Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 36 344
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
  • София
За колата няма да те ощетят, защото някой лъже. Законът е един за всички, митница има право да оспори цена и ти да заплатиш мито и ДДС на цена, която те ти кажат,  това даже, ако ти я е подарил братовчед ти тази кола. Както вече стана ясно, обаче, ще идеш на друго място и все ще се намери кой да ти я внесе.. а в същото време някой друг, ще виси на опашки и ще му обединяват пратки, щото видиш ли е излъгал и веднага трябва да си плати 12те лева ддс.
Ами така е ок. Плащаш по “служебна” ставка. Звучи справедливо. За останалото няма да конентирам. Абсурдистан.
Въпреки ме съм ба мнение, ме и 5 кв. да откраднеш и 5000лв. все си е кражба.

# 466
Ако трябва да сме честни казусът беше " може ли митница да обедини двете поръчки"?
Да разбирам ли, че ако ги поръчам с ден разлика не могат да ги обединят?

[/quote]
Тогава няма да имат основание на което да стъпят. Иначе и шипмънт, и документи, и плащане са в един ден. На всичко отгоре и тук в манифеста са пристигнали заедно.

Същи по казуса с колата ми е странно. За мен си е жива дискриминация. Ако братовчед ми реши да ми продаде колата си и наистина ми я даде за 2000лв., щото така, какво става? Ощетяват ме заради някой, който евентуално ще излъже.
При обмитяване могат да се използват различни методи за определяне на стойността. Когато цената е занижена ( не отговаря на пазарната) се взема в предвид някой от другите методи. Могат да се използват и независими оценители, но най-често за колите се взема в предвид цената от шваки ( мисля, че тока се казваше това, което се използва в Европа) или за по-екзотични коли има специални сайтове, където се вижда каква е наистина платената цена, както и предходни смени на собствеността, със съответната цена  ( ако е имало такива)

# 467
Ако трябва да сме честни казусът беше " може ли митница да обедини двете поръчки"?
Да разбирам ли, че ако ги поръчам с ден разлика не могат да ги обединят?

Тогава няма да имат основание на което да стъпят. Иначе и шипмънт, и документи, и плащане са в един ден. На всичко отгоре и тук в манифеста са пристигнали заедно.

Същи по казуса с колата ми е странно. За мен си е жива дискриминация. Ако братовчед ми реши да ми продаде колата си и наистина ми я даде за 2000лв., щото така, какво става? Ощетяват ме заради някой, който евентуално ще излъже.
При обмитяване могат да се използват различни методи за определяне на стойността. Когато цената е занижена ( не отговаря на пазарната) се взема в предвид някой от другите методи. Могат да се използват и независими оценители, но най-често за колите се взема в предвид цената от шваки ( мисля, че тока се казваше това, което се използва в Европа) или за по-екзотични коли има специални сайтове, където се вижда каква е наистина платената цена, както и предходни смени на собствеността, със съответната цена  ( ако е имало такива)
[/quote]

И като са в манифеста заедно какво от това????? Май пощите не знаят какво правят и манифестират по няколко пратки на едно, щото са идиоти. Идете до ДХЛ и вижте дали някой ще си позволи да манифестира пратки с различни товарителници на едно.

# 468
jedinait, намери да се заяждаш другаде.
Може да отидеш и до ДХЛ и да научиш как се манифестира, въпреки, че се съмнявам, че някой ще те отрази. Надявам се наистина някой да ти обясни, та да научиш как се манифестира стока от куриер.

# 469
дхл са ми манифестирали хиляди пратки. как пък един път не се смилиха и не ми издаваха по една цесия на ден, а не на пратка Grinning

# 470
Хиляди пратки от един и същ изпращач, до един и същ получател.

Губиш се в детайлите скъпа потребителко, а те са същественни. Или пък лъжеш? Можеш да избереш кое от двете, е вярно.

Аз съм до тук, теб те оставям с хилядите ти пратки.

# 471
  • Варна
Голяма драма стана моят казус. Аз ли съм единствената, която разделя поръчки? Щом една поръчка може да се раздели, значи съм си купила продукт, който е до 30лв. Ако съм си купила продукт за 50лв как ще го разделя на две? Ако си пусна тоя месец единия продукт за 30лв, а другия месец другия продукт за 30лв така по-приемливо ли ще е за дамата, която ме изкара престъпник и лъжец? Айде разделете колата на поръчки по 30лв ако можете. Купила съм си 2 добавки тоя месец и вече съм търговец дължащ ДДС.

