Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 36 339
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Ant, по отношение на транспорта моят опит от миналата седмица е следният:
- ако покажеш документ със стойност на платената доставка от страна на изпращача, начисляват ДДС върху стойността, която доказваш;
- ако не покажеш документ със стойност на платена доставка, начисляват (служебно) "Разходи за транспорт, товаро-разтоварни и обработващи операции" по силата на действаща нормативна база.
В моя случай служебните разходи, които бяха начислили възлизаха на 123 USD, докато не показах документ за платена доставка в размер на 19,31 USD.
ДДС и в двата случая се дължи, въпросът е на каква база ще го изчислят.
Със сумата за "Разходи за транспорт, товаро-разтоварни и обработващи операции" при мен завишиха декларираната стойност на пратката от страна на изпращача и така стигнаха до общата сума на ДДС, която платих.

# 421
Мира Иванова, набавих всички документи вече. Утре ще говоря със служителката във Варна. Тази сума в долари за пратка от САЩ ли става въпрос?

# 422
Ако идва с поща пратката от САШ, изпращача е попълнил декларация като е изпращал пратката:
https://images.examples.com/wp-content/uploads/2017/04/Export-Commercial1.jpg
и
https://about.usps.com/postal-bulletin/2012/pb22348/html/images/updt_008_3.jpg,

като втората е задължителна. Един екземпляр са върнали на изпращача, другите са в найлоновият плик , залепен на пратката.
Та в тези форми е посочена цената на пратката, която служи за застраховка. Поискайте от изпращача, да ви изпрати копие на този документ и обмитете на база на стойността посочена там.

# 423
Да, днес брат ми изпрати USPS Custom declaration and dispatch note.

# 424
  • Варна
Мира Иванова, набавих всички документи вече. Утре ще говоря със служителката във Варна. Тази сума в долари за пратка от САЩ ли става въпрос?
Ant, от Украйна е моята, в долари - да.

# 425
  • София
ако имам пратка от Англия, с платени според продавача всички такси дали ще пристигне на адреса или всички подобни минават през митница?

# 426
Ако е отразено в документите и изпращача е вносител , да. Иначе ви трябва ЕОРИ и пълномощно за освобождаване, като изпращача трябва да  покрие всички разходи ( мита, ДДС и представителство)

# 427
  • Варна
Моята пратка днес дойде и съм много щастлива Simple Smile
Благодаря ви за времето и за експертните мнения, от сърце, помогнахте много 🌷

# 428
  • Варна
Ако са от един и същ изпращач, изпратени по едно и също време, могат да ги обединят.
Обаче готино са го измислили, признавам ги. Едните ти смятат двете пратки за една за да могат да ти начислят ДДС, другите ги смятат за 2 пратки за да могат да те таксуват два пъти за представителство пред митницата.Heartbeat

# 429
Агента прави каквото каже митничаря. За да обедини агента пратките е видно, че са изпратени в един и същи ден, от един и същи изпращач, до един и същи получател.
Това е червен флаг, че пратката е разделена, за да не се плати мито и/или ДДС. Ако трябва да сме съвсем честни, разделянето на пратката е опит за манипулация и е наказуемо според някои законодателства.

# 430
Агента прави каквото каже митничаря. За да обедини агента пратките е видно, че са изпратени в един и същи ден, от един и същи изпращач, до един и същи получател.
Това е червен флаг, че пратката е разделена, за да не се плати мито и/или ДДС. Ако трябва да сме съвсем честни, разделянето на пратката е опит за манипулация и е наказуемо според някои законодателства.
Ето за това не си поръчвам до България. В България обикновенните хора са третирани като престъпници още преди да са виновни. Истинските престъпници са недосегаеми и ненаказуеми.

# 431
Ако са от един и същ изпращач, изпратени по едно и също време, могат да ги обединят.
Обаче готино са го измислили, признавам ги. Едните ти смятат двете пратки за една за да могат да ти начислят ДДС, другите ги смятат за 2 пратки за да могат да те таксуват два пъти за представителство пред митницата.Heartbeat

Няма такова нещо. Пратката си е пратка. Никой няма право да обединява и разединява.

# 432
  • Варна
Е не само че могат, ами и го направиха при мен. Обадиха ми се днес да отида утре до пощата да си платя. Моя си е вината, че не знаех че имат право да ги обединяват. Иначе нямаше да се занимавам да плащам две доставки и две представителства пред митница. Не мисля че има закон, по който да е наказуемо, че съм решила да си разделям пратките. Ще ми бъде интересно да науча ако има такъв. Но така или иначе всички гимнастики ще са излишни от юни.

# 433
нямат право. търсете си вие правата.

# 434
  • София
Според мен трябва да си решат - или двете пратки всъщност са една и се дължи само едно представителство, или са две и никоя не надвишава облагаемата сума.
А ако опитате да пуснете жалба до ръководството?

Общи условия

Активация на акаунт