COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 333
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 045
  • София /Абсурдистан
Аз бих послушала лекуващите ме онколози в случая.
Везната клони към това решение при мен.

# 21 046
  • София
Твърдят, че:
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в понеделник, 22 февруари, 25 740 дози от производителя Pfizer/BioNTech.
от ТУК
В момента явно ваксинират с пристигналите на 19.02. ваксини на AstraZeneca.
Така че може би ще има възможност и за ваксиниране с Пфайцер на общо основание, освен ако не я заделят за друго.
Понеделник се чака и по-голяма доставка на АЗ (отново, в петък също имаше), но Файзер са много минимални като количества доставките; чудя се - всяка седмица ли идват или един-два пъти месечно....

# 21 047
  • Другата България
Аз се чудя дали да се ваксинирам и за коя ваксина да чакам. Имам автоимунно заболяване и онкологично. Имам и тежка полимедикаментозна алергия в следствие от химиотерапията. В момента не съм на активно лечение.  Питах лекуващите онколози, те казаха в никакъв случай ваксина. Питах ЛЛ, тя каза, че не знае какво да посъветва. Питах и други лекари, казаха - задължително ваксина за такива като теб. ММ също е лекар и казва да не се ваксинирам.  Сега не знам какво да правя. Има ли и други като мен, да споделят опит? Какво се прави в такава ситуация?
Лейди, знаем се от една друга тема, за жалост.
При съпругът ми съветите са същите.
Въпреки, че аз съм с особено мнение.
Баща ти ваксинира ли?

# 21 048
  • София
Аз се чудя дали да се ваксинирам и за коя ваксина да чакам. Имам автоимунно заболяване и онкологично. Имам и тежка полимедикаментозна алергия в следствие от химиотерапията. В момента не съм на активно лечение.  Питах лекуващите онколози, те казаха в никакъв случай ваксина. Питах ЛЛ, тя каза, че не знае какво да посъветва. Питах и други лекари, казаха - задължително ваксина за такива като теб. ММ също е лекар и казва да не се ваксинирам.  Сега не знам какво да правя. Има ли и други като мен, да споделят опит? Какво се прави в такава ситуация?

Лейди, след като онколозите са против ваксина, изчакай поне до края на активното ти лечение. Другите лекари може и да са прави по принцип, но в момента те лекуват и лекуващите лекари би трябвало да имат думата.

# 21 049
Това за майката на Fanfanito. В Александровска предлагат мобилни екипи за ваксиниране.
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/otkrivat-denonoshtni-kabineti-za-vaksinirane

# 21 050
Твърдят, че:
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в понеделник, 22 февруари, 25 740 дози от производителя Pfizer/BioNTech.
от ТУК
В момента явно ваксинират с пристигналите на 19.02. ваксини на AstraZeneca.
Така че може би ще има възможност и за ваксиниране с Пфайцер на общо основание, освен ако не я заделят за друго.
Понеделник се чака и по-голяма доставка на АЗ (отново, в петък също имаше), но Файзер са много минимални като количества доставките; чудя се - всяка седмица ли идват или един-два пъти месечно....

Ronald, сметките за първото тримесечие излизат точни - 12 седмици по около 22 000 дози седмично, правят към 260 000 дози за първото тримесечие, колкото са и в справката на здравното министерство.

За България, не знам, но тук в Швеция доставките от Pfizer идват всяка седмица. Предполагам и за България е същото.

# 21 051
  • София
Мой близък също е на лечение след онкозаболяване (не химиотерапия). Лекуващият онколог каза само РНК ваксина, АЗ изобщо не била подходяща за него.

# 21 052
На близък, провеждащ в момента ХТ, са забранили ваксинация. Препоръка да се пази.

# 21 053
Това за майката на Fanfanito. В Александровска предлагат мобилни екипи за ваксиниране.
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/otkrivat-denonoshtni-kabineti-za-vaksinirane
Тези мобилни екипи са за различни организации с много хора за ваксиниране. Аз предполагам, че ще открият услуга по-нататък /макар и срещу заплащане/ да ходят по домовете и да ваксинират възрастни и неподвижни хора.

# 21 054
  • Далечният изток
Имаме ли приблизителна бройка ваксинирани (2 дози), която може да очакваме за цялата година? Като капацитет за изпълнение, без да се смята желанието.

