COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 219
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 100
Не виждам как е възможно да се знае какви ефекти в бъдеще може да има ваксина, която е на няколко месеца. Дали ще има, дали няма да има - времето ще покаже. Същото се отнася и до трайността на естествения имунитет и на този от ваксините. Болестта е нова, ваксините още по-нови и все още не се знае какво се знае.
Това е подвеждащо твърдение. Експертите ясно заявиха - ако има странични ефекти от дадена ваксина те се явяват в 90% от случаите в първите 60 дни след поставянето. Може да кажем в много по-голяма степен, че не са ясни и дълготрайните ефекти от действията на вирусното заболяване в човешкото тяло и за това за предпочитане е човек да се "зарази" с ваксина отколкото с нов вид вирус. За ваксината поне се знае, че е създадена от човек с цел да го предпази.

Това са общи приказки. Няма как да знаеш кое по-вредно без никакви данни. В първите 60 дни се явяват неща, които биха по принцип се проявили в кратък срок. Има други, които няма как да се проявят в такъв кратък период.

# 20 101
  • София
По мое скромно и съвсем не специализирано мнение няма как сега наличните ваксини да нямат никакво влияние върху новите варианти. По-слабо - да. Много по-слабо - да. Нека не забравяме, че с нея ще ваксинират и в други европейски държави. Да, ще заложат на иРНК, но все пак...
Аз и назад писах - ако имам избор дали да карам коронавирус леко или по-тежко, все пак ще искам нещо, което ми осигурява по-леко изкарване.

# 20 102
И IT компаниите ли са с приоритет пред възрастните и хронично болните?

Това изобщо има ли го някъде другаде по света?

# 20 103
определено става нещо, което не е добре регламентирано, с тия записвания... как пък на никой не му се ръчка от журналистите, или просто и те са в работодателски списъци и им е все тая за другите

# 20 104
  • София
Странно е Simple Smile IT компаниите работят от март месец хоум офис - без прекъсване, поне моите 21 познати от различни фирми са така.
Адвокатите обаче са след маргиналната фаза, т.е. - в никоя. Ех, Влади, ех, Горанов...колко прав беше ти, колко прав!

# 20 105
Аз вече писах днес, че са подхванали ИТ и други компании, защото в момента има доста АЗ, тези хора няма да ги ваксинират с Pfizer и Moderna. Предполагам, че за възрастните си чакат иРНК ваксините.

# 20 106
  • София
Журналисти, пиари, оператори, режисьори и прочее персонал съвсем официално и тържествено попадна във Фаза 3 още миналата седмица - лично аз съм писала, че така влизам в тази фаза и си чакам повикването.
Днес става ясно, че ИТ индустрията също няма проблем да попадне там, което разбирам до известна степен, защото ако например БОРИКА се срине, ще го д*хаме големия...

# 20 107
Напротив, всичко си е регламентирано, държавата просто показва какви са й приоритетите и отношението, не че сме имали някакви илюзии де.

# 20 108
Не знам как е за ит компаниите, но при големите търговски вериги, ако се разболее касиер, вероятността за смяна е по- лесна, сравнено с да кажем Ел. или телекомуникационна инфраструктура. Това вероятно имат предвид, като са ги сложили 3 фаза. В тези фирми персоналът е изтискан на минимум, и едва ли бързо ще намерят заместник, ако ни спре интернета, мобилната станция, елзахранване, а хората са болни.

# 20 109
Доста ИТ компании работят от вкъщи, да. Безплатно ли ще ги ваксинират?

# 20 110
  • София
Доста ИТ компании работят от вкъщи, да. Безплатно ли ще ги ваксинират?

Да, въпросът за платена ваксинация поне официално не стои за момента.

# 20 111
  • София
Логика, та дрънка...
Относно подготовката на служители от ИТ компаниите за ваксиниране, въпреки че доста от тях са млади и работят предимно у дома, проф. Мутафчийски коментира, че те спадат към третата фаза, която включва служители от критична и стратегическа инфраструктура, от които зависи функционирането на обществото. "Това е доста голяма група е, която не е много коректно описана във ваксинационния план, но ИТ компаниите и медиите попадат в нея", коментира той. Така и не стана ясно на какъв принцип се формират служителите от тази важна инфраструктура, които подлежат на имунизиране в третата фаза.
от ТУК
Всъщност излиза, че фазите за ваксинация се определят по това кой колко е важен, а не кой е най-уязвим. Наистина гениално.  ooooh!

# 20 112
  • В заешката дупка
А някъде някаква синтезирана и нагледна информация къде колко са вакинирани в България, възрастови групи, видове ваксина, по региони, има ли? Линк?

Нещо подобни на това, примерно, което е при нас:

# 20 113
Да, безплатно.

Иначе аз за моите родители предпочитам да изчакат Файзера отколкото да ги мушна в някой списък да предредят така мразените ИТ-та, и да им боцнат АЗ..

# 20 114
Коя друга държава ваксинира възрастните и хронично болните последни, посочете ми такава? Интересува ме цивилизована държава.

Общи условия

Активация на акаунт