надолу за да изкараме всичко. След това още две години скубах поникнали земни ябълки.

# 616
Момичета, има ли някой с парник да сподели малко опит? Обмисляме идеята, но имам някои резерви, свързани с отглеждането на зеленчуци по този начин. Първо, опрашването, чета, че в парник е много по-трудно и това намалява количествата. Второ, пише, че не трябва да се сеят едни и същи зеленчуци в поредни години, но аз така или иначе искам само домати да отглеждам, и евентуално краставици. Трето, как става прекопаването, пръскането и плевенето, не е ли по-трудно, когато пространството е толкова ограничено? И четвърто, какъв вид препоръчвате?

# 617
Парника на баща ми от 50 години е на едно и също място,  в него слага само домати и краставици и реколтата му е най-добрата в околността. Почвата е слаба, планинска.  Маха фолиото преди зима и го слага пак напролет. Аз също гака правя. Прекопава дълбоко наесен, тори с оборска тор напролет и пак прекопава. Аз оборска тор нямам, слагам компост. За плевелите ползва плоскорез, преди него плевяха с ръце и малка мотичка. Не пръска, аз също не. Парникът е отворен от двете страни и насекоми влизат свободно. За опрашване на доматите чат-пат се разтръскват коловете, върши идеална работа. Нашият парник ще му е 3ти сезон на същото място, не смятам да го местя.

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 13:05 от Mößbauer-Effekt

# 618
  • Русе
Ей това с махането на найлона зимно време е тайната на успеха, според мен. Нашия не може да се махне и някак не съм доволна. Съседите го махат, хем тяхната оранжерия е в пъти по- голяма. Цяла зима хвърлят пепелта от печката, чистят курника и пак там. Преди седмица отново сложиха найлона обратно. Окото ми все през оградата Simple Smile много добра реколта вадят Simple Smile
Иначе опрашване, копаене, не са проблем, същото като навън. Тази година , ако е рекъл Господ и капково ще сложим, бих и мулчирала ...

# 619
  • София
Аз също планирам както писах тази година да сложа найлон на оранжерията. Пет на дванайсе метра е. Притеснява ме обаче най-много проветряването. Ние не сме там и ако се падне по-топъл ден може да се сварят вътре зеленчуците. Гледах във форум хоби кафе варианти за автоматично проветряване, но дали ще се справим и кога не съм сигурна. Вие как решавате този проблем?
За махането му зимата и аз смятам, че е по-разумно. Но как го поставяте в този случай, за да е лесно махането. Най-вече часта която е до земята, как я захващате за да е лесно махането. Нагоре ще ползваме скоби.

# 620
  • на пъпа на Златията
Аз обикновенно садя всичко по късно за да и е слънчева продукцията.Все търпя критики че няа  рани зеленчуци. Но тази година иа по кошарите здрави  1.20  железа като за парник. Ще насадя доатите под тях . Височината  ще стигне докато цъфнат . После ще ги открия ,
По нашия край се практикува само покрив.
Киселецът обича да е на сянка до  дувара.
Имам грудки джинджифил . Къде ли да го сложа? На сянка , слънце,...?Разбрах  че пролет се садят грудките и есен трябва да се вадят.Не зная  как да му определя очичките за да го нарежа правилно.

# 621
Аз също планирам както писах тази година да сложа найлон на оранжерията. Пет на дванайсе метра е. Притеснява ме обаче най-много проветряването. Ние не сме там и ако се падне по-топъл ден може да се сварят вътре зеленчуците. Гледах във форум хоби кафе варианти за автоматично проветряване, но дали ще се справим и кога не съм сигурна. Вие как решавате този проблем?
За махането му зимата и аз смятам, че е по-разумно. Но как го поставяте в този случай, за да е лесно махането. Най-вече часта която е до земята, как я захващате за да е лесно махането. Нагоре ще ползваме скоби.
Покриваме долу с пръст и затискаме с камъни. Ветровито е при нас, трябва е здраво.
Вратата я държа постоянно отворена, свалям само в ранна пролет, когато има температури под 8 градуса. Прозорчетата също са постоянно вдигнати.

# 622
Aila перуники боцни до пътека някъде, близо до къщата да им се радвате отблизо, красота. Дворът най-лесно може да си го организираж на хартия, с лист и молив, нещо като план да си направите. Разместваш на картинката докато се получи нещо да си го харесате, размерите на лехите си отбележете, може да нахвърляте няколко скици.

Wednesday, и аз исках да сложим праз, защото не заема място, но според Ефибушов празът иска много силна почва и непрекъснато подхранване, и мисли че няма да успеем да докараме свястна реколта без някакви супер усилия Rolling Eyes

rorik, и аз се каня да пробвам джинджифил, хареса ми растението, четох как става с такъв от супермаркет и се оказва следното:
Кисне се един ден във вода предварително, сади се на плитко, май на слънце или шарена сянка. Някъде пише да се остави да прорасне първо, също като картоф, може така да пробвам. После може и в градина, само да се полива добре. Бавно прораства, месец-два! Не били зимоустойчиви, но може да се гледа в саксия вътре. В баня му било най-добре, на влажно, кой търсеше растение за баня? Smile

# 623
Днес купих тази книга - https://www.booktrading.bg/otglejdane-na-zelenchuci-9786197430226
За праза пише, че не е особено претенциозен, но обичал богата почва, с вкопан в нея компост или оборска тор, обичал  от неутрална до леко киселинна почва, да не се гледа след шалот, кромид или чесън на същата почва през предния сезон. Разсадът ставал за 8 седмици. Евентуални вредители - миниращи мухи, молци по праза, също и гъбично заболяване, наречено "ръжда по праза".

