(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

• 35 461
  • 820
  •   1
Отговори
# 750
Запилях се по един проект, въпреки че не съм архитект Wink и сега нямате изчитане.
Аз не бързам с нищо, засях само магданоза. Оставихме двора без почистване есента с цел да не оголваме земята и съм супер доволна как изглежда почвата след като я разрохках с вилата (вместо онзи глиган с 7-8 зъба) - черна, рохкава и пълна с червеи -
Скрит текст:
.
Ще се окаже се вярно, че пролетното почистване на остатъците ще е по-благоприятно за почвата.

Понеже много пъти обсъждахме компоста само да покажа едно просто и евтино съоръжение, което спретнах наскоро. Направих малка грешка за пръв път откак трупам компостна купчина и се наложи да прехвърля част от горния компост, който не беше готов. За щастие долната част е готова и все пак ще имам за ползване и тази пролет. Досега правех просто купчина, която сплесквах отгоре и поливах с вода+мая, с новото съоръжение Wink ще се оформя купчината по-лесно. Само ще трябва да я оставя до другата пролет. За новия компост ще направя още едно такова чудо:

Скрит текст:

За праза мога да кажа, че се гледа лесно, но иска много вода. Купувала съм готов разсад, бучи се посред лято, не помня точно кога. Лошото е, че иска някакво пръскане с фунгицид, защото почти задължително боледува от ръжда. Не че е проблем, ако е за домашна консумация. Съседно село е меката на праза, купуваме есенно време от там, и той има ръжда.
Вече имам близо 2 г. опит с кокошки и мога да споделям за храненето им. Вкусът на яйцата няма нищо общо с тези от магазина. Проблеми с хищници нямаме.

# 751
  • София
На пред-последната снимка имате разсад в посадъчна пластмасова тарелка. Директно там ли сеете и местите ли после или остават там растенията ?
Местя ги, дори и по едно растение ще му е тясно там, а в случая са патладжани и то по 3-4 корена в кутийка. Просто съм пикирала по-големите и изчаквам още малко за да пикирам и тези. Малко със закъснение прочетох, че патладжаните  не обичат пикиране и е добре да се сеят директно в кофичките, а аз процедирах директно в кофичките с част от доматите, не с патладжаните. За другата година ще знам. Определено вървят много по-бавно патладжаните от доматите като покълване и растеж. Все се надявам да има достатъчно корени от тях финално.
Mößbauer-Effekt мерси за отговора за оранжерията. Значи ще трябва да поизчакам до април някъде поне, преди да ги местя.

# 752
cvete7575, това чудо Лигуструм (Птиче грозде) си е жив плет и съм го виждала по парковете в Атина, както и тук в Нидерландия. Като цъфне ухае невероятно!! И има много силен аромат, като жасмина.

Купих си много компактна малка оранжерия 150 x 100 x 50 cm, защото нямам много разсад и пространство. Ето такава. Мисля да си взема и един стелаж компактен. В края на месеца сигурно ще пикирам разсада, ще го оставя в къщи няколко дни и после, Април ще го позиционирам в тази оранжерия на стелажа.
Скрит текст:

Междувременно ягодите от гол корен полудяха. Тези листа ги направиха само за 12-13 дни Grinning По-дребните също вървят добре.
Скрит текст:

# 753
  • Русе
Много сладка оранжерийка, ще опитам нещо подобно да си направя и аз за разсадите, но ще го слагам вътре в моята. Която /моля не се смейте/ е висока 4.5м във високата част. Правиха я баща ми и бившия преди 20 години на село. Тогава материал много, смятаха, заваряваха, но нещо не изчислиха, та стана висока. Преди 4 години я отрязоха и преместиха у дома. ММ я остави така, но аз съм благодарна, че и толкова можеше да не видя Simple Smile

# 754
Как ви се струва този разсад?

# 755
  • София
Стефи, ти си знаеш, що питаш Simple Smile
Но дали е поправимо не знам. Мисля, че няма да могат да могат да носят същинските листа.

# 756
Стефи, ти си знаеш, що питаш Simple Smile
Но дали е поправимо не знам.
Знам си да Simple Smile. Ама не знам как да обърна играта

# 757
  • София
Оскубваш ги, слагаш още един пръст почва, после семената и после още един пръст почва.  И ги държиш по цял ден на слънце.
Завиване с найлон, лампи, рътене...предполагам ги знаеш.
Ако си на източен или западен прозорец ще ти трябва лампа.

# 758
  • София
Пробвай да ги заровиш "до шия".
Да са на източен прозорец и не ги поливай много.

# 759
Оскубваш ги, слагаш още един пръст почва, после семената и после още един пръст почва.  И ги държиш по цял ден на слънце.
Нямам други семена. Само черита правя принципно. Тази година реших и други и не сполучих. Ако не станат ще си купя готов разсад или от съседите ако дадат.
На източен прозорец са, но тази година съм хоумофис и къщата е отоплена. Мисля че това е проблема

# 760
Момичета, не се смейте, ще задам изключително тъп въпрос Flushed Какво не му е наред на разсада на Стефи? Моят изглежда по подобен начин...

# 761
Моят е по-зле... Но ще последвам съветите и ще сложа нов...за пореден път

# 762
  • София
Ако искаш да спасиш този, пробвай както те посъветваха.
Досипи малко почва и го премести ако може на по-хладно и по-светло.
Основният проблем е висока температура и малко осветеност.
Миналата година при мен не се издължиха по този начин, но защото беше студено. За сметка на това не растяха.
Сега разсада е много по-добре от миналата година, но причината е че има допълнително доосветяване макар да е по-топло. Когато го местя на по-тъмно, там е по-студено и отново няма проблем, просто не расте.
Така че опитай да намалиш леко температурата и да увеличиш осветеността плюс досипване на пръст.

# 763
Пристигна ми най-накрая лед лентата за разсад, но не работи както трябва. Свети малко и после угасва. С два различни трансформатора я свързвахме и при двата свети за 10 мин и угасва.
Някой има ли представа каква може да е причината?

# 764
  • София
Пристигна ми най-накрая лед лентата за разсад, но не работи както трябва. Свети малко и после угасва. С два различни трансформатора я свързвахме и при двата свети за 10 мин и угасва.
Някой има ли представа каква може да е причината?
Да не прегрява и да има някаква защита? Загрява ли се много?
Моите са си на 220 волта и не ползвам трансформатор, светят си часове и нямам проблем.
Може ли някакъв линк да ми пуснеш към избраната от теб лед лента?
Децата си имат лед лента с управление и различни цветове в детската и тя си свети понякога по цял ден без проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт