COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 280
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 120
Да, Лейка, така е. Нека си подаваме ръка в този момент, нека сме заедно. Всеки може да е полезен с нещо. В момента се извършва нещо чудовищно - настройва се обществото срещу дадена професия. Тук включвам - лекари, учители, програмисти, учени и т.н. - ядрото на държавата. Геноцидът е съпроводен с насъскване един срещу друг и то интелигенцията. Толериране на бездарието и глупостта. Това ме притеснява в момента, повече от друго. Останалото е резултат.

# 121
Скрит текст:
Така е Дина, едното не изключва другото.
Моят първи пост беше свързан с един фейсбук пост, в който се разказваше история за обострена хр дихателна недостатъчност разкарана тук и там, завършила летално, а разказващия завел дело и уведомил БХК Simple Smile
Иначе да, всеки има отговорност, нейната граница също е определена от закона и кодекса на труда.
Считам, че лекарите допускат огромна грешка съгласявайки се да работят в необезпечена ресурсно среда. Така поставят в риск и себе си и пациентите.
А защо мълчат! Защо като излезнат шефовете по ТВ обясняват, колко са борбени и всеотдайни, което е вярно, но при тези темпове на заразата колко могат още да са такива! В един момент те ще станат неспособни да лекуват, едно поради броя пациенти, второ поради натрупана умора и всички неуредици, които товарят допълнително.

# 122
Лейка, искам лекарите да се погрижат за системата, която възпроизвеждат. Това го написах още в първия пост. От тебе лично нищо не искам.

Точно от такива, като Лейка искаш нещо. Когато имаш здравословен проблем.
А за системата - потърси отговор не от лекарите.
Това да се обвиняват лекарите, сестрите, санитарите е безумие. Уволниха 7 такива в Пловдив. И решиха проблема ли? Не. Задълбочават го. Защото проблемът не е в тях. Искаха % кревати. Ето ви ги. Те креватите ще ни излекуват.

Извинявай, но когато пътА (магистралите, така жизнено важни за нашето оцеляване в момент на здравна криза) не е ОК тъсиш вина от Хасан строителчето ли?

Абе и е така и не е така, като има огромни проблеми в сферата на здравеопазването, е можело и лекарите да се обединят и да притискат държавата да ги решава, нали има лекарски съюз, па софийска лекарка колегия, па пловдивска, па не знам какви още организации, те е трябвало да притискат държавата да решава проблемите, да казват това и това трябва да се направи за да се решават проблемите. То е ясно че управлението носи пряката вина, ама то е продукт на о-вото, не само като посочване на избори, тези ще управляват, но и на липсата на натиск след посочването как трябва да се управлява, какво трябва да се направи. То това важи не само за сферата на здравеопазването. Държавата ни се превърна в проядена от корупция кочина, заради липсата на гражданско о-во което да контролира как се управлява, да изисква реформи, да изисква правилните решения. Гражданското о-во реално едва от няколко месеца се събуди, досега го нямаше. Мисълта ми е че и лекарите носят вина за проблемите в здравеопазването, не персонално, а като съсловие, с общественото си бездействие през всички години в които са трупани тези проблеми. Както не само управлението, но и цялото о-во носи вина за сегашното състояние на държавата, защото и от о-вото зависи какво ще става тук, не само от управлението.

# 123
  • София
Лекарите имат браншова организация - БЛС, която се пазари за условия и пари. Учителите също имат браншова организация, тъкмо поне два синдиката си имат, които се пазарят за условия и пари.

# 124
  • София
Лекарите имат браншова организация - БЛС, която се пазари за условия и пари. Учителите също имат браншова организация, тъкмо поне два синдиката си имат, които се пазарят за условия и пари.
То парите са си пари. Само че има една категория "бездарници" (във всяка професия ги има) дето ако ще и да ги позлатиш - те  просто - толкова си могат...

# 125
От това по-голяма глупост няма - да се приема на база тест, а не на база клинична картина!!!!!!!

Негатива на това решение е че сега е възможно хептен да спре ПСР-тестването и вече да загубим пълна представа за картината на епидемията, но ако това ще помогне да няма случаи на хора починали след размотаване по болници и откази за лечение понеже нямат свобода на действие лекарите да вкарат някой в Ковид отделение без да е доказано болен, макар че по симптоматика е 99% сигурно че е с Ковид, трябва да се направи.

Скрит текст:
Браво на НФСБ за политическата им позиция, крайно време е някой на политическата сцена да каже че така не можем да продължаваме.

Тестването се прави за две неща - да се спре вируса/тестване, проследяване, карантина/, или да се следи разпространението на заболяването и на тази база да се вземат противоепидемични мерки.

Болниците са за активно лечение на болни!

Така, че за мен е безумие да има човек, който едва диша, с пневмония и висока Т, но след като няма тест, то да не може да се приеме в болница.
Безумие е и да се следи някаква статистика от тестове за прием в болница.

# 126
Сега по принцип е много лесно да се насочва гневът към Коце и Баце, но пандемията осветлява и проблеми от десетилетия. По повод на уволненията, смятам, че лицето, отговорно в случая е управителят на болницата, който не е създал организация на работа и контрол по изпълнението. Четирима професора излязаха да говоряр. Едната каза, че това не било петзвезден хотел...Изказване и чудо.
Да, езикът и отношението са ужасни. Но “Баце” управлява десетилетие.

# 127
  • София
Тестовете са нужни, за да не вкарат човек с "обикновена" пневмония в отделение с болни от корона, защото тогава го брой заразен на хиляда процента, нищо че може да е влязъл незаразен. Просто трябва да има отделения, в които да са неизяснените пневмонии примерно, докато не се потвърди дали човекът има или няма корона.

# 128
Преди малко говорих с шефа да пусне тестове за антитела на персонала. Каза, че е ок с това, но какво се очаквало да ни покажат резултатите точно. Не, че се прави на интересен, просто е обявил бойкот на цялата ковид медийна простотия и знае само за ПСР-ите. Моят отговор беше, че поне ще знаем кой го е изкарал, съответно другата част от персонала ще се прегрупира за работа в не чак толкова близък контакт с клиентите. Каза, че е за, но реално трябва да пита персонала, защото не може да накара никой против волята му да се тества, макар и безплатно. Обаче, понеже и аз не съм много запозната точно с този вид тестове, имам някои въпроси. Тези тестове показват преболедуван ковид, че в момента боледуваш, или това никой не може да го каже с точност? Ако някой излезе с положителен тест, задължен ли е да направи и ПСР? Доколко са надеждни и къде е най-добре да се направят? Доста въпроси, ама да не стане така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи.
Последното което чух на брифинга е че  в срядата преди брифинга ЕК  е решила да признае  някакви бързи тестове , които обаче били след името със С.И да ги вкл'чи в статистиката. Катомай намекнаха че всяка държава според възможностите си ще компенсира  с финанси. Ще важи по всяка вероятност само за организацията на лечение.
Но такива тестове  май още нямало. Предполагам че щебъдат само в лабораториите и болниците ., за даможе да се вкл'чат в статистиката .
Просто разсъждавам по логика . Така че  изчкайте брифинга в четвъртък .
Май няма да опра до бърз, а направо до ПСР. Няколко дни вдигам 37-37.5, но в момента е 38.5. Мисля, че е настинка, понеже ме боли яко врата и главата между очите, отделно, че кихам, но не ми е лошо. Но все пак утре ще звънна на личната и силно се надявам да не е ковид заради колегите ми, че над 50 % са пенсионери, с ТЕЛК имаме, с хронични заболявания, ще ми е много притеснено и гузно за тях ако се окаже корона.

# 129
  • София
Тесла, съгласих се. Сигурно ще ме изтрият, но рибата се вмирисва от главата. Ти сам си го написал. Кочина от корупция.

# 130
Тестовете са нужни, за да не вкарат човек с "обикновена" пневмония в отделение с болни от корона, защото тогава го брой заразен на хиляда процента, нищо че може да е влязъл незаразен. Просто трябва да има отделения, в които да са неизяснените пневмонии примерно, докато не се потвърди дали човекът има или няма корона.

За това е редно тестове да се правят при първи симптоми, а не като зазлееш и на входа на болницата......

# 131
Абе и така не става, защото неизяснените не Ковид болни, ще бъдат заразени от неизяснените Ковид болни, трябва масово да се тества, както казва Лейдибърд да се стимулира народа да се тества веднага преди да стигне до болницата, за да се знае кой от какво е болен, тестовете да са безплатни, за да не се отказва народа да се тества че няма откъде да извади пари, ама понеже напрактика няма как да стане, при тези огромни нива на епидемията, лабораториите ще издъхнат ако всички заразени в момента тръгнат да се тестват, решението е строги мерки, за ограничаване на епидемията в по лесно управляеми граници и даване на свобода на лекарите дори и без положителен ПСР да преценяват на база опита си с болни и симптомите кой е с Ковид и кой не, и кой за къде е.

