COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 511
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 780
  • София
Е, 4 милиона? Само 4 милиона??
Скрит текст:
Според мен Варненец от време на време пише с ника на Хеликаза Grinning Т.е. - той е тя Grinning

# 12 781
Оф, не разбирате ли, че проблемът реално са препълнените болници? Иначе на никой нямаше да му дреме, че населението кара някакъв вирус.
Жертвите не са много ако се сметнат към евентуално 4 милиона прекарали го и ми е невероятно да се е случило така.

Просто е адски странно.

Лаишките ми сметки показват, че при смъртност 0,6% от 4 млн. прекарали - 24 000 смъртни случаи

При смъртност 0,8% от 4 млн. прекарали - 32 000 смъртни случаи

И аз не смятам, че 4 млн. в България са минали през вируса.

Ако може да се вярва на тази статия на DW, Кристиан Дростен казва, че мета-анализът за Ковид показва смъртност от 0,8%.

https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%8 … %D0%B0/a-55984797

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 14:15 от Анонимен

# 12 782
  • София
Аз ще отклоня малко дискусията с въпроса - какво всъщност става с ваксината на Астра Зенека/ Оксфорд? Имаше противоречиви данни как две пълни дози давали около 60 на сто имунитет, пък две различни дози - около 90 на сто. След това започнаха наново тестове как точно да я слагат, но после ми се губи.
Очевидно е, че България възлага надежди на тази ваксина, говореше се за одобрение през февруари от страна на ЕС, май има и други държави, които са поръчали повече от препарата, защото е евтин и лесен за съхранение...

# 12 783
Оф, не разбирате ли, че проблемът реално са препълнените болници? Иначе на никой нямаше да му дреме, че населението кара някакъв вирус.
Жертвите не са много ако се сметнат към евентуално 4 милиона прекарали го и ми е невероятно да се е случило така.

Просто е адски странно.
Жертвите са на милион население, и там сме в челните места в света. А ако се отчитаха и всички починали, но без тест...Колкото и да сме добре в другите стъкмистики, тук си личи драмата.

# 12 784
4 млн е много пресилено, откъде тази цифра. Според мен около 20% от населението(предимно работещите присъствено) го изкара. В нашата фирма 60% го минахме, интересен факт е, че останалите, въпреки контактите, не се заразиха. Ако във всяка фирма, която няма опция за хоум офис са го изкарали 50-60%, кривата върви надолу. Като няма училища, кафета, молове, а работещите са все още с антитела, къде да се разпространи Ковид.
И аз ги оценявам около 20%, вчера правех сметка че нацията с най голям имунитет в света в момента срещу Ковид е Белгия, там има най силният имунен вал срещу вируса, 35%. Но при положение че смъртността от вирсуа е 0,5%, ако е 0,8% както показва метаанализа на който се позовава Дростен трябва да се ревизират сметките, и ще се окаже че при нас под 20% са го минали вируса, и в Белгия доста под 35% което не е добра новина.

# 12 785
Смъртността от ковид не е еднаква фиксирана величина навсякъде по света, а зависи от профила на населението и от здравната система.

Иначе явно "всички сме го изкарали" е новата мантра, те и в Швеция така смятаха и на други места преди това.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 14:23 от LillyM

# 12 786
Скрит текст:
Аз трябва да кажа, че с изумление наблюдавам спада в случаите. Никой досега не е успял да постигне толкова драстично и бързо намаление на новите случаи, при това със значително по- леки мерки. Просто не знам какво да мисля.

Много хора го прекараха, Хеликаза. Отделно училищата бяха затворени декември.

Стига с това нетестване, ако началото на миналия месец имаше болници, чиито капацитет беше запълнен повече от половината с ковид болни, то от известно време не е вече така. Има си спад, това е. Сигурно се дължи на някакъв имунен вал. Да видим накъде ще тръгнем.

