(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

• 35 484
  • 820
  •   1
Отговори
# 690
Аз си извадих няколко имена, Ним Азал е едното от тях. Останалите са Фитосев срещу мана, Хелиосол, адювант, Рапакс срещу гъсеници и молец, Валтан за корени и цъфтеж, Булнова и Макс органик за торене и Амино Т за третиране на семена и корени. Повечето са на някаква софийска фирма, Амитица ООД. В сайта може да се види и схемата за третиране. В по-популярните вериги не откривам много систематизирана информация и затова се чудя дали това е надежден вариант. Ако ги купя всичките, ще похарча около 100 лв., дали има смисъл от всичко това?

# 691
  • София
Аз бих заложила на здравето на почвата, на разнообразието при засаждането- смесване на растенията, мулчирането и подхранването с мая.
После профилактика със сода, мляко и йод.
И като "тежка артилерия- бордолезов разтвор.

# 692
  • София
Аз си извадих няколко имена, Ним Азал е едното от тях. Останалите са Фитосев срещу мана, Хелиосол, адювант, Рапакс срещу гъсеници и молец, Валтан за корени и цъфтеж, Булнова и Макс органик за торене и Амино Т за третиране на семена и корени. Повечето са на някаква софийска фирма, Амитица ООД. В сайта може да се види и схемата за третиране. В по-популярните вериги не откривам много систематизирана информация и затова се чудя дали това е надежден вариант. Ако ги купя всичките, ще похарча около 100 лв., дали има смисъл от всичко това?
Нимазала е с активна съставка масло от нийм доколкото знам. Другите не съм ги търсила и не съм купувала. Имам доста масло от нийм, бях забравила че съм поръчала и поръчах отново.., ако някои желае мога да му дам да пробва.
Най-накрая Паланачкото чудо почна да никне. Направо си е цяло чудо, че все още никне нещо, а семките не са изгнили отдавна ....
Ето докъде съм с този пипер :

А за сравнение, това е селски за сушене, заедно с паланачкото чудо и после и някакви камби, като това са малки кутийки с малко корени, имам и подобни големи от сирене с друг пипер, капия и тн, на подобно ниво на развитие, доста по-напред от чудото. Всичките са садени по едно и също време..

П.П Пипера засега е низвергнат и не седи под лампите, поради липса на място.
Днес поръчах още фито лампи, надявам се бързо да пристигнат.

П.П Някой знае ли Сърцето на Албенга дали е хибрид? Насялата съм и от купени семена, но и от отбрани от мен семена и да знам какво да очаквам.
Също така съм си събрала и семена от едно червено биволско сърце, за което си бях купувала разсад от селото. Някой дали има опит и с него, все си мисля, че надали ползват хибриди.
И последно мисля, че в темата някои похвали Идеала и съм заложила с доста корени на него. Приятелка сподели, че на нея и стои пласмасов. Ако имате отзиви ще съм доволна, за да знам колко корена да насадя. Ръгби също имам доста, тъм пък на картинка като му ги показах на мъжът ми той не ги хареса Simple Smile

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 14:08 от Aila

# 693
  • София
Моите чувства към Ръгби-то са смесени. От една страна, расте безпроблемно и ражда по много - миналата година от юли до октомври по всяко време имаше 40+ домата (на един корен, в различна степен на зрялост). Като допълнителни плюсове отбелязвам устойчивост на болести и доброто му съхранение - края на октомври обрах всички зелени домати и те поетапно си узряха в килера до януари, запазвайки вкуса си (никой от другите зеленообрани не устиска до тогава) . С плюсовете, обаче, до тук. Доматите са с делела ципа, която трудно се бели. Т.е. ако обичате белени домати, това не е вашият сорт. Като размер са дребновати - между едра кайсия и дребна праскова. Като вкус, не са нещо особено (стоят ми воднисти и не много сладки, но безусловно по-вкусни от всеки лидълски домат, независимо от месеца на покупка). Затова тази година само 1-2 корена Ръгби ще сложа, за "зимни".
От миналата година ще повторя Червен Градински (пръв никне, едър, родовит, тънка кожица, която лесно се отделя) и Момини сълзи (ражда по-малко, но много едри и уникално вкусни домати). Другите са ми експериментални - Албенга, Розов дар и Розалукс

# 694
  • София
Благодаря за отговора. Значи ще раздавам и от него разсад Simple Smile
Албенгата аз много си я харесах миналата година затова отново я садя, мъжът ми не толкова.
Знаете ли кои сортове са по-подходящи за ранно и за оранжерия? Ръгбито доколкото чета трбява да става. От хоби семена мернах на едно място коментар, че безколовият будай торп.

# 695
  • София
Аз садих Ръгби-то уж за ранен домат, а той стана заедно с другите. Миналата година сложих доматите (в неотопляем поликарбонатен парник) в началото на април. Един-два пъти температурите падаха до нулата и тогава слагах найлонов тунел върху доматите и бутилки с гореща вода върху мулча над корените. Оцеляха. На 10 юни имаше първи доматчета, равномерно измежду всички сортове, независимо кой какви претенции за ранен и средно ранен имаше.

