COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 123 574
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 210
Хората си искат стария живот, при това без мерки. И няма да има мерки, ще видите!
Всички си го искаме. Това няма спор. И без мерки се видя, че не става. Това също не мисля, че може да се оспори.
Но ти си права, идат избори, да видим как ще се харесат на електората, макар да не мисля, че ако отпуснат мерките изобщо ще има кой да гласува на изборите, ако продължи вълната и пак голямо количество хора са болни.
За изборите днеска на среща при президента от АБВ е постъпило любопитно предложение за изборите. Да не бъдат в края на Март, а през Май, и за първи път в историята да не бъдат провеждани в 1, а в 2 поредни дни, Събота и Неделя. Така много ще се разреди човекопотока по време на избори, струпвания на хора чакащи да гласуват, а отделно Май месец е много по подходящо време за изборите от епидемична гледна точка. Ваксинацията ще е много напреднала, в комбинация с топлото време и отворените прозорци разпространението ще е на много по ниски нива отколкото през Март, особено ако допуснем нови грешки в управлението на епидемията през Януари. Защото от това как точно ще контролират епидемията управлящите през Януари с предстоящите решения които ще взимат зависи какво ще е епидемичното положение през Март. Има и много политика, не само епидемиология в решението за изборите. Ако изборите са през Май ще има много по висока избирателна активност, отколкото ако са през Март, а това съществено ще влияе на резултата и много политически интереси има в това кога да бъдат изборите.

# 12 211
  • София
Ако изборите са през Май ще има много по висока избирателна активност, отколкото ако са през Март, а това съществено ще влияе на резултата и много политически интереси има в това кога да бъдат изборите.
Избирателната активност няма голямо отношение към резултатите от изборите, доколкото пасивни има сред привържениците на всички политически сили. Изборите не бива да се отлагат по никакъв начин, според мен. Иначе политически интерес да бъдат отложени има основно у управляващите и ме шокират опозиционни формации с подобни възгледи. Конкретно към АБВ е Мангъров, та не знам там всъщност за какво се борят и дали да опозиция, но това не е и за тази тема.

# 12 212
  • София
Имам спомен, че още вчера Радев отрече провеждането на изборите в два поредни дни, защото щяло да бъде много трудно...
По-скоро е важно да се измисли как ще гласуват карантинираните и тези в болниците. Освен това времето е изключително непредвидим фактор - рожденият ми ден е през март и ми се е случвало и по потник да съм, и със зимно палто...

# 12 213
По пощата могат да гласуват.

# 12 214
  • в страната на чудесата
А болните и дежурните как са гласували досега в болниците? С изборни секции там. Как са гласували карантинирани за морбили, варицела, хеп А... за 30 години само сега ли има карантинирани?

# 12 215
Ако изборите са през Май ще има много по висока избирателна активност, отколкото ако са през Март, а това съществено ще влияе на резултата и много политически интереси има в това кога да бъдат изборите.
Избирателната активност няма голямо отношение към резултатите от изборите, доколкото пасивни има сред привържениците на всички политически сили. Изборите не бива да се отлагат по никакъв начин, според мен. Иначе политически интерес да бъдат отложени има основно у управляващите и ме шокират опозиционни формации с подобни възгледи. Конкретно към АБВ е Мангъров, та не знам там всъщност за какво се борят и дали да опозиция, но това не е и за тази тема.
Не знам защо те шокират опозиционни формации които искат отлагане на изборите. Едно на страна че чисто епидемично погледнато това е много добро решение, а и чисто политически си мисля че изборите да са колкото  може в по тежка епидемична ситуация е в интерес на най голямата партия. Колкото по малко хора отидат да гласуват, а това зависи най вече от епидемичната ситуация, толкова гласуването ще бъде оформено от най мотивираните да гласуват, а това са твърдите ядра на партиите. И не случайно лидера на партията с най голямо твърдо електорално ядро, е най гласовит, че никакво отлагане не трябва да има на изборите.

# 12 216
Не е много подходящо да се сравнява сегашния брой на карантинараните с всичко известно досега.
От друга страна, не си представям в сегашния локдаун, ако не стане и по-твърд, властите в Германия например да разрешат разкриване на избирателна секция и провеждане на избори. Което е в полза на управляващите.

# 12 217
  • в страната на чудесата
Защо?
Бройката ли има значение?
Досега са нарушавани правата за гласуване на карантинирани ли? Щото са малко? Хм. Какъв е немският опит - как гласуват тези в карантина по някаква причина?

# 12 218
  • В заешката дупка
При нас в Исландия имаше президентски избори края на юни месец. Карантираните можеха да гласуват в специална заграждение/палатка на открито на обществен паркинг, в която влизат с колата си, т.е драйв-ин - гласуват без да слизат от колата.

Но е вярно, че при нас тогава имаше много малко хора в карантина и епидемията беше овладяна.

# 12 219

Отделно тук няма не само сапун в тоалетните на училищата, то често няма и тоалетни, но няма и тестове. Във Франция отпуснаха 1 млн антиген теста за училищата още през ноември. Правят и други изследвания, затова сега знаят, че аниматор в детска градина е заразил децата с новия британски щам през тази седмица. У нас какво знаем...Освен да подскачаме от радост като се направят малко тестове, защото излиза, че сме победили Ковид с мъжкото хоро.
Е тези 1 млн антиген тестове не са ли за да се предотвратят такива случаи, а не пост фактум да се установява кой кого заразил? Или за градините няма тестове?

