COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 862
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 13 620
Лейка, сигурно е така. Той не споменава нищо за това, колко процента са със усложнения, а само че има такива хора.
Определено не смятам, че смъртността е толкова висока, дори и в България. Че е над процент, мисля никой не се съмнява, но 2-3 вече мисля, че е прекалено много.
Напълно възможно е два, а и повече от два милиона да са болни от грип всяка година. Повечето хора избягват да взимат болнични под заплахата от уволнение или от някаква пуста гордост "Аз съм важен работник", съответно грипа си върлува напълно необезпокоявано.

Последиците от Ковид, много пъти съм писала, ще се влачат с години. Тепърва ще се види психологическият натиск върху хората на първа линия. Пускала съм още в самото начало изследване, беше плашещо. След епидемиите от  първите два корона-вируси, пет години след краят им близо 70% от медицинските работници от първа линия съобщават за посттравматично разтройство, тревожност и депресия. Около 30% бяха напуснали изцяло работа в тази сфера.
Това е само един от многото аспекти, в които Ковид последиците ще се влачат с години.
Друг такъв е образованието. Макар че, като гледам в темата, присъственото обучение не е помогнало на доста хора да се научат да четат с разбиране, да не изказват категорични изводи от никакви данни и да уважават събеседниците си.

Отново припомням, че около 80% от хората НЕ предават вируса. Защо, няма обяснение. Но това, че един се е разболял вкъщи, а друг не, не означава, че тези хора са невъзприемчиви. Означава, че болният не им е предал вируса.
По същата логика, хора със познати, където цели семейства боледуват заедно, може да изказва изводи, че няма невъзприемчиви към вируса.
И двете твърдения са напълно грешни по толкова много параграфи, че направо не знам как може някой да се изказва толкова категорично.

# 13 621
Лейка, в Пловдивската тема сигурно ѝ стои поста. Може да видиш коя е.

За училището - също съм на мнение, че драпането е за да са прибрани децата и да не ги мислят/гледат родителите.
Не за материала.

# 13 622
Eстествено.

# 13 623
  • В заешката дупка
Статия за секвенирането в Исландия на англ, за който му е интересно: Gene-mapping champion Iceland leads the way in COVID sequencing (В някои отношение не особено прецизна и точно, ама толкоз.)

На български частта за това колко време отнема и как става секвенирането в Исландия.
Цитат
Исландия секвенира всичките си положителни случаи на COVID-19 от началото на пандемията - все по-жизненоважна практика, тъй като от Великобритания и Южна Африка се появяват тревожни нови щамове.

В петък Световната здравна организация призова всички страни да ускорят секвенирането на генома, за да помогнат в борбата с нововъзникващите варианти.

Учените от исландската лаборатория за биофармация deCODE Genetics в Рейкявик работят неуморно през последните 10 месеца, анализирайки всеки положителен тест за коронавирус в Исланадия по искане на здравните власти в страната.

“Отнема ни относително кратко време, за да направим действителното секвениране ", обяснява ръководителят на лабораторията Олафур Тор Магнусон, добавяйки, че за определянето на щама на вируса са необходими “около три часа ".

Целият процес, от изолирането на ДНК до секвенирането й, може да отнеме до ден и половина и позволи на Исландия да идентифицира 463 отделни варианта - които учените наричат хаплотипове.

Преди секвенирането, ДНК на всяка проба първо се изолира, след това се пречиства с помощта на магнитни топчета.

След това пробите се отнасят в масивна, светла стая, пълна с оборудване, където оглушителен звук се издава от малки машини, наподобяващи скенери. Машините са генни секвенсори, които картографират коронавирусния геном.

# 13 624
У нас прави ли се секвениране?

# 13 625
  • в страната на чудесата
У нас прави ли се секвениране?
Да, но не е рутинно, мудно е и очевидно няма практически смисъл. Или пък има, но това е тайна Wink Simple Smile В референтната лаборатория за грип и ОРЗ на Столетов

# 13 626
  • София
Преди няколко години в Бургарско ме ухапа кърлеж. Изваден по всички правила го нося в контейнер в РЗИ, с които предварително си направих среща. Чаках два часа да го преглеждат и накрая ми казаха, че е мъжки....
Дали пренася болести изследвали само в София в НЦЗПБ.
Представям си какво секвенират и изследват и сега, когато е по-сложно. С цялото ми уважение към работата им.
Нито тестват някого, нито проследяват, нито нищо. Затова нямаме данни, ако пламнем пак ще кажат, че британския щам е тук и това е. Предполагам.

