COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 120 330
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 13 455
  • Там,където се събуждам щастлива.
Имаме почти 4 000 повече случая на свръхсмъртност през ноември и декември, несвързана с Ковид.

Това не го знаеш. Инфарктът на майка ми  е в пъти по-"вероятно да се е случил след среща с Ковид, отколкото без.

Предполагам, че това се случва и с много хора извън София.

# 13 456
Абсолютно ! Браво Бояна, много добре си го описала. Присъственото обучение е много важно за малки и големи ученици. Освен ако разни теории на конспирациите не се окажат вярни и се готвим да навлизаме в дигитален свят, в който всичко е дигитално. Тук в Австрия се обсъжда и занапред 20 % от обучението да е дигитално и за мен това е плашеща тенденция. После да не стане 50% или пък 100%. И някои родители го адмирират това и контрират противниците на тази идея , че трябва просто да влязат в крак с времето, това било бъдещето, трябвало да свикваме. И се чудя - бъдещето не го ли правим ние ? Явно трябва ние като родители силно да окажем натиск за ограничаване на дигитализацията в тази сфера.
Извинявам се, че коментарът ми не е пряко свързан с Корона вирус и заболяването, което причинява.

# 13 457
  • София
Скрит текст:
Според мен заведенията ще ги пуснат още февруари, ако тренда на цифрите е надолу.
Само че този път няма да има компромис и Алибеговски номера - предполагам ще е до 50% от капацитета, със строго регламентирано отстояние между столовете (а не между масите, както беше лятоска). Толкова. Който иска, и който може. Ако някои заведения са от по 4 маси само и преценят, че при две маси няма как да работят -  няма да отворят.

Именно това трябва да се случи, но с наистина строг контрол и проверки. И да важи само за хранителните заведения.
Иначе има професии и работни места със силен социален елемент. Познавам хора, които нямат приятели извън колегите си, тоест приятелският им кръг и работното място съвпадат напълно. Моят екип също сме много сплотен колектив и ни липсва биричката след работа, за да поклюкарим и да обсъдим какво се е случило през деня, кой с какво се е сблъскал и т.н.

# 13 458
UK. Миналата седмица ваксинираха възрастните хора в нашия дом. Доста от тях я понасят тежко....
Коя ваксина са използвали ? В UK са разрешени 3 , ако не се лъжа .

# 13 459
  • Брюксел / София
Отдавна само чета, но се чудя тази мантра за децата: дали в училище или вкъщи ДО докога ще е?! Толкова трудно ли е да се разбере, че вариантите не са много: или на училище с мерки, или ДО без мерки. Понеже на много хора / родители не им харесва нито едното, нито другото - няма как да има решение.
Дъщеря ми е последна година в училище: от 1/09, когато започна учебната година, до 20/12 ходи на училище всеки ден с маска по около 10 часа на ден. Ползва училищен автобус, който е разделен на зони: сяда на едно и също място и на отиване и на връщане от училище в нейната си зона. В автобуса децата сядат на дистанция. В училище прозорците се отварят много и често, независимо от температурите. Предупредили са ни, че децата трябва да се обличат добре. Колежка ми обясняваше, че дъщеря й, която е 7 или 8 клас си е занесла одеяло в училище както и мн други деца. От училището на дъщеря ми ни информират всеки петък с писмо каква е ситуацията със заболели учители и деца. Седмицата преди Коледа нямаха нито един случай. Сега дъщеря ми започва отново присъствено в понеделник - 18/01 понеже малко им удължиха ваканцията и първата седмица след нова година бяха ДО.
Учениците до 4 клас и 12 клас учат присъствено; учениците между 5 и 11 клас са 50 % присъствено (една седмица), 50 % ДО (една седмица) от края на октомври май (не съм мн сигурна кога точно минаха 50 на 50).
Мисълта ми е, че начин има или винаги може да се намери. Дали ми харесва, че учениците носят маски по цял ден и учат на студено - това няма значение. В условия на пандемия нещата не се случват по критерий какво ни харесва или не. “Харесването” е лукс, който в момента не може да си позволим. Толкова.

# 13 460
Абсолютно ! Браво Бояна, много добре си го описала. Присъственото обучение е много важно за малки и големи ученици. Освен ако разни теории на конспирациите не се окажат вярни и се готвим да навлизаме в дигитален свят, в който всичко е дигитално. Тук в Австрия се обсъжда и занапред 20 % от обучението да е дигитално и за мен това е плашеща тенденция. После да не стане 50% или пък 100%. И някои родители го адмирират това и контрират противниците на тази идея , че трябва просто да влязат в крак с времето, това било бъдещето, трябвало да свикваме. И се чудя - бъдещето не го ли правим ние ? Явно трябва ние като родители силно да окажем натиск за ограничаване на дигитализацията в тази сфера.
Извинявам се, че коментарът ми не е пряко свързан с Корона вирус и заболяването, което причинява.
Ако това е идеята ще стане, дори и с цената на много животи, с цената на много нови вълни и нови щамове и ваксини, които карат тялото ти произвежда вируси и да те правят вирусоносител. Така че конспираторите и да са прави, за съежеление не могат да го спрат, а силно се надявам някой да може. Дори и да са прави ще дадем много жертви желайки социализация по време на смъртоносен вирус и ще оцелеят тези които осъзнаят че нищо не зависи от тях и се пазят като по време на война. Това се отнася за обикновените хора, които са пешките, каквито сме ние в случая. Ако всички имахме силата да станем от компютъра да спрем интернета и да заживеем както преди 20-ина години нещата щяха да са други. Сега ни чака 5g и все по-голямо отдалечване от естествения начин за живот под предтекста че светът ще стане по-хубав.

