COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 412
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 810
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Ясно, благодаря.

Аз не съм съвсем сигурен, че нарастват заразените деца защото има нов щам. По-скоро бих заложил на това, че сега се тестват повече и децата, тъй като хората се наплашиха. Твърде е възможно при предишната вълна да е имало също толкова много заразени деца, но понеже никой не ги е тествал да са минали "под радара", така да се каже.

Много по-притеснително би било ако нарастват случаите на хоспитализираните деца - но това не знам дали може да се види някъде като статистика.

# 21 811
  • София
Аз бях записала два часа в Цибалаб за петък, но току що ги освободих, тъй като вече се ваксинирахме на друго място. Simple Smile

# 21 812
  • София
Пак изправяме вертикалата. За два дена в работата на мъжа ми - пет положителни, а не бяха имали от октомври-ноември.

# 21 813
Проф. Коста Костов за естествения имунитет, реално преболедувалите и локдауните

Проф. Костов: Локдаунът не прекъсва епидемията, той само забавя нейния ход
Той обясни, че имунитетът, който придобиваме от ваксините, макар и доказан като ефективен, отстъпва в някои детайли на естествения имунитет

https://dnews.bg/prof-kostov-lokdaunat-ne-prekasva-epidemiata-to … qEpigUa4n-y0W3BvE

Скрит текст:
"Аз съм съгласен с анонса на Кирил Вълчев от тази сутрин, с който призовава да се отворят границите. Аз съм "за" мерките на индивидуално ниво – маски, дистанция. Но не съм много съгласен със затварянето на границата, с изолирането на държавите от света. Ако се спазват индивидуалните мерки, не виждам голям смисъл от локдауни, освен ако не претоварим системата. Локдаунът не прекъсва епидемията, той само забавя нейния ход".

Това заяви в "Седмицата" на Дарик пулмологът проф. Коста Костов.
По думите му естественият имунитет е много важен, но в България неговото ниво никога не се е търсило, а ние и досега не знаем какво е то за страната.

"Естественият имунитет в България не знаем колко е. Имаме 230-240 хиляди преминали през инфекцията. Моето лично предположение е, че те не са по-малко от милион. Сериозните публикации сочат, че в зоните, в които имунитетът е изследван добре, максималната степен на установен имунитет сред населението, например в Ню йорк, е 14 пъти повече от установеният чрез обичайните PCR проби", коментира той.

Според него изискването на ваксинационен паспорт е дискриминация и пренебрегване на личната свобода.

"Не харесвам този казармен вариант с паспорти. Смятам, че това не е коректно. Носителите на естествен имунитет са една по-здрава част от имунната популация. Вирусът не е носител само на един шип. Той има много антигени и когато боледуваш от него придобиваш един по-обемен имунитет", каза пулмологът.

Проф. Костов: Хаотичното управление на пандемията у нас ни раздели на два крайни лагера

Той обясни, че имунитетът, който придобиваме от ваксините, макар и доказан като ефективен, отстъпва в някои детайли на естествения имунитет. Проф. Костов заяви, че човек, който е преболедувал от Ковид, категорично не трябва да се ваксинира.

"Няма никакъв проблем да се ваксинира, но защо да бърза? Преболедувал, дори леко, носи имунна памет и антитела в рамките на не по-малко от 6 месеца, вероятно 8, а по моите предположения и повече. Това е много сериозна имунна защита и е сравнително устойчива във времето", коментира той.
В линка има и аудиофайл на цялото интервю по Дарик.
"Аз съм "за" мерките на индивидуално ниво – маски, дистанция. Но не съм много съгласен със затварянето на границата, с изолирането на държавите от света. Ако се спазват индивидуалните мерки, не виждам голям смисъл от локдауни, освен ако не претоварим системата."

Нима някой твърди, че целта на локдауните е друга? Никоя държава не е затворила ей така за кеф, а точно за да избегне претоварване на здравната си система. Нищо ново не казва професора.

"Носителите на естествен имунитет са една по-здрава част от имунната популация. Вирусът не е носител само на един шип. Той има много антигени и когато поледуваш от него придобиваш един по-обемен имунитет", каза пулмологът."
"Той обясни, че имунитетът, който придобиваме от ваксините, макар и доказан като ефективен, отстъпва в някои детайли на естествения имунитет. "
[/spoiler]

Нека проф. Костов и мангъров да запазят призивите си за естествено придобиване на имунитет срещу вируса за близките си и да оставят останалите хора сами да решат дали да го изкарат или да се ваксинират. Колелото вече се завъртя- първите ваксини вече излязоха, тепърва ще излизат още, мантрата "всички ще го изкараме" вече не върви.

Много добро и навременно изкарване на професор. Изобщо не го намирам за призив да се боледува. Това по-скоро е отправено към преболедувалите, а вече са доста сериозно число. Намирам за правилно да не бързам да се имунизирам, защото изминаха 4 месеца откакто преболедувах и не виждам причина да измествам някой, който не е карал и е застрашен, а аз имам защита. И да, смятам, че преболедуването е възможно да носи по-дълготрайна защита, защото тялото се среща с вируса в пълния му вид и си създава пълна представа за него. Логично е да го разпознае много по-лесно и да го помни по-дълго.

