COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 851
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 13 605
Точно така! Присъственото компенсираме с купища  уроци, много пъти им губят времето с ненужни неща, големите ученици масово бягат от часове, отсъстват с фалшиви медицински бележки, в час се занимават със всичко друго, но не и учене.... И сега хоп, изведнъж най- важното в живота ни е присъственото обучение, ама и над живота е даже, дори с риск за живота на много хора си го искаме!
Твоите деца ли описваш? Има деца, които учат в училища, в които всяко едно отсъствие се коментира с родителя, не могат ей тъй да си носят фалшиви бележки.
Малката ми дъщеря в момента ходи на уроци, защото е 7ми клас. И тези уроци също са онлайн, както и пробните изпити, които правят. И кака и ходеше в седми клас. Извън това не са ходили, не знам защо смятате, че всяко дете ходи на уроци ей тъй, щото е модерно.

# 13 606
А за мен проблема не е самото училище, а градския транспорт. Всъщност транспорта е фактор, който остана на заден план. Мръсен, гъчкан. Това е страхотен фактор, а мерките с училище и хоум офис са само за да се избегне И транспорта.

# 13 607
От позицията на учител по основен изпитен предмет съвсем до скоро, потвърждавам казаното от Бояна - от много отдавна съществува паралелно обучение, което почти измести основното обучение в училищата. Точно то е решаващото за прием в елитните гимназии и специалности в университета.
Абсолютно вярно е, че досега на училището се гледаше като на място, което не дава знания, а само легитимира завършването на поредния клас и поредната образователна степен. И е съвсем вярно това, което написа по-горе Андариел, че на училището се гледа като на безплатна детска градина чак до влизане в гимназията. Затова е този рев сега, отнеха им безплатните детегледачки  и ходенето на училище стана жизнено важно.
Аз самата съм за присъствено обучение, защото въпреки написаното по-горе осигурява в някаква степен социализация на децата. На тях им се иска да бъдат в среда на връстници, а не само на възрастни у дома. Нужно е, но нека да си кажем истинското предназначение на училището в този му вид досега.
Трябва да направят така ,че да се ходи на училище, но не при досегашния му начин на посещение. Ама толкова работа трябва да се свърши, за да стане възможно и безопасно, че няма как да стане. В това министерство най мразят да работят. Затова се готвят да хвърлят деца и учители пак в бациларника и каквото е рекъл Бог. Или корона вируса в случая.

# 13 608
  • София
Цялото послание към родителите е такова  - дацата да са на училище, за да не са по улиците, докато родителите работят. Затова са всички програми и в прав текст се казва, че целта е дацата да са по цял ден на училище и да се намали процентът на отпадналите от образователната система. Затова бяха закуски, топло мляко, извънкласни занимания, целодневно обучение.  По моя непредставителна извадка около 20 процента от родителите наистина се интересуват от образованието на децата си и основно те са готови да изпращат на уроци, курсове или сами да помагат на децата си с материала. Останалите са доволни децата да не са по улиците и ниво тройка-четворка ги устройва.

# 13 609
Ох, 5% новозаразени, ми ние стигнахме летните нива.
Явно новият щам набира сила някъде другаде засега.

Със сигурност няма нищо общо с факта, че една част познати и колеги масово бяха болни през октомври и ноември, а другата част живеят с тях и не го прихванаха.
Оплюха се яко тезите за "вълните на вируса", "стаден имунитет на активното население" и "генетичната невъзприемчивост към Ковид" ... а всъщност ги виждаме на практика.

Огромен спад на случаи на вирус след събирания за празници и студено време ... кой ли го предвиди и кой ли беше категорично на обратното мнение???

За съжаление, антителата на преболедувалите ще са коз до лятото.

# 13 610
  • София
От околните ми, под 15% са родителите, които твърдо ще откажат маски и ще спрат децата от училище.
Смятам, че решенията трябва да са локални. Училище, което има разделени входове и графици, проветрение, маски, дезинфектанти, лампи и пречистватели, не може да се сравни с друго, в което тези неща липсват.
Бояна, обърнах се към Хепи, тъй като декларативните и неподкрепени твърдения са точно толкова заблуждаващи, колкото мнението на чистачката за външния дълг. Е освен ако не е с икономическо образование и не чисти кабинета на министъра.
Около мен няма нито едно дете в прогимназия, което да ходи на школа и частни уроци, включително трите ми близки деца в седми клас. Това отхвърля ли тезата, че всички ходят на уроци?
И защо сте ок частните школи да работят присъствено а училищата не. Има частни училища с малко деца. Например.
Около теб може да е така, проучванията показват друго и те не са от днес. Паралелната образователна система е централен проблем на средното образование у нас.
Затова и не давам примери със себе си, не съм типичен случай и няма смисъл да илюстрирам изключенията.

