COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 082
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 380
Не коментирам нищо около вируса.... Някои хора смятат че щом съм била болна, мога да ги заразя....Какво не се разбра.... Сега просто не казвам че съм била болна....

# 22 381
  • София
Не коментирам нищо около вируса.... Някои хора смятат че щом съм била болна, мога да ги заразя....Какво не се разбра.... Сега просто не казвам че съм била болна....
Кои някои хора бе, човек, ти го изкара миналата година? Обясни им, че точно изкаралите го са по-безопасни от другите. Ограмоти ги, ако въобще има такива хора и не е всичко в твоята глава Grinning

# 22 382
Антителата на ваксинираните и на преболедувалите по различен начин реагират на коронавируса

Израелски медици установиха, че най-жизнените щамове на коронавируса не реагират еднакво на антителата в кръвната плазма на хората, преболедували Covid-19 или получили ваксина срещу SARS-CoV-2, става видно от публикация в електронната библиотека medRxiv.

"Ние проследихме как реагира кръвният серум на преболедували пациенти и на имунизирани хора с ваксината Pfizer на частици от различни щамове на коронавируса, включително на британската и южноафриканската му разновидност", пишат изследователите. "Тези опити доказаха, че антитела, породени от ваксината, много по-активно се справят с всички разновидности на SARS-CoV-2".

Израелският медицински екип под ръководството на Ран Таубе от университета "Бен-Гурион" в град Беер Шева е провел изследванията си с образци от кръвна плазма от преболедували или получили ваксината BNT162b2, разработена от специалистите на компанията Пфайзер. Събирайки кръв от десетки доброволци, преминали през тежка форма на коронавирусната инфекция, а също така и от ваксинирани хора, учените извлекли техните антитела. След това проследили как си взаимодействат с белтъците на обвивката на няколко щама от SARS-CoV-2, в това число с британските и южноафриканските разновидности на коронавируса.

Опитите доказали, че и единият, и другият набор от антитела е бил способен да се справи с онези вариации на коронавируса, които преобладаваха по време на лятото и пролетта на миналата година. По аналогичен начин те въздействали и на британската разновидност на SARS-CoV-2, въпреки че действието на кръвния серум намалявало 1,5 пъти.

От друга страна южноафриканските щамове се оказали необичайно устойчиви към антителата на преболедувалите. За потушаването на тази разновидност на SARS-CoV-2 са били нужни минимум 6-7 пъти повече антитела на преболедувалите, в сравнение с борбата срещу британската или класическата версия на патогена. В някои случаи на учените се налагало да повишат концентрацията 80 пъти за пълното неутрализиране на вируса.

В другата крайност се проявявали антителата на ваксинираните, които на подобни щамове реагирали много по-предсказуемо. Тяхната ефикасност също рязко се понижила, но никога не падала до такава степен, както при изкаралите заболяването.

Учените стигнали до извода, че при подобна разлика в действието на антителата е препоръчително да се имунизират и хората, които вече са преболедували. Ваксината ще повиши концентрацията на антитела в организма им и те ще бъдат защитени от новите щамове.

https://www.mediapool.bg/antitelata-na-vaksiniranite-i-na-prebol … a-news318733.html

# 22 383
Някои хора гледам доста са се настроили отрицателно към желаещите да се ваксинират. Даже аз оня ден говоря с една жена, която уж ме познава. Та тя доста вярва в конспирации, даже ме обвини, че някои от правителство ми е платил да съм положително настроена към ваксинирането като цяло и да съветвам познатите ми да си поставят ваксина. Не можех да повярвам наистина до къде стигат някои хора. Тези нейни думи много ме афектираха и изумиха.

# 22 384
От какво се срамуваш само не разбирам. Щом си била в болничен, и то толкова продължително, значи имаш диагноза, а и си излекувана и безопасна в момента.
Чудно ми е какви са хората около теб, за да криеш подобно нещо.
Да не би да си афиширала гръмко неверие във вируса и сега да се пазиш от коментари Азказахлити. Странна работа, но ти си знаеш.
Аз пък бих си пила кафето спокойно с преболедували хора, те са най- безопасните.
Друг е въпросът дали да продължавам да общувам с такива, които ми се подиграваха, че съм умрЕла отстрах, щом не искам да ходя на екскурзия по време на забрана, а се разболяха точно след като се прибраха от такъв "кеф". Против съм неспазването на правилата, а не против личните убеждения на този или онзи.

# 22 385
Нито съм настроена към някого, нито му давам съвети, нито споделям дали ще се имунизирам. Толкова си проличаха дефицитите на някои хора, че направо избягвам да говоря по темата почти с всеки. Кой както иска така да се оправя. То няма угода. Или си нехаен за обществото антиваксър, или си нахален и напорист и пререждащ възрастни и немощни в зелените коридори. Картината в главата на различните хора е различна. Уморих се от конфликти и спорове. А най-малко пък ме интересува кой как е настроен към мен. Негова си работа.

# 22 386
  • София
Че то това не е учудващо, което Barsa споделя. Колко хора трепереха, че някой преболедувал колега се е върнал в офиса, особено след като отмениха отрицателния PCR за излекуваните!
Сега щом има такива, дето се притесняват, че след ваксината си заразен, сметнете...

# 22 387
  • При семейството си
Именно. Не обсъждаш, освен с най-близките,  ваксинирането, не агитираш никой и съответно не разбираш той в какви  теории вярва.

# 22 388
  • София
Нито съм настроена към някого, нито му давам съвети, нито споделям дали ще се имунизирам. Толкова си проличаха дефицитите на някои хора, че направо избягвам да говоря по темата почти с всеки. Кой както иска така да се оправя. То няма угода. Или си нехаен за обществото антиваксър, или си нахален и напорист и пререждащ възрастни и немощни в зелените коридори. Картината в главата на различните хора е различна. Уморих се от конфликти и спорове. А най-малко пък ме интересува кой как е настроен към мен. Негова си работа.

Абсолютно си права! Хората се настроиха един срещу друг, не приемат чуждо мнение, агресивни са. Вече стана въпрос на лична чест да се докаже някаква теза, свързана с ковид. Въпросът е едва ли не свързан с политкоректност.

# 22 389
  • София
Много се връзвате на чуждото мнение.

# 22 390
То май по-добре човек да знае кой в какво вярва. Това показва доста за конкретния човек и по-добре да знаеш с какъв човек си имаш работа. Пък и темата сега е доста наболяла и даже по улиците срещам хора, която я коментират. Питат те някои мнението ти, а после те обвиняват, че сигурно пари са ти дали, за да си "за" ваксинирането. Грозна работа.

# 22 391
  • София
Да си против ваксинирането е нещо от типа на нелегалната съпротива. А да си за масовото ваксиниране е политкоректната официална теза. Нищо чудно, че има противопоставяне между хората, които са на различни позиции. Просто ни избиха чивиите от ограничения. Simple Smile

# 22 392
Аз не крия, че съм изкарала вируса.
Е, не парадирам и не се хваля, но ако стане въпрос или ме питат, казвам.
Не съм забелязала да странят от мен.

# 22 393
"БСП предлага България да закупи руската ваксина „Спутник V“  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-predlaga-bylgariia-da- … sputnik-v-2261851              
     "БСП внася днес в Народното събрание проекторешение за предприемане на действия за доставка на руската ваксина "Спутник V". Това обяви председателят на партията и на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна във връзка с недостатъчните доставки на договорените ваксини срещу COVID-19.

"Тъй като не можем да очакваме сега премиерът да прояви изключителна смелост в тази ситуация, ние поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание решение да се търсят допълнителни възможности за България, като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината "Спутник", както направиха Унгария, Израел и Словения. Настояваме това решение да бъде разгледано преди разпускането на НС. Забавянето ще се отрази тежко на здравния статус, на икономиката, на стандарта на живот в България. А неговото приемане ще даде възможност желаещите доброволно да се ваксинират да имат достъп до ваксини и до по-широк избор", посочи Корнелия Нинова."

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 12:29 от daisy12

# 22 394
  • София
Имайте предвид, че вече започна ваксинирането на членовете на ЦИК и СИК. Не че ще е прословутият щит, за който Бойко говори, но е крачка напред.

Общи условия

Активация на акаунт