# 13 627
  • в страната на чудесата
В списание Осем Simple Smile със сигурност.
Аз понеже вчера си направих труда да проверя повечето от твърденията им (вкл препратките към постваксиналните експлозии на полио и умрелите от малария със ваксина на ГСК, финансирана от бил Гейтс), открих също и списанието medical hypotheses. Опитай там. и аз мисля да пратя там за БЦЖ. Поне ще има смисъл, може инж.д-р Гинка да ме цитира следващия път.
Извън майтапа, мисля, че е покъртително. Аудиторията им се състои от новите зелени, толерантните млади интелектуалци и прочие, за които не искам да мисля, че са твърди антиваксъри. Но ги подозирам...

# 13 628
  • София
Adventurer, още четири-пет примера а ла Гери Дончева и общинарите от Сандански и българинът сам ще зареве до небесата защо няма ваксина за него. Въпрос на време е. Същите, които днес бълват измишльотини за чипиране и Бил Гейтс, първи ще завият, че май за тях няма. Българинът най-много го е страх да не настине и да не се мине (мен ме е страх повече от второто като една истинска българка).

# 13 629
  • Варна
Починалите по област и община към 17.01.2021:
Скрит текст:
87   M   09/01/2021, 13:18:00   17/01/2021   8458   Перник   Земен
82   M   04/01/2021, 16:11:44   17/01/2021   8459   Варна   Вълчи дол
80   M   01/01/1970, 02:00:00   17/01/2021   8460   Пазарджик   Пазарджик
72   M   11/01/2021, 15:57:49   17/01/2021   8461   Добрич   Добрич
74   F   07/01/2021, 09:37:18   17/01/2021   8462   София-град   Столична
79   M   29/12/2020, 16:38:42   17/01/2021   8463   Варна   Варна
74   M   19/11/2020, 17:15:05   17/01/2021   8464   Пазарджик   Пещера
90   F   06/01/2021, 09:08:55   17/01/2021   8465   Кюстендил   Кюстендил
65   F   08/01/2021, 17:19:21   17/01/2021   8466   Русе   Русе
81   M   30/12/2020, 10:37:59   17/01/2021   8467   Плевен   Плевен
71   M   08/01/2021, 12:43:21   17/01/2021   8468   Сливен   Сливен
73   F   12/01/2021, 06:20:00   17/01/2021   8469   Враца   Козлодуй
66   M   06/01/2021, 16:04:52   17/01/2021   8470   Русе   Бяла
80   F   29/11/2020, 16:59:02   17/01/2021   8471   Пазарджик   Белово
80   M   24/12/2020, 05:41:00   17/01/2021   8472   Пазарджик   Велинград
84   M   11/01/2021, 13:20:00   17/01/2021   8473   София-град   Столична
75   M   30/12/2020, 07:17:00   17/01/2021   8474   София-град   Столична

# 13 630
Външният министър на Германия изказа позицията си относно ограничаването на правата на ваксинираните хора. Според него те трябва да имат право да посещават ресторанти, кина и подобни.

"Все още не е окончателно изяснено до каква степен хората, които са били ваксинирани, могат да заразят други. Това, което е ясно обаче, е, че човек, който е бил ваксиниран, вече няма да се зарази от никого. Това означава, че поне една от основните причини за ограничаване на основните права е елиминирана.
Собствениците на ресторанти и други такива бизнеси имат право да отворят отново бизнеса си в даден момент, ако има възможност. И има, когато все повече хора се ваксинират. Защото след като има само ваксинирани хора в ресторанта или киното, те вече не могат да се  заразяват взаимно. "  

Ваксинираните хора могат да водят дела за възстановяване на свободите си, позовавайки се на основните си права. Правните експерти смятат, че в дългосрочен план съдилищата няма да позволят на хората, които са били ваксинирани, да им се ограничават правата по същия начин, както на хората, които не са ваксинирани и не са проявили солидарност.