А иначе доста пъти казах, че съм за присъствено и гласно се ядосвам, че не се взеха мерки в тази посока от самото начало. Но макар в училището на моето дете да имаше мерки, всички знаем какви бяха мерките в останалите училища и какви ще бъдат и сега. Докато не работеха българските училища в училищата с мерки нямаше случаи, а след това, от средата на октомври, се появиха и карантинираха класове и там. Това ще направи присъственото отново невъзможно, независимо от частните мерки в частните училища. Колкото и да ми се иска да е друго, така виждам нещата. И не ги виждам така, защото ми е приятно тийнът у нас през изминалата календарна година да е ходил на училище едва 9 седмици и половина.

# 13 611
  • в страната на чудесата
Анди, А нашите непредставителни извадки кому и какво доказват?
Simple Smile
Бояна, вероятно е така. Аз не искам да знам как е масовия случай anymore. В крайна сметка ние ще си се оправим поединично, както обикновено. Със всички социални услуги. И образователна и здравна и всяка друга.
Не мисля, че пропуснатия материал по български ще е критичен за един тийн, мисля, че липсата на нормален контакт е проблем. В годините, които идват ще сме свидетели на огромен брой отпаднали и ненужни хора, за които няма да има работа и място. Всички четем за това. Мога да се закълна, че те няма да са от 15-те %, останали извън извадката на Анди. Нито ще е твоето, нито моето.
Ролята на училището е още по-критична днес, включително за маргиналните групи.
Образованието в социален смисъл не е подготовката на 1000 деца за 5 елитни училища и после за два университета. Или?
А в съвсем частния смисъл - нашето училище има мерки, които превъзхождат тези в някои болници в София, та съвсем ми е ок.
Локалният подход иска мисъл и качества. Явно в недостиг Simple Smile

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 10:16 от Leika_moja

# 13 612
  • София
Че сме от умните, красивите и успешните. Simple Smile (така да се каже, съм в позицията да преминавам между двете отделни вселени)

# 13 613
Те така от само себе си ли стават от 1600  на сто хиляди, на 250 болни на сто хиляди?

Питам само, да не би случайно пак да стане обратното, докато се усетим.

# 13 614
Първо данните по принцип са компрометирани и служат за подкрепа на разнообразни тези
Второ училищата са инкубатор, доколкото са място, в което се съберат мнооого хора за дълго време и хигиената е спорна.
Че не са единствените такива месра, е ясно отдавна.
Аз тъгувам много по социалните контакти със съучениците, но при положение, че не се решават проблемите генерално, а единствената мярка за затворените училища, предпочитам да са затворени. Това е.
За ваксините- те не стигат за всички желаещи, с същото време има хора, които се колебаят и са в правото си.

# 13 615
  • в страната на чудесата
Неко, само да отбележа, че Добрин вижда тежки случаи само, което изкривява донякъде картината. Затова са важни големите цифри.
Тук има хора, които смятат - два милиона ли са минали инфекцията или смъртността е три %. И двете твърдения са в интервюто му.
За мен най-големият проблем на ковид се състои в липсата все още на предикативен модел за тежко протичане. Имам диабетици на 75 с почти незабележимо протичане и млади хора в интензивно, починал приятел на 45, без никакви придружаващи. За мен това е основният проблем.
Между другото - някой помни ли да сме имали 2 млн болни от грип в последните години?

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 11:08 от Leika_moja

# 13 616
Хепи, обобщенията са неуместни.
Нито детето ми ходи на уроци, нито имам време и той нужда да помагам у дома, нито ходя на партита. Имам огромно настояване да се върнат в училище.

Лоска, за твоите деца ли говориш?

Дева, кажи коя е съфорумката?
Не, не говоря за моето дете, тя завърши 10 клас с пълно отличие( съвсем не, благодарение на училищното образование) , но за жалост в масовия случай е точно така. Имам близък роднина , който е учител в гимназия, нямате си представя какво издирване е да дойдат някои в училище и какво чудо от  фалшиви медицински бележки, които дори и родителите сами им издействат, за да не ги изключат . Така или иначе, училищата са си инкубатор, събират много хора на едно място за дълго време, само колко ученици минават през тоалетните дневно, изключено е да се дезинфикцира след всеки.

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 12:12 от loska

# 13 617
Добре, децата ви нямат ли приятелчета извън училище? Толкова ли не могат да си ходят на гости, за да си приказват и социализират? Щом това е основният проблем... А, доколкото виждам има занимални, които работят в момента, пак е вариант за социализация и помощ в домашните.

# 13 618
  • в страната на чудесата
Може. Аз познавам изключени ученици. Заради фалшиви бележки. Тези твърдения, макар и лични наблюдения - и моите и Вашите нямат обаче никакъв системен смисъл.
Уейв, има работещи занимални за деца над 4 клас ли? Трябва да се докладват за нарушения.
Социализация не е да пием кафе два пъти седмично. Бояна е описала чудесно какво е по-назад.
Както и да е. Поинтът ми е във флексибилността и смисъла на решенията.

# 13 619
  • София
Занималните работят съвсем легално за малките ученици, откакто отвориха училищата.

Общи условия

Активация на акаунт