# 132
  • на пъпа на Златията
Скрит текст:
Така е Дина, едното не изключва другото.
Моят първи пост беше свързан с един фейсбук пост, в който се разказваше история за обострена хр дихателна недостатъчност разкарана тук и там, завършила летално, а разказващия завел дело и уведомил БХК Simple Smile
Иначе да, всеки има отговорност, нейната граница също е определена от закона и кодекса на труда.
Считам, че лекарите допускат огромна грешка съгласявайки се да работят в необезпечена ресурсно среда. Така поставят в риск и себе си и пациентите.
А защо мълчат! Защо като излезнат шефовете по ТВ обясняват, колко са борбени и всеотдайни, което е вярно, но при тези темпове на заразата колко могат още да са такива! В един момент те ще станат неспособни да лекуват, едно поради броя пациенти, второ поради натрупана умора и всички неуредици, които товарят допълнително.
е, как да си мълчат.
Нали обявиха от лекарския съ'з че ще стачкуват против правителството . Ама защо млъкнаха??
И преди ковид , баща ми влиза в болница и аз му оправям леглото  със собствено спално  бельо, щото санитарката иска 20-тачка  да му го оправи. И аз искам като влезе държавна поръчка да  работи 5 г в България .
И аз искам като си внасям осигуровките да ми се пишат на книжка и  да ги давам на този който ме излекува , не някаква си здравна каса да плаща по някакви си написани манупулации. .  ..
Да мине тая патаклама и ще започне резачката . Ще чакаме и ние като западняците по 2 месеца за прием при специалист .
Кой е виновен че лекарите работят  в такава среда?
Ми управляват ги счетоводители . Сега не е  време за  реформи . Е тогава ще видим до къде ще  ги направим тия реформи . И кои ще са за реформи и кои не . Липсва всякакъв контрол , и  им изнася да е така .

# 133
  • София
Този, който не е създал организацията следва да носи отговорност. Включително за липса на условия на работното място, липса на инструментариум, консуматив, информационна система, легла, лекарства и пр.
Защо са разкрити отделения, които не са обезпечени с персонал?
Защо продължават да работят структури, които нямат нужните условия?
Защо години наред болниците приемат леко болни за изследвания?
Защо извънболничната система е оставена практически без средства?
Защо ножицата в доходите е толкова широка? Защо общините не успяват да задържат лекарите и учителите си, но нямат проблем с общинарите?
Др Пешо ли ще отговори на тези въпроси, а? Той може да каже единствено защо е започнал клексан а не фраксипарин и то ако разполага с избор.
Квалификацията на професора следва да се отчита по международни измерителни коефициенти, част от тях не ги покриват, не зная кого имаш предвид.
За неблагополучията и срива в системата е отговорен ресорния министър. Ако е видял грешки е имал време да ги поправи и да инициира спешни законодателни промени, така лелеяни от опозицията Wink

Лейка, права си. Много е сложно, а вместо да подобрят здравеопазването, всички управляващи до момента го съсипаха. Когато здравеопазването беше държавно и безплатно, имаше случаи на изнудване на пациенти и даване на пари под масата. За лекари при операция, за медицинските сестри да се погрижат за болния в отделението, за да настанят пациент в отделна стая и т.н. Когато направиха здравеопазването търговска дейност, хаосът продължи. Вече се гледат приходи, клинични пътеки и т.н. Пак има плащане за екип, за консумативи и т.н. Не знам как е в другите страни, но при нас е трагично отвсякъде.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 20:51 от АРТЕМИС

# 134
Тесла, не знам дали участваш в браншова организация, и дали имаш идея изобщо как се комуникира с това правителство и с тези народни представители. Точно никак. Години наред.
Този, дето коли и беси, той всичко си знае и жокер му не требе. Браншовите организации могат да упражняват не дори натиск, могат да бъдат безкрайно полезни на управляващи, които имат наистина нужда от експерти и професионалисти, ако наистина искат да проведат реформи. За 10 години няма реформа в ни една област, чак пък ни една браншова организация да няма свястна....

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите обяви, че  снема доверието си от правителството и от здравния министър заради „недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка“.
https://bnr.bg/post/101374170/sauzat-na-feldsheri-i-asistenti-sn … ot-pravitelstvoto

Общи условия

Активация на акаунт