# 472
За мен казус няма. Ако някой твърди, че искаш да укриваш ддс, да върви да го доказва, да доказва стойност, да иска платежни, кореспонденция и квото там си иска. Има си закони и никой няма право да ти обединява пратките просто ей така, щото си е решил.

Също и казуса с колата е мега смешен. Не искал митничара да обмитява. Че то не е дали искаш или не искаш. Декларираш си стоката и от там нататък се оправяй ако правиш схеми.

# 473
  • София
За DHL изпратени и получени в едни и същи дни пратки от UK, от един и същ доставчик си ми ги оформиха както са изпратени като две отделни. И преди да бъда набедена ( не че много ще се впечатля 🙂) направих една поръчка, търговецът ми ги изпрати като две, казвайки ми, че единият продукт ше закъснее и след 30 мин. ми беше изпратен и той. Но не мисля, че са ги разделили заради ДДС/ мито, а защото DHL взимат допълнителни пари, ако пратката е с повече от 3 артикула. Ами благодарна съм на изпращача, така се прави, ако иска да има клиенти. Това, обаче също сигурно може да се изтълкува като кражба-в случая към DHL 🤔

# 474
Не виждам проблем. Хеле пък – нещо незаконно.
Няма проблем. До момента в който пратките стъпят в България на един и същ ден. Тогава се стига до конфликт - АМ ги разглежда като една, вносителя иска да са три или пет или колкото там са.
БП че не ги обработва в една декларация вече е друга тема
Договора за покупко продажба не беше манипулиран, дреме им на швейцарците каква сума ще напишат в този договор, общо взето пишат това, за което ги помоли купувача.
Пишат каквото им дойде, но не бил манипулиран? Интересна теза...Въобще примерът Ви не е никак удачен.

# 475
За DHL изпратени и получени в едни и същи дни пратки от UK, от един и същ доставчик си ми ги оформиха както са изпратени като две отделни. И преди да бъда набедена ( не че много ще се впечатля 🙂) направих една поръчка, търговецът ми ги изпрати като две, казвайки ми, че единият продукт ше закъснее и след 30 мин. ми беше изпратен и той. Но не мисля, че са ги разделили заради ДДС/ мито, а защото DHL взимат допълнителни пари, ако пратката е с повече от 3 артикула. Ами благодарна съм на изпращача, така се прави, ако иска да има клиенти. Това, обаче също сигурно може да се изтълкува като кражба-в случая към DHL 🤔

няма нормална фирма, която да обединява пратки. тва са безумия.

# 476
  • Варна
Взех ги най-накрая. Седях 40 мин в местния клон докато разберат какво трябва да правят. 33.6лв ми взеха в крайна сметка. 2 x12 + 2x 4.80. ДДС няма в крайна сметка?

# 477
Странно, но факт. Не са ви обединили пратките Grinning

# 478
  • Варна
Странно, но факт. Не са ви обединили пратките Grinning
Направо искам не знам какво да ги направя тия в пощата към митницата...Изрично ходих както ме посъветваха тук да им кажа, че искам сама да се представлявам, защото не дължа ДДС. Лелите там провериха и казаха, че ще заплатя ДДС, защото имало оформена декларация (или каквото там беше), пратките са сумирани и дължа ДДС. И сега накрая се оказва, че никво ДДС не са ми начислили, ами съм платила 33.6 само от таксички. Едната ми пратка е 27лв, другата 29, общо съм платила 59 лв с доставката за нещата си и после още повече от половината на тая стойност заплатих за таксички. Добре ме изиграха, признавам им го Grinning Живи и здрави!

