ОКТОМВРИйчета 2020

• 22 089
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
За много години, мами! Да са ни живи и здрави прекрасниците и дано 2021 да ни позволи да ги запознаваме със света без тревоги!
Аз нещо така и не съумях да го вкарам редовно кърменето легнала - ако в обичайната поза люлка се насуква за 10-15 мин, като съм легнала настрани може дълго да не се пусне, така лежерно си поцъква ама зърната ми горките.... Изпадаме в едно такова безвремие и просъница дето после нямам никаква идея колко пъти е яла и какво се е случвало. Това което ме притеснява е че сякаш много се поти като спи до мен. В биологичната поза пък нещо й прищраква в мозъка и все едно влиза на животински режим - неистово грухти, мачка, бута, драпа, души, засуква едно припряно...абе озверява. Напомня ми на начина, по който сучеха малките на кучето ни едно време докато тя милата лежеше примирена на една страна.
Бебка приключи с дългите паузи между храненията след като консултант по кърмене ни обърна внимание, че не е много ок толкова малко бебе да пада под 8 на ден. Дадохме си сметка, че покрай въвеждането на бибата сме изпускали сигналите за глад, които също търпят промени. Сега нощем се буди като по часовник на три часа и въпреки че ми липсва съня някак ми е и по-спокойно. Но неспането явно започва да се натрупва, защото ми отнема все повече време да я чуя и да се събудя, адски неадекватна съм, а денем нямам никаква енергия, което започва да избива в глад за въглехидрати. Това последното много искам да го избегна, защото гинекологът каза, че при правилен режим има шанс след раждането да не се върне поликистозата.
Благодарение на мъжа ми вече успяваме да приспим бебка и в кошарата й 1-2 пъти на ден. Държим я за ръчичките (или тя нас по-скоро) да не ги мята, слагаме бибата и й пускаме въртележката (една от най-смислените ни покупки), но не мърдаме поне час. Така се приспиваме за дрямката между 17 и 18, после къпане, ядене, колики, разнасяне и пак приспиване към 20, като тия часове може да варират с около час. Масажа го правим сутрин след ставане, защото след баня е много крива. Въобще не знам какво ще правим с това къпане - за мивката вече е голяма, а цялата процедура с вадене на коритото, поставяне на хамачето, сипване на вода и поливане и после прибиране на целия цирк...поне да й доставяше удоволствие.

От години вече не се вълнувам много от Нова година, но досега май не я бях проспивала...

Педиатърката ни каза, че иска поне два месеца да даваме пробиотик заради антибиотика след раждането. Пак по съвет от консултант обаче сменихме Биогаята с такъв по-богат на щамове, даваме Пробиен. Последните 2-3 дни ‘коликите’ се завърнаха май така че няма да го спираме сигурно още месец-два, а и Лефакса пак ще пробваме за през нощта, че между 5 и 7 настава страшно пъшкане и пънене.

Времето по корем тамън беше започнало да става по-лесно след като започна да стои облегната на ръцете си и оп, започна да се обръща по гръб и край. Сега ако не успее да се обърне вдига страшен скандал, а за това с подпирането на стъпалата и избутването вече въобще няма толеранс.

# 466
Вашите бебчета плачат ли непрекъснато? Наш кривчо все мрънка или направо си реве откровено силно почти през цялото време, в което е буден. Смее се само след като е ял и то около 5-10 мин. и се започва извиване на тялото на дъга. Памперсът сменен, на топло е, пея му песни, нося го на ръце, на самолет, показвам играчки, слагам на активна гимнастика, на шезлонг - цъ. Реве ли реве. Хич не е на кеф напоследък. Евентуално ако го излъжа и заспи се мята непрекъснато в кошчето, изпуска си биберона, това го събужда и айде пак рев и мрън-мрън...

# 467
Вашите бебчета плачат ли непрекъснато? Наш кривчо все мрънка или направо си реве откровено силно почти през цялото време, в което е буден. Смее се само след като е ял и то около 5-10 мин. и се започва извиване на тялото на дъга. Памперсът сменен, на топло е, пея му песни, нося го на ръце, на самолет, показвам играчки, слагам на активна гимнастика, на шезлонг - цъ. Реве ли реве. Хич не е на кеф напоследък. Евентуално ако го излъжа и заспи се мята непрекъснато в кошчето, изпуска си биберона, това го събужда и айде пак рев и мрън-мрън...

Моето бебе не спира да плаче, ако не му спазвам часовеъе да сън. Тоест, стои час и нещо буден и е време да направи дрямка, но на него много му е интересно и не иска да заспи. Слагам в леглото, той започва да се мята, да изпуска бибата и да реве с цяло гърло. Приспиваща съм го 1+ час на моменти, но след като се наспи- следва час и нешо усмивки и смях .обаче ако не го приспя ще реве докато не се измори и не заспи сам, а това може да отнеме часове 😂

# 468
  • София
Това с часовете бодърстване и сън наистина е важно. При мен като са две е една непрекъсната лудница от хранене, гушкане, игра, мрънкане и рев - всичко на два гласа. Досега се стараех да спазвам точно часовете за хранене, едва от седмица почнах да траквам и спането. А вчера тръгнах да слушам една лекция за детския сън, и там говорят и за часове бодърстване след храненето, и кратки и по-дълги дрямки, и почна да ми просветва какво се случва. Като цяло освен храненето (на около 3ч) има ритъм на спане - на всеки около 1,5 - 2ч бодърстване им се приспива, и ако изпуснеш момента, реват неистово. Ако се събудят преди да са направили поне 30-40мин сън - също са кисели.

Също е важно как сме го приспали, защото ако е заспало на цица, като се разбуди, търси отново цица, за да се приспи отново. Асоциации на заспиване ги наричат.

# 469
Наистина са важни тези интервали и гледам да ги спазвам, а и той самия дава сигнали, че му се спи. На поискване е и обикновено интервалите на хранене са 2,5-3.00ч. После обаче докато си бодърства все си реве, наспан, ненаспан... бебешка му работа. Сигурно и това ще отмине по някое време. Ще се позантересувам по-подробно за съня и храненето. Delisardeli ти къде гледа лекцията? Аз следя "1 наум", но невинаги имам време да ги слушам

# 470
  • София
Точно на 1 наум, Психология на съня, ето
https://m.facebook.com/events/284900046164059/

# 471
Не съм следвала и засичала време на бодърстване и спане, но сега като чета май влизаме в някаква норма. Беба яде и е активна и весела час- час и 40 мин, след това започва да замрежва погледа и я слагам в шезлонга да я полюшва или я гушвам и заспива веднага. Може да спи от 10 мин до час. Много рядко мрънка или реве, само вечер става по- нервна, но след баня се успокоява. И те събират доста енергия и емоции през деня и това малко или много ги изтощава, а те са крехки душици и може на това да се дължи раздразнението вечер.

# 472
Дели, много хубаво си го обобщила. Изпусна ли първите признаци на сън, заспива трудно. Колкото повече време й е минало от времето за заспиване, толкова по-трудно. Мерси за лекцията, сега ще си я пусна Simple Smile

# 473
Здравейте! Да и аз откакто разбрах и най-вече започнах да настоявам за тези интервали всичко стана по-лесно. Заспива много бързо. Първо на ръце го правихме, а от няколко дни се престраших и мотивирах от коментара на futuremami и започнахме да го слагаме на почти всяка дрямка, при която сме вкъщи, в креватчето.  Люлеене, ръка на коремчето, биба, шъшкане. Заспива все по-лесно и бързо. Не плаче. Ако се размрънка го взимам да го успокои и пак (това от метода на Трейси Хог). Направо ме е страх да зарадвам и да го споделя, защото ми е направило впечатление, че каквото се похваля за бебо  и той после обръща на 180 градуса Grinning все пак съм на мнение, че такъв прогрес нямаше да се случи преди 2-3 седмици например, когато беше по-незрял и нуждаещ се от близост.
Днес сме на ваксини и макар да съм привърженик, много ме е страх от болката, която ще усети и че ще се изплаши, а също и че ще спре да спи така добре и да не плаче. Тъкмо стана по-ведър;)))
Относно съня - дамата, която прави лекцията има страница във фейсбук - "Нани, нани бебе". В нея тя има много постове с обяснения, а под всеки пост има въпроси от родители, на които тя отговаря и така можеш да получиш още информация. Друга такава страничка е "Копче за сън". Там също има доста полезни неща. Ползвам и едно приложение - Huckleberry. Там си логваш хранения, сън и други ако искаш и то ти дава нотификация кога е следващата дрямка. Така че да не пропуснеш. За съжаление не виждам да го съобразяват с всичко, което вкарваш като информация и май просто добавят например 1 ч и 15 мин. от часа на събуждане (зависи от възрастта на бебето) и това ти е приблизително прозореца за сън. Все пак ми е полезно да ми напомни като се заиграя или замотая с бебо. Пък аз слагам приблизително тогава.
Отиваме на ваксини. Стискайте палци! :*

# 474
И при нас е така със съня, ако пропуснем времето за сън и просто става ужас... колкото повече не спи, толкова, по-трудно ми е да я приспя .И лично аз гледам колко може да се придържам към ориентировъчните часове бодърстване и съм за възрастта й, т.е не повече бодърстване от 1.30-45 Мин.
Друг е въпросът, че не винаги ми се получава. Вкъщи през деня сънят е просто .на дрямки не повече от 20-30 Мин . Макс и виждам голям зор . За преспиването на ръце аз съм ви казвала , че по друг начин не става, не заспива, реве и още по-изнервена става.Слава Богу навън спи и се възползвам максимално от хубавото време. Надявам се да е период и това да отмине , а за спането на ръце просто не знам какво да правя ще търся съвети от консултанти по детски сън , скоро.
За рева и нашата девойка си е от ревливите, има пъти в които си реве, ей така за “имидж”- наядена, сменена, чиста , нито на ръце нито никак не иска , наревава се и спира в един ч момент след песнички и какво ли не , за да я успокоя.И се настроих , че си е в такъв ревлив момент и така ... правим каквото можем да се успокоим и чакаме да мине и този момент.
И ние бяхме на ваксини вчера, като цяло добре за сега ги понася ,слагах кул пач няма температура - на едното краче леко и се зачерви около боцнатото. На някоя от вас случвало ли се е така да има зачервяване и ако да правили компреси с реванол, или сте изчаквали да мине, като нещо нормално?

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 22:11 от g_star

# 475
Темата със съня.. Любимата ми. За разлика от нощния, който горе долу нормализирахме (е, става в 5 - 6ч сутринта ,но това да е проблема), с дневния съм се вкарала в голям филм. За спане в креватчето и дума да не става, колкото и да опитвам, почти заспал го слагам, на момента се размърдва и разревава и цялото приспиване почва на ново. Приспиването е само на ръце, понякога и почти час, а съня рядко надвишава 40 мин, въпреки че спи на ръцете ми. Съответно спи малко и е все по изнервен, и дори и като е буден е почти все в ръцете ми, защото само да го оставя и почва уаааа рев все едно го коля (а аз например искам да го облека, не е като да го оставя сам). Та за оставяне в креватчето просто не си представям как и кога ще стане. И това с тоя кратък сън направо ме изкарва извън нерви, даже понякога се случва заспи ми на ръката и буквално след 3 мин се размърдва. Не знам...

Иначе както акаше супер много изведнъж от 3 дни не е и малко почва да ме притеснява. Като има доста напишкани памперси значи ли, че си хапва достатъчно?

Аз един малко по-страничен въпрос да ви задам - покрай раждането и празниците получихме доста парички, подарък от роднини и се замислих, че е хубаво някак да му ги вложим в нещо. За момента каквото му е нужно сме купили, а не обичам да се купуват неща само за да се каже, че е от еди кой си. Мислех си дали има нещо като влогове за след 18 години или е малко безсмислено това? Мислили ли сте за нещо подобно?

# 476
Направихме ваксините. Беше много смел и почти не плака. Но педиатърът ме предупреди, че няколко дни ще имаме проблем със спането и ще е по-раздразнителен. Та днес нито едно приспиване на легло не се получи. Не реве, но не може да се отнесе в съня. Тъкмо мислиш, че е заспал и отваря очите. След час и половина опити накрая го успахме на ръце. Надявам се да не се буди много през нощта. Е гати, тъкмо някакъв прогрес имахме Simple Smile
Зачерви му се и леко се поду и при него мястото на едната ваксина. Слагам cool patch. Лекарят каза, че може да се зачерви леко и подуе леко, да не се притеснявам.
И аз тези дни мислех за влогове или може би някакви фондове... Да започнат да му се трупат и дано множат парички за в бъдеще... Но не съм мислила още какви. Може би някакви малко рискови взаимни фондове ще гледам.
Който иска да работи с консултант по сън - да знаете, че тези двете за които ви писах имат свободни часове чак през март или април в момента. Т.е 2-3 месеца напред им вървят записванията. Сигурно има много други обаче.

# 477
  • Пловдив
А аз мислех за някаква спестовна слетка, но хич не съм наясно с нещата и дали има смисъл парите да са в банка.

# 478
Ако спестовната сметка е на името на детето, само то има право да я ползва след навършване на 18 години. Това ни отказа да отворим такава, защото до 18 години, в тази нестабилна обстановка, да се държат повече пари в банка е доста рисково. Каня се да разпитам по- подробно за удачните варианти, но още не съм стигнала до там.
DeeBee, може да сложиш марля с малко мед върху зачервеното, ще помогне.

# 479
sisi11 ако е само на кърма е нормално да не ака по 2,3,4 дни. Прави масаж на коремчето по посока на часовниковата стрелка и слагай по корем по-често.
Коликите май и при нас се връщат..... на моменти е много неспокойна и плаче, докато не я гушна и приспя. Иначе сега се опитвам да не я приспивам на ръце, а сама да заспива.

Общи условия

Активация на акаунт