# 12 220
Цитат
Освен това времето е изключително непредвидим фактор - рожденият ми ден е през март и ми се е случвало и по потник да съм, и със зимно палто...
За разлика от Май когато е ясно какво ще е времето и изборите ще могат спокойно да се проведат на изцяло отворени прозорци, през Март ще е голям хазарт какво ще е времето и ще трябва да се молиме на Господ ако изборите са тогава да не се повтори ситуацията от миналата година където максимална температура, повтарям максимална спада до 0 градуса в края на Март. В тая тема дори честитя през миналата година 1-вият пролетен сняг.
 https://www.bg-mamma.com/?topic=1168831.210

# 12 221
Нов вариант на вируса в Япония, засечен в хора, идващи от Бразилия
Националният институт по инфекциозни болести в Япония ще изследва дали предизвиква по-тежко заболяване и дали ваксините ще го покриват. Чудя се така до кога.
https://www.japantimes.co.jp/news/2021/01/10/national/science-he … us-variant-japan/

# 12 222
Между другото е логично вируса да мутира най активно и съществено променяйки качествата си там където много се е размножавал. Страна като Бразилия през цялата пандемия активно работи по размножаването на вируса което води до тия мутации които са заплаха за ваксините, под "умното" ръководство на техният лидер.

# 12 223
Цитат
Така е, Бояна, Мол и дискотека са прехрана за много хора. Умишлено пропускам този аспект, защото в темата войнства непоносимост към работещите там.
В един момент вредите от локдауна започват много силно да превишават ползите (доколкото изобщо ги има) и когато той дойде, просто трябва да се отвори.
Според Хампарцумян вредите за икономиката в следствие на епидемията не са толкова големи колкото се очаквало по рано.

Скрит текст:
Прогнозите за влошаване на икономиката заради кризата, предизвикана от коронавируса са били надценени. Това се вижда в Германия, както и в България. Директните вреди върху цялата икономика не са толкова тежки, колкото се очакваше, каза днес пред Би Ти Ви банкерът Левон Хампарцумян.

Той допълни, че има и сектори, които са по-тежко засегнати като туризма и ресторантьорството, но те бързо ще се възстановят след кризата. Хампарцумян отбеляза, че има сегменти на икономиката, които процъфтяват въпреки кризата, като онлайн търговията и куриерските фирми.
https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/01/10/4161698_hamparcumian_vr … navirusa/?ref=rss

В живота празно няма. Едни сектори в о-веният живот в момента наистина страдат, но други благодарение на ситуацията процъвтяват, разширяват се, търсят още персонал, така че цялостният удар върху икономиката въобще не е толкова страшен, колкото се смяташе в началото когато се поставяше въпроса за управлението на епидемията и как трябва да реагираме срещу вируса, в плоскостта здравето срещу икономиката. Все още не сме свили достатъчно вируса че да стигнем до момента в който вредите от мерките ще надвишават ползите. Все пак ние все още имаме 4 000 хоспитализирани, 380 интензивни, умират все още хора с темпото от началото на Ноември. Бяхме в много тежка ситуация и тенденцията е чудесна, но още сме много далеч от ситуацията в която ползите от мерките ще са по малко от вредите. Ако бяхме в ситуация в момента да имаме 2 000 хоспитализирани, 150 интензивни, да сме свили починалите до ситуацията през септември, да сме ваксинирали всички най застрашени хора на 1-ва линия, медици, учители, да сме Март месец и топлото време и отворените прозорци да чукат на вратата сме в друга ситуация, но в момента сме много далеч от ситуация в която вредите от мерките да надвишават ползите.

Моeто лично мнeниe e, чe 10 000 нови куриeри и доставчици на храна нe могат да компeнсират 150 000 хиляди, които сeдят вкъщи и очакват 28-тe лв. на дeн.
Просто няма работа за 200 000 нови куриeри и санитари, колкото и по тeлeвизора да обясняват друго.

Ситуацията напримeр в Бургас и Bарна e слeдната:

https://bnr.bg/varna/post/101400221/rgregerg

https://www.faragency.bg/news/16095957186577/covid-19-ostavi-bez … ushi-prez-noemvri

Държавнитe чиновници и чантаджиитe са в амок от Ковид-а - нe сe наготвиха, напраха и нeизрeмонтираха, но и тяхното врeмe идва - 2021 щe e трудна фискално. Нe можe само бачкащитe да плащат смeтката.

# 12 224
Така е, Бояна, Мол и дискотека са прехрана за много хора. Умишлено пропускам този аспект, защото в темата войнства непоносимост към работещите там.
В един момент вредите от локдауна започват много силно да превишават ползите (доколкото изобщо ги има) и когато той дойде, просто трябва да се отвори.

Надали. Bиждамe как сe настъпва мотиката с локдауна нон-стоп и всe пак продължават. Head Band

Bиждамe и какво става в Израeл, Чехия и Ирландия.

Няма политичeска воля да сe излeзe и да сe кажe "Сбъркахмe! Извинeтe!".
Има момeнти, в които дори си мисля, чe нашитe крадци постъпиха прозорливо и нe ни затвориха напълно, въпрeки исканията от опрeдeлeни облагодeтeлствани лица.

E, има дивотии от рода на "20 души в съблeкалнята на фитнeса e опасно, 20 души в съблeкалнята на басeйна - нe e", но на фона на свeтовнитe малоумщини смe направо приeмливи.

Общи условия

Активация на акаунт