COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 519
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 795
Само че остава въпросът дали епидемията не се развива на вълни, независимо какви мерки се прилагат...
Разбира се, че се движи на вълни без значение от мерките, с тях може да се регулира единствено големината на пиковете а в държави с най-строги мерки където заразата е сведена до единични или десетки случаи вълни няма.
Ето примерна прогноза:
https://epiforecasts.io/covid/posts/national/bulgaria/
вижда се колко са размити границите на пиковете.

# 12 796
Е, поръчани са преди да се издънят, то е ясно. Ама нали и тук се писа, че Германия ще ваксинира докъм 80% с двете РНК ваксини. Израел не знам дали дори я споменават тая ваксина.Това си е чисто преориентиране. Французите ако желаят ще си чакат Санофи. Ние явно ще чакаме "ваксината за бедни". Гледам че политиците също се ориентираха и гледат да се боцнат с Пфайзера, също администрацията. Редовият гражданин явно ще получи Астра Зенека.

# 12 797
Къде е това високо ниво?   И какво мислиш лошо ще стане следващите седмици?
Вчера ясно го заяви гл.инспектор Кунчев че до 1 февруари нищо няма да се пипа/отменя.  А до 1 февруари има почти три седмици.
Това е много добро решение, ако задържат сегашното положение до 1 февруари, като нищо може да се окаже че завинаги сме оставили най лошото в тази пандемията вече зад гърба си. Ясно е че ако спада на вируса продължи до тогава хоспитализираните може да са паднали и под 3 000, интензивните да са около 270, починалите да са спаднали до около 30 на ден. След това аз не мога да си представя някакви черни сценарии че е възможно да се случат и да стигнем до същата или по тежко ситуация в която бяхме в края на Ноември и началото на Декември. 1-во защото съм сигурен че те няма да допуснат грешка наведнъж да вдигат много мерки, ще е много бавно и постепенно, 1-во да тръгнат малко по големите ученици, там на някакви вълни, смесено една седмица на ДО, една присъствено, нещо такова си мисля че ще измислят. Заведенията най късно ще ги отворят когато и ваксинацията е по напреднала и вече сме излезли от силният период на вируса, и идва топлото време и отворените прозорци.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 14:50 от Анонимен

# 12 798
Вируса ще си остане сред нас завинаги.Или дълги години.Просто ще си мутира "насам-натам", според ваксините, които искат да го трепят.

Това е ясно  че ще си остане завиниги...Но това значи ли че сегашните мерките ще останат завинаги - тоест  всяка зима + късна есен - от ноември до април  с маски по улицата и със затваряне на почти всичко?

Скрит текст:
Щам-ове ще има постоянно нови и нови като със всеки грип...
нали ще имат опит вече и ваксините за ковид с всяка изминала година за всеки нов щам ще се разработват все по-бързо! 
 и след година -две  разработването и пускането на нова и по-усъвършенстване ваксина за новия щам  за до 3 месеца ще е съвсем нормално нещо.
А фармацефтичните компаннии за ваксини ще печелят по десетки трилиони долари годишно след година -две и всеки ще се натиска да е в такава.

Това предвиждам аз.
Аз лично, силно се надявам, че не.
Предполагам, и много, ама много се надявам, да се реагира както към всеки респираторен вирус....болните на лекар и у дома/в болница, ако се налага, здравите на работа и на училище.Ако има по-силна вълна, обявяват ковид-ваканция.Тъй де, вече няма да е грипна...   Simple Smile
В това отношение поне имат опит, от поне 20 години, че и повече май, борят грипни "пандемии".

# 12 799
  • При семейството си
Тесла, голям оптимист си...но пък дано се окажеш прав.

# 12 800
@ Тесла не знам кое ти дава увереност, че сме оставили най-лошото зад гърба си. По груби сметки не повече от 10% от населението е преболедувало, дори 20 да са пак остават едни 80% които са уязвими на заразата,

# 12 801
  • София
Добре де, на какво основание форумните експерти зачеркват е лека ръка Астра Зенека? Много хора казват, че по-скоро биха се ваксинирали с нея, защото не е нова ваксина по смисъла на РНК ваксините.

На 29.01.2021 ЕМА ( а после и ЕК) вероятно (според мен 100%) ще одобрят Астра Зенека.....и както би казал Бойко - ваксините ще потекат като реки към хората от всички държави в ЕС. Какво? Германия ще чака производствена мощ от Файзер, само и само да не ваксинира с Астра Зенка. Мисля, че е рисков този ход и едва ли биха го предприели... само и само да се ваксинират 80% с Файзер и Модерна.

# 12 802
Аз трябва да кажа, че с изумление наблюдавам спада в случаите. Никой досега не е успял да постигне толкова драстично и бързо намаление на новите случаи, при това със значително по- леки мерки. Просто не знам какво да мисля.

Все по-малко са хората, които при среща с вируса се разболяват, защото вече имат естествена защита.

Това изобщо не ми стана ясно.
Как стигна до този извод?

Е, как откъде? Преболедувалите получават защита, но не с ваксина. Може би не е много издържано написаното, но смятах, че се разбира какво имам предвид, ако не се вади едно изречение от контекста.

# 12 803
  • София
Учудващо или не чак толкова, но Тесла засега познава повече от медийните звезди, които се нароиха напоследък. Онзи с тениската на Nightwish няма даже да го споменавам...
Проблемът остава жертвата с учениците, която няма как да им върнем или да ги компенсираме и последствията от която тепърва ще излизат на бял свят - година след година.

# 12 804
  • В заешката дупка
Училищата, или по-точно учебните заведения, са фактор в разпространението на заразата. Също, затварянето им може да намали разпространението. Особено когато  има широко разпространение в общността. Няма мистерия тук. Това показват проучвания и доклади разни. Въпросът е колко голяма е ролята им в препредаването на вируса като са отворени и съответно колко голяма в спирането на заразата като са затворени, а не дали въобще имат роля; дали ролята на един вид учебни заведение е по-малка в сравнение с ролята на други. И ако се съди пак по доклади и проучвания - да, ролята на учебни заведения с малки деца е една, ролята на по-големите е друга.

Друг много съществен въпрос е: да, затварянето на уч. заведения може да намали разпространението, но възможно ли е прилагане на по-строги мерки в общността на други места, което да доведе до намаление на разпространението, така че затварянето на уч. заведения, особено за малките, да остане последна мярка? И колко време да се държат училищата затворени, предвид всички негативни ефекти от затварянето им? Или да стоят така докато всички се ваксинират, а може би докато случаите станат по 1 на 2 дни?

Истината е, че в България не тръгнаха с нагласата затварянето на училищата да е последна мярка. Напротив. На училищата, включително ДГ, се  гледаше като на един от основните подходи, с които да се намалят случаите. За сметка на това има по-хлабави мерки в общността като цяло. И резултатът: в България децата си стояха най-дълго у дома,  със съответните негативи от това. Нивата на разпространение са все още високи и не са сведени до положени, при което мерки да се разхлабват. Та България с различната си стратегия, не само че не се представи по-добре в сравнение с доста други европейски страни (напротив даже, като гледаш смъртните случаи), но и негативните ефекти от ковид кризата за децата в България ще бъдат най-големи.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 10:23 от ЧеКа

# 12 805
Това с ваксините е малко като приказката за "нероден Петко". Те и да дойдат самосвали с ваксини 10 вида след като половината от населението не желае да се ваксинира смисълът се губи, още повече че с тези темпове на ваксиниране е бепредметно да се говори за някаква мащабна кампания. 14 000 до тук у нас, 0,2% от населението. Ако така се кара най-рано след 10г. ще може да се покрие по-голяма част от населението ... което до тогова или ще е преболедувало или няма да е преживяло.

# 12 806
България отчита 31% спад на смъртността от ковид за последната седмица и вече е на 14 място с 8.2 на милион на ден.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9404966

# 12 807
  • София
Скрит текст:
Това с ваксините е малко като приказката за "нероден Петко". Те и да дойдат самосвали с ваксини 10 вида след като половината от населението не желае да се ваксинира смисълът се губи, още повече че с тези темпове на ваксиниране е бепредметно да се говори за някаква мащабна кампания. 14 000 до тук у нас, 0,2% от населението. Ако така се кара най-рано след 10г. ще може да се покрие по-голяма част от населението ... което до тогова или ще е преболедувало или няма да е преживяло.

Ще си позволя да ти предложа този анализ, който според мен може да се окаже верен - https://georginedelchev.com/2020/12/31/vaccines/
Бащата на моя приятелка е ортопед в Стара Загора, доста скептичен беше. Е, днес разбирам, че е сред първите боцнали се...

# 12 808
То всеки с малко здрав разум познава повече от медийните звезди.

И да, в Европа (Западна) спря да се говори за Астра Зенека. И е логично при положение, че вече втори месец не могат да обяснят как така ваксината им действа по-добре с половин първа доза, отколкото с цяла. С две дози ефективността им беше 62! процента. И да, пак е логично, който може да предпочете ваксината с над 90%.

# 12 809
  • София
Не знам дали е коментирано, но днес за най-обикновен преглед в АГ болница ми правиха антигенен тест, това има ли го в други болници или е по-скоро изключение?

Общи условия

Активация на акаунт