Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява преустройството на жилище - премахването на вана в банята за да влезе инвалиден стол за къпане счита ли се за преустройство и колко пари се отпускат по тази точка?
Сигурен ли съм, че като родител на дете с увреждане нямам право на винетка и да внасям кола без мита, въпреки че имам право да я преустройвам?
Какви права имат деца с намалена възможност за социална адаптация (50%-90%)?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява преустройството на жилище - премахването на вана в банята за да влезе инвалиден стол за къпане счита ли се за преустройство и колко пари се отпускат по тази точка?
Преустройството на жилище включва адаптации, като например премахване на вана в баня, за да може да влиза инвалиден стол за къпане. Според наредбата на Столичен ГТ, лица с трайно намалена работоспособност или възможност за социална адаптация с над 90% намаление имат право на еднократна целева помощ в размер до 600 лв. за преустройство на жилище, ако средномесечният доход на член от семейството за последните 12 месеца е равен или по-нисък от двукратния размер на гарантирания минимален доход.
-
Сигурен ли съм, че като родител на дете с увреждане нямам право на винетка и да внасям кола без мита, въпреки че имам право да я преустройвам?
-
Какви права имат деца с намалена възможност за социална адаптация (50%-90%)?
Деца с 90% намалена възможност за социална адаптация имат право на различни компенсации, включително месечна добавка, безплатен превоз в градски транспорт, железопътен транспорт и автобусен транспорт, целева помощ за покупка и/или приспособяване на лично моторно превозно средство или преустройство на жилище и целева помощ за покупка и ремонт на помощни средства, приспособления и съоръжения за облекчаване и компенсиране на увреждания. Деца с намалена възможност за социална адаптация между 50% и 90% имат право на месечна добавка по чл. 25 в размер на 15% от гарантирания минимален доход, както и безплатен превоз в градски транспорт, ж.п. транспорт и автобусен транспорт.
-
Какви са условията за получаване на целева помощ за преустройство на жилище за лица с трайно намалена работоспособност или възможност за социална адаптация над 90%?
-
Какви са условията за получаване на карта за градски транспорт в София?
Става въпрос за социалната оценка на детето! Отказаха ми добавката за транспортни услуги от социалната интеграция!