(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

• 35 478
  • 820
  •   1
Отговори
# 705
JMM, моля те обясни по-подробно за тези автоматични хранилки?
А как ги спасявате от лисици и други зверове?
При нас има такива.
Много искам да вземем само заради яйцата.  Също няма да ги ядем.

# 706
  • София
Аз съм взела тази хранилка и поилка

А това е мястото за кокошки, трябва още да се почисти и дезинфекцира и да се изхвърлят старите зайчарници.
Скрит текст:
Тук не се вижда хубаво, но пред това и съседното което е било за прасета има заграден и външен двор открит за кокошките.
Скрит текст:

# 707
Еха, Айла, много е голямо. Направо хотел Simple Smile
При нас няна място и си представям нещо по малко на пръста, но се опасявам, че разни зверове ще копаят под мрежата. Трябва да ида да видя съседите как гледат.

# 708
  • на пъпа на Златията
Значи докато комшиите имаха кучета  белките и лисиците не пристъпваха в двора .
.Бях завъдила една квачка  и даже  си люпеше   извън кокошарника . А и бяха едни хвъркати  и не искаха да влизат в курника. Мъка ми  беше да ги затварям . Даже ги оставях  да спят навън .
 Така се случи че кучетата изчезнаха . Едното го отрови някой , другото го продадоха. И се почна.
Завъдих и котки и куче. Пускам от една седмица само нощем да вършее из двора а и у съседните .
Че едно люпило го изнесох да го  оставя в курника и през една малка дупчица от един сандък , за 10 минути нещо  измъкна 30 малки пиленца.
Мислех по едно време да им правя клетка за навън  И да я местя из черния двор.  
Защо не ги ядете . Като станат  ярки  стават за саламурка ,  като  станат на 3 г , стават на бульон и пастет .
Мойте не бяха  само носачки а и  някакви селски , секакъв калибър. ставаха и за месо.

# 709
И ние ще взимаме кокошки да снасят пресни яйца ( от една люпилня , за 3лв. бройката ) . До 2-3 седмици трябва да купим и да ги занесем на свекъра . И понеже от този месец е на пенсия и ще живее на село , му търсим и куче ( каракачанка ), без родословие , та ако някой знае от къде ...😀 За региона Добрич -Варна .
И за да не е спам- днес разрових мъничко разсада на доматите и семената са покълнали. Засях ги на 5.03, та след 11.03 вече чакам да се покажат над пръста 😁

# 710
Рорик, не зная коя точно билка помага на диабетици, защото за няколко съм чувала.
Знам за салвия, босилек и розмарин, мисля че и риган.

Принципно аз тези си ги ползвам от години в кухнята съвсем щедро, а и обичам пресни подправки / билки в салатите.
Салвия (градински чай) се ползва с мярка. 2-3 листенца на ястие, един-два стръка на запарка.

Зимата пия мурсалски чай, салвия и малко мащерка.

# 711
Пенсионер + каракачанка  е ужасна комбинация.
Извинявам се за категоричното мнение!
Обожавам породата, но преди да се превърнат в пазачи (предполагам това е целта), тези кучета имат нужда от сериозна и професионална социализация / подготовка.

# 712
Каракачанките трябва доста да се движат всеки ден. За пенсионер не бих препоръчала. Моето куче беше смесица с каракачанка и едва я удържах.

Немската овчарка се грижи така мило и всеотдайно за един възрастен съсед, че ме радват всеки ден като ги виждам заедно.

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 02:22 от ~Биб~

# 713
Всички идеи са от пинтерст, всичко е на принципа проба грешка. първите хранилки бяха като тези показани по напред, за  три кокошки са ок за два дни . И сега имам едни отделени с такива. Основните първо бяха от кофи от латекс с тръби като показаните долу сега са с голяма кофа
Скрит текст:

Скрит текст:
от този тип е едната хранилка в която им слагаме само царевица, отгоре е затворена
ето такива кофи храната в тях стига за повече от седмица и трудно пръскат
от този тип само, че с пластмасови шишета бяха за пъдпъдъците, предстои да вземем нови.
а на този принцип са поилките само че тръбата е дълга колкото цялата дължина на кокошарника.
Най- сериозния проблем са лисиците, клетката е отвсякъде покрита с мрежа, даже вратичката се вдига нагоре, понеже преди време лиса беше изкъртила вратичката.Сега основния проблем е при отсъствие повече от два дни, че са се научили да си ядът яйцата, понеже някоя снася с меки черупки, но рядко се случва. Поне с този тип хранилки няма всекидневен ангацимент за храна, веднъж седмично се пълни, всеки ден тревичка, а оогато сме там повече от 2 часа ги пускаме из двора( след като насеем по- рядко се случва, защото много пакости правят)

# 714
Сега основния проблем е при отсъствие повече от два дни, че са се научили да си ядът яйцата....
https://nik-sistems.blogspot.com/2014/07/blog-post.html?m=1
Продават наклонен/автоматичен полог, има и схеми, как да си направим сами. Това може да реши проблема.

Рорик, за стевия ли питаш?

# 715
Пенсионер + каракачанка  е ужасна комбинация.
Извинявам се за категоричното мнение!
Обожавам породата, но преди да се превърнат в пазачи (предполагам това е целта), тези кучета имат нужда от сериозна и професионална социализация / подготовка.
Аз също много харесвам тази порода и понеже свекър ми е на 64, но мнооого жизнен и за това решихме да е Каракачанка. Искаме да е голямо. И да, за пазач ни трябва 🙂 Вие какво бихте препоръчали ?

Биб, трябва ни пазач , най -вече за животните . Има много лисици и чакали на село и искаме да е едра порода . Знам , че Каракачанката е отличен пазач за животните , та за това се спряхме на тази порода . Какво бихте препоръчали ?

# 716
  • София
J_M_M мерси за информацията за хранилките. На първата снимка с кофата не мога да се ориентирам вътре къде са отворите. А на последната, която я ползвате и за поилка как става изрязването на отворите в тръбата и как сте се справили вие?

# 717
  • Перник
...
Знаете ли къде близо до София или в София могат да се купят ярки носачки и отделно малки пиленца?

В Перник има пазар за животни - всяка събота. Миналата седмица купихме 20 бр. все още неснасящи кокошки Легхорн по 10 лв. Не знам при какви условия са гледани милите, но едва си стояха на краката, явно слънце и въздух не бяха виждали, за трева да не говорим. За няколко дни живнаха и очакваме в началото на април първи яйчица Simple Smile

# 718
  • София
Мерси за информацията. Намерих в олх близо до Пазарджик също Легхорн, като си ходим уикенда мога да мина да ги видя.
Търся голям контейнер 1000 литра за вода. В олх си харесах един, но е съхранявано "Лак за дърво на водна основа", след което е измит. Според вас може ли да се ползва в този случай за напояване?

# 719
Мерси за информацията. Намерих в олх близо до Пазарджик също Легхорн, като си ходим уикенда мога да мина да ги видя.
Търся голям контейнер 1000 литра за вода. В олх си харесах един, но е съхранявано "Лак за дърво на водна основа", след което е измит. Според вас може ли да се ползва в този случай за напояване?
Според мен , щом е измит добре , няма проблем . Може все пак и вие да си го измиете хубаво с гореща вода .

Общи условия

Активация на акаунт