# 624
Отдавна търся левурда да си засадя. Пржбвах със семе, нищо не стана. От някъде ми трябва корен.

# 625
  • Бургас
Нашата оранжерия е малка- 4 х 4 м. Отпред има врата, отзад има като врата едно крило от прозорец  Като започне да се затопля, съседката идваше да отваря сутрин  и да затваря вечер вратата. През лятото махаме найлоните от двете странии и тунелът се проветрява. Дори една съседка ме светна и сега във всеки ред /4 реда/ домати, садя по 1 корен краставици и като стане голям го насочвам със сезал да се вие навън.
 Относно опрашването: има си сортове краставици, които са за оранжерии и са селектирани да се справят с липсата на насекоми в орнжериите. На доматите им се помага с "Доматен" /или нещо подобно/, което също спомага опрашването.
От една година, за да сме независими от съседите, сложихме вентилатор на едната страна, към тавана, и като се достигне определена температура, той се включва и изхвърля топлия въздух навън. Или част от него. Гледаме да оптимизираме процеса, но не винаги ни се получават нещата. Абе, ....няма да напиша книга за зеленчукопроизводство.

# 626
Благодаря много за съветите. Аз не бих искала да слагам и махам найлона, опитвам се да сведа до минимум усилията по обслужването, затова май ще трябва да избера от най-скъпите, полипропиленови май бяха, които да си имат саморегулиращи се прозорчета, не съм постоянно там и нямам много време. Миналата година ходих при някои приятели с парници да видя как е, но ми направи впечатление, че и техните домати не бяха много здрави, а дори пръскат. А аз си мислех, че с парника няма да се налага да пръскам.

# 627
  • София
Благодаря много за съветите. Аз не бих искала да слагам и махам найлона, опитвам се да сведа до минимум усилията по обслужването, затова май ще трябва да избера от най-скъпите, полипропиленови май бяха, които да си имат саморегулиращи се прозорчета, не съм постоянно там и нямам много време. Миналата година ходих при някои приятели с парници да видя как е, но ми направи впечатление, че и техните домати не бяха много здрави, а дори пръскат. А аз си мислех, че с парника няма да се налага да пръскам.
Всъщност ако не се лъжа в оранжерията има различни вредители, които по-лесно се въдят и по-трудно се унищожават. Затова и някои споделиха, че отварянето зимата един вид помага да се избегне това. Рисковете отделно са и сваряването на зеленчуците при липса на адекватно проветряване и необходимостта задължително от поливане. Аз миналата година доматите почти да не кажа не съм ги поливала, защото валеше редовно, не съм ги пръскала с нищо и не са боледували на открито. Но станаха късно първите домати, това е единствената причина да искам да имам оранжерия, за да може една идея по-рано да ядем узрели домати и други зеленчуци евентуално. Старая се този път и разсада да е готов по-рано и да прилича на нещо, защото миналата година едва се подаваше от кофичката и не изглеждаше никак добре. Със сигурност и това е забавило появата на първи узрели домати.

# 628
  • Бургас
И в оранжериите се иска пръскане. Аз късно открих тази тема, защото заглавието ми "говореше", че ще се отглеждат зеленчуци без пръскане, а аз съм скептична към тези практики. Мъжът ми се занимава с тази дейност, но трябва да се следят растенията, и като се забележи нещо не-наред, да  се пръска Овреме. Когато растението заболее, тогава вече е късно. Но последните две години, цялото село остава без домати, а ние имаме до късна есен. Докато температурите не паднат застрашително. Пазаруваме основно от един агро-магазин, собственичката е агроном и търпеливо обяснява на неуките клиенти. Има навик и да пише ,защото ние и забравяме.Цял живот .......и учим.

# 629
  • София
Имам един въпрос за поливането и сондажите.
В двора има сондаж, тънка тръба, която изкарва с ръчна помпа вода, но с много пясък.
Миналата година опитахме с една малка помпа да вадим вода, но тя постоянно блокираше, после се и счупи и сега не знам какво да правим.
Единият вариант е отново да купим помпа и да се надавяме, че ще изчисти пясъка преди да изгори.
Вторият вариант е да търся някой да се опита, ако може да почисти с airlift технологията сондажа  и трети вариант е да бием нов сондаж. Някой има ли препоръки за почистване с еърлифт сондаж или за нов сондаж в района на Елин Пелин? Намирам различни контакти в интернет, но не съм убедена дали са читави. Чета за нов сондаж цени от 120 лв на кв метър, ако не се лъжа в селото е доста плитък сондажа около 10 метра и може би накрая просто ще извикам да набият нов сондаж.

Общи условия

Активация на акаунт