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 12:41 от Sparkles

# 13 461
Как пък само в този старчески дом има данни за толкова тежко понасяне на ваксината? В Германия има над 11 700 старчески домове и домове за грижи и такова нещо не се е чуло.

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 14:45 от Анонимен

# 13 462
Как пък само в този старчески дом има данни за толкова тежко понасяне на ваксината? В Германия има над 11 700 старчески домове е домове за грижи и такова нещо не се е чуло.

То и там не се е чуло. Някой да е чул нещо? Аз не. Дамата споделя от първо лице. В Норвегия се чу, при 13 от 23  смъртни случая вече е потвърдена връзката с ваксината, но пак казаха, че това не ги притеснява особено. Какво да говорим повече.

# 13 463
Имаме почти 4 000 повече случая на свръхсмъртност през ноември и декември, несвързана с Ковид.

Това не го знаеш. Инфарктът на майка ми  е в пъти по-"вероятно да се е случил след среща с Ковид, отколкото без.
га
Предполагам, че това се случва и с много хора извън София.

Кое ви кара да мислите така?

През 2017 г. имаме над 70 000 починали от сърдечно-съдови заболявания. (https://dnes.dir.bg/obshtestvo/sardenosadovi-zaboljavania-vnezapna-smart-26781270)
И десетки хиляди, спасени от смърт в болниците. Нещо, което сега беше доста затрудено.

# 13 464
  • София
Аз днес за пръв път от много време видях опашка от близо 20 човека пред нашето Фантастико, може би пак са ги погнали с проверки.

# 13 465
  • Leeds, UK
На Пфайзер е ваксината. На възрастните им е първа доза, на колегите вече втора доза. Не всички са с положителни тестове. Тези, на които даде положителен, се изолираха вкъщи до следващ отрицателен. Едната колежка е с Астра Зенека, не е с позитивен тест. Това, че са в старчески дом няма нищо общо, че се чувстват зле след ваксината. Хората са много възрастни, над 90-103 години, с прилежащи заболявания,  22 -ма на брой и ми стига, че 1/3 от тях не се чувстват добре. За мен това са нормални реакции след ваксина, просто вниманието ни е заострено много. Всичко това се случва в рамките на ден-два след поставянето. Като че ли нямаха такива реакции след грипната ваксина преди това или поне при 1-2 беше само.

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 14:02 от Happy Bella

# 13 466
В страни като Германия, Франция, Великобритания, Австрия е много скъпо затварянето на училищата, защото 30-40% говорят друг език вкъщи.

# 13 467
В страни като Германия, Франция, Великобритания, Австрия е много скъпо затварянето на училищата, защото 30-40% говорят друг език вкъщи.
За съжаление не само говорят друг език, но и не желаят да се интегрират. Ако има желание, няма проблем. Пример от преди 35 и повече години. Като студентка имах колега грък,  син на политемигранти. Роден в Полша, после дошли в Бг, брат му роден тук. Българският му на супер високо ниво (повече от на много нашенци). Първо се ожени брат му, студент заедно с жена си. Роди се дете, гръцката баба (шивачка без сериозно образование) го научи едновременно на гръцки, български и полски. По-късно се ожени и колегата ми. Жена му студентка. Отново детето се гледаше от бабата. Е, този път отпадна полския. Като беше някъде на 3 години се шашнах - баща й говори на
български и тя отговаря. Следващото негово изречение е на гръцки и хлапето веднага отговаря та същия език.
Така че при желание на родителите няма проблем децата да са двуезични.

# 13 468
  • на пъпа на Златията

Тия кога ще се социализират?Нали социализацията е да живееш според изискванията на дадено общество?
Правилата са разписани. Трябва да ги изпълняваш .
Така и за училище - казват ти маски в училище  иначе си прибираш детето и му търсиш училище според  твоите вкусове.

# 13 469
  • В заешката дупка
Има различни социални групи, които биха страдали непропорционално от затварянето, особено дългото затваряне, на училища, не е само една. Деца от социалнослаби семейства, имигранти (първо и второ поколение), етнически малцинства, деца с дефицити, обучителни затруднения и т.н., деца, растящи в токсична среда - домашно насилие, алкохол и подобни. Иначе, да, може и да се правим, че такива деца няма в България. Да не говорим, че колкото по-дълго е затварянето, толкова повече ще засяга и останалите “привилегировани” групи.

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 18:36 от ЧеКа

Общи условия

Активация на акаунт