# 21 814
Синът ми имаха болно дете октомври, пуснаха ги онлайн, но в РЗИ май никой не ги беше подал, не са ме търсили.

# 21 815
  • През девет планини в десета...
Гледам статистиката и се чудя аз в кой свят живея. Имам чувството, че съм в някой паралелен свят от вселената. В моя областен град няма и 400 души ваксинирани с две дози. Областен град... И не защото хората не искат, няма ваксини. София не е България, ВМА не е България.

# 21 816
  • София
Акад.Петрунов: "В момента големите компании много активно разработват вариант за трета реимунизация при някои от ваксините, която ще бъде обогатена с актуалните циркулиращи мутации. Идеята е в късната есен на 2021 г. на ваксинираните с две дози да се постави трета, с което да бъдат по-широко защитени. Разработването в момента на един нов вариант на съществуваща ваксина ще отнеме няколко месеца, няма да бъде с години", съобщава ученият.
от ТУК
Надявам се да има достатъчно ваксини и желаещи да се ваксинират. Няма лесно да се отървем от тази гадост, но мисля, че това е начинът.

# 21 817
Около 4000 са хоспитализирани. Вероятно не ги броят за карантинирани, защото така или иначе са в болница.
Мне, пак не се връзва. Приспаднах хоспитализирани, починали, интубирани, даже оздравели и пак остават 79 човека некарантирани. Защо
Защото бройките карантинирани ги подава РЗИ, които както знаем, не си вършат работата. През пика миналата година имаше болни, които така и не получиха обаждане от РЗИ с въпроси за контактни, нито пък някой им връчи предписание. Вероятно и сега са толкова тромави.

# 21 818
  • София
Нещо антиваксърските политики удрят на камък. Колкото и да не ни харесва, в момента златото са ваксините, които не достигат в световен мащаб. Ние горе-долу извадихме късмет, че сме в ЕС и това до някаква степен ни защити от самите нас да стане помайване с поръчките.  Щяха да станат едни паразлъци, едни дебати, пък коя ваксина, пък от кого, пък вие сте така, пък онези са онака и щеше да стане като в поговорката за многото баби и хилавото бебе.
Актуализирането на списъците за заявка на приоритетните групи като професии продължава, така че който иска да се включи по служебен път, а шефът е забравил да каже, да се поинтересува и да понатисне малко.
Вчера отново пред МВР болница имаше струпване, но този път не изглеждаше хомогенна възрастта и полът, а бяха на шарена възраст. Възможно е да е било по доброволното ваксиниране. Пред  Пирогов нямаше никой, също и пред ВМА.

# 21 819
  • Немция
В България продължава ли да се секвенира, съобщава ли се как върви развитието с британската мутация?

В Германия има данни, че измежду секвенираните случаи 30% от британската мутация, доскоро бяха 20%,тоест има нарастване.

# 21 820
  • Буркина Фасо
Около 4000 са хоспитализирани. Вероятно не ги броят за карантинирани, защото така или иначе са в болница.
Мне, пак не се връзва. Приспаднах хоспитализирани, починали, интубирани, даже оздравели и пак остават 79 човека некарантирани. Защо
а заболели 100,но излекувани 200 души как ти се връзва ?
според мен не всички установено заболели за деня бъдат посетени или уведомени по тел.  от РЗИ в същия ден.
при мен обаждането по тел. от страна на РЗИ се случи на 10-я ден след ПСР теста. по този начин аз съм отпаднал от статистиката в деня на заболяването.

# 21 821
Коя ваксина е подходяща за почти 18 годишни младежи?
Всички са подходящи за лица на 16-годишна възраст, но у нас се ваксинират само пълнолетни в момента. Моят син става на 18 след 2 месеца и затова не го взех с мен онзи ден.

# 21 822
Гледам статистиката и се чудя аз в кой свят живея. Имам чувството, че съм в някой паралелен свят от вселената. В моя областен град няма и 400 души ваксинирани с две дози. Областен град... И не защото хората не искат, няма ваксини. София не е България, ВМА не е България.
Още от времето на комунизма София си беше привилегирован град. И сега го виждаме, че продължава същото положение. Хората живеещи в София - кеф им ВМА, кеф им Пирогов, кеф им ДЕНОНОЩЕН кабинет в Иван Рилски и да не изброявам още десетките места където могат да се ваксинират. А хората в провинцията естествено - кучетата ги яли.

# 21 823
  • Русе
. А хората в провинцията естествено - кучетата ги яли.
https://coronavirus.bg/bg/766
  Тук не приемат ли за ваксини в провинцията. В Русе не знам за днес, но в неделя и понеделник, който пожела си сложи ваксина.

# 21 824
Идвайте до София, на пазар до Одрин и Ниш може, за ваксина до София не може.

Общи условия

Активация на акаунт