COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 120 393
  • 22 903
  •   2
Отговори
# 13 440
Преди прием в болница тестът е безплатен за пациента, прави се в триажен център и след отрицателен резултат - приемат.
Това е нормално.
Чудесно! А при положителен какво правят?
Предлагат ми да вляза в Ковид отделение, въпреки, че имам нужда от операция на коляното? Или просто ми отказват лечение и ме пращат в карантина.
Явно само аз виждам нещо нередно в това.

Ако си болна от хепатит, дезинтерия, какво ще те правят?
За раждане на майки с хепатит знам, че са в изолатор, но там не може да се отлага.

Поне стана ясно, че тестването е за сметка на болницата, не на пациента.

# 13 441
  • в страната на чудесата
Преливаме от пусто в празно.
Спирането на училищата и плановия прием се наблюдава всяка зима в България - при всяка грипна епидемия.
На някои тук им липсва способността да наблюдават общата картина и големите числа в или извън епидемия. Една язва може да стане спешна. Това не означава, че трябва да приемаме всички язви за 6 седмици в болница докато зарастнат. Една инфекция в гърлото може да доведе до отит, мастоидит и прочие. Дай да приемаме всички ангини в болница.

Лейди, ние също правим антиген тест преди всяка ендоскопия. Планови, извън болница.

# 13 442
  • София
Преди прием в болница тестът е безплатен за пациента, прави се в триажен център и след отрицателен резултат - приемат.
Това е нормално.
Няма такова нещо или поне не за всички болни.
Ако си с отрицателен тест и респираторно заболяване няма прием, поне в големите софийски болници. Оправяш се както можеш

# 13 443
Гледам ковид конспираторите с ново прозрение:"По места ковид отделенията се закриват и се връщат към стария режим на лечение . Това какво ви говори ?!"

# 13 444
При положителен тест те пращат да оздравееш у дома. Очевидно няма да си за ковид отделение щом мислиш за коляното. Ако се налага, фиксират по спешност в манипулационната, ако има голямо кървене или травма или друга спешност, то това не е планова дейност.
Но да искаш планово да ти направят артроскопия на коляното например ако имаш положителен ковид тест е изключително нахалство. Вероятно би се намерил екип, който да вземе парите де.
Къде виждаш нахалство, аз може да нямам грам симптоми? И да разбера едва след теста.
Отказ от лечение е това. Дава се приоритет на по-лек риск, а се пренебрегва по-големия.
И кого точно пазим, защото досега пазихме лекарите, а Богов каза, че там са ваксинирани или преболедували.
Плановото може да стане спешно и за 1 ден, както казва Съншайн. Някой нещо за такива случаи? Оставяме ги по домовете да умрат, щото са позитивни.
Не очаквам да се съгласи тук някой с мен, но поне знам, че много хора четат и разбират.

# 13 445
Според НЗОК болниците в България са празни:

ДАННИ ЗА ЛЕГЛА В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ ПО ДОГОВОР С НЗОК КЪМ 10.01.2021 Г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ (ЛЗБП) в цялата страна общо за 48 644 легла за активно лечение към 10 януари 2021 г.
Справка от информационната система на НЗОК показва, че от общия брой договорени легла са заети 18 102; от пациенти с COVID-19 са заети 3664;
незаетите легла за активно лечение са 30 542.
https://www.nhif.bg/

