COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 121 540
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 960
  • София
Интересно ми е сега на брифинга ще обявят ли победа на вируса или не. И няма ли най-накрая някой да поиска някакви по-сериозни справки за тестването – кого тестват, кой тества, кой плаща. Последната информация имаме от есента, когато в отговор на парламентарен въпрос стана ясно, че само 5% от тестовете са били по Здравна каса.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 13:38 от Не се сърди, човече

# 12 961
Да, извинявам се. Не е щам, разбира се, а мутация.

Вие се бъзикате с победата над вируса, обаче той сериозно спихва и никое от обясненията не пасва на ситуацията.
Освен това за масово преболедуване.

# 12 962
  • София
Спаднали са леко в интензивното, но имаме 70 починали. Както казвам вече много пъти – ние данни нямаме, за да си правим големи изводи. Затова изглеждаме като някакъв феномен постоянно, пък после настане мор и пак се чудим. Струва ми се логично обяснението на Мангъров – вирус е, върви на вълни. Едни са преболедували и оздравели, един цикъл е минал. Всеки може да си сметне от броя на познатите му колко процента са го изкарали, защото като се разболеят 5-10 човека и ни се струват много, едва ли не всичките ни познати, но поне аз познавам повечко хора и да са го изкарали 10-15%, не повече. Ама това за илюстрация, де, това също не са данни.

# 12 963
С починалите не знам какво става, много са, да. Всъщност, предполагам какво, но няма да го пиша тук, защото не искам спорове.
За данните не си права. Колкото и малко да се тества, всички данни показват спад, при това стабилен.
Не са само тестове, а болници и интензивни също. Имаме и реални показатели около нас, в училище. Ами няма вече болни. В класа на сина ми от 24 деца - 22 са на училище присъствено, вчера гледах снимки от госпожата. Едно е спряно и е на ДО, а на едно утре му изтича карантината и в понеделник трябва да се появи.
Миналата седмица даже имаше материал в пресата, че Ковид отделение в Благоевград ще се закрива, заради липса на пациенти.
Та така....

# 12 964
Е, той мангъров каза, че вирусът ще изчезне през юни, после беше до края на лятото, последно не знам какви ги е дрънкал. Направо позна. Grin

# 12 965
  • Пловдив
Опасно да се смята, че при нас е имало масово преболедуване. Ако този слух се приеме от много хора, нагласата на голяма част от тях ще бъде неглижиране, а резултатът от неглижирането е опасен.
Няма никакъв шанс в момент, в който Европа обмисля затягане на мерки заради очаквана поредна вълна - в България да е преболедуван масово. Пълна утопия. 15-20% - може, но масово - опасна заблуда.
Вярвайте на специалистите, а не на слухове.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 10:30 от marzeliva

# 12 966
Е, той мангъров каза, че вирусът ще изчезне през юни, после беше до края на лятото, последно не знам какви ги е дрънкал. Направо позна. Grin

Може да не е уточнил коя година. Grin

Ако е вълна, след някой друг месец или два ще наблюдаваме същото като през ноември. Дано дотогава са напреднали с ваксинацията поне на медицинския персонал и учителите. Въпреки че от учителите май процентът желаещи да се ваксинират е нищожен.

# 12 967
Признавам, че не съм слушала всичките му изяви, но не знам да е казвал, че ще изчезне ЗАВИНАГИ.
А лятото наистина си "изчезна"....появи се при застудяването и затварянето на хората по домове и офиси.
Изобщо, вируса си се държи като един типичен респираторен вирус.За това си позна като стой, та гледай.
И за това, че вируса ще си остане сред нас дълго, дълго, дълго време и трябва да свикнем с него и да се научим да живеем с него, пак позна.
И за това, че "трябва болните да са у дома или в болница, а здравите на работа и училище" пак позна....Е, за това не го слушат още, ама и за това ще узреят.....на хората като им писне да ги правят на маймуни и зарежат всякакви тестове, карантини и тъпотии и си продължат живота.

