COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 113 268
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 815
Скрит текст:
Да разведря малко обстановката Wink
В Белгия има симулатор кога евентуално ще ти дойде реда за ваксинация - на база на плана на правителството или на реалните темпове на ваксинация...
Моят ще е след 2 години и половина, ако процентът на желаещи се задържи 68% и скоростта на ваксинация се запази Joy
До момента има сложени около 700хил дози, като 300хил души са получили и двете.
Скрит текст:

Това зависи от количествата получавани ваксини - в предстоящите месеци ще се увеличават количествата, както и броят одобрени ваксини.

В UK ваксинирането си върви по плана, няма "зелени коридори". До сега са ваксинирани малко под 2милн. човека.
Амбициите са до юли ваксина да е предложена на всички желаещи.
Как 2 млн.? Бяха 17 до онзи ден? Или аз бъркам. Вчера четох че от средата на април започват да предлагат ваксина на следващата група 40-49, следват 30-39 и 20-29.

Моя грешка - 20 млн са ваксинирани до сега.
В момента ваксинират 60+, както и всички 16 - 64годишни с придружаващи заболявания.
Вече и мъжът ми е ваксиниран.

# 22 816
вчера видях в Туитър съобщение, базирано на коментар на съветник от Белия дом, че почти половината от населението на 65+ и всеки пети американец вече са получили по една доза ваксина

# 22 817
Пост от фейсбук страницата на Министерство на здравеопазването :

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca бяха доставени днес, 28 февруари, в страната. „Тези количества вече се разпределят между 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им ще започне веднага. Дозите ще бъдат използвани за имунизиране на заявилите желание за имунизация и попадащи в една от първите четири фази на Националния ваксинационен план граждани.“ Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб маг.-фарм. Богдан Кирилов на брифинг пред сградата на „БулБио-НЦЗПБ“, където малко след 8:00 ч. бяха доставени ваксините.

Аз го разбирам, че "зелени коридори " не са предвидени за тази доставка на АЗ. И явно личните лекари, дори да имат флакони с ваксината ще приканват само приоритетните групи.

# 22 818
Точно при ЛЛ е най-голяма вероятността да играят връзките. Според мен за "групите" трябва да продължат и в имунизационните центрове.

# 22 819
Казаха, че 26 хил. са предвидени за ЛЛ,  по 30 флакона се падали на лекар, те ще ваксинират приоритетно.

Другата половина от ваксините отива в зелените коридори по думите на премиера.
По думите  пък на директора на РЗИ всичко ще се сложи, нямало да се заделя за втора доза

# 22 820
Преболедувалите може да си поставят 1 доза от ваксината, каза пък проф. Т. Кантарджиев - някой има ли линк от проучване с подобни препоръки и заключения?

По принцип преди нещо да се появи по медиите често минават между седмици и месеци, така че в тази връзка аз знам за поне 5 такива публикации, които показват по-висок титър на (всякакви) антитела при преболедували ваксинирани с една доза в сравнение с неболедували с две дози, като въпросният "скок" се случва поради активиране на клетъчната памет (B memory cells, robust secondary immune response).

Но това са серологични изследвания с общо 300 проби, които няма как да се противопоставят на клинични изпитвания с 30 000 души. И тук вече идва едни важен спор за науката срещу практичността в общественото здравеопазване по време на пандемия.

От научна гледна точка например мога да се направя на интересен и да твърдя безкрайно аргументирано, че клиничното изпитване на Астра Зенека трябва да бъде повторено, което обаче хич не е практично в момента, практичното е да се слагат дозите през поне 3 месеца, за да се постигне възможно най-добър ефект без това да крие някакви рискове. Няма как обаче това да бъде написано в прословутата "листовка", защото не е установено по време на клиничното изпитване и не е научно, от друга страна обаче е съвсем научно да я слагаш произволно в интервала 4-12 седмици (говоря по принцип), защото листовка го позволява и е научно. Естествено, някои ще вземат и да се чувстват "полуваксинирани", ако са получили само една доза от ваксината на Астра Зенека, което е научно, но в същото време няма да се чувстват "полуваксинирани", ако получат само една доза от подобната ваксина на Джонсън и Джонсън и това пак ще е научно и по "листовката". Да не говорим, че това всичкото да го обясняваш на някой средностатистически човек, който не е длъжен да следи нещата или въобще да разбира, е мисия тотално невъзможна.

С други думи, аз съм много за науката, ако все още някой не е забелязал, но в един момент, когато тичаш срещу вятъра някак си нямаш време да правиш фаза 3 през ден два за очевидни и логични неща и да чакаш резултати с месеци при глобален недостиг на ваксини и разпространение на нови варианти и то за неща, които дори не крият някакъв риск. Знаем от публикациите до момента, които съм поствал че повечето хора, които са изкарали вируса имат имунитет и повторните инфекции за редки засега, в същото време много хора нямат никакъв имунитет има го и етичният елемент в тази ситуация. Казвал съм го вече, но ако всички предвидливо бяха тествали и само една доза от ваксините си, както направиха Джонсън, можеше въобще да не се слагат втори дози, което до голяма степен може да се обезсмисли, заради новите варианти и необходимостта от трета доза след време.

За ситуацията с едната доза за преболедували решенията трябва да се взимат локално от съответната здравна институция в съответната държава с съответните разяснения по случая, Франция вече го е препоръчала с обяснението, че за преболедувалите едната доза играе ролята на бустер.

По отношение на хаоса у нас, аз си ваксинирах всички възрастни и фазови роднини "на промоция", но аз лично не се ваксинирах по принципни съображения, защото по отношение на вируса съм "млад, здрав и безсмъртен" и съм за това рисковите групи и възрастните да се ваксинират първи. От личните лекари на роднините ми досега никой не се е обадил (видях едни лични лекари сутринта как се редят на опашка пред РЗИ, за да получат по 30 дози... много практично), не харесвам и идеята за ваксиниране по всякакви тесни дупки и коридорчета, което често е случаят с личните лекари, рядко има и организация при тях.

Проблема с липсата на желание при възрастните и фазовите хора според мен е поради липса на сериозна информационна дори  "рекламна" (ако искате) кампания на ваксинацията и хората просто затъват в помията от дезинформацията идваща от всякъде у нас. На моите възрасти роднини нищо не съм им обяснявал, нямам търпение да изслушам всички щуротии, които са чули (във форума съм завидно търпелив) водих ги под строй няколко пъти. По важни въпроси особено здравни, когато съм убеден в ползата от нещо, действам съвсем авторитарно, защото после ще са на моята глава, те са свикнали де, така сме правили и операции и химиотерапия и т.н. Само да уточня, че не обвинявам в нищо хората, които са възползваха от "промоцията", което е разбираемо при тази ситуация и не е тяхна отговорността за управлението (или липсата му) на целия процес и съм против настройването на едни групи срещу други особено с цел да се извличат политически дивиденти...

# 22 821
Като гледам как няма достатъчно АЗ и се върти навлизането на Спутник, като нищо ще ни боднат втората игла баш с нея. Между другото аз специално нямам нищо против, стига да са направени достатъчно проучвания, че това работи.

# 22 822
  • В заешката дупка
И при нас в Исландия има отказ от ваксините на АЗ. Не знам коло значимо е, но засега ваксините се използват и няма излишък никакъв. Даже си чакаме и имаме дни без ваксинация, защото ваксини няма. Тук обаче не се изкачва задължително да се ваксинира една приоритетна група, пък после друга. Могат да вървят и паралелно, с изчакване. Има гъвкавост. А напоследък и допълнителни изявления има от специалисти, за да се подобри имижда на АЗ.

# 22 823
  • София
Не знам дали е пускано, но дори и върла опозиция като "Дневник" нещо е взела да защитава ваксината на AstraZeneca - https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/02/27/4179894_nikakvi_problemi … azeneca_-_tochno/

# 22 824
Като гледам как няма достатъчно АЗ и се върти навлизането на Спутник, като нищо ще ни боднат втората игла баш с нея. Между другото аз специално нямам нищо против, стига да са направени достатъчно проучвания, че това работи.
За второто тримесечие доставките на АЗ ще бъдат доста повече,  отколкото през първото, така че не очаквам да има недостиг. Освен това през април ще има и Джонсън, който според мен ще привлече доста желаещи, заради еднократната доза (бързо вземане на сертификат). Аз лично предпочитам ваксина с две дози.

# 22 825
За второто тримесечие доставките на АЗ ще бъдат доста повече,  отколкото през първото, така че не очаквам да има недостиг. Освен това през април ще има и Джонсън, който според мен ще привлече доста желаещи, заради еднократната доза (бързо вземане на сертификат). Аз лично предпочитам ваксина с две дози.
И аз знам за мои познати, които чакат точно Джонсън. Една приятелка ми разправя как било я страх от игли и искала само един път да я бодат, затова си чакала въпросната ваксина на Джонсън.

# 22 826
Честно да ви кажа, най-малкият ми страх е баш от иглата. А и една млада девойка така ми я постави, че не разбрах в първия момент че ме ваксинират. Просто не гледам като ме бодат. Вече писах, страх ме е от бурна първоначална алергична реакция.

# 22 827
Честно да ви кажа, най-малкият ми страх е баш от иглата. А и една млада девойка така ми я постави, че не разбрах в първия момент че ме ваксинират. Просто не гледам като ме бодат. Вече писах, страх ме е от бурна първоначална алергична реакция.
И при мен този страх го няма, но хора различни. Важното е да има колкото се може повече ваксини.

# 22 828
Вчера ми изтриха постовете. Ще пробвам пак. Geizer, ето как е в Швеция: “"Помислих си, че сънувам, когато пристигнах и видях как всички общуват нормално, как спокойно ходят на ресторант - без маски, без задръжки", разказва младата жена и добавя: „Знам как е сега в Германия, как живят в момента моето семейство и приятелите ми“......,., „Много приятно усещане е да можеш да седнеш в кафене, да отидеш на фитнес, да пътуваш с автобус или влак, без да се притесняваш, че полицията или други служители по сигурността те следят за нещо“, казва Каури Мар. „Хубаво е, че можем да живеем така, както би трябвало да живеят младите хора“, добавя той. Ирландецът не желае повече да се лишава от тези свободи. Иска да остане дългосрочно в Швеция и затова вече е започнал да си търси работа.

# 22 829
  • София
Пуснаха заповед за "зелените коридори", но като я чета тази заповед ли, инструкция я се убеждавам, че дори и нещо добро може да бъде окепазено.

Общи условия

Активация на акаунт