# 479
Да припомня от къде тръгна разговора ...
Коли обединени разделени и прочие нямат нищо общо със споделеното. Колко са кадърни служителите и дали се правят на ударени или не им е там мястото. Кой им е правил конкурс и трябва ли служителката да си замине заедно с начлника и всички от комисията по конкурса и? Няма да си замине разбира се. Няма да си заминат и кокошките дето си лакират ноктите, а работата са оставили на една пенсионерка дето кара да се подпишеш върху бележка от пос терминала на която изрично пише не се изисква подпис. Нагла чиновническа п....на.
Така, да разкажа какво се случи с моя казус, както обещах. Simple Smile
Припомням, че моята пратка ми бе пратена от физическо лице, обозначена като "Gift" и реалната ѝ стойност действително беше под 45 евро, но въпреки това, беше спряна на Софийската митница.
Скрит текст:
Та, разкарах се аз до "Челопешко шосе", носейки със себе си копие от декларация CN23, както и разпечатка на страницата с поръчката (от eBay) + платежното от PayPal. И трите документа ми бяха изпратени от подателя, посредством e-mail. Аз само си ги разпечатах.
Както всички сме запознати, системата е от допотопен тип. Когато, в крайна сметка, се добереш до БРСЦ, се налага да чакаш на минусови температури пред едно "здание", тип павилион. Още по-неприятно е, ако на опашка преди теб вече са се наредили 4-5 човека.
Сега по съществената част – когато най-после моят ред дойде и влязох, за да си предам документите, не минахме без задължителния момент на "обърквация", от страна на обслужващата ме служителка, какъв е моят случай и за какво се боря (въпреки кристално ясното ми първоначално обяснение). След първите 30 секунди на допир до българските митнически служби, имах чувството, че аз съм в ролята на разясняващата правилата митничарка, а срещу себе си имам човек, който не притежава ни най-бегла представа от процедурите по освобождаване на пратки и нормативната база на агенцията, за която работи. Чух нелепи изказвания и въпроси, от типа на:

– "Ама никъде не пише, че пратката Ви е подарък!" (Това след 2-минутно взиране в предоставените от мен документи, в които ясно е посочено – на самата декларация CN23 – че пакетът е маркиран като "Gift");

– "Как така хем пратката е подарък за Вас, хем стоката е закупена онлайн от изпращача?" (Тук, признавам си, мигах на парцали, ненамирайки правилните думи, с които мога да отговаря на такъв "смислен" въпрос);

– "Оууу, не знам, Вашият казус е много сложен. Само митничар може да реши дали дължите ДДС, аз нищо не мога да Ви гарантирам. Оставете си документите и изчакайте пред сградата." (Duhhhhhhhh...)

Като комуникацията ни не се ограничи до тези няколко изречения, а се разви в продължение на около 5 мин., с интензивни обяснения от моя страна, в безплоден опит да разясня митническите правила на служителката срещу мен.

Та, излязох да чакам отвън. На броени метри беше "паркирана" една антично изглеждаща триколка, с помощта на която митничарят (?!) или момчето, доставящо пакетите, минаваше зад бариерата и караше до складовете, за да събере пратките на хората, които чакахме на място, за да си ги получим. Трябваше някак да се справя с мисълта, че ще кисна на арктическия студ чак до момента, в който човекът не се накани да тръгне наново към складовете, да събере поръчките, да се върне обратно и да ги разпредели. Та, така си отвисях още поне 20 мин.

Влизайки отново в павилиона, въпросният човек ми каза, че ще платя само такса от 4.80 лв. за пратката си (както и очаквах), но същевременно ми даде да попълня декларация за съгласие "БГ-Пощи" да ме представляват пред митническите служби. Стана ми леко подозрително – бях чела, че не трябва да се съгласяваш да попълваш такава декларация, защото, ако го направиш, със сигурност щели да ти вземат и комисиона от 12 лв. за услугата. Аз пак се обърнах към митничаря (или каквато длъжност изпълнява) и го попитах защо трябва да попълвам такава декларация, нали нямам нужда от представителство? При което той отвърна: "Нали вече Ви казах, че ще платите само 4.80? Няма да дължите 12 лв. Двете декларации са еднакви." – последното изречение ми се стори много странно, защото не виждам логика 2 документа, с различно предназначение, да изглеждат по един и същ начин... Е, в крайна сметка, наистина платих само 4.80 лв. на касата. Подписах се на още 1-2 места и това беше.

Надявам се, че разказът ми ще е от полза на някого, макар че наистина, както сте споменали, вероятно от средата на лятото натам няма да има особено значение... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт