Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 37 457
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Моля, споделете физически откъде мога да си извадя ЕОРИ в София?
Бившата Столична митница на Веслец или Митница Аерогара София

# 301
  • София
Изтекъл ми е електронният подпис, иначе щях.
Bloomnicer, Мнохо благодаря! И на двете места ли може? Чудя се къде ше са по-малко опашките 🤔

# 302
  • Sofia
Току-що получих SMS от "Бг-пощи", че моя пратка (с еди-кой си номер) подлежи на митническо оформяне. Декларирана е за по-малко от 30 лв. Този SMS на 100% означава, че пратката ми е спряна за проверка, нали? Simple Smile

# 303
  • In transit
Току-що получих SMS от "Бг-пощи", че моя пратка (с еди-кой си номер) подлежи на митническо оформяне. Декларирана е за по-малко от 30 лв. Този SMS на 100% означава, че пратката ми е спряна за проверка, нали? Simple Smile
Такива смс ми пращат от пощ.клон по адрес когато са ми прехвърлили служебно пратка от пощ.клон към митниците. Сумата, която са ми искали е 4.80лв. Дано и твоя случай да е такъв.

# 304
  • Sofia
Благодаря! А какво трябва да направя сега? Известие ли да чакам в пощенската си кутия? Или да пробвам да се свържа с тях по телефона?

# 305
  • София
Аз се чудя за бебешки дрехи от UK колко ДДС ще платя? 20 или 9?

# 306
  • In transit
Благодаря! А какво трябва да направя сега? Известие ли да чакам в пощенската си кутия? Или да пробвам да се свържа с тях по телефона?
Не пише ли в кой клон е пратката ти?
Редактирам се. Извинявам се, ако се те подвела. Сега си погледнах смс-ите, пише ми номер на пратката, в кой пощенски клон е и, че дължа митнически сборове. Твоето може би е различно.

# 307
Вчера имах интересни разговори със служител от митницата. Каза ми, че се готвят от средата на годината всички пратки без значение от къде идват (Китай или Европа) и без значение за колко пари са (2 лв или 2000) да се спират на митница и да се обмитяват. Все още не е взето решение, но се обсъжда. Ще става интересно. Simple Smile

# 308
  • Sofia
Ами, това от отдавна се знае... Simple Smile

# 309
  • In transit
То решението си е взето от ЕС, просто има гратисен период до 30.06. и става дума за пратки извън ЕС независимо от стойността им.

# 310
  • София
Спряна ми е пратка от Китай на стойност 27.28$. Питах изпращача защо не е пусната под 15$ и чакам отговор. При тази ситуация май е по-добре да я прежаля, нали? В сайта пише, че трябва да заплатя 12лв, за да ме представляват, 4.80лв за малка пратка и 20 лв. за митническа декларация т.е. ще ми излезе повече от покупката.

# 311
Спряна ми е пратка от Китай на стойност 27.28$. Питах изпращача защо не е пусната под 15$ и чакам отговор. При тази ситуация май е по-добре да я прежаля, нали? В сайта пише, че трябва да заплатя 12лв, за да ме представляват, 4.80лв за малка пратка и 20 лв. за митническа декларация т.е. ще ми излезе повече от покупката.
20% ДДС + 12лв. + 4.80лв. Без друга такса.

# 312
  • София
20% ДДС + 12лв. + 4.80лв. Без друга такса.
Да, пак едни 20лв+, което обезмисля пратка на стойност 45лв. и разправия по митници. Нито знам къде да отида, нито какво да правя. Трябва да си взема отпуска, че да тичам насам-натам.

# 313
  • Sofia
Ами, подготвяйте се, защото, както коментирахме и по-нагоре, в скоро бъдеще се предвижда на всички пратки, идващи от страни извън ЕС, да им бъдат начислявани митнически такси, без оглед на стойността. Simple Smile
Дори китайският търговец да я беше обявил за под 30 лв., сигурно пак щяха да я спрат. Моя пратка, декларирана на стойност около 20 лв., в момента е отклонена към митницата за проверка.
Щом смяташ, че няма смисъл, ориентирай се към поръчки от европейски онлайн магазини, защото положението с родната митница няма да става нито по-розово, нито по-разхлабено. Simple Smile

# 314
Може ли някой да обясни, ако пратка с декларирана стойност под 30 лв. от физическо към физическо лице все пак бъде отклонена към митница, каква е процедурата за освобождаване?

Общи условия

Активация на акаунт