https://www.tagesschau.de/inland/corona-impfung-maas-101.html

# 13 631
https://www.hln.be/gent/proefproject-met-sneltests-op-school-voo … ontdekt~a6792f05/

Пилотен пилотен с бърз тест за училищата, приложен за първи път: тестван е цел клас от основното училище (6-11г.) и е открито 1 допълнително заразяване

ГЕНТ Числата за корона вируса в образованието в Гент се наблюдават отблизо. През изминалата седмица в основното училище беше диагностицирана една клъстерна инфекция. Целият клас беше тестван чрез пилотния проект за бързо тестване. Освен това беше открито и едно допълнително заразяване. „Добрите и достатъчни (бързи) тестове и спазването на карантината са изключително важни,“ казва образователният експерт Elke Decruynaere (Groen).

В Гент 57 000 ученици посещават училище, а 9 100 служители работят в образованието. Въздействието на короната се следи отблизо чрез CLB и чрез основния екип на образованието. В периода от 30 декември до 6 януари са отчетени 3 положително тествани ученици в началното/основното образование и 5 в средното образование. Няма положителни отчетени за персонала в началното/основоното и 2 в средното образование. Това е логично, защото по това време това бяха само 3 дни в училище.

Първата пълна училищна седмица, от 6 до 13 януари, 13 ученици от начални/основни и 23 средни училища бяха положителни. Идентифициран е само един клъстер в основно училище. В „клъстер“ има няколко положителни теста, които могат да бъдат свързани. За тази група за първи път цяла група от клас беше призована да използва пилотния проект за бързите тестове. Тествани бяха високорисковите контакти от тази класова група. Сред тях е открита още една инфекция.

Карантина
През тази седмица служителите в началното училище са имали 3 положителни теста, а сред учителите в средното училище също са докладвани 3 случая. Общо (ученици и служители заедно) бяха включени 13 начални/основни училища и 16 средни училища. 140 ученици и 16 служители останаха в карантина по съвет на CLB. Задължителната карантина след връщане от червената зона не е включена в тези цифри.

Причините, поради които учениците се тестват в основно и средно образование, са предимно високорискови контакти в семейството (50%) или извън семейството / училището, или също поради симптоми на covid (25 до 30%). „Сега знаем, че цифрите в училищата следват общата еволюция, те ще се увеличат, ако това се случи и в града“, казва образователният експерт Elke Decruynaere. „Това не е нелогично, след като училищните врати останаха затворени в продължение на 2 седмици. Но е важно цифрите да бъдат под контрол. Доброто и достатъчно (бързо) тестване и спазване на карантината са изключително важни за това.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/wereld/coronavaccin-gevaarlijk- … b7H?ocid=msedgdhp

Коронната ваксина опасна за възрастни, неизлечимо/терминално болни хора?

След като 29 души са починали в Норвегия, след като са получили корона ваксина, норвежката здравна служба е издала предупреждение: според службата трябва да се разследва дали ваксината не е твърде рискована за много възрастни и неизлечимо/терминално болни хора.

След ваксинация тези субекти са имали тежки странични ефекти и основното им състояние се е влошило. „За тези с много ограничен живот ползите от ваксината могат да бъдат незначителни или без значение“, заяви Норвежката агенция по лекарствата.

В Белгия 82-годишен мъж вече е починал след ваксинация, но според вирусолога Стивън Ван Гухт не е налице веднага причинно-следствена връзка: „Рискът от смърт така или иначе е по-висок, особено в центровете за грижи за възрастни, където живеят нуждаещи се от грижи възрастни хора", казва той в Het Nieuwsblad. "Дори в не-Covid времена, стотици хора умират в центрове за грижи за възрастни всяка седмица."

https://www.hln.be/houthulst/bewoners-en-medewerkers-van-wzc-in- … rleden~a6135d98c/

Жителите и служителите на WZC в Houthulst са засегнати от британски вариант: „Трима жители вече са починали“

HOUTHULST 63 жители, 38 служители и 9 обитатели на апартаменти от центъра за грижи за възрастни De Groene Verte в Меркем са заразени с британския и много по-заразен вариант на корона вируса, потвърждава Марк Ван Ранст пред VTM NEWS. „Трима жители вече са починали“, казва кметът на Хутълст Йорис Хиндрикс (CD&V) в първоначален отговор.

