(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

• 35 476
  • 820
  •   1
Отговори
# 720
Пенсионер + каракачанка  е ужасна комбинация.
Извинявам се за категоричното мнение!
Обожавам породата, но преди да се превърнат в пазачи (предполагам това е целта), тези кучета имат нужда от сериозна и професионална социализация / подготовка.
Аз също много харесвам тази порода и понеже свекър ми е на 64, но мнооого жизнен и за това решихме да е Каракачанка. Искаме да е голямо. И да, за пазач ни трябва 🙂 Вие какво бихте препоръчали ?

Биб, трябва ни пазач , най -вече за животните . Има много лисици и чакали на село и искаме да е едра порода . Знам , че Каракачанката е отличен пазач за животните , та за това се спряхме на тази порода . Какво бихте препоръчали ?

Баща ми е на 71 година и ако му кажа, че каракачанката не е за него, ще ме убие. Немските овчарки са доста злобни.Каракачанките са добряци с хората. Вижте наоколо няма начин да няма приюти. Или във фейса страница, която да търсят дом на кучета, Анимал хелп Варна например. Нашите кучета са от улицата и сме мноо доволни.

Иначе аз ще вземам пъдпъдъци. Ние сме в град и имахме проблеми със съседите заради кокошките и ги махнахме. Сега на другия край ще сложа в клетка пъдпъдъци.

Разсадите тази година изобщо ги няма... Догодина няма да се тормозя. Всичко ще купя.

# 721
  • София
Айла,  не взимай от химикали , търсете контейнер от спирт за питеен алкохол или концентрати за сокове, по-скъпи са.

# 722
  • на пъпа на Златията
Сега основния проблем е при отсъствие повече от два дни, че са се научили да си ядът яйцата....
https://nik-sistems.blogspot.com/2014/07/blog-post.html?m=1
Продават наклонен/автоматичен полог, има и схеми, как да си направим сами. Това може да реши проблема.

Рорик, за стевия ли питаш?

Да, бърках го със  салвията все не можех да  го запомня.Много възрастни хора имат проблем със захарта .
Моето куче е улична превъзходна.Приличат на гончетата ама е малко по едро. С кокошките се разбира , щот му носят яйчица , ама с котките хич не се разбира.

# 723
Aila, не бих взела контейнер, в който е съхраняван лак, пък макар и на водна основа. Ние имаме такъв контейнер, точно 1000литра. Практически невъзможно е да го измиеш отвътре добре. Той има вероятно отгоре отвор 25-30см и отдолу изход за изтичане. Това нещо не може да се изплакне добре отвътре. А и вие да се опитвате, ще е голяма борба. То е огромно и тежко, дори празно.

# 724
Разсадът ми върви добре, дори чушките покараха всички, макар и бавно. Сглобих малката оранжерия, поетапно ще вадя пикирания разсад там да си се калява. Затопля се тук, пролет иде.

# 725
  • София

Аз също много харесвам тази порода и понеже свекър ми е на 64, но мнооого жизнен и за това решихме да е Каракачанка. Искаме да е голямо. И да, за пазач ни трябва 🙂 Вие какво бихте препоръчали ?

Биб, трябва ни пазач , най -вече за животните . Има много лисици и чакали на село и искаме да е едра порода . Знам , че Каракачанката е отличен пазач за животните , та за това се спряхме на тази порода . Какво бихте препоръчали ?

От опит ще кажа- не е нужно да е каракачанка, а да е от по- малките и вресливи породи, които лаят на всяко шумване в двора и хукват да проверяват какво е.
те пазят и от лисици, и от язовци, и от котки, и от чакали.
Чакалите вият пред дворната ми врата, но не смеят да влезат, а ето кой ме пази:

# 726
  • Русе
АбсурТ, разсмя ме..кой те пази- котето или кучето, или са в комбина? Ние също избираме куче, досега сме имали 2, които някак магически изчезваха. Подозирам комшия , но това е само в сферата на подозренията. Спряли сме се на Немска овчарка, защото като цена това може да си позволим, а ММ не иска и да чуе за някой сладур от улицата. Иначе идеалния компромисен вариант е някое породисто момиче да се отдаде на любоФ и после собственика ги подарява. Така взехме предните две, много си ми бяха хубавички.
 Иначе много ви се радвам на разсадите, моите доматки чак сега  станаха за пикиране, лютите чушки не искат да чуят, но аз и не бързам . От един развален цветарски магазин ми донесаха стари опаковки семена, милите едни избелели, на първи поглед видях една интересна салата, като и копър , магданоз ..слагам ги пък каквото, такова.

Купих от Мосю Бриколаж едно цариградско грозде, един касис и една лозичка. Пусто е се стърпях. Сега ли да ги сложа, с по една "шапка" от срязана бутилка или да изчакам, в Русенско сме..?
 И за картофите трябва да ида до Русе, за поредна година пригласям повече парички за сертифицирано семе, а накрая ми досвидяват, купувам от пазара за по левче и се ядосвам накрая...

# 727
Ние доматите още не сме ги почнали, вие сте бързи смели сръчни Satisfied Не ми е проблем ако закъснеят, много харесвам пържени зелени домати.

Да питам лук как се гледа, че за пръв път сложих преди няколко месеца да не стоят празни лехите, арпаджик ли се вика? Едни малки луковички садих, жълт и червен. Та сега като е поникнал "зелен лук" мога ли да му бера листата или не трябва? И като бера трябва ли да му оставям листа да си има или мога да кръцна всичко? Никнат ли му други листа ако ги кръцна? Искам глави да събера накрая. Знам че е тъп въпроса Stuck Out Tongue Winking Eye

# 728
Можеш, но не всичко наведнъж. Като марула - отвътре навън бери, най-външните листа.

# 729
  • Перник
Ефибуш, можеш да береш лук, можеш и да си го скубеш. Моят опит показва, че ако при опит да отскубна стрък лук той се скъса, после пораства отново, т.е. и да не са му останали листа, пак се възстановява. Simple Smile

# 730
И моят опит е такъв . Ако не излезе лукчето, а само се скъсат перата му, след време си изкарва нови . Ето ги моите доматки 😊 Посях семената на 5.03. Започнали са да поникват 😍[/img]

# 731
Мерси за съветите, аз лукчо си късам всеки път като мина покрай него да си гризкам из градината, ама викам да не оплешивее Smile Имах един  много голям букет чивес, по едно време казах на ММ да го премести, той хък-мък, нали знаете как е като караш някой да направи нещо неохотно Satisfied и тази зима гледам чивесът изчезнал, ММ се прави на невинен, мистерията продължава.

Цариградското грозде на големина растението като малините ли става  и колко реколта дава? ММ си го е харесал, на мен ми е киселяк, но вероятно ще е интересно като минеш да си зобнеш някое зърно. Има ли смисъл само от едно растение или трябва човек да си вземе няколко че да се види на масата? Нямам много място, обаче домашния "специалист" по градинарство преди две години реши да подреже керията и от тогава имам празно място Satisfied Нещо прави ли се от него, готвено? Пай пробвах веднъж, но аз не ги мога тези работи много, стана супа в хлебна кора Triumph

# 732
  • Перник
Нашето цариградско грозде е високо ок. 50 см. Едно растение е. Да е на 3-4 години, не повече. Миналата година роди за пръв път около шепа плод. Хареса ми (бяло е), ама аз няма плод, който да не харесам. Има УЖАСНИ бодили обаче. През уикенда го подрязах леко и боднах 2 от отрязаните пръчки, да видим дали ще се хване Simple Smile

# 733
Цариградското грозде има друго “тяло”, не е като малините. Расте като нисък бодлив, разклонен храст. Бодлите са дълги, не на шега, по 2-3см.
Ако слагате в градината, сложете го на място, където няма да минавате покрай него, за да не ви боде или търсете сорт без бодли. Има такива. За плододаване - не мога да кажа някаква мярка. Нашето дава колко... не знам дали има килограм на сезон. Ние го наследихме с градината. Отдавна искам да го махна, но детето го обича.

# 734
Ефибуш  писали са момичета, аз сега бера от многогодишния лук. Лятото като направи лукчета,някой ако иска мога да пратя.През цялата година е зелен.
Aila довечера ще ти пратя снимки да се ориентираш как са отворите, за за поилката са през около 20 см отворите ще питам мъжът ми какви точно инструменти ползва.

Общи условия

Активация на акаунт