# 13 446
  • Leeds, UK
UK. Миналата седмица ваксинираха възрастните хора в нашия дом. Доста от тях я понасят тежко. Вдигнаха температура, лошо им е, болки в тялото, успани са, гадене и повръщане, виене на свят, като станат се люшкат като пияни - имаме 3 падания с две счупвания за 2 дни, загубиха апетит, 2 вдигнаха рязко опасно високи нива на кръвна захар и ги приеха в болница. Сякаш пак ми се повтаря тоя кошмар през юли и август, когато всички бяха болни. Правят ни по 3 теста седмично -2 латерални и 1 PCR. Някои колеги, които се ваксинираха също се оплакват, че не се чувстват добре и на повечето тестовете са положителни пак. То ни да си сложиш ваксина, ни да не си сложиш. Утре съм на работа, ще ги видя как са.
Моя приятелка ит Лондон от началото на пандемията си работи в Лидл, много е съвестно момичето, спазва си всички мерки. От 24-ти декември е в отпуска и е ходила само до магазина, пак с маска и дистанция и около 6-7 не се почувства добре, направи си тест-положителен е. Лекува се вкъщи, леко го кара засега, само с температура 37,5 и без никакви други симптоми. Аз преди няколко дни ходих до магазина и що народ видях, че и възрастни,  без маска или под носа. Една бабка ме обиколи 13 пъти докато си избере компот от рафта - без маска.

# 13 447
Спешните случаи никога не са били спирани.
Даже планови минават като спешни, лично аз минах така.
Не съм искала, но такава е практиката за някои отделения, за да имат работа.
А ако си без симптоми, Врабчо, не значи, че не си заразна. Не знам защо още се повтаря едно и също.
Не ми отговори за хепатита?
Ако си с хепатит, дали ще те приемат за артроскопия?

# 13 448
  • в страната на чудесата
Врабчо, нахално е да настояваш плановата манипулация да бъде извършена, след като тестът е положителен, независимо от липсата на симптоми. Това е и триажния му смисъл.
Все още никой не е ваксиниран напълно. А и така да е, съседът по легло и рецепционистката не са.
Няма никакво значение кой чете и кой разбира Wink Всеки може да сгреши, ни да настоява, че грешката му е вярна е определение за друго състояние на критичността.

# 13 449
Спешните случаи никога не са били спирани.
Даже планови минават като спешни, лично аз минах така.
Не съм искала, но такава е практиката за някои отделения, за да имат работа.
А ако си без симптоми, Врабчо, не значи, че не си заразна. Не знам защо още се повтаря едно и също.
Не ми отговори за хепатита?
Ако си с хепатит, дали ще те приемат за артроскопия?

Плановите операции си бяха спрени, а спешните случаи чакаха линейки с часове, само за да отиват в отделенията, където няма кой да ги лекува, защото липсата на Ковид автоматично те прави маловажен.

Имаме почти 4 000 повече случая на свръхсмъртност през ноември и декември, несвързана с Ковид.

# 13 450
  • София
Според мен заведенията ще ги пуснат още февруари, ако тренда на цифрите е надолу.
Само че този път няма да има компромис и Алибеговски номера - предполагам ще е до 50% от капацитета, със строго регламентирано отстояние между столовете (а не между масите, както беше лятоска). Толкова. Който иска, и който може. Ако някои заведения са от по 4 маси само и преценят, че при две маси няма как да работят -  няма да отворят.

# 13 451
  • на пъпа на Златията
Вижте , много добре оценяваме че за последните 50 г , животът много се измени.
Стана по "градски"
За това   че не е присъщо на човека да живее така , възникнаха необходимости като фитнеса  например , за да се движи човек и да е здрав. Но в този му вид фитнес залата трябва да се измени.
Аз си задавам следния въпрос. Какво социално има в училището , в работата.На училище са за да усвояват някакви знания . 6 часа те трябва да са съсредоточени в това.
Какъв е социалния контакт  в 10-те минути междучасие? Децата са обикновенно   в различни групички допълнителни  различни  наклонности и интереси.  Мисля си социалния контакт  трябва  да е извън работното място , извън училището.
Да,  както разбирам от тук  социалните контакти  са в мола.  Или на работа в кафе паузата ?
На работа не работиш ли сам 8 часа??
На училище , на работа се ходи  за социални контакти ли ? Да си говориш за най новата мода ли , например? Кога учиш или работиш тогава ?

.