„Вече имахме подозрение, тъй като вирусът заразява хората толкова бързо“, отговаря Хиндрикс. „Агенцията за грижи и здраве ни потвърди, че всъщност е по-заразният британски вариант. Как е попаднал в центъра за грижи за възрастни остава загадка. Доколкото знам, нито един служител не е ходил в Англия. "

Броят на инфекциите в община Houthulst също се увеличава извън дома за възрастни хора. „В петък бяха 40, вече 85, докато преди две седмици бяха само 8. Има 31 души над 65 години. От 85 заразени жители 29 живеят в центъра на Меркем. Това вероятно е и британският вариант, но това все още не е доказано. Мерките, които взехме в петък, остават в сила. Това означава, че само училища, грижи за деца, библиотека и Kind & Gezin могат да останат отворени. Бизнесът също не трябва да се затваря. Затварянето на училищата в момента не е проблем, но проследяващите договорите следят отблизо всичко. "

В жилищния център De Groene Verte те са по-внимателни от всякога. „Това е единственото нещо, което можем да направим“, казва директорът Юрген Дюк. „От 63 заразени жители 7 са в болница. За съжаление 3 души вече са починали. Девет жители на апартаментите за подпомагане на нашия сайт също са заразени и 2 от тях са в болница. Нашите служители са ни потвърдили, че не са пътували до Великобритания. Проследяващите контакти са изцяло ангажирани с изследвания. Междувременно получихме положителни съвети относно помощта от отбраната. Обикновено петима души идват да помагат на място следващата седмица. Служителите, които са се оказали положителни, но не са болни или са излекувани, продължават да работят. Следваме стриктно мерките. Засега данните за заразяването в нашия център се покачват по-малко впечатляващо, отколкото през последните дни."

Полицейската зона на Полдер ще разположи допълнителни екипи за надзор на карантинните мерки както в община Хоутулст, така и в съседния град Диксмоде. Полицията също така ще следи по-стриктно спазването на мерките, наложени от по висшите власти.

# 13 632
  • В заешката дупка

Представям си какво секвенират и изследват и сега, когато е по-сложно. С цялото ми уважение към работата им.
Нито тестват някого, нито проследяват, нито нищо.

Не съм сигурна дали е толкова сложно. Не разбирам, но според шефа на deCode от горната статия е “много лесно” и “детска игра”. Това, сравнено обаче със секвенирането на човешки геноми, което е дейността на компанията. Пък и те имат яко модерна техника.
Цитат
Детска игра

И така, защо Исландия е толкова напред в играта?

Секвенирането на гени е специалността на deCODE.

[…]

„Много е лесно да се секвенира този вирусен геном: това са само 30 000 нуклеотида, това е нищо“, заявява Кари Стефансон, 71-годишният основател и главен изпълнителен директор на компанията.

За сравнение, човешкият геном, който обикновено се анализира в лабораториите му, се състои от 3,4 милиарда двойки нуклеотиди или органични молекули, добавя той.

# 13 633
  • в страната на чудесата
Ами не е за подигравка да, за плач е. Това е коментар на статия, която не сте чела, но нямате скрупули да се намесите.
Ако сте пила чай от джинджифил, значи го харесвате. Други пият от мащерка. Сега кой от двата чая е по-ефективен срещу ковид? А тези, които пиха айрян влошиха ли се?
Авирон рапид, тавипек, и всички останали шаманизми изпразниха джоба на българите и нямат абсолютно никаква полза. Всички останали твърдения, независимо дали са на ред балууун, на пирогов, на селския шаман или на Джон Хопкинс, ако са неподкрепени, са еднаква глупост.
Впрочем към горната група, за мое съжаление, се отнася и напълно изтрещелия Кантарджиев, който е редно да отстъпи на някой по-сериозен и подготвен.
Чудя се само на него ли дължим Астра авантюрата...

# 13 634
  • София
Клюкарските сайтове мълвят, че това с Астра Зенека го дължим на Зоя Паунова - майката на евродепутатката Ева Паунова-Майдел. Зоя Паунова била представител на Астра Зенека за България и тя уредила сделката и ни натресла такова количество баш от тези ваксини...
Кантарджиев от своя страна хъката-мъката признава, че ваксината предизвиква по-слаб имунен отговор, ама, нали, по-евтина, по-лесна, бомба си е (това вече си е съвсем официално негово становище).

Общи условия

Активация на акаунт