(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

• 35 469
  • 820
  •   1
Отговори
# 735
  • Бургас
Имах един храст бяло цариградско грозде, от който последните 2 години берях по 12 кг плодове. Луда работа. И както се хвалех в един друг форум, така за две години загина от някаква мана. Майка ми правеше сладкиш, като редеше отгоре плодовете и затова пък аз правех заготовките за зимните месеци- само плодове, без вода и захар, варени 5 минути в бурканчета. Компоти, сладко и разбира се - сурово. Червеният и черен касис стават около 80 -100 см в диаметър. Красиво, вкусно, полезно растение.Правим компоти, сокове, сладко, вино, а след него и оцет. Но най-радостно ми е като видя някоя внучка да стои до храста и да си бере плодове. Съвсем непретенциорен храст, при който най-трудоемката работа е брането, но пък може да се извършва  и седнала на макаричка. Убедена съм , че във всяка малка градина трябва да има по няколко храста от тези видове.

# 736
Два храста цариградско имам, бяло и червено, отглеждат се сами. Дават колкото за една голяма тенджера сладко, но пък колко ароматно и вкусно! Сурово го хапват съвсем малко.
Касис обичат повече, имаме бял, черен и червен. Берат, ядат, варим, готвим. Разкош.

# 737
Този вечният лук и зимата ли имате? Аз миналата есен си насадих, в саксия и в градината. В саксията имаше перца известно време и изсъхнаха, този ит вън сега ма места е започнал да пуска пера. Реших да извадя този от саксията и да го преместя от вън в градината...ами няма нищо под изсъхналите пера, няма какво да извадя и да пренеса за пресаждане...

# 738
Как му е латинското име на "многогодишния лук"? Аз имах онова дето го пишат като чивес, шнит, сибулет - защо му викат "скорост" и "длето" ? Satisfied Лилаво цъфти. Тази зима нямам, ще викаме Екрюл Поаро да разкрива загадката, има заподозрян...Triumph А беше станал такъв дебеличък, няколко години расна, расна, та порасна.  Sparkling Heart Имам и вечен чесън, който в момента изглежда леко мизерно, но има става за късане, ето го днес

# 739
  • Русе

Ето моите покупки...да се посмеем малко с покупката от Лидъл, това в кутията. Беше намалено, веднага погледа ми там, пише Плодни храсти,  реших, че е някакв специален касис 😀😀😀 Прибирам се, търся в нета и доколкото разбирам е оня лигуструм дето правят жив плет.

# 740
  • sofia
Ефибуш, щом цъфти лилаво е див лук (сибирски лук).
Майка ми има един лук, който връзва малки главички на цвета и директно те се садят. Не го мести, има си едно каре с него и си разсажда, каквото върже. Целогодишно има пера.

# 741
Беше намалено, веднага погледа ми там, пише Плодни храсти,  реших, че е някакв специален касис 😀😀😀 Прибирам се, търся в нета и доколкото разбирам е оня лигуструм дето правят жив плет.
Дори е отровно Satisfied Ама хубаво си е, мирише разкошно като цъфне, добра покупка е! Hands Plus1

# 742
  • Русе
Ай, как отровно...плодни храсти пишеше...децата ми вече са големи за такава беля, ама все пак хора идват у дома, знам ли..

# 743
Пикирах си и останалите домати. Всекидневната ми е весело-шарена с всички кофички от кисело мляко по пода. Няколко дни да се оперят и ги вадя в оранжерията. Ех, как го обичам периода на разсада!

# 744
Аз повече обичам периода на ядене на домати.😅  Но да, вълнуващ период. Нов сезон, нови градинарски надежди. Все си мисля кое как ще си подредя, кое как ще се получи, кой сорт какъв е. Естествено накрая, сметката ми все е крива.

Тези кофички напред назад из къщи не са ми любими, а още месец-два ще има да се мотаят.
Аз още не съм пикирала домати, моите сега поникват малко по малко.

Началото на април, като сложа и тиквичките и съвсем ще се зария с кофички. Тази година, цели три сорта съм купила. Все много неща ми харесват, а мястото ми е малко.

Краставиците сея направо в парника, спестявам им местенето на тях, че не обичат. А на себе си кофичките с разсад. Мъжът ми ремонтира техния парник миналия уикенд, много съм щастлива.

# 745
  • на пъпа на Златията
Къде сте  хора. В Северна Африка ли? В момента при мен вали дъжд , ще го пресече на сняг. Ще изгният семената. 

Червения арпаджик е  за салатен лук. Като прекъсвате  перцата на лука ,  загнива после лука . Скубе се цялото  стъбло за  хапване.От една страна  си слагате по големите луковички които има  възможност да изкопят  и тях си хапвате .

Моля за нова тема?

# 746
  • София
Пикирах си и останалите домати. Всекидневната ми е весело-шарена с всички кофички от кисело мляко по пода. Няколко дни да се оперят и ги вадя в оранжерията. Ех, как го обичам периода на разсада!
И аз съм се заринала с кофички.
Каква ти е оранжерията и на каква температура минимална ги вадиш в нея кофичките и каква е разликата при неотопляема оранжерия между външна и вътрешна температура? Примерно ако навън е -2 градуса няма ли и вътре да станат отрицателни и да отиде разсада?
Нямам търпение да ги занеса и моите поне част, но не мога да реша кога най-рано може да го направя.
Ето това са почти всички. Първите са в хола, последните са в спалнята на студено. Определено не растат там, но температурата е към 15 гр. Мисля да ги въртя с тези в хола веднъж на 5-7 дни.
Скрит текст:

# 747
Проста къщичка от метална конструкция 2 на 2 на 2 метра с гофрирано фолио, с рафтове и вратичка с цип. Сглобявам я на терасата към къщата ни, че разсада да ми е под око. Вадя разсада в нея, когато нощните темп. са твърдо над 5-6 градуса. Доста добре задържа топлото при затворена врата, денем я отварям ако темп. са над 10 градуса, за да излиза влагата.

# 748
Здравейте и успешен сезон! След тоталния крах пристъпвам и аз с нови надежди, ето какво е пролетта Simple Smile.
Ютюб се е напълнил с всякакви влогъри, но един агроном ме спечели с натюрела и подхода си. Ако на някой му се гледа, нека да отвори канала на Асоциация на зеленчукопроизводителите в Бургас - българската градинарска традиция.

# 749
И аз съм се заринала с кофички.
Каква ти е оранжерията и на каква температура минимална ги вадиш в нея кофичките и каква е разликата при неотопляема оранжерия между външна и вътрешна температура? Примерно ако навън е -2 градуса няма ли и вътре да станат отрицателни и да отиде разсада?
Нямам търпение да ги занеса и моите поне част, но не мога да реша кога най-рано може да го направя.
Ето това са почти всички. Първите са в хола, последните са в спалнята на студено. Определено не растат там, но температурата е към 15 гр. Мисля да ги въртя с тези в хола веднъж на 5-7 дни.
Скрит текст:

На пред-последната снимка имате разсад в посадъчна пластмасова тарелка. Директно там ли сеете и местите ли после или остават там растенията ?

Общи условия

Активация на акаунт