# 696
  • sofia
Айла, страхотен разсад!
На мен ми поникнаха нашите си доматени семки, ама ще ги бъде ли - не знам Smiley
Днес сложих и купешки доматени семки и ръснах салата айсберг направо навън под найлон - ако иска да става.
От едно пакетче семки краставица има 4 поникнали, ама свекърва ми каза, че има семе краставици и пипер.
Вчера приключихме с ягодите и поне две-три години няма да се занимавам с тях. Сложихме и в един стар пластмасов пясъчник (такъв като мида) с две корита, че да можем да ги местим.

Ние пръскаме само с бордолезов разтвор за мана. Миналата година ми казаха за отвара от корени и стъбла на коприва. Киснат се (не помня колко, но смърдят на тоалетна) и с водата се пръска или полива. Действало добре на растенията. Майка ми миналата година го прилагаше срещу мана и разни болести. Оказа, че за свекърва ми не е нещо ново, но не го е правила отдавна.

# 697
Албенга мисля не е хибрид. Поне не виждам никъде на опаковката да е отбелязано като F1 или да е описан като такъв.

Тази година, от българските сортове, съм сложила разсад за Миляна, Албенга, Ръгби и селски домат от една приятелка. Засега Ръгби върви най-бързо. Миляна също изглежда добре. Той как е като бързина на зреене и като вкус? Не знам какво да очаквам.

# 698
  • на пъпа на Златията
Много отдавна прочетох че за основа на Насладата е ползван идеала. Като насладата е  с повишена устойчивост към болести , по сладка е, по  дебела кора и с 100 гр по голяма. Идеала е до 200 гр,  , насладата до 300/ Но идеала   по понася  летните горещини и плододава и късно през есента , а насладата е до   1-ви септември . .

# 699
  • София
Благодаря много за отговорите и коментарите по сортовете.
На фона на всички домати, днес поръчах още няколко сорта от хоби семена, домати и други нещица. Основно поръчах заради един сорт домат, който го дават дълготраен след последното бране. Имаше и още един сорт, който хвалеха във друг форум, но е изчерпан. Сегашните семена още миналата есен ги поръчах, защото нямах търпение, а предната година закъснях с поръчката.
Към края на месеца мисля да залагам и сладкият картоф да пуска филизи. Тази година мисля да не се занимавам изобщо с обикновените картофи, макс 1-2 реда и ще заложа на сладкият основно. Нищо не излезе от обикновеният, а и от свекърите получавам обикновен картоф, но сладък няма. Simple Smile
Знаете ли къде близо до София или в София могат да се купят ярки носачки и отделно малки пиленца?

# 700
  • на пъпа на Златията
По нашия край  практикуват като  купуват  от фермите по 2 лв носачки . За 1 месец  се стабилизират горките , че така ги експлоатират  за една година , че като ги ловят да  ти ги продадат им  чупят крачетата. После носят доволно още 2 години , на третата понамаляват .
Аз  миналата есен заложих на  щтръклестите  гащати  и тепърва ще ги люпя .
Че те са и за месо , че носачките не стават за месо .Уж са по бавноразвиващи  ама всеки ден ми носят всяка по едно яйчице . .
Купих 5 бройки  и петле по 15 лв. Кучето се научи да ми яде  яйцата та го карантинирам всеки ден, докато събера  яйцата. И не ядат много . Карат повече на зеления .  . . .

# 701
Aila от много време не съм в София, но с птици свързвам Костинброд.

# 702
  • София
Не искам изтормозени кокошки, няма да се чувствам добре да ги гледам докато се закрепят. А и искам само  носачки тъкмо проносили и евентуално малки пиленца, малката заяви, че няма да ги ядем и ще си ги гледаме докато не починат. Свекъра взима бройлери и после ги храни само с царевица и се озовават разфасовани директно във фризера вкъщи. Но яйца ми трябват налични и пресни редовно. Преди две седмици ми донесоха 60 яйца и няма нищо вече от тях, дори се наложи да купувам. А свекърите са чак в Добрич и няма как да получавам редовно яйца.
Имаме си кокошарник, още от миналата година съм купила автоматична хранилка и поилка. Уикенда оправихме интернета. Планът ми е да пригодя едната стая поне за живеене и да ходим освен уикенда и в сряда да съм си цял ден и да работя от там. Кокошките би трябвало да изкарат с автоматичната хранилка и поилка за по 2 дни, стига нещо да не ги яде, но ще видим. Много ми се иска и куче, но няма да може както котарака да си го прибираме зимата в апартамента.

# 703
Нашите издържат седмица с хранилките. През зимата с водата е малко по сложно. Сега сме си поръчали бебета (едномесечни) на шестия - седмия месец почват да снасят. Отделно излюпихме миналата година 70% бяха петлета. Хапнахме ги.

# 704
  • на пъпа на Златията
Какви хранилки купихте??
Аз завъдих  кучето щото една лицица ли , белка  ли ,  ми давеше кокошките .
Тая есен и пролет слава богу им се размина.

Общи условия

Активация на акаунт