Имаме бройка на очаквания брой дози за годината - 18576926, с които да се ваксинират 9288463 души (или при еднодозова Янсен - 10288463 души). Инфо от сайта на МЗ. Тук са включени всички ваксини, и тези, които все още не са разрешени, но имат сключени договори с ЕК.

# 21 055
https://www.24chasa.bg/novini/article/9538330

Отварят денонощни пунктове в областите градове.
Малко вече леко прекалено ми си струва. Кой ще ходи да се ваксинира в два през нощта?

Всъщност ще има много файзер и ще останат даже, но за сега бързащите няма избор.

# 21 056
Дали наистина ефикасността на ваксината на Пфайзер е 95%?

Преди пет седмици, когато повдигнах въпроси относно резултатите от изпитванията за ваксини covid-19 на Pfizer и Moderna, всичко, което беше публично достояние, бяха протоколите от проучването и няколко съобщения за пресата. Днес са налични две публикации в списания и около 400 страници обобщени данни под формата на множество доклади, представени от и до FDA преди спешното разрешение на агенцията за иРНК ваксината на всяка компания. Докато някои от допълнителните подробности са успокояващи, други не.

Pfizer съобщава за 170 PCR потвърдени случая на covid-19, разделени между 8 и 162 между ваксината и плацебо групите. Но тези цифри са били по-малко от категория болест, наречена „заподозрян covid-19“ - тези със симптоматичен covid-19, които не са потвърдени от PCR. Според доклада на FDA за ваксината на Pfizer има „общо 3410 случая на съмнения, но непотвърдени covid-19 в общата популация на проучването, 1594 са възникнали в групата на ваксините срещу 1816 в групата на плацебо“.

С 20 пъти повече подозрения от потвърдени случаи, тази категория заболяване не може да бъде пренебрегната, просто защото няма положителен резултат от PCR теста. Всъщност това го прави още по-спешно за разбиране. Груба оценка на ефикасността на ваксината срещу развитие на симптоми на covid-19, със или без положителен резултат от PCR теста, би била относително намаляване на риска с 19% (вж. Бележка под линия) - далеч под 50% праг на ефективност за разрешение, определен от регулаторите. Дори след отстраняване на случаите, възникнали в рамките на 7 дни от ваксинацията (409 за ваксината на Pfizer’s срещу 287 за плацебо), което трябва да включва по-голямата част от симптомите поради краткосрочната реактогенност на ваксината, ефективността на ваксината остава ниска: 29% (вж. Бележка под линия)............
https://blogs.bmj.com/bmj/2021/01/04/peter-doshi-pfizer-and-mode … and-the-raw-data/

# 21 057
Аз бих послушала лекуващите ме онколози в случая.
Везната клони към това решение при мен.

Няма да ти навреди ваксината, но пък едва ли ще имаш пълен имунен отговор както при здравите. Как са ти WBC и лимфоцитите? Аз съм с хематологично онкозаболяване и нямам никакво намерение да карам лимфоцитите си да произвеждат каквото и да било. Ще изчакам някоя антигенна/пептидна/белтъчна ваксина. Вероятно Novavax.

# 21 058
  • в страната на чудесата
Имам въпрос и ще помоля да не ми скачате заради него. Ако дойда в България, мога ли са се ваксинирам срещу заплащане? Имам немски осигуровки, не български, а в Германия с тези ред, дисциплина и "гъвкаво" мислене, като гледам редът ми ще дойде за Великден 2023.
Не знам какво са ти отговорили преди мен,  но можеш да дойдеш и да получиш ваксина, ако имаш българско ЕГН. Няма значение дали имаш осигуровки или не. Аз на твое място бих.

# 21 059
https://www.24chasa.bg/novini/article/9538330

Отварят денонощни пунктове в областите градове.
Малко вече леко прекалено ми си струва. Кой ще ходи да се ваксинира в два през нощта?

Всъщност ще има много файзер и ще останат даже, но за сега бързащите няма избор.
Ще има, но чак след изборите.
Откакто приеха решението да пазят 200 хиляди дози на пфайзер за стотината хиляди участващи в изборите, количествата от тази ваксина са ограничени за другите.
Вероятно април месец вече ще има масово и от тях.

Общи условия

Активация на акаунт