# 12 787
Тесла, аз ги смятам 23% евентуално преболедували при смъртност 1%, ако е 0.8%, горният процент ще е по висок. Разбира се в тази статистика на НСИ с излишната смъртност и 16к повече починали, не значи че 16к са починали именно от Ковид, но поне 15 000 са си починали именно от него.
Дори този процент може би е по висок, защото в България едва ли живеят 7млн човека.

# 12 788
Там е проблемът че не знаем в излишата смъртност колко от нея се дължи на неотчетени Ковид жертви и колко на косвени жертви на епидемията, починали от други болести, поради натовареност на здравната с-ма и нелекуване. Ако се придържаме само към официалната Ковид смъртност процента прекарали го от населението ще е доста по нисък. Отделно от това и нямаме яснота в България каква е истинската смъртност от Ковид, защото то едно е да е 0,5% съвсем друго 0,8% пък и в различните държави е различен заради демографска картина, здравен статус на населението, ако се претовари здравната с-ма започва нелекуване и на самият Ковид и още се вдига процента смъртност. Ние най ясна картина ще имаме ако се направи епидемиологично проучване на случаен принцип в цялата страна за имунният статус на населението. Но при всички положения едно е ясно, много сме далеч от какъвто и да е стаден имунитет, който може да спре вируса собственоръчно. Според мен дори и от имунен вал който съществено да бави разпространението сме далеч, при нас спада на вируса съвпада абсолютно перфектно времево с въвеждането на мерките, и се дължи на тяхната висока ефективност.

# 12 789
Аз ще отклоня малко дискусията с въпроса - какво всъщност става с ваксината на Астра Зенека/ Оксфорд? Имаше противоречиви данни как две пълни дози давали около 60 на сто имунитет, пък две различни дози - около 90 на сто. След това започнаха наново тестове как точно да я слагат, но после ми се губи.
Очевидно е, че България възлага надежди на тази ваксина, говореше се за одобрение през февруари от страна на ЕС, май има и други държави, които са поръчали повече от препарата, защото е евтин и лесен за съхранение...
Сега излиза, че с една доза постигат по-добри резултати. Въобще, много мътна е тяхната. Аз за Европа съм ги отписала и съм ги кръстила "ваксината за бедни". То затова и който може поръчва допълнително от наличните в момента. Който не може, явно ще се задоволи и с Астра Зенека/Оксфорд.

# 12 790
Както ясно се вижда до сега епидемията се движи на вълни, в момента сме в плато след пик. Кога ще дойде следващият пик и колко ще е голям зависи най-вече от мерките, с тези които имаме в момента няма да е по-малък от предишният. Още повече се мисли за някаква охлабване породено от това, че сме в спад. Аз не знам друга държава с толкова високо ниво на зараза и толкова хлабави мерки ... така, че не очаквам нищо положително следващите седмици.

# 12 791
  • София
Само че остава въпросът дали епидемията не се развива на вълни, независимо какви мерки се прилагат...

# 12 792
  • ВАРНА
Къде е това високо ниво?   И какво мислиш лошо ще стане следващите седмици?
Вчера ясно го заяви гл.инспектор Кунчев че до 1 февруари нищо няма да се пипа/отменя.  А до 1 февруари има почти три седмици.

# 12 793
Аз трябва да кажа, че с изумление наблюдавам спада в случаите. Никой досега не е успял да постигне толкова драстично и бързо намаление на новите случаи, при това със значително по- леки мерки. Просто не знам какво да мисля.

Все по-малко са хората, които при среща с вируса се разболяват, защото вече имат естествена защита.

Това изобщо не ми стана ясно.
Как стигна до този извод?

# 12 794
  • София
Абе, ти може и да си ги отписала, ама Европа не ги е! Grinning
Поне според данните от Националния план  за ваксинация, стр. 12, ЕС е поръчал най-голямо количество от Астра Зенека и Санофи - по 300 милиона.
Сега, коя държава какви врътки ще прави.. предстои да видим;)

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/04/natsi … lika_blgariia.pdf

Общи условия

Активация на акаунт