# 13 452
Мин.Ангелов ми харесва. Твърдо се държи, за разлика от предшествениците си.
Не се поддава на Алибеговци и сие.

Тезеза, изобщо не е същото в училище и в завод.
Децата са по много, в малки стаи, съпоставимо малки. И, по нежелание на родителите, без маски.
В заводите, или поне в нашия, хората работят на голяма дистанция, с маски през цялото време и навсякъде. Дезинфектанти има на всяка крачка, в столовата масите са с плексигласови прегради. Никой не се бута в коридорите, има плаващ график за почивките.
Несравнимо е просто.

# 13 453
  • Немция
UK. Миналата седмица ваксинираха възрастните хора в нашия дом. Доста от тях я понасят тежко. Вдигнаха температура, лошо им е, болки в тялото, успани са, гадене и повръщане, виене на свят, като станат се люшкат като пияни - имаме 3 падания с две счупвания за 2 дни, загубиха апетит, 2 вдигнаха рязко опасно високи нива на кръвна захар и ги приеха в болница. Сякаш пак ми се повтаря тоя кошмар през юли и август, когато всички бяха болни. Правят ни по 3 теста седмично -2 латерални и 1 PCR. Някои колеги, които се ваксинираха също се оплакват, че не се чувстват добре и на повечето тестовете са положителни пак. То ни да си сложиш ваксина, ни да не си сложиш. Утре съм на работа, ще ги видя как са.
Моя приятелка ит Лондон от началото на пандемията си работи в Лидл, много е съвестно момичето, спазва си всички мерки. От 24-ти декември е в отпуска и е ходила само до магазина, пак с маска и дистанция и около 6-7 не се почувства добре, направи си тест-положителен е. Лекува се вкъщи, леко го кара засега, само с температура 37,5 и без никакви други симптоми. Аз преди няколко дни ходих до магазина и що народ видях, че и възрастни,  без маска или под носа. Една бабка ме обиколи 13 пъти докато си избере компот от рафта - без маска.
Това хич не ми звучи добре.

Да не би колегите да са се заразили, въпреки че са получили ваксината. Нали е първата доза?

# 13 454
  • София

Аз си задавам следния въпрос. Какво социално има в училището , в работата.На училище са за да усвояват някакви знания . 6 часа те трябва да са съсредоточени в това.

.
Цялата идея на масовото образование е социализацията, но хората смятат, че това означава просто да общуваш с хора. Социализация е усвояване на правилата, нормите и ценностите на обществото посредством общуване. Първичната социализация е в семейството или онова, което наричаме първите 7 години. Вторичната е в детската градина и училище. Там се ходи, за да се научи човек да спазва определен график, да изпълнява зададени задачи в срок, да работи под ръководството на хора различни, някои неприятни, да работи с хора различни, някои неприятни в лицето на съучениците си, да усвои обществено приемливо поведение и отношение към живота. И след това да работи нещо по своите интелектуални възможности. Иначе на наука всеки чудесно може да се научи и вкъщи, и/или с частни учители. На другото няма как да се научи само на теория, трябва да се сблъска с цялата система, за да може да го прилага на практика.

Индустриалците в Англия са лобирали за въвеждане на масовото образование, защото децата порасли на село, във ферми, не са познавали часа, дните от седмицата и прочее. Дори, за да работиш във фабрика се искат елемнетарни познания на отношенията на работа под ръководство, иначе не става. Някои после наричат това превръщане на децата просто в още една тухла в стената и то е така, но без адекватна социализация никой не може да оцелее в обществото, не само да му е полезен.

Извинявам се за отклонението, но все пак това е и по темата. При ДО, особено при малките, страда именно тази част, най-съществена, от образованието. Затова в страни с разнородно население, етнически и културно, толкова държат дори при най-тежкия локдаун децата да са присъствено на училище. Част от тях и без това никога няма да се социализират напълно, защото първичната социализация в семействата им е различна от тази в обществото. Тези деца после ще гладуват като възрастни, освен, че ще създават и проблеми в обществото.

А социалните контакти и по селски навремето са били основно в рамките на семейството и рода. Сега общуваме по градски и ежедневно с далеч повече хора. Ако ще си говорим за общуването в забавната му част.

Общи условия

Активация на акаунт