# 12 968
Ама то сега се наблюдава някакво неглижиране, поне доколкото виждам аз. Хората доста се поупокоиха, не знам дали това не е нож с две остриета. Знаем колко непредвидим и коварен е вируса, винаги може да ни изненада. Ние в момента сме сякаш на опашката на следващата вълна - така че трябва да имаме едно наум.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 10:23 от daisy12

# 12 969
  • Пловдив

Изобщо, вируса си се държи като един типичен респираторен вирус.

Типичните респираторни вируси не са препълвали болниците. Не сме губили толкова много лекари и медицински специалисти от типични респираторни вируси.

# 12 970
  • София
Само да отбележа, че нямам илюзии, че нещо ни "пази" - БЦЖ, таратор, ракия или асеновградският мавруд. За сметка на това имам реална представа какъв брой хора припечелва от сезонна и периодична работа в Англия и ми се струва в сферата на научната фантастика даден вирус да е "70 процента по-заразен", но пък да не е гръмнал при нас. По-скоро съм склонна да приема, че бумът през ноември се дължи на някакъв нов щам, защото, писала съм и назад, около мен абсолютно никой не седна да се чуди откъде се е заразил, само вдигаха рамене и си пиеха парацетамола.

# 12 971
  • София
Мангъров изговори доста глупости, съвсем провокативно, но да не забравяме, че той си остава добър детски инфекционист и разбира от инфекциозни болести. Затова и в моментите на най-арогантни и провокативни негови изяви защитавах правото му да говори и нуждата да чуваме всеки глас. Бъркаше за много неща, за някои беше и е прав.
Реално досега от всички изказвали се и отговорни за контрола над пандемията у нас няма нито един, който да не е говорил глупости, понякога откровени лъжи, който да не е изпадал в тежки противоречия. Затова и народа е така разделен в две крайности, то е трудно да се поддържа баланса при такова ниво на информация. Това не е само у нас, в момента виждаме, че хората сме еднакви навсякъде.

# 12 972
Опасно да се смята, че при нас е имало масово преболедуване. Ако този слух се приеме от много хора, нагласата на голяма част от тях ще бъде неглижиране, а резултатът от неглижирането е опасен.
Няма никакъв шанс в момент, в който Европа обмисля затягане на мерки заради очаквана поредна вълна - в България да е преболедуван масово. Пълна утопия. 15-20% - може, но масово - опасна заблуда.
Вярвайте на специалистите, а не на слухове.
В Ломбардия ще влизаме в трети локдаун.
От понеделник ни готвят пак "червена зона".
Още няколко региона ще бъдат червени. По-голямата част от Италия - не.

# 12 973
Само да отбележа, че нямам илюзии, че нещо ни "пази" - БЦЖ, таратор, ракия или асеновградският мавруд. За сметка на това имам реална представа какъв брой хора припечелва от сезонна и периодична работа в Англия и ми се струва в сферата на научната фантастика даден вирус да е "70 процента по-заразен", но пък да не е гръмнал при нас. По-скоро съм склонна да приема, че бумът през ноември се дължи на някакъв нов щам, защото, писала съм и назад, около мен абсолютно никой не седна да се чуди откъде се е заразил, само вдигаха рамене и си пиеха парацетамола.

Ако "бумът през ноември се дължи на някакъв нов щам" - то тогава мутацията превземаща сега Европа е тръгнала от България.......

# 12 974
https://www.mediapool.bg/i-shveitsariya-vliza-v-lokdaun-sled-dve … a-news316803.html Ето и Швейцария се реши на локдаун.                          
 СЗО пък предупреждава, че втората година от пандемията може да е по-тежка от първата. Според експертите това важи особено за северното полукълбо, където циркулират по-заразни щамове.
 https://www.google.bg/amp/s/nova.bg/amp/news/view/2021/01/13/311 … D1%2582%25D0%25B0

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 13:22 от daisy12